Розрахунок неустойки за аліментних платежах в 2019 році

  1. Умови нарахування неустойки
  2. Як нараховується неустойка
  3. Нарахування законної пені
  4. Нарахування договірної неустойки
  5. Як розраховується неустойка
  6. Хто буде розраховувати неустойку
  7. приклад обчислень
  8. Терміни позовної давності
  9. Пройдіть соціологічне опитування!
  10. Звернення в ФССП
  11. Подача позову до суду
  12. Який суд розглядатіме дело
  13. дотримання підсудності
  14. Пакет документів
  15. докази
  16. Держмито за позов
  17. Судовий процес
  18. Чи може суд відмовити
  19. Зменшення суми неустойки
  20. Судова практика
  21. Висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 14 хвилин

Масштаб несплати аліментів у Росії важко переоцінити. Кожен третій аліментник по тій або іншій причині ухиляється від своїх обов'язків по утриманню дитини. Ні громадський осуд, ні рішення суду не змушують батьків виплачувати гроші на дітей. Єдине, що хоч якось впливає на них - це загроза відповідальності. Однією з форм такої відповідальності є неустойка. Розрахунок неустойки по аліментах відбувається за спеціальними правилами, а призначення - винятково в судовому порядку, тому ми вирішили присвятити цій темі окрему публікацію.
Масштаб несплати аліментів у Росії важко переоцінити

Як відомо, закон передбачає різні форми відповідальності для батьків-ухильників. Це і кримінальне покарання, і адміністративні штрафи, і різного роду обмеження. Неустойка - одна з форм такої відповідальності - компенсація, що носить матеріал, сімейно-правовий характер. Для початку розберемося, що таке неустойка за невиплату аліментів .

Так як це форма матеріальної відповідальності, неустойка (пеня) має грошовий вираз. Вона призначається як «покарання» за невиконання або неналежне виконання покладеного на батька аліментного зобов'язання.

Неустойка - це певна сума компенсації, яку боржник-ухильники зобов'язаний погасити крім уже присуджених аліментів. Її розрахунок здійснюється за спеціальною формулою залежно від кількості днів, за які ухильники не заплатив аліменти.

Сам розмір неустойки пропорційний розміру заборгованості, а тому від місяця до місяця буде рости разом з розміром боргу.

Центральне місце в системі нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини між батьками, займає. Саме він, згідно СК РФ, визначає обов'язок батьків щодо утримання неповнолітніх дітей, в тому числі і за допомогою сплати аліментів. Їм же (СК РФ) визначена можливість стягнення неустойки, а також визначено її розмір за законом.

Паралельно неустойка як форма забезпечення зобов'язання регулюється положеннями Цивільного кодексу РФ. Помилково вважати, що дані норми не застосовуються до сімейних правовідносин: відповідно до, розрахунок пені за прострочення по аліментах повинен відбуватися з урахуванням вимог ГК РФ. А так як її призначення проводиться в порядку позовного провадження, сам процес присудження здійснюється з урахуванням вимог розділу II Цивільного процесуального кодексу РФ.

Нагадаємо: неустойка безальтернативно пов'язана з аліментні заборгованістю і її розміром. Ухвалою, як і фактичним стягненням присудженої пені займаються судові пристави. А тому даний процес повинен відбуватися з урахуванням положень ФЗ вiд 02 жовтня 2007 р № 229 «». Крім того, необхідно враховувати положення різного роду уточнюючих підзаконних нормативно-правових актів та інших джерел права, зокрема, узагальнень судової практики, наприклад, Пленуму ВС РФ від 26.12.2017 № 56.

Умови нарахування неустойки

Так як можливість застосування такої форми сімейно-правової відповідальності, як неустойка, визначена положеннями ч. 2 СК РФ, то і умови її застосування слід шукати в даній статті. Так, обов'язковими умовами застосування неустойки є:

  • Примусове стягнення аліментів. Закон дозволяє присуджувати штрафи і пені лише щодо тих боржників, з яких аліменти стягуються за рішенням суду, тобто на підставі виконавчого листа або судового наказу.
  • Наявність заборгованості. Законодавець не обумовлює мінімальні межі заборгованості або терміни, після яких може нараховуватися пеня. Тобто для застосування такої форми відповідальності досить самого факту аліментного обов'язку. Але так як платежі самі по собі носять помісячний характер, то і борг по аліментах повинен бути не менше 1 місяця. У той же час, з огляду на характер аліментів, логічно звертатися за нарахуванням такої неустойки не раніше, ніж через 4-6 місяців після її утворення. Звернутися за нею можна навіть в тому випадку, якщо заборгованість поступово виплачується - досить лише факту утворення боргу.
  • Освіта заборгованості з вини батьків. Третім обов'язковою умовою є умисний характер освіти аліментні заборгованості, тобто її поява з вини батьків. Затримка зарплати, тривала хвороба, збіг важких обставин, перебування під вартою (без залучення до трудової діяльності, наприклад, в СІЗО) та інші подібні ситуації не можуть вважатися виною батьків. Обставини, що підтверджують провину: приховування доходів, звільнення за власним бажанням, часта зміна місця проживання і так далі.

Читайте докладніше про те, як відбувається стягнення заборгованості .

Як нараховується неустойка

Щоб правильно розрахувати розмір неустойки, важливо дотримуватися загальноприйнятого алгоритму нарахування, який залежить від підстави, за яким виплачуються аліменти. Нагадуємо, що аліментні зобов'язання може виникати не тільки на підставі судового рішення, але і за підписаним між батьками угоди. Порядок і умови нарахування неустойки при несплаті аліментів по кожному з них будуть мати ряд відмінностей. Так, по даним критерієм прийнято розрізняти законну і договірну неустойку.

Нарахування законної пені

Законна пеня на аліменти, виходячи з положень ГК РФ, є пенею, що виникла в силу закону, незалежно від тих домовленостей, які мали місце між подружжям. Тобто те, скільки можуть стягнути з батьків, які не сплачує аліменти, визначається в рамках вимог СК РФ. Відповідно до неї, це 0,5% від утвореної суми боргу за 1 прострочений день по платежах.

Неустойка нараховується з урахуванням таких умов і факторів:

  1. Нарахування проводиться щомісячно, наростаючим підсумком, пропорційно зростаючої заборгованості. Виходячи з цього, борг повинен бути розбитий на частини по місяцях, а розрахунок пені повинен проводитися по днях, в рамках конкретного місяця. При цьому обов'язково враховується те, що з нового місяця борг збільшується, а, отже, збільшується і розмір місячної пені. Далі ми все це розглянемо на прикладі.
  2. Навіть утворена в силу закону пеня не нараховується автоматично. Зацікавлений в її отриманні батько повинен сам ініціювати процес нарахування неустойки, звернувшись з відповідним позовом до суду. При цьому він зобов'язаний довести наявність умов для нарахування неустойки, в тому числі умисний характер ухилення від сплати аліментів.
  3. Слід зробити правильний розрахунок пені. В даному контексті важливим є момент, з якого стартує її нарахування, так як розрахунок проводиться за кожен прострочений день. Оскільки судові рішення не визначають конкретної дати, на яку повинні проводитися виплати по аліментах, пеня за ним зазвичай розраховується з 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому платіж так і не надійшов.
  4. Окремо зупинимося на тому, як рахувати, якщо були проплати. Ще раз звертаємо увагу, що для нарахування пені важливий сам факт утворення заборгованості. Її подальше погашення або часткове внесення належних до сплати сум, навіть якщо воно відбувалося вчасно, все одно не скасовує факту виникнення заборгованості. Тому нараховувати пеню необхідно, виходячи з існуючого боргу за конкретний період. Наприклад, якщо батько платив половину від того, що повинен, неустойка буде розраховуватися від тієї суми, яка не була сплачена.

Даний порядок застосовується до всіх випадків: і коли аліменти визначені в частці від зарплати, і коли вони присуджені у твердій грошовій сумі. Однак в першому випадку для правильного розрахунку пені важливо правильно розрахувати заборгованість, для чого необхідно мати достовірні відомості про розмір зарплати боржника. Якщо ж він не працює (або дані про його працевлаштування відсутні), в якості бази для розрахунку заборгованості, згідно з ч. 4 СК РФ, приймається середня зарплата по Росії.

Нарахування договірної неустойки

Коли виплати на дитину виробляються за угодою про сплату аліментів, умови, передбачені СК РФ, не діють. Договірний режим виплати аліментів не передбачає застосування законної пені автоматично. Неустойка в даному випадку виникає лише тоді, коли угода між батьками прямо передбачає можливість її нарахування в разі виникнення заборгованості (це повинно бути відображено в угоді окремим пунктом). Предметом договору між батьком і матір'ю можуть виступати не тільки можливість нарахування неустойки, а й:

  • розміри пені - вони можуть бути вказані в частці від боргу, в твердій сумі без прив'язки до боргу або визначені іншим чином;
  • умови нарахування - наприклад, мінімальний розмір заборгованості або терміни прострочення, після яких може нараховуватися пеня;
  • порядок врегулювання ситуації, наприклад, зобов'язання досудового розгляду питання про виплату неустойки і так далі.

розміри пені - вони можуть бути вказані в частці від боргу, в твердій сумі без прив'язки до боргу або визначені іншим чином;   умови нарахування - наприклад, мінімальний розмір заборгованості або терміни прострочення, після яких може нараховуватися пеня;   порядок врегулювання ситуації, наприклад, зобов'язання досудового розгляду питання про виплату неустойки і так далі

Як розраховується неустойка

Так як аліментні угоди укладаються батьками лише в 3% випадків, і найчастіше гроші стягуються за рішенням суду, логічно розглянути порядок розрахунку штрафних санкцій на прикладі законної неустойки. Нагадуємо, що порядок розрахунку пені буде однаковий як при стягненні аліментів як частки від заробітку, так і в якості фіксованої суми. Отже, розберемо все по порядку.

Хто буде розраховувати неустойку

Для початку варто розібратися, хто повинен розраховувати розмір пені. Справа в тому, що це прямий обов'язок одержувача аліментів. Тягар доказування фактів, на які посилається заявник, лежить виключно на ньому, а тому саме він повинен зробити об'єктивний розрахунок і представити його суду. Якщо йому не вдається зробити це самостійно, він має право звернутися за допомогою до адвоката чи іншого консультанта. За великим рахунком не має значення, хто конкретно буде проводити розрахунки - головне, щоб вони були зроблені правильно.

Багато хто цікавиться, чи розраховує судовий пристав неустойку, коли у нього відкрито виконавче провадження по стягненню аліментів. Справа в тому, що пристав не тільки не зобов'язаний, але і не має права цього робити, так як це суперечить його посадовим функцій. Це пов'язано з тим, що пристави працюють з вже виникли заборгованостями, а так як обов'язок платити неустойку до рішення суду ще не встановлена, то і пристави не мають до цього ніякого відношення. Вони лише можуть надати розрахунок заборгованості по аліментах - без їх участі довести факт заборгованості набагато складніше, а іноді і взагалі неможливо.

Ми вже з'ясували, що обчислення розміру пені проводиться з розрахунку 0,5% за 1 день прострочення. Однак виплата і, відповідно, розрахунок заборгованості по аліментах проводиться щомісячно. А тому розрахунок неустойки повинен бути зроблений за кожен день прострочення в рамках місяця. Для зручності розрахунку розроблені навіть спеціальні формули, за якими проводиться обчислення суми пені в місяць. Розглянемо найпростіші і зручні варіанти, які можна зустріти на практиці:

  • (Сума боргу) х (кількість днів у місяці) х 0,5% = сума пені;
  • (Сума боргу) х 0,5% х (кількість днів у місяці) = сума пені;
  • (Сума боргу) х (кількість днів у місяці) х 0,5 / 100 = сума пені.

Використовуючи будь-яку із зазначених формул, заявник отримає суму пені за конкретний місяць. Такі розрахунки необхідно провести по кожному місяцю, коли був утворений борг, після чого на основі розрахунків формується помісячна таблиця. У неї повинні бути включені всі місяці заборгованості, навіть якщо мова йде про декілька років або навіть десятилітті. Розрахунок повинен бути прозорим і зрозумілим, щоб суд міг перевірити його достовірність. Якщо в результаті будуть виявлені порушення в розрахунку, суддя має право відхилити позов і відмовити у вимозі - робити власний перерахунок він не повинен.

приклад обчислень

Розглянемо на практиці приклад розрахунку, який повинен бути проведений заявником. За базу для розрахунку візьмемо аліменти у фіксованій сумі в розмірі 7,5 тис. Рублів. На практиці розмір аліментів повинен братися з довідки про заборгованість, виданої судовим приставом.

Як періоду, за який була утворена заборгованість, візьмемо січень-серпень 2017 року - його буде досить для розуміння принципу. Припустимо, що з грудня 2016 року боржник перестав платити - розрахунок неустойки повинен виглядати наступним чином:

  • Січень: 7,5 тис. Рублів х 31 день х 0,5% = 1162 рубля.
  • Лютий (2 місяці заборгованості): 15 тис. Рублів х 28 днів х 0,5% = 2100 рублів.
  • Березень (3 місяці заборгованості): 22,5 тис. Рублів х 31 день х 0,5% = 3487,5 рубля.
  • Квітень: 30 тис. Рублів х 30 днів х 0,5% = 4500 рублів.
  • Травень: 37,5 тис. Рублів х 31 день х 0,5% = 5812,5 рубля.
  • Червень: 45 тис. Рублів х 30 днів х 0,5% = 6750 рублів.
  • Липень: 52,5 тис. Рублів х 31 день х 0,5% = 8137,5 рубля.
  • Серпень: 60 тис. Рублів х 31 день х 0,5% = 9300 рублів.

Таким чином, сума неустойки за 8 місяців заборгованості склала 41249,5 рублів
Таким чином, сума неустойки за 8 місяців заборгованості склала 41249,5 рублів. Даний зразок розрахунку наочно показує, що всього протягом декількох місяців несплати розмір місячної пені може перевищити розмір самого платежу по аліментах. Більш того, подальший розрахунок показав би, що в результаті, у міру зростання заборгованості, розмір пені перевищив би розмір самої заборгованості, на яку вона нараховується. Це ще раз підтверджує, що звернення до суду за присудженням неустойки логічно проводити після закінчення часу - після утворення вже «солідної» заборгованості і не менш солідної пені. Таблиця з розрахунком повинна виглядати наступним чином:

Період Розмір заборгованості в рублях Розмір штрафу / день Дні для розрахунку Неустойка в поточному місяці Разом: 41249.5 Січень 2017 7500 0.5% 31 тисячу сто шістьдесят два Лютий 2017 15000 0.5% 28 2100 Березень 2017 22500 0.5% 31 3487.5 Квітень 2017 30000 0.5% 30 4500 Май 2017 37500 0.5% 31 5812.5 Червень 2017 45000 0.5% 30 6750 Липень 2017 52500 0.5% 31 8137.5 Август 2017 60000 0.5% 31 9300

Терміни позовної давності

На окрему увагу заслуговує позовна давність, застосування якої вважається вельми спірним моментом. До недавнього часу безальтернативно вважалося, що до вимог за призначенням неустойки по аліментах вона взагалі не має ніякого відношення: до стягнення заборгованості по аліментах позовна давність не застосовується, а тому не повинна застосовуватися і до вимог по піні. Обгрунтування такої позиції положеннями СК РФ дозволяло накопичувати величезні суми пені і здійснювати стягнення неустойки після повноліття дитини.

Але після прийняття Пленуму ВС РФ від 26.12.2017 № 56 правила дещо змінилися. Відповідно до постанови, Верховний суд зобов'язав суди застосовувати позовну давність (3 роки) за вимогами про неустойку і відмовляти в їх задоволенні, якщо відповідач заявив про необхідність застосування позовної давності і її термін закінчився.

При визначенні того, за який період термін давності минув, а за який немає, суд повинен обчислити терміни окремо по кожному простроченого платежу, враховуючи вище розглянуту таблицю. Дізнайтеся більше про термін позовної давності по аліментах .

Пройдіть соціологічне опитування!

Порядок стягнення неустойки

Стягнення неустойки вимагає від заявника правильної стратегії поведінки, дотримання певного порядку дій і комунікації як безпосередньо з судом, так і з органами примусового виконання. Перед тим як подати на неустойку, перше, що необхідно зробити - це звернутися до відділу ФССП для отримання необхідних документів. З цього і почнемо.

Звернення в ФССП

Звернення до відділу ФССП - обов'язкова частина процедури стягнення неустойки. Справа в тому, що лише судові пристави можуть уявити доказ наявності заборгованості по аліментах.

Сума аліментні заборгованості визначається постановою пристава. Але винести його чиновник може лише в разі знаходження у нього в провадженні аліментного справи. Тобто виконавчий лист повинен знаходитися на примусове виконання в підрозділі ФССП, без цього розрахунок заборгованості не проводиться.

При зверненні до приставам необхідно подати заяву з проханням зробити розрахунок заборгованості. Зразок такої заяви розміщений нижче. Його розгляд, згідно ч. 5 закону, здійснюється в десятиденний термін з моменту надходження в ФССП заяви (протягом трьох днів після подачі). Рекомендуємо заздалегідь обговорити з приставом, на виконанні якого перебуває виробництво, терміни винесення необхідного постанови.

Подача позову до суду

Після розрахунку заборгованості, отримання підтверджуючих її документів і визначення розміру неустойки заявнику необхідно звернутися в суд. Таке звернення має безліч особливостей, які ми пропонуємо розглянути докладніше.

Який суд розглядатіме дело

Віходячі з Положень ЦПК РФ, Розгляд винен Здійснювати світової суддя. У законі прямо не вказано, что дана категорія справ лежить в его компетенції, проти це визначили логікою законодавства.
Віходячі з Положень ЦПК РФ, Розгляд винен Здійснювати світової суддя
Так, світова суддя, зокрема, займається РОЗГЛЯДУ аліментніх стягнених. Неустойка - штрафні санкція, так би мовити, «похідна» від основного аліментного вимоги, а тому питання ее Стягнення такоже відносіться до компетенції світового суду. Більш того, компетенція мирового судді поширюється на будь-які випливають з сімейно-правових відносин справи, крім тих, які вказані в статті.
При підготовці матеріалу нам неодноразово зустрічалася інформація, згідно з якою позови по стягненню неустойки, що перевищують 50 тис. Рублів (в інтерпретації деяких «фахівців» - 500 тис. Рублів), повинні подаватися до районних судів, що помилково. Насправді світовий суд повинен розглядати такі позови без прив'язки до суми неустойки, що підтверджується безліччю судових рішень. Як приклад наведемо.

У випадках, коли рішення мирового суду не влаштовує заявника, їм подається апеляційна скарга. Виходячи з положень ЦПК РФ, її буде розглядати районний суд.

дотримання підсудності

Визначення підсудності справ щодо стягнення аліментних неустойки - не менше спірне питання, ніж підвідомчість. При підготовці матеріалу нам неодноразово зустрічалася суперечлива інформація. На думку одних фахівців позови про стягнення неустойки подаються виключно за місцем проживання відповідача, тобто відповідно до ЦПК РФ. На думку інших, такі позови можуть подаватися і за місцем проживання позивача, тобто відповідно до ЦПК РФ.

Вивчена нами судова практика дозволяє зробити висновок про те, що вірною є саме друга позиція. Справа в тому, що передбачена п. 3 ЦПК РФ підсудність за вибором позивача в разі стягнення аліментів не обмежена законодавцем і положеннями ЦПК РФ виключно початковими вимогами. Більш того, в разі стягнення неустойки позивач продовжує виступати в якості стягувача аліментів, а тому перешкод для застосування підсудності за вибором позивача, відповідно до п. 3 ЦПК РФ, немає.

Пакет документів

Звернення до суду традиційно оформляється позовною заявою. За своєю формою та змістом позов повинен відповідати вимогам, встановленим ЦПК РФ. Крім традиційних позовних реквізитів, не забудьте вказати в ньому вимога про стягнення неустойки по аліментах, що пов'язано з невиконанням свого зобов'язання боржником.

Детально розпишіть в позовній заяві обставини справи, вказавши період, за який гроші не надходили, пославшись на конкретні докази.

Разом з позовом необхідно представити ряд обгрунтовують його документів, зокрема:

  • копію документа, на підставі якого стягуються аліменти (судове рішення, наказ, угода про аліменти);
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • постанову пристава про розрахунок заборгованості;
  • розрахунок неустойки в форматі, описаному вище;
  • інші докази;
  • копію заяви для відповідача.

докази

Так як тягар доведення лежить на заявника, йому необхідно представити документальні докази своєї правоти. Простіше кажучи, довести факт утворення заборгованості. І для цього, по суті, досить постанови пристава про розрахунок заборгованості - воно є головним доказом як самого факту освіти, так і розміру боргу.

Крім постанови пристава про розрахунок боргу заявник, при наявності оних, може надати суду докази провини відповідача в освіті заборгованості - це є обов'язковою умовою присудження неустойки. Такими доказами можуть виступати електронне листування, в якій відповідач відмовляється платити аліменти, диктофонні записи, свідчення, документи про звільнення за власним бажанням, рішення про притягнення боржника до адміністративної або кримінальної відповідальності і так далі.
Крім постанови пристава про розрахунок боргу заявник, при наявності оних, може надати суду докази провини відповідача в освіті заборгованості - це є обов'язковою умовою присудження неустойки

Держмито за позов

Як і у випадку зі стягненням аліментів, за позови по неустойку стягується держмито в розмірі 150 рублів. Однак в більшості випадків суди визнають, що, як і в ситуаціях з аліментних вимогою, згідно з пп. , П. 1 ст. 333.36 Податкового кодексу РФ позивачі звільняються від сплати держмита, в силу чого цей обов'язок перекладається на відповідачів. Але таку позицію підтримують далеко не всі суди, тому єдиної практики на даний момент немає.

Таким чином, у позивача є два варіанти:

  1. Сплатити держмито в 150 рублів і додати копію квитанції до позову.
  2. Послатися в позовній заяві на пп. , П. 1 ст. 333.36 НК РФ, попросивши суд звільнити позивача від сплати аліментів, так як пеня - це міра відповідальності за невиконаним основним зобов'язанням - сплату аліментів, яка спрямована на захист прав неповнолітньої дитини.

Ознайомтеся з тим, як відбувається сплата держмита на аліменти .

Судовий процес

Після подачі позову у судді, відповідно до ЦПК РФ, буде 5 днів на прийняття позову до провадження або відмову в його прийнятті. Після цього можна буде дізнатися дату і час, на які будуть призначені перші судові слухання, зокрема, підготовче засідання. Після його проведення з обов'язковою викликом сторін справа буде призначена до судового розгляду з визначенням конкретних дати і часу його проведення.

Позивачу необхідно обов'язково брати участь в кожному судовому розгляді, всіляко підтримуючи свою позицію і наводячи аргументи і нові докази на користь заявлених вимог.

Бути присутнім буде і відповідач або його представник. Він може поставити під сумнів факт утворення заборгованості та її правильного розрахунку. Щоб дізнатися, чи законно нараховують аліменти і заборгованість по ним, суддя також може викликати на засідання судового пристава.

Так як участь пристава - позитивний момент для позивача, для досягнення поставленої мети можна самостійно заявити клопотання про залучення в якості свідка працівника ФССП. Його свідчення про застосовані до примусу боржника до виплати аліментів заходи можуть зіграти ключову роль при переконанні судді.

Термін розгляду такого роду справ, згідно ЦПК РФ, становить 1 місяць з дня прийняття позову до провадження. Правда, цей термін далеко не завжди дотримується.

За результатами розгляду справи мировий суддя виносить рішення. Якщо воно буде позитивним і не буде оскаржено відповідачем, після його вступу в законну силу позивачеві необхідно отримати виконавчий лист. Согласно ст. 321 ЦПК РФ, на оскарження відповідачу надається 1 місяць.

Після отримання виконавчого листа його необхідно направити судовому приставу. Подальшим примусовим стягненням пені буде займатися ФССП.

Чи може суд відмовити

Відмова суду в питаннях стягнення неустойки по аліментах хоч і зустрічається нечасто, але все ж можливий. Дійсно, суди майже завжди стають на сторону позивачів, які захищають інтереси неповнолітніх, тому шансів у відповідачів на відмову в задоволенні позову не так багато.

Єдина можливість, за умови законного нарахування заборгованості - це довести, що борг виник не з вини відповідача, тобто умислу, спрямованого на освіту заборгованості, не було. Таким доказом може служити факт тривалої затримки зарплати, важка хвороба, перебування в місцях позбавлення волі без залучення до праці і так далі.

Нагадуємо, що навіть якщо борг погашений, але він мав місце протягом тривалого періоду, це не стане підставою для відмови в задоволенні позову. Однак варто врахувати, що дата остаточного погашення боргу - це дата, після якої нараховувати неустойку не можна. Якщо ж має місце часткове погашення, це лише зменшить базу для нарахування неустойки, але не зупинить її нарахування.
Нагадуємо, що навіть якщо борг погашений, але він мав місце протягом тривалого періоду, це не стане підставою для відмови в задоволенні позову

Зменшення суми неустойки

З огляду на, що розмір неустойки за роки несплати аліментів може багаторазово перевищити розмір самого аліментного обов'язку, логічно припустити, що багато ухильники цікавляться, як уникнути сплати пені. Звичайно, якщо утворена заборгованість обумовлена ​​виключно їхньою провиною - шанси тих, хто ухиляється незначні, суд майже завжди виходить з інтересів неповнолітнього. Правда, є і позитивні моменти: якщо скасувати неустойку не вдалося, можна спробувати її зменшити.

Так, до теперішнього часу вважалося, що зменшення неустойки по аліментах неприпустимо. Про це навіть було неодноразово зазначено в Оглядах судової практики ВС РФ, наприклад,. Тому ті, хто приймав рішення не платити аліменти роками, незалежно від причин повинні були згодом виплачувати мільйонні неустойки.

Але з недавніх пір ситуація змінилася. Резонансне рішення, яке суперечить загальноприйнятій судовій практиці, ухвалив Конституційний суд. Своїм визнав можливість застосування до неустойку за аліментами положень ГК РФ, що дозволяє зменшувати суму неустойки, якщо вона явно не відповідає наслідків порушення зобов'язання, тобто розміром заборгованості. Йдеться про випадки, коли розмір заборгованості становить 200-300 тис. Рублів, а сума пені - 2-3 млн. КС вирішив, що при наявності «заслуговують на увагу» обставин судді мають право розглядати питання про зниження розміру неустойки.

Тому якщо підійти до питання правильно, позбутися значної частини заборгованості все ж вдасться. Обставинами, які допоможуть знизити розмір заборгованості, можуть бути, наприклад, наявність інших дітей або інших утриманців, відсутність роботи або хвороба.

До слова, навіть при відсутності таких обставин ніщо не заважає відповідачам заявляти про невідповідність неустойки розміром заборгованості. Однак в такому випадку шансів на зменшення неустойки набагато менше.

Судова практика

Аналіз судових рішень дозволяє зробити очевидний висновок: судова практика у справах про стягнення неустойки по аліментах представляється нам однозначною. Рішення, винесені до прийняття вищевказаної постанови КС РФ, в переважній більшості випадків повністю задовольняли вимоги позивачів, на утриманні яких перебували неповнолітні. Однак і після прийняття зазначеної постанови єдина практика врахування інтересів неповнолітніх продовжила мати місце.

Проте суди все частіше стали підходити до вирішення даного питання з урахуванням висновків, викладених КС РФ. Тепер судді приймають рішення, часто лише частково задовольняючи вимоги позивачів, значно зменшуючи суму заявленої пені і роблячи її сумірною утвореної аліментні заборгованості.

Висновок

Резюмуючи все вищесказане, можемо підсумувати: аліментна неустойка є однією з найдієвіших заходів відповідальності для тих, хто ухиляється по аліментних зобов'язань. «Покарання рублем» і його значні розміри повинні змусити батьків-аліментників задуматися над наслідками ухилення. Така списку санкцій міра дозволяє не тільки залучити до відповідальності батьків-ухильників, але і повноцінно захистити права неповнолітніх, адже саме вони найбільше страждають від дій своїх недбайливих батьків. Ну а досить простий механізм стягнення зазначених коштів лише сприяє захисту їх інтересів.

Боротьба за аліменти: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online