Розписка про отримання аліментів на дитину

  1. Як утримуються аліменти
  2. Які суми виплат покладено на неповнолітню дитину
  3. Чи можна платити аліменти по розписці?
  4. Коли потрібна розписка про аліменти?
  5. Як правильно написати розписку про отримання аліментів
  6. Форма та зразок розписки про отримання аліментів
  7. Написати власноруч одержувачем
  8. Роздрукувати на принтері
  9. Заповнити заздалегідь заготовлені бланки
  10. зміст
  11. Чи можна завірити розписку у нотаріуса?
  12. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

3 276 переглядів

Обов'язком обох батьків, не тільки з точки зору моральних засад, але і норм сімейного законодавства є тягар утримання своїх дітей до їх повноліття.

Навіть розірвавши шлюб з дружиною (чоловіком), не можна забувати про дітей, які залишилися після розлучення жити з колишньою дружиною (чоловіком).

3 276 переглядів   Обов'язком обох батьків, не тільки з точки зору моральних засад, але і норм сімейного законодавства є тягар утримання своїх дітей до їх повноліття

Аліменти на дитину - кошти, які передаються в грошовому або натуральному вигляді для утримання неповнолітнього стороні, з якої він проживає, фактично займається вихованням дитини і бере на себе всі турботи.

Як утримуються аліменти

Що не мають гострої взаємної неприязні подружжя зазвичай при розлученні домовляються про добровільну сплату аліментів, їх розмір, терміни (в які числа місяця будуть перераховані грошові кошти на вказаний розрахунковий рахунок або передані особисто).

У тому випадку, якщо чоловік, який залишив дитину на піклування другій половині, офіційно працевлаштований, він може сам написати заяву в розрахунковий відділ підприємства з проханням утримувати щомісяця з нарахованої заробітної плати:

  • певний відсоток від заробітку;
  • обумовлену фіксовану суму,

Зазначені утримання відбувається до повноліття.

Якщо батьки не можуть дійти згоди, а чоловік ухиляється від виконання своїх батьківських зобов'язань, вихід залишається один - подати позовну заяву до суду про утримання аліментів на утримання дитини.

Згідно ст. 80 СК РФ, між батьками неповнолітньої дитини може бути укладено угоду, в якому визначено порядок і форма виконання зобов'язань щодо утримання дитини. В іншому випадку, аліменти стягуються в судовому порядку і потім нараховуються на підставі судового рішення.

Які суми виплат покладено на неповнолітню дитину

Підписуючи добровільне угоду, колишнє подружжя домовляються про розмір щомісячних виплат самостійно, виходячи з доходів сторін.

Якщо виникнуть зміни в житті платника аліментів, що не дозволяють далі виконувати взяті на себе зобов'язання в повному обсязі, можна укласти додаткову угоду про зміну суми аліментів.

За рішенням судових органів, в залежності від кількості дітей, аліменти утримують:

  • четверту частину доходів - на одну дитину;
  • третю частину доходів - на двох дітей;
  • половину доходів на трьох і більше дітей.

Відповідно до норм ст. 83 СК РФ, при нестабільному доході платника аліментів, підприємництво , Отриманні зарплати натурою або в іноземній валюті, інших ситуаціях, що ускладнюють пайову утримання сум на утримання дитини, суд виносить рішення про стягнення аліментів у фіксованому розмірі.

Чи можна платити аліменти по розписці?

Найчастіше це питання хвилює сторону, яка повинна брати участь в утриманні дитини, але офіційно не працює . Ще одна причина, по якій платника аліментів може хвилювати питання про розписці - це добровільна сплата аліментів без офіційних документів (угоди, рішення суду).

Працевлаштованому платнику набагато простіше, коли аліменти утримуються із заробітної плати:

  • по-перше, можна не турбуватися про регулярність перерахувань грошових коштів;
  • по-друге, при необхідності надати докази про сплату аліментів немає проблем взяти офіційну довідку про виплачені суми в рахунок аліментів на дитину, завірену підписом головного бухгалтера і керівника підприємства, скріплену печаткою організації.

Якщо аліменти сплачуються за укладеною угодою , Або домовленістю сторін в ході судового розгляду або рішенням суду, готівковими коштами - розписка стане документальним підтвердженням передачі грошей на утримання дитини.

Як така, розписка - не є обов'язковою, але, ніхто не знає, що буде завтра.

ВАЖЛИВО: Ніхто не забороняє батькам добровільно вносити аліментні зміст на дитину і саме розписка стане кращим і допустимим доказом виконання батьком обов'язку по утриманню дитини.

Незважаючи на те, що закон не вимагає нотаріально завіряти розписку або писати її в присутності свідків, необхідно дотримуватися основних правил, що застосовуються при складанні ділової документації, щоб документ мав юридичну силу. Найголовніше - це письмова форма для документа.

Коли потрібна розписка про аліменти?

Як бачимо, в разі виникнення спірних моментів зі сплати аліментів, саме взята розписка може стати незаперечним доказом добросовісної виплати аліментів у випадках:

  • Передачі аліментів добровільно, без угоди або рішення суду;
  • Передачі аліментів безробітним або не мають офіційного доходу батьком;
  • Сплати аліментів за угодою.

Приклад: Іван С. добровільно передавав колишній дружині на руки грошові кошти на утримання їх спільної дитини. За 2014-2016 рік їм було передано на користь дитини в загальній сумі понад 400 000 рублей, кожен факт передачі грошей фіксувався розпискою, яку підписувала колишня дружина платника. Після відмови С. збільшити розмір аліментів, колишня дружина подала в суд позов про стягнення аліментів за три попередні роки. Суд виніс рішення про встановлення аліментів у вигляді ¼ від всіх видів заробітку, але у стягненні аліментів за минулі періоди відмовив, так як були в розпорядженні С. розписки про виплату аліментів очевидно підтвердили факт його участі в утриманні дитини в сумах, які явно перевищували розмір аліментів по закону.

Розписка залишається у платника аліментів, так як вона актуальна виключно для нього. Не можна залишати розписку у одержувача, але можна скласти її в двох примірниках. При копіюванні другого примірника копія залишається у отримувача аліментів.

Як правильно написати розписку про отримання аліментів

Уніфікованих форм складання розписки не існує.

Уніфікованих форм складання розписки не існує

Головне - в письмовому вигляді повинно бути підтверджено одержувачем грошей в рахунок аліментів передача певної суми за певний період часу в конкретний день.

Форма та зразок розписки про отримання аліментів

Будь-яка розписка повинна бути складена в письмовій формі. Бажано все ж не захоплюватися друкованим текстом, оскільки при виникненні спірних ситуацій встановити факт приналежності розписки «перу» стягувача буде проблематичне по одній лише підпису.

Отже, підготувати розписку можна в наступних видах.

Написати власноруч одержувачем

При складанні розписки від руки, важливо:

  • писати розбірливим почерком;
  • не допускати виправлень, підтирання ластиком, наведення кілька разів букв або слів, використання коректора.

При необхідності підтвердження, що розписка дана саме зазначеним одержувачем - це кращий з варіантів, що дозволяє провести графологічну експертизу почерку.

Зразок рукописної розписки наведено нижче. Цей текст необхідно переписати від руки, вказавши свої дані.

Цей текст необхідно переписати від руки, вказавши свої дані

Роздрукувати на принтері

Зручно, швидко, завжди акуратно, тому як все виправлення можна зробити до того, як набраний текст розписки вже роздрукувати і залишається поставити лише особистий підпис одержувача аліментів.

Є і свої мінуси:

  • не завжди передача грошей може проходити в приміщенні, де є комп'ютер;
  • довести, що підпис дійсно справжня важко, оскільки іншого тексту написаного від руки немає.

Приклад друкованої розписки розміщений нижче.

Заповнити заздалегідь заготовлені бланки

Один з найбільш вдалих способів, що дозволяють поєднувати друкований і рукописний текст.

Бланки можна підготувати на кілька місяців вперед, заповнивши інформацію, яка не змінюється:

  • ким і про що дана розписка;
  • кому дано документ;
  • метричні дані дитини;
  • паспортні данні.

При передачі грошей залишиться уточнити нюанси: коли, в якій сумі і за який період отримані аліменти, підписавши особисто документ.

Зразок розписки, заповненої на бланку, наведено нижче.

Зразок розписки, заповненої на бланку, наведено нижче

Виділений синім текст необхідно очистити, роздрукувати бланк і потім заповнювати на свій розсуд.

Навіть цього мінімального тексту, написаного від руки одержувача, буде досить при виникненні спірних ситуацій і необхідності втручання експертів для підтвердження, що це почерк конкретної людини або документ підроблений.

зміст

Правильно складений текст розписки робить її значущою з юридичної точки зору при необхідності пред'явити докази про те, що аліменти були сплачені своєчасно і в повному обсязі.

Документ складається в довільній формі, тобто не настільки важливо, наприклад, буде вказана дата передачі грошей на початку або кінці текстової частини, в правому або лівому кутку і т.д.

При підготовці розписки слід дотримуватися основних правил ділових листів:

  1. Посередині вказують назву документа. В даному випадку, можна назвати:
    • розписка;
    • Розписка про отримання аліментів.
  2. Далі йде текстова частина.
  3. Повні відомості про сторони аліментних правовідносин:
    • П.І.Б. одержувача грошових коштів, паспортні дані, місце проживання;
    • аналогічна інформація про платника аліментів.
  4. Сума переданих грошей прописується цифрами і словами.
  5. Цільове призначення виплати.
  6. Оскільки мова йде про отримання грошей на утримання дитини, це повинно бути конкретизовано з зазначенням його прізвища, імені, дати народження.
  7. За який період часу платник гасить свої грошові зобов'язання:
    • за поточний або минулий місяць;
    • в рахунок погашення заборгованості за минулий період;
    • в рахунок майбутніх платежів.
  8. Ставиться дата отримання грошей, підпис одержувача з розшифровкою прізвища та ініціалів імені, по батькові.

Увага! Підпис особи, що передає грошові кошти в розписці необов'язкова, але бажана саме для особи, яка підписала распсіку - так можна уникнути звинувачень у фальсифікації документа, якщо платник раптом заявить, що розписка була підроблена і він передавав більше коштів.

Чи можна завірити розписку у нотаріуса?

Теоретично так, так як завіряти розписку у нотаріуса чи ні, також як і запрошувати свідків можуть вирішувати самі учасники передачі і отримання грошей. Законодавець таких вимог не пред'являє.

Законодавець таких вимог не пред'являє

Важливо! Обов'язково підлягає засвідченню нотаріусом в силу ст. 100 СК РФ, укладення угоди про добровільну сплату аліментів! Розписка такого посвідчення не підлягає!

Юридичну силу розписці підтвердження нотаріусом факту сплати аліментів не додає, але може при розгляді спору в суді вплинути на думку судді.

Не зайвим стане засвідчити сплату великих сум в рахунок аліментів, наприклад:

  • при погашенні заборгованості за кілька місяців або навіть років;
  • сплата грошей на утримання дитини до її повноліття наперед, або передача майна, що перебуває у власності платника за домовленістю з колишньою другою половиною, що займається вихованням дитини в рахунок аліментів при переїзді на постійне місце проживання в іншу країну або при інших обставинах.

У всіх інших випадках можна обмежитися і складанням документа в простій письмовій формі.

потрібен юрист

Консультація охайного юриста при складанні розписки про сплату аліментів або ж перед передачею грошей допоможе вам уникнути можливих помилок і проблем в майбутньому.

Зверніться за безкоштовною консультацією до фахівців нашого сайту прямо зараз і отримаєте покрокову інструкцію зі складання розписки і передачі грошових коштів на аліменти.


Оцініть статтю

Коли потрібна розписка про аліменти?
Чи можна платити аліменти по розписці?
Коли потрібна розписка про аліменти?
Чи можна завірити розписку у нотаріуса?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online