Список документів на отримання аліментів на дитину після розлучення

  1. Права на виплату аліментів
  2. Способи отримання аліментів
  3. Світовий суд
  4. Районний (міський) суд
  5. Звернення до нотаріуса
  6. Збір документів
  7. складання заяви
  8. Розгляд справи
  9. Отримання документів і звернення до приставам
  10. Державне мито

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Подати на аліменти можна як після розлучення, так і під час шлюборозлучного процесу. Щоб отримати судовий наказ про виплату аліментів для непрацездатного чоловіка і / або неповнолітніх дітей, потрібно дотримуватися простого алгоритму дій:

  1. З'ясувати наявність прав на виплату аліментів.
  2. Визначитися з судом, в який варто подавати позов.
  3. Зібрати всі необхідні документи.
  4. Подати позовну заяву.
  5. Почекати розгляду справи судом.
  6. Отримати наказ або судове рішення про виплату аліментів.
  7. Передати судове рішення приставам.

Розглянемо докладніше кожен із перерахованих етапів.

Права на виплату аліментів

Права на виплату аліментів після розлучення мають такі категорії:

  1. Непрацездатні подружжя.
  2. Подружжя, які доглядають за дитиною до трьох років і вагітні жінки.
  3. Неповнолітні діти відповідача.
  4. Повнолітні діти за умови їх інвалідності.

Способи отримання аліментів

Найпоширеніші структури, куди подають заяву на аліменти, - світової і районний (міський) суди.

Світовий суд

Чи знаєте ви

Заява на аліменти можна подати, перебуваючи в шлюбі. Подружжя можуть оформити угоду або ж звернутися в суд. Детальніше читайте в цій статті
Світовий суд розглядає вимогу про стягнення аліментів в термін до одного місяця в закритому порядку. Подавши документи в мировий суд, залишається тільки чекати рішення суду, оскільки конфліктуючі сторони на засідання запрошені не будуть в цілях економії часу. Найважливіший етап тут - підготовка документів, на основі яких суддя буде виносити своє рішення. Повинні бути підготовлені всі документи на аліменти на дитину після розлучення, які можуть вплинути на рішення. В містяться в документах відомості не повинно бути помилок і неточностей.

Якщо мировий суддя задовольнить прохання, рішенням суду будуть призначені аліменти з розрахунку:

  • 25% доходу відповідача на одну дитину,
  • 33%, якщо у подружжя двоє спільних дітей,
  • 50% на трьох дітей.

Світовий суд не розглядає справи, якщо відповідач відмовляється від оплати аліментів на підставі сумнівів у батьківстві або позивач бажає отримувати аліменти в певному розмірі, що не відповідає стандартним рішенням.

Районний (міський) суд

При подачі позову на отримання аліментів до районного або міського суду не слід розраховувати на швидке оголошення вердикту, але тільки тут можна вирішити спірні моменти між позивачем та відповідачем. На засідання у справі запрошуються всі сторони конфлікту, які можуть надавати додаткові документи і впливати на вердикт суду протягом усього розгляду справи. Саме при подачі позову до районного суду можна позначити конкретний розмір аліментів, який необхідний для утримання позивача або його дітей.

Звернення до нотаріуса

Найзручнішим способом оформлення документів для отримання аліментів є спільне звернення колишніх або розлучаються подружжя до нотаріуса, де за згодою сторін можна оформити аліментні угоду. В угоді вказується сума і порядок отримання аліментів, після чого документ засвідчується нотаріусом і набуває чинності. Таку угоду можна оформити за кілька годин, але на жаль, якщо обидві сторони не в змозі прийти до спільної згоди необхідно звернутися в судові інстанції.

Терміни позовної давності по справляння аліментів - зазвичай по досягненню повноліття дитини. Однак є винятки, через які термін може бути продовжений - наприклад, наявність інвалідності. Детальніше читайте тут https://divorceinfo.ru/3057-sroki-davnosti-po-uplate-alimentov

Збір документів

Основні документи, які потрібно підготувати:

  1. Копію паспорта позивача і по можливості відповідача.
  2. Свідоцтво про шлюб та / або розірвання шлюбу, якщо шлюб був офіційно зареєстрований.
  3. Докази цивільного шлюбу (показання свідків, виписки з будинкової книги і т.п.), якщо шлюб не був зареєстрований офіційно.
  4. Свідоцтво про народження дітей, де вказані обидва батьки, або документи, що підтверджують непрацездатність позивача.
  5. Позовну заяву.

складання заяви

Позовна заява складається позивачем за встановленим зразком, приклад якого можна розглянути нижче. У шапці документа вказується назва суду, в який буде звернення, ПІБ та контактні дані позивача і відповідача. В основному тексті заяви вказується суть претензій і підстави для отримання аліментів. Документ складається в двох зразках. До заяви слід прикріпити список всіх доданих до неї документів.

Якщо випадок є нестандартним, краще при складанні заяви проконсультуватися з юристом, адже на підставі цього документа задовольняється або не задовольняється позов.

Якщо випадок є нестандартним, краще при складанні заяви проконсультуватися з юристом, адже на підставі цього документа задовольняється або не задовольняється позов

Розгляд справи

При розгляді справи в світовому суді результат стане відомий протягом місяця і в разі задоволення прохання позивач може розраховувати на отримання аліментів.

У районному або міському суді справа може розглядатися в кілька засідань, які будуть призначені на різний час, тому терміни винесення вердикту можуть відрізнятися в залежності від складності справи.

Отримання документів і звернення до приставам

Після винесення судового рішення, документи, що підтверджують право на отримання аліментів вручаються позивачеві, який повинен передати їх судовим приставам. Зробити це можна як в онлайн режимі, так і особисто.

Через сервіс держпослуг РФ можна скласти і подати судовий заяву в світовій або районний суд онлайн. Обов'язково в такому випадку потрібно упевниться, що всі відомості правильні і мають вибрано правильне відділення суду. До речі, в режимі онлайн можна також подати заяву на розлучення - порядок дій можна дізнатися на нашому сайті

Державне мито

Розмір державного мита коливається від 150 рублів залежно від змісту судового позову. 300 рублів оплачується, якщо потрібно оформити аліменти для двох позивачів (наприклад, дітей та матері), а якщо позивач бажає отримати аліменти за минулий період, розмір мита буде визначений індивідуально.

Однак згідно з законодавством держмито повинен сплатити відповідач, проти якого надійшов позов, а не позивач.

Якщо у вас залишилися питання по темі статті - задавайте їх у коментарях

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online