Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в 2017 році: як подати, зразок заяви, розмір і особливості фіксованих виплат

  1. Як визначити порядок виплати аліментів за Сімейним кодексом РФ
  2. Відео: як домогтися виплати аліментів, якщо батько не працює офіційно
  3. Розмір аліментних виплат і прожитковий мінімум
  4. У чому вигода фіксованої суми
  5. У чому недоліки сплати фіксованих сум
  6. Таблиця: порівняння розрахунку відсотків і фіксованих сум при виплатах на дітей
  7. Як розрахувати розмір аліментів: приклад з життя
  8. Як оформити аліменти в твердій грошовій сумі
  9. мирова угода
  10. Як подати позовну заяву і стягнути аліменти в суді
  11. Зменшення розміру аліментів
  12. Відео: судова практика по стягненню аліментів у твердій грошовій сумі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно зі статистикою, представленою агентством «РІА Новини», з 150 батьків-одинаків 149 мам і тільки 1 батько. Папи часто не знають, що робити з новими обов'язками, тому нерідко не платять аліменти з фінансових, моральних або інших причин (до матерям це також відноситься). Іноді доходить до стягнення в судовому порядку. Процентні виплати залежать від щомісячного доходу, а іноді він може бути різним або відсутні взагалі. Продукти постійно дорожчають, ціни ростуть, а вашій дитині потрібно на щось жити. Але багато батьків просто не тягнуть платити більше. Щоб не виникло проблем із заборгованостями в подальшому, можна виплачувати аліменти в твердій грошовій сумі, що не збільшаться в межах одного року. Це, погодьтеся, зручно.

Як визначити порядок виплати аліментів за Сімейним кодексом РФ

Сімейне законодавство РФ зобов'язує одних членів сім'ї містити інших по непрацездатності або з інших причин. Такими можуть бути діти, старі батьки, чоловік. Однак найбільш поширеними є аліменти на дитину, які можуть бути виплачені в двох формах:

  • у відсотках від доходу;
  • у твердій сумі.

Найчастіше, як ми вже розібралися, дитина залишається з матір'ю. Велика частина батьків не знає, що робити з новими обов'язками. Ось для початку самі універсальні випадки, розглянуті в законодавстві. Вас зобов'яжуть виплачувати аліменти, навіть якщо:

  • ви не маєте офіційного місця роботи;
  • ви працюєте неповний день;
  • ваша зарплата нижче МРОТ. В такому випадку найменша сума, яку вам доведеться віддавати, становить 25% від мінімальної заробітної плати по регіону;
  • ви є інвалідом I або II групи (якщо III, то за законодавством ви працездатні), аліменти будуть відніматися з допомог і пенсій по інвалідності;
  • ви знаходитесь у в'язниці або в іншому місці позбавлення волі - це значить, що можете працювати і виплачувати необхідні суми.

У всіх перерахованих вище ситуаціях фінансове становище людини не може бути досить стабільним і процентні відрахування дуже заважають нормальному життю. Вихід є, їм є аліменти в твердій грошовій сумі.

Відео: як домогтися виплати аліментів, якщо батько не працює офіційно

Що таке аліменти в твердій грошовій сумі

Виплати в твердій грошовій сумі не залежать від заробітної плати та інших доходів платника. Припустимо, вам призначили звичайні процентні аліменти в 25%. Тоді з кожної зарплати на потреби дитини буде відніматися 25%. У разі якщо оклад піднімуть або зменшать, сума зміниться. Аліменти в твердій грошовій сумі залишаться в колишньому розмірі.

Розмір аліментних виплат і прожитковий мінімум

Інфляція сильно позначається на курсі рубля, ціни регулярно зростають, і ваша дитина просто не зможе прожити на аліменти. Для цього в кожній області (через локальних особливостей) встановлюється свій прожитковий мінімум для одного неповнолітнього. Наприклад, в Криму середнє значення 9484, а в Севастополі - 9084 рублів. Фіксовані аліменти повинні бути не менше цього показника. Якщо дохід платника дозволяє, може бути виплачена і велика сума.

Величина прожиткового мінімуму встановлюється зазвичай на рік, враховуючи річний прогноз інфляції рубля. Потім вона переглядається, а якщо необхідно - індексується. У першому кварталі 2017 року за РФ на одного неповнолітнього повинно було припадати в середньому 9770 р. Для порівняння, на початок 2016 року середня величина по Росії становила 9396 рублів.

Згідно зі статистикою, представленою агентством «РІА Новини», з 150 батьків-одинаків 149 мам і тільки 1 батько

При виплаті фіксованих аліментів на дитину виділяється не менше прожиткового мінімуму щомісяця

У чому вигода фіксованої суми

Вигода, наприклад, в тому випадку, якщо у вас нестабільний заробіток або ви підприємець. Давайте розглянемо таку ситуацію. Початковий капітал для бізнесу був, припустимо, мільйон рублів. З них спокійно виплачувалася певна сума аліментів в процентних відрахуваннях. Наприклад, ті ж 25%. Потім ваша справа почало швидко розвиватися, і ось у вас вже мільйон рублів прибутку, проект окупився. Отримуємо, що в сумі у вас два мільйони. Тоді ті ж 25% від нового капіталу - це буде:

25/100 * 1 000 000 = 250 000 (рублів)

Для аліментів це, погодьтеся, забагато. Якщо ж призначити аліменти в твердій грошовій сумі, то ви будете платити рівно стільки ж, скільки платили до відкриття бізнесу, тобто набагато менше, ніж 250 000 рублів.

У чому недоліки сплати фіксованих сум

Недоліків всього кілька:

  • регулярно проводиться індексація відповідно до закону (вплив інфляції на виплачувану суму, а точніше на прожитковий мінімум для одного неповнолітнього);
  • досить складно оскаржити рішення суду з приводу матеріального становища подружжя. Нюанс в тому, що суд захоче зберегти рівень життя дитини після розлучення. Це означає, що якщо він до розпаду сім'ї навчався в престижній школі, ходив в кілька окремо оплачуваних секцій, а зараз ваша колишня друга половинка не може собі цього дозволити, то попит буде з вас. Суд оцінить ваше фінансове становище і прийме рішення, чи здатні ви платити ще й за минулий рівень життя дитини;
  • аліменти в твердій грошовій сумі передбачені також на матеріальну підтримку та утримання іншого з батьків, який виховує малюка до трьох років;
  • величина аліментів у твердій грошовій сумі залежить від того, скільки дітей залишилося під опікою у другого з батьків після розірвання шлюбу.

При стягненні аліментів суд в будь-якому випадку буде відстоювати інтереси дитини, а не платника

Якщо діти залишаються у обох батьків окремо, то багатший платить на користь менш забезпеченого (залежить від конкретного випадку).

Таблиця: порівняння розрахунку відсотків і фіксованих сум при виплатах на дітей

В яких випадках можуть встановити аліменти в твердій грошовій сумі, підстави для призначення

Людина має право виплачувати аліменти у фіксованій сумі, якщо:

  • немає домовленостей з кожним з батьків про виплату аліментів на неповнолітніх або на недієздатних після повноліття дітей;
  • розмір заробітку часто змінюється;
  • дохід виходить частково або весь в натурі або іноземній валюті;
  • немає як такого заробітку або доходу;
  • виплата аліментів у відсотковому відношенні до заробітку / доходу сильно суперечить прагненням та бажанням одного з батьків (згадайте ситуацію з бізнесменом). Майте на увазі, що вас ніхто не може зобов'язати платити більше 50% щомісячного доходу.

Найнадійніший спосіб домогтися аліментів від безробітного - стягнути їх в твердій грошовій сумі

Як розрахувати розмір аліментів: приклад з життя

Розмір аліментів розраховується виходячи з величини прожиткового мінімуму, при цьому беруться до уваги спосіб життя і потреби дитини, а також фінансові можливості платника.

Припустимо, громадянин Російської Федерації К. розлучився з громадянкою Р. Від цього шлюбу залишилося двоє дітей, яких виховує Р. Громадянин К. заробляє 65 000 рублів на місяць. Діти ходять до школи, навчання в якій Р. зараз не може собі дозволити, т. К. Воно обходиться в 5 000 на дитину в місяць. отримуємо:

5 000 * 2 (школа) + 9 668 * 2 (прожитковий мінімум) = 10 000 + 19 336 = 29 336 (рублів) - ось приблизний розмір аліментів, який буде виплачувати громадянин К. +/- кілька тисяч на підтримку Р.

Як оформити аліменти в твердій грошовій сумі

Згідно із законом можна відразу після розлучення зробити аліменти фіксованими, змінити платежі у відсотках на тверду суму, зменшити розмір виплат. А при необхідності і скасувати такий спосіб. Але спочатку потрібно впевнитися в двох речах:

  • що немає спору з приводу дітей;
  • що в справі не очікується появи зацікавлених осіб, також знаходяться на вихованні у вас або іншого з батьків.

Після цього можливі два варіанти: мирова угода і судовий розгляд.

мирова угода

Якщо вам вдалося переконати іншого з батьків в тому, що рішення вірне, ви разом змінюєте аліментарний договір (або пишете заново). Однак після внесення правок до договору він підлягає нотаріальному посвідченню.

Однак після внесення правок до договору він підлягає нотаріальному посвідченню

Пояснення причин укладення угоди зі сплати аліментів

Як подати позовну заяву і стягнути аліменти в суді

Якщо у вас не вийшло вирішити все «світовим шляхом», аліменти можна відсудити. Потрібно написати позовну заяву і зібрати необхідні документи. Після цього варто підготуватися морально і фізично до довгого очікування і такого ж судового розгляду. Предмет доказування при стягненні аліментів у твердій грошовій сумі - відсутність доходів у позивача або їх нестабільний, нерегулярний характер. Суд прийме до уваги і інші фактори, які роблять процентні виплати неможливими або неприйнятними.

Список документів для подачі позову про призначення аліментів у твердій грошовій сумі:

  • позовну заяву (кількість примірників - за кількістю сторін);
  • паспорт;
  • квитанція про сплату держмита за подачу позову;
  • копія рішення суду або судового наказу про стягнення аліментів (із зазначенням первісної суми щомісячного платежу);
  • копія аліментарного договору, укладеного сторонами (із зазначенням первісної суми щомісячного платежу);
  • свідоцтво про реєстрацію або розірвання шлюбу;
  • свідоцтва про народження неповнолітніх дітей;
  • довідка про склад сім'ї.

Позовна заява може містити вимогу про стягнення фіксованого мінімуму і частини заробітку

При зверненні до судових органів все держмита прийнято оплачувати позивачу. Випадок з подачею позову про виплату аліментів - виняток. У такій ситуації платити при зверненні до суду не доведеться. Однак це не означає, що судовий процес буде проходити без оплати. Всі витрати покладаються на відповідача за умови задоволення позову. Якщо ж у встановленні аліментів відмовлено, то позивачеві доведеться заплатити мито за необгрунтовану позов.

Якщо ви хочете перевести процентні платежі в фіксовані, то знадобляться такі документи:

  • паспорт;
  • метрика на дитину;
  • свідоцтво про укладення шлюбу або розлучення;
  • довідка про доходи відповідача;
  • відомості про склад сім'ї;
  • розрахунок витрат необхідних на забезпечення колишнього рівня життя неповнолітнього.

Зверніть увагу, що цей перелік документів не є вичерпним. У конкретних випадках до нього можуть додаватися й інші довідки / квитанції / листи / рахунку.

Зменшення розміру аліментів

Підставою для позову про зменшення розміру аліментів може стати падіння доходів, пов'язане з об'єктивною причиною. Наприклад, інвалідність 1 або 2 групи, поява інших утриманців. Або ж дитина починає отримувати власний дохід.

Або ж дитина починає отримувати власний дохід

Зразок позовної заяви обуменьшеніі розміру аліментів

Якщо потрібно зменшити суму аліментних платежів, то важливо буде також отримати документи, що підтверджують важливість причин для зміни аліментарного договору. наприклад:

  • висновок МСЕК / ​​МСЕК - Медико-соціальної експертної комісії - про інвалідність (1 або 2 групи) платником аліментів;
  • документи, що підтверджують трудову або підприємницьку діяльність дитини, яка досягла 16-річного віку або отримання ним доходу з інших джерел;
  • документальне підтвердження наявності у платником аліментів інших утриманців (неповнолітніх дітей або непрацездатних батьків), також потребують матеріальної підтримки;
  • документальне підтвердження (судовий наказ, судове рішення, угоду) стягнення аліментів на інших дітей, якщо загальна сума платежів перевищує встановлену законом межу.

Відео: судова практика по стягненню аліментів у твердій грошовій сумі

Найчастіше вигідніше виплачувати аліменти в твердих грошових сумах, хоча і у цієї форми є свої недоліки (інфляція, підняття прожиткового мінімуму). Але бувають і ситуації, коли такий спосіб розрахунку платежів виявляється єдино можливим.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online