Розписка про сплату аліментів на дітей (зразок)

  1. Яке значення має розписка?
  2. Чи повинні свідки засвідчувати документ?
  3. Як грамотно скласти розписку про передачу аліментів?
  4. зміст розписки
  5. зразок розписки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У статті " Як правильно перераховувати аліменти на дитину »Ми розповіли про порядок сплати аліментів.

Отже, перерахування грошей може відбуватися таким чином:

  • на банківську карту (береться до уваги) одержувача;
  • поштовим переказом;
  • через сервіс перекладів;
  • безпосередньо на руки одержувачу.

Як правило, готівкові передаються безпосередньо в руки, якщо мова заходить про добровільної виплати аліментних зобов'язань . І в такому випадку сторони повинні подбати про те, щоб документально зафіксувати факт передачі, щоб уберегти себе від непотрібних суперечок в майбутньому.

Розписка за своєю суттю є простим, але дуже важливим документом, який підтверджує факт виконання зобов'язань по перерахуванню аліментів.

Яке значення має розписка?

Основною перевагою розписки є те, що вона підтверджує факт передачі грошей, навіть якщо не засвідчена нотаріально, а просто оформлена письмово. Безумовно, при наявності всіх обов'язкових відомостей і без відсутності претензій з боку платником аліментів і стягувача.

Існує один нюанс - якщо передаються кошти у великих розмірах або дорога власність, все ж слід відвідати нотаріуса і завірити документ. Погодьтеся, так спокійніше.

Чи повинні свідки засвідчувати документ?

Думка про те, що документ повинен бути підписаний у присутності незацікавлених осіб (двох, а краще - трьох) - помилкове.

Законодавець не пред'являє особливих вимог і не дає роз'яснень з цього приводу. Скажемо більше - свідчення не є прямими доказами того, що аліментні зобов'язання виконані. Доказом цього є документ, в нашому випадку - письмова розписка, підписана одержувачем грошей.

Буваю ситуації, коли справжність підпису або почерку ставиться під сумнів. Дозволяється це просто - шляхом призначення судово-почеркознавчої експертизи. Адже достовірність розписки може підтвердити тільки судовий експерт, але вже точно не свідок.

Як грамотно скласти розписку про передачу аліментів?

форма розписки

Не важливо, який папір використана для оформлення документа - хоч листа Формату А-4, хоч сторінка в лінійку, вирвана з блокнота. Документ повинен відповідати наступним вимогам:

  • розписку можна написати «вручну», а можна віддрукувати на комп'ютері. Якщо передача грошових коштів здійснюється регулярно, краще заготовити з десяток типових бланків, які будуть містити стандартний текст. При цьому змінюється інформацію (дату, суму) потрібно проставляти власноруч; У статті    Як правильно перераховувати аліменти на дитину   »Ми розповіли про порядок сплати аліментів
  • якщо документ складається «від руки», текст повинен бути читається, почерк - чіткий (щоб виключити двояке тлумачення інформації);
  • суму необхідно вказувати числом, а потім прописом. Обов'язково слід прописати валюту - рублі, аж до копійок;
  • виправлення або помарки в розписці не допускаються. Якщо ж становив допустив неточність або помилився, невдалий документ слід знищити, а замість нього скласти новий;
  • розписку повинні підписати обидві сторони - платником аліментів і аліментополучателя. Крім підписів, потрібно повністю вказувати прізвище, ім'я, по батькові.

До слова, в статті " Як підтвердити, що батько перераховував аліменти неофіційно "Ми розповіли, як уберегти себе від необгрунтованих претензій з боку стягувача.

зміст розписки

Як ми зазначили вище, текст документа може бути довільним, разом з тим необхідно відобразити такі дані:

  • інформацію про платником аліментів і стягувач (ПІБ, номер і серія паспортів, адреси, номери телефонів);
  • місце і дата оформлення;
  • мета оформлення - перерахування аліментних зобов'язань, передача грошових коштів;
  • інформація про неповнолітню дитину, на утримання якого передаються гроші;
  • сума (цифрами і прописом);
  • період, за який погашаються аліментні зобов'язання;
  • підписи сторін.

Зверніть увагу! Розписка оформлена належним чином, має доказову силу, тільки якщо в ній прописана вся обов'язкова інформація, текст її зрозумілий і виключає двояке тлумачення, розшифрована сума (відзначена прописом), є підписи обох батьків.

зразок розписки

Документ найкраще оформляти в двох примірниках, один залишиться у платником аліментів, другий - у стягувача. Іноді папір складається в одиничному екземплярі - тільки для платника. У цьому немає проблеми, адже підтверджуючий документ потрібен саме особі, яка передала кошти.

Зразок розписки про отримання аліментів можна скачати тут

Добре, якщо аліменти витрачаються на потреби дитини. А якщо немає? Чи існує відповідальність за нецільове витрачання "дитячих" грошей? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете, прочитавши нашу статтю " Відповідальність за нецільове використання аліментів ".

Яке значення має розписка?
Чи повинні свідки засвідчувати документ?
Як грамотно скласти розписку про передачу аліментів?
Яке значення має розписка?
Чи повинні свідки засвідчувати документ?
Як грамотно скласти розписку про передачу аліментів?
А якщо немає?
Чи існує відповідальність за нецільове витрачання "дитячих" грошей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online