Стягнення аліментів у судовому порядку

  1. Хто може стягувати аліменти на дітей
  2. Порядок стягнення аліментів на неповнолітніх дітей
  3. Судовий порядок стягнення аліментів: наказовий, позовної
  4. До якого суду звертатися по аліментах: підсудність
  5. Документи для суду
  6. Строки звернення до судових інстанцій
  7. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У переважній більшості випадків після розлучення батьків дитина проживає з мамою. А якщо шлюб між батьками навіть не був зареєстрований, статистика спільного проживання дитини з мамою - ще вище. Але брати участь в житті дитини батьки повинні разом, тому на батька справедливо покладаються обов'язки - матеріально утримувати дитину на рівних з матір'ю. Для цього законом передбачено порядок стягнення та виплати аліментів.

Іноді батько сам проявляє високий рівень свідомості і за власною ініціативою утримує дитину. В інших випадках матері і батькові доводиться домовлятися про прийнятні розмірах, строки, порядок виплати грошових сум. Таку домовленість обов'язково потрібно оформляти письмово і нотаріально засвідчувати, в іншому випадку вона не матиме юридичної сили, і якщо батько передумає виконувати умови домовленості, вимагати з нього грошових виплат на підставі усної або простій письмовій домовленості - буде неможливо.

У тих випадках, коли мама і тато зовсім не можуть досягти компромісу і скласти аліментні угоду, закон допускає звернення до суду. Саме ці обставини - відсутність письмового аліментного угоди і суперечка про утримання дитини - підстави для звернення до суду. В цьому випадку умови виплати аліментів (терміни, способи стягнення і розміри грошових сум) будуть встановлюватися виключно у відповідності з сімейним законодавством.

Розглянемо докладніше, який порядок звернення до суду за стягненням аліментів.

Хто може стягувати аліменти на дітей

Вимагати аліменти в судовому порядку на утримання дітей може, зрозуміло, тільки певний законом коло осіб. Подавати відповідну позовну заяву в судовий орган може ...

  • батько;
  • Законний представник, який замінює батьків (опікун, піклувальник, прийомні батьки);
  • Представник адміністрації установи, в якому перебуває дитина;
  • Прокурор.
У переважній більшості випадків після розлучення батьків дитина проживає з мамою

Якщо ніхто з перерахованих вище осіб не вживає заходів для стягнення на користь дитини грошових коштів, необхідних для його утримання, це може зробити представник органу опіки та піклування (ООП). Інші особи, яких закон не наділив правом звертатися до суду з позовом, можуть звернутися в ООП і просити про представництво інтересів дитини в суді.

Порядок стягнення аліментів на неповнолітніх дітей

Що стосується порядку призначення аліментів у судовому порядку, то сімейне законодавство передбачає два порядки - позовної та наказовий. У чому різниця між двома порядками стягнення, в якому порядку - позовній або наказовому - слід звертатися до суду в різних обставинах, ми розглянемо в даній статті.

Судовий порядок стягнення аліментів: наказовий, позовної

Отже, цивільно-процесуальне законодавство передбачає два порядки звернення до суду:

  • Наказовий порядок. Передбачає звернення до суду із заявою про видачу судового наказу. Це простий і швидкий спосіб домогтися законних грошових виплат, оскільки не вимагає від заявника участі в судових розглядах і триває всього 5 днів, через які заявник одержує виконавчий документ для стягнення аліментних виплат. Однак застосувати наказовий порядок можна тільки в разі, якщо достовірно відомо, де живе і працює платником аліментів, якщо між одержувачем і платником грошових сум відсутній спір про виплати, а то й потрібно залучати до розгляду справи - сторонніх осіб. Однак потрібно мати на увазі - судовий наказ може бути так само легко опротестований платником, як швидко і легко було видано судом - судовий наказ буде скасований, якщо протягом 10 днів з моменту видачі від платника надійде протест. В цьому випадку заявнику доведеться повторно звертатися до суду з тією ж вимогою, але вже в позовному порядку.
  • Позовної порядок. У всіх інших випадках, особливо, в спірних випадках (щодо батьківства, батьківських прав, місця проживання дитини, розміру і способу виплати грошового утримання та ін.), Не залишається нічого іншого, як готувати і подавати позов до судової інстанції. На судовому засіданні за участю обох сторін - позивача і відповідача - суд розглядає позовну заяву, вивчає докази, вислуховує сторін і свідків, і, врешті-решт - приймає рішення про термін, регулярності, розмірі, способі перерахування аліментних платежів. На підставі судового рішення видається виконавчий лист.

До якого суду звертатися по аліментах: підсудність

Сімейні справи, в тому числі, що стосуються оформлення аліментів, розглядаються судами загальної юрисдикції. При цьому для справ даної категорії законом передбачено правило альтернативної підсудності - звертатися до мирового суду можна як за місцем проживання батька-платника, так і власним місцем проживання.

Якщо позовна заява містить не тільки вимоги про стягнення аліментів, а й інші спірні вимоги, наприклад, усиновлення, оспорювання батьківства, його розглядає районний або міський суд.

Документи для суду

Перш за все, слід подбати про підготовку позовної заяви, яка повинна бути складено юридично грамотно і точно, відповідно до вимог цивільно-процесуального законодавства. Про те, як правильно скласти позов до суду про стягнення аліментних платежів на дитину, читайте статтю « Позовна заява на аліменти 2019 (зразок) ».

Що ж до документів, які слід додати до позову і представити суду, то повний перелік не передбачений в законодавстві. Проте, судова практика дозволяє перерахувати основні документи:

  • паспорт;
  • Свідоцтво про реєстрацію / розірвання шлюбу (якщо шлюб між батьками дитини був зареєстрований або розірвано);
  • Виписка з будинкової книги - довідка про спільне проживання одержувача аліментів і дитини;
  • Довідка про доходи платника, одержувача аліментів.

Такий перелік основних документів, крім того, для підтвердження особливих обставин можуть знадобитися додаткові документи. Детальніше про підготовку документів для судового процесу по стягненню аліментів читайте в статті « Які документи потрібні для подачі на аліменти на дитину ».

Строки звернення до судових інстанцій

Звернутися до суду за аліментами можна протягом всього терміну, який відведено законом для стягнення аліментних платежів - до повноліття дитини. Однак потрібно враховувати, що аліменти призначаються судом з моменту подачі позову, а не з моменту набуття права на аліменти, що могло статися набагато раніше.

У виняткових випадках допускається подача позову з вимогою про стягнення аліментів за минулий час, але не більше ніж за три роки. Суд може прийняти позитивне рішення в тому випадку, якщо в ході судового процесу з'ясується, що задовго до звернення в суд з позовною заявою, батько-позивач вживав самостійні спроби отримати належні дитині кошти, але батько-відповідач ухилявся від виплат. Доказами таких спроб можуть служити: записи телефонних розмов, листи. Але незалежно від тривалості самостійних спроб стягнення грошових коштів, суд може призначити виплату аліментів не більше ніж за 3 минулі роки.

Судова практика

В ході судового засідання суд розглядає такі основоположні питання, як законність вимог про виплату аліментних платежів, тривалість виплат, спосіб нарахування платежів, розмір грошових сум. При цьому суд керується нормами законодавства - сімейного та цивільно-процесуального, а також детально розглядає всі істотні обставини справи - місце роботи, рівень доходу, стан здоров'я, сімейний стан, наявність інших дітей або утриманців у сторін справи. На підставі всіх обставин справи, заявлених сторонами на судовому засіданні і підтверджених документально, суд виносить рішення. Сторона, яка не згодна з судовим рішенням, має право оскаржити його у вищій судовій інстанції.

Сторона, яка не згодна з судовим рішенням, має право оскаржити його у вищій судовій інстанції

З одного боку, весь порядок стягнення аліментів здається простим, зрозумілим, логічним. Але вже на етапі оформлення позовної заяви та збору документів можуть виникнути додаткові питання, а також на наступних етапах вибір судового органу згідно з правилами підсудності, подача позову, участь в судових засіданнях - навіть знадобитися консультація і допомога юриста. А якщо справа про стягнення аліментів обтяжене додатковими позовними вимогами, такими як усиновлення, визначення місця проживання дитини, позбавлення батьків батьківських прав, стягнення аліментів з іноземного громадянина - без кваліфікованої підтримки юриста не обійтися. Звертайтеся до послуг юристів нашого порталу - юридична консультація з актуальних для Вас питань надається безкоштовно.

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online