Список боржників по аліментах (база даних)

  1. методи стягнення
  2. Права судових приставів
  3. Де є список боржників по аліментах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У сучасному світі розлучення є звичайним явищем і цим вже нікого не можна здивувати. Нерідко в такому випадку батько, який проживає окремо від дітей, народжених у шлюбі, стає платником аліментів. При визначенні їх суми і порядку виплат сторони не завжди можуть домовитися мирно, частіше справа доходить до суду. Рішення, прийняте в судовому порядку, ще не означає, що платежі будуть надходити дітям своєчасно і в повному обсязі.

Згідно зі статистичними даними досить поширеною є ситуація, коли за результатами розгляду позовної заяви, суд прийняв відповідне рішення, виконавчий лист надійшов у службу судових приставів , Однак, це нічого не змінило, і відповідач як не платив аліменти на своїх дітей, так і не почав цього робити після винесення судом відповідної постанови.

Коли у людини виникли боргові зобов'язання по аліментах, він потрапляє в базу боржників, яка ведеться службою судових приставів. Це може спричинити за собою серйозні наслідки: людина не зможе взяти кредит, виїхати за кордон, його можуть позбавити водійських прав і т.д.

методи стягнення

Законом визначено 2 порядки, за якими можуть пред'являтися вимоги про отримання змісту для дітей за допомогою звернення в службу судових приставів:

Перший варіант передбачає, що батьки, які складаються в шлюбному союзі або вже розірвали його, можуть вирішувати всі питання, які стосуються змісту спільних дітей, мирним шляхом, домовляючись між собою. Свої домовленості вони закріплюють угодою, яке після підписання сторонами повинно бути завірено нотаріально.

Якщо даний документ не пройшов нотаріальне посвідчення, він буде вважатися недійсним, тобто не матиме ніякої законної сили.

У другому випадку передбачається, що рішення про виплату аліментів приймалося в ході судового провадження. Даний варіант застосовується тоді, коли сторони не можуть досягти консенсусу і одна зі сторін, частіше це батько, який проживає разом з дітьми, подає позовну заяву до суду з проханням вирішити питання з призначенням аліментних виплат.

Після розгляду всіх обставин справи, суд виносить рішення, яке є підставою для підготовки виконавчого листа. Цей папір передається в службу судових приставів, які відповідають за обов'язкове виконання припису суду.

Цей папір передається в службу судових приставів, які відповідають за обов'язкове виконання припису суду

Якщо відповідач відмовляється виконувати свої зобов'язання добровільно: ховається і не платить аліменти, суд видає акт, який передається в службу судових приставів, про розшук боржника та стягнення з нього коштів в повному обсязі

Права судових приставів

Коли запущено виконавче провадження, яке стосується стягнення грошових коштів для утримання дитини, у судового пристава є такі права і повноваження:

  • співробітник служби має право запитувати різні документи про учасників справи, паперу, які містять персональну інформацію, довідки та роз'яснення по суті справи;
  • може запитувати у роботодавця інформацію про боржників, які працюють на його підприємстві і виконавчі листи за якими знаходяться в бухгалтерії;
  • доручати особам, які є батьками або опікунами неповнолітню дитину, виконання певних дій або навпаки утримуватися від будь-яких активностей;
  • отримувати доступ до приміщень, які знаходяться в приватній власності, оглядати їх і розкривати наявні в них замки;
  • описувати майно, яке є у відповідача, накладати на нього арешт і вилучати для того, щоб в подальшому продати його на торгах і використовувати виручені кошти для того, щоб закрити борги, що накопичилися;
  • запитувати інформацію в банках про наявність накопичувальних або дебетових рахунків у аліментщика, накладати заборону на розпорядження певними сумами грошей на таких рахунках, розмір яких відповідає розміру заборгованості;
  • звертатися до судового органу із заявою про роз'яснення процедури виконання винесеного рішення;
  • поширювати інформацію через відкриті джерела про розшук відповідача і його власності для усунення заборгованості, що утворилася;
  • проводити допит посадових осіб, які працюють в державних органах або є представниками муніципальних органів влади;
  • здійснювати перевірку документів, що посвідчують особу будь-персони, яка є учасником провадження;
  • звертатися за отриманням сприяння в органи внутрішніх справ, міграційну службу, ФСК, до військовослужбовців внутрішніх військ;
  • вести поіменний реєстр людей, які є боржниками у зв'язку з невиплатою аліментів (так званий список боржників по аліментах);
  • робити будь-які інші заходи, які допускаються відповідно до статей Федерального закону про виконавче провадження.

Потрібно розуміти, що законодавство допускає можливість того, що батько, який за рішенням суду повинен виплачувати аліменти для утримання своєї дитини, може бути звільнений від цього обов'язку. Стаття 114 Російського сімейного кодексу визначає деякі фактори, які можуть служити підставою для скасування аліментів .

На практиці найчастіше зустрічаються такі причини:

  • дитина був оформлений в державну установу для виховання і проживання, це може бути інтернат або дитячий будинок;
  • дитина, якій вже виповнилося 16 років, але ще немає 18-ти, почав займатися підприємницькою діяльністю, при цьому розмір одержуваного ним доходу значно перевищує розмір аліментних виплат;
  • батько, з яким проживають діти, повторно одружився, в якому дитина була усиновлена ​​новим чоловіком;
  • якщо гроші виплачувалися у зв'язку з інвалідністю , А під час сплати аліментів працездатність людини відновилася.

До безумовних підстав для припинення виплати аліментів відноситься досягнення дитиною, на утримання якого виплачувалися кошти, повноліття. Тобто після того, як йому виповнилося 18 років, виплата аліментів відразу ж припиняється.

Перш, ніж судовий пристав приступить до процедури стягнення аліментів з боржника, він повинен розрахувати суму заборгованості. Умови розрахунку боргових зобов'язань по аліментах регламентуються Федеральним законом №229 про виконавче провадження.

ФЗ Про виконавче провадження №229

Коли планується вживати заходів примусового стягнення аліментів, до уваги повинні братися такі факти:

  • Аліменти можуть бути стягнуті за попередній період, який не перевищує три роки з того моменту, як було подано позовну заяву до суду.
  • Якщо відповідач ухилявся від сплати платежів, призначених судовим органом, протягом періоду, який перевищує 3 роки, то кошти повинні бути стягнуті за весь термін. При цьому заявник повинен буде довести, що він робив спроби отримати суму боргу від аліментщика. В якості підтвердження можуть виступати листи, ауді або відеозапису і т.д.
  • Розмір заборгованості, стягнення якої виробляє судовий пристав, відповідає тій сумі, яка вказана в судовому рішенні або угоді, завіреному нотаріусом.

База даних боржників створена для того, щоб в неї вносити дані осіб, які не виплачують вчасно штрафи ГИБДД, аліменти і деякі інші платежі.

Де є список боржників по аліментах

Зобов'язання позовів про аліменти виплат виникають тільки в тому випадку, якщо батьки дитини досягли угоди і добровільно затвердили суму аліментів і порядок їх виплат, або ж дані питання були врегульовані в результаті проведеного судового розгляду.

При вирішенні справи в суді виплата грошових коштів для утримання дітей призначається з тієї дати, коли було подано позовну заяву. У випадках, коли позивач зможе довести, що ним були спроби отримати від боржника кошти на утримання дитини, які не увінчалися успіхом, суд може прийняти рішення про призначення аліментів заднім числом, проте максимальний період, за який може бути призначена така виплата, становить 3 роки .

Аліменти на дитину повинні виплачуватися щомісячно. Якщо той з батьків відмовляється виконувати свої законні зобов'язання, в результаті чого виникає заборгованість, рішенням даного питання буде займатися служба судових приставів, які мають право навіть заарештувати майно боржника, щоб реалізувати його і покрити борги.

Оплата аліментів на дитину Оплата аліментів на дитину

за Сімейним кодексом проводиться з усіх доходів батьків, однак насправді існує досить багато винятків з цього правила.

Чи є продаж квартири доходом для аліментів - можна дізнатися в цієї статті .

Таким чином, Федеральна служба судових приставів контролює, чи виконують аліментники свої зобов'язання перед дітьми. У випадках, коли відповідач ховається, відшукати його буває дуже непросто, враховуючи скільки справ знаходиться у виконавчому провадженні у кожного пристава.

У випадках, коли відповідач ховається, відшукати його буває дуже непросто, враховуючи скільки справ знаходиться у виконавчому провадженні у кожного пристава

У тих випадках, коли боржник змінив місце роботи і проживання і не повідомив про своє нове місце знаходження, пристави звертаються в поліцію, яка займається розшуком зниклих людей

У Росії борги, які є обов'язковими до сплати, що не становлять ніякої таємниці. Можливість дізнатися про наявність боргових зобов'язань закріплена в наступних Федеральних законах: про виконавче виробництво і про судових приставів.

Список боржників по аліментах формується саме на підставі положень цих законодавчих актів. Пристави зобов'язані вести і доповнювати базу, до якої внесені всі фізичні і юридичні особи, які мають борги.

Дані, які вносяться до реєстру про неплатників, пристави не можуть нікому передавати. У зв'язку з цим у відкритому доступі немає списків боржників, це заборонено законом про персональні дані та статтею 24 основного закону Росії - Конституції. Інформацію можна дізнатися тільки, маючи номер виконавчого листа або при наявності повного імені людини і інших уточнюючих даних.

У базу даних судові пристави вносять інформацію по несплаченим батьківським аліментах. Дані стають доступні тільки після того, як вся інформація внесена в базу.

Дізнатися інформацію про величину боргів можна одним з таких способів:

  • Знайти інформацію можна на офіційному сайті судових приставів. Для цього потрібно вибрати місто проживання боржника. Вибравши розширений пошук, слід ввести ім'я і дату народження людини і натиснути кнопку пошуку.
  • Сайт порталу Державних послуг. Перш, ніж отримати доступ до інформації та послуг, особа повинна пройти реєстрацію і отримати доступ до особистого кабінету.
  • Можна скористатися додатком для мобільного пристрою. Вони існують для Android, iPhone і iPad, Windows Phone. Їх функції ідентичні, таким чином можна дізнатися про борги по прізвища та дати народження людини.
  • Подібні додатки створені також для більшості соціальних мереж.
  • Для тих, хто не довіряє новітніми технологіями, залишається можливість особистого звернення в службу приставів для отримання необхідної інформації.

Використовуючи останній варіант отримання інформації, потрібно мати на увазі, що дані про борг будуть надані тільки аліментник. Всі інші способи дозволяють отримати інформацію будь-якій зацікавленій особі, при цьому потрібно знати тільки ПІБ відповідача і дату його народження.

Всі інші способи дозволяють отримати інформацію будь-якій зацікавленій особі, при цьому потрібно знати тільки ПІБ відповідача і дату його народження

Людина повинна бути готовим до всього і знати, на що він може розраховувати в тих чи інших життєвих ситуаціях, навіть до того, що доведеться подавати на аліменти на чоловіка в шлюбі .

Чи оподатковується аліментами матеріальна допомога на дитину - можна прочитати тут .

Що передбачає в собі Закон про стягнення аліментів - ви знайдете тут .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online