Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі

  1. основи
  2. куди звертатися
  3. Що писати в позові
  4. Як змінити встановлену суму
  5. Індексація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закон передбачає можливість надання утримання не тільки дітям при розлученні їх батьків, а й іншим членам сім'ї. Більша кількість справ все ж пов'язане саме з припиненням шлюбних відносин, тому в статті будуть розглянуті випадки призначення аліментів у твердій грошовій сумі, призначених дитині.

Більша кількість справ все ж пов'язане саме з припиненням шлюбних відносин, тому в статті будуть розглянуті випадки призначення аліментів у твердій грошовій сумі, призначених дитині

основи

Найчастіше встановлюються процентні аліменти, що залежать від заробітної плати іншого доходу батьків. Встановлення аліментів у фіксованій сумі - швидше виняток. Такий тип виплат характерний для добровільних угод, укладених у нотаріуса, в окремих випадках він встановлюється мировим суддею. До них відносяться:

  • нестабільний дохід платника;
  • оплата праці в натуральній формі або у валюті іншої держави;
  • платник працює неофіційно;
  • призначення процентного вмісту сприяє порушенню одного з учасників правовідносин.

Чітко встановлена ​​сума аліментів у випадках служить гарантією підтримки звичного рівня життя дитини.

куди звертатися

Спори про аліменти входять в компетенцію мирових суддів. Заява направляється в ділянку, що відповідає за район, в якому прописаний відповідач. Допускається звернення в «свій» суд, якщо при позивачі знаходяться діти.

Позовна заява про стягнення аліментів в твердій грошовій сумі не обкладається державним митом.

Що писати в позові

Заява включає:

  • номер судового ділянки, додатково можна вказати прізвище суддя;
  • відомості про сторони, і їх контактні дані;
  • Назва документу;
  • опис ситуації, обгрунтування причин стягнення аліментів на дитину у твердій сумі;
  • обгрунтування розрахунку розміру виплат з приведенням доказів;
  • клопотання про витребування доказів, якщо позивач не зміг отримати їх самостійно;
  • вимоги до суду, які він повинен дозволити в процесі розгляду;
  • перелік документів;
  • дата і підпис.

Зазвичай в таких позовах описується факт укладення шлюбу і його подальшого розірвання, народження дитини. У документі вказується на відсутність угоди і можливості вирішити питання без залучення судових органів. Позивач повинен подати розрахунок і обгрунтування суми змісту, яку він просить встановити для дитини. Обов'язково розповідається про умови роботи відповідача, його доходи. Якщо позивач не має можливості отримати відповідні довідки, слід просити суд зробити запит до податкових органів і за місцем роботи відповідача.

В ході засідань суддя опитує боку, з'ясовуючи обставини життя і роботи, розмір доходу, наявність утриманців, перевіряє правильність розрахунку.

Фіксована сума аліментів за законом зв'язується з тим рівнем змісту, який батьки забезпечували дитині до розставання. Фактично зміст корелюється з рівнем прожиткового мінімуму.

Довести дохід відповідача буває дуже складно, особливо коли він офіційно не працевлаштований або отримує оплату в конверті. Використовувати допустимо будь-які докази, що свідчать про сукупний дохід.

Позовна заява на аліменти (в затверджується судом сумі) можна завантажити тут:

В якості додатків наводяться свідчення, що підтверджують припинення шлюбних відносин і народження спільної дитини, розрахунок стягуваної суми, документи, що підтверджують щомісячні витрати.

Рішення про стягнення аліментів є обов'язковим для виконання. При відмові або ігноруванні його приписів з боку іншого з батьків позивач має можливість скористатися інструментами примусового стягнення.

Кількість справ по стягненню аліментів згідно судовій практиці зростає: судова влада йде назустріч заявникам.

Як змінити встановлену суму

Стягнення аліментів характеризується можливістю зміни їх розміру. Порядок залежить від того, яким документом встановлено зобов'язання. Якщо їм є письмова угода, підписана батьками, то питання вирішується за допомогою складання додаткової угоди. «Судові» аліменти змінюються тільки судом.

Реалізується право на збільшення суми аліментів шляхом складання і подання відповідної заяви. Обгрунтувати збільшення допоможе:

  • збільшення заробітку платника;
  • збільшення витрат;
  • значне підвищення цін;
  • звільнення батька, з яким проживає дитина, з роботи.

збільшення заробітку платника;   збільшення витрат;   значне підвищення цін;   звільнення батька, з яким проживає дитина, з роботи

Розмір змісту для дитини в твердій грошовій сумі або у відсотковому співвідношенні змінюється не тільки в бік збільшення. Суд має право його зменшити за заявою платника, якщо він вступив у повторний шлюб і містить нову сім'ю, був звільнений, захворів або виникли інші обставини, що перешкоджають виплат в колишньому обсязі.

Щоб стягнути аліменти в більшому обсязі, слід складати позовну заяву. До нього пред'являються вимоги, описані вище. Ви можете завантажити зразок документа.

Індексація

Аліменти підлягають періодичній індексації. Її виробляють судові пристави або бухгалтерія організації, в якій працює платник.

Індексація проводиться на підставі рівня прожиткового мінімуму і визначеної судом кратності.

Перед тим, як подати на аліменти, слід оцінити можливі ризики:

  • якщо суд не встановить кратність або відсоток індексації, через кілька років розміри виплат перестануть задовольняти більшу частину потреб через подорожчання життя і підвищення інфляції;
  • тверда сума може бути менше відповідної частки від заробітку.

Знаючи, як стягнути зміст на дитину, батьки зможуть забезпечити йому той рівень життя, до якого звик.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online