Стаття 81 Сімейного кодексу РФ: Розмір аліментів на дітей при розлученні і позбавлення батьківських прав

  1. Що регулює стаття?
  2. Структура і зміст
  3. Особливості та нюанси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Регулювання питань добробуту неповнолітніх дітей є одним з основних завдань держави. Саме тому окремі статті Сімейного кодексу РФ та інших нормативно-законодавчих актів присвячені питанням аліментів і проблем утримання дітей батьками, обидва з яких зобов'язані брати участь в їх забезпеченні. Якщо якийсь із батьків проживає окремо від дитини, то доведеться визначитися з розміром і порядком виплати аліментів.

Що регулює стаття?

Що регулює стаття

Стаття 81 Сімейного кодексу Росії регулює правила нарахування та виплати аліментних платежів. Обов'язок їх здійснювати лягає на того з батьків, який не проживає спільно з дітьми. Однак існує різний порядок розрахунку і виплати аліментних платежів, який і визначено ст. 81 СК Росії .

Законодавство чітко розмежовує випадки, коли необхідно проводити розрахунок аліментів від заробітку зобов'язаного особи, а також коли вони встановлені угодою сторін або судом у фіксованій сумі.

Стаття також визначає можливість суддів змінювати встановлені законодавством обсяги виплат залежно від фінансового стану сторін та інших значимих обставин.

Ст. 81 СК Росії перегукується з безліччю інших правил і норм, вказаних в Сімейному кодексі та інших суміжних нормативно-правових актів.

Структура і зміст

Вже згадана стаття включає 2 пункту. У першому визначено порядок розрахунку аліментних платежів, які повинні перераховуватися на користь неповнолітнього. На початку пункту відразу обмовляється питання наявності угоди про сплату аліментів. Якщо вона укладена, то перерахування здійснюється відповідно до нього. Батьки мають право скласти такий документ добровільно, підписати і завірити у нотаріуса. У цьому випадку ніяких розглядів з приводу забезпечення неповнолітнього не буде потрібно.

Однак, якщо угоди немає, то погашення аліментів здійснюється в певному розмірі від доходу (заробітної плати іншого) батька. Обсяг виплат встановлений:

  • 1/4 на єдину дитину;
  • 1/3 на двох дітей;
  • від трьох дітей і більше - 1/2 від загальної суми заробітку.

Другим пунктом визначається право суду збільшувати або зменшувати виплати в залежності від істотних обставин. Це може бути як хвороба дитини, яка потребує дорогого і тривалого лікування, і, відповідно великих витрат і т. Д.

Таким чином, стаття 81 СК РФ включає два пункти, які повністю встановлюють правила розрахунку і виплати аліментів на користь неповнолітнього. Вони фіксують правила утримання аліментних платежів з доходу платника.

Особливості та нюанси

Особливості та нюанси

Законодавство в статті 81 СК РФ спирається на деякі принципи, які в цілому підтримують принцип справедливості:

  • процентне співвідношення до рівня доходу батьків визначено з метою підтримки залежно забезпечення дитини від забезпеченості кожного з батьків;
  • доцільне застосування принципу процентного обчислення аліментного платежу для осіб із середнім рівнем заробітку. Так як таких більшість, то і метод вважається виправданим.

Крім того, за змістом статті 81 СК Росії зрозуміло, що вірно визначати розмір аліментів саме в частках від заробітку. Вказівка ​​в процентному співвідношенні не є коректним.

Пункт 2 ст. 81 СК РФ визначає право суддів на збільшення і зменшення частки аліментів від заробітку. Ця норма стикається з відсутністю встановленого мінімуму і максимуму аліментного платежу в Російській Федерації. Фактично це означає, що «розмах» відхилення від стандартного розміру аліментів в конкретному випадку за різними обставинами може бути суттєвим. Судді можуть також і залишити без зміни стандартний обсяг платежу, якщо наведені зацікавленою стороною доводи не переконливі або не підтверджені.

У підсумку, стаття 81 Сімейного кодексу України визначає правила і порядок розрахунку і виплати аліментів в РФ, а також право суду на збільшення або зменшення розміру аліментів. Ця норма є опорною для встановлення розмірів аліментів як в порядку угоди між подружжям або колишнім подружжям, а також при прийнятті певного рішення судами.

Що регулює стаття?
Що регулює стаття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online