Розписка про отримання аліментів на дитину, зразок

  1. Коли слід писати?
  2. Як правильно написати?
  3. Що повинен містити бланк або зразок розписки?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

06.11.2016

В абсолютній більшості випадків після розлучення неповнолітні діти залишаються з матір'ю. Тим самим на батька лягає обов'язок по виплаті аліментів на дитину. У тому випадку, якщо аліменти утримуються із зарплати, все просто - вони перераховуються прямо з рахунку на рахунок. Але якщо батько платить гроші на дитину сам, йому часто буває потім необхідно підтвердити, що передача грошових коштів відбулася. Саме цій меті служить розписка про отримання аліментів на дитину. Розглянемо, як правильно написати її?

Коли слід писати?

Зазвичай такий документ, як розписка в отриманні аліментів, використовується в тих випадках, коли передача коштів відбувається безпосередньо в руки одержувачу, причому готівкою. При виплаті грошей через банк або електронні платіжні сервіси підтвердженням служать квитанції і інша фінансова документація, що оформляється відповідно до закону.

Крім того, за допомогою розписки зазвичай оформляються виплати особистого характеру, які не пов'язані з комерційною діяльністю. Для передачі коштів від імені ІП є інші документи (наприклад, офіційно затверджений бланк витратного ордера).

Стосовно ж до виплат на утримання дитини, розписка на аліменти зазвичай використовується в наступних випадках:

  • коли батько добровільно виконує свої обов'язки, не укладаючи угоди і не чекаючи рішення суду;
  • коли між батьком і матір'ю дитини укладено нотаріальне угоду про сплату аліментів, що передбачає саме такий порядок виплат;
  • коли батьки уклали мирову угоду вже в суді під час процесу про стягнення аліментів.

Як правильно написати?

Законодавство не встановлює жорстких вимог до розписці. Її бланк не вводився, обов'язкових реквізитів теж немає. По суті, при складанні розписки про отримання аліментів на дитину, зразок повинен містити наступне:

  • підтверджувати інформацію про сплату;
  • бути підписаною тією особою, на адресу якого відбулася передача коштів. Стосовно до аліментах - зазвичай матір'ю дитини як його представником в силу закону.

Все інше знаходиться на розсуді самих сторін - в нашому випадку платника і представника одержувача. Допускається оформлення зразка розписки в отриманні аліментів на дитину в довільній формі, можна скласти на комп'ютері, а можна навіть написати розписку від руки.

Проте, на практиці давно вже виробився певний підхід до складання таких документів. Тому щоб вже точно не помилитися і написати правильно розписку про отримання аліментів, зразок використовувати краще.

Що повинен містити бланк або зразок розписки?

Для того, щоб служити доказом платежу, зразок повинен містити (а порожній бланк - передбачати відповідні графи) наступну інформацію:

  1. Повне ім'я платника. Вкрай бажано писати розписку про отримання аліментів із зазначенням даних паспорта та місцем проживання.
  2. Ті ж відомості щодо одержувача. Потрібно пам'ятати: одержувачем є син або дочка, а не його мати. Тому в тексті слід вказати про виплату аліментів (або про отримання грошових коштів) саме на дитину. В іншому випадку вийде, що виплата проведена особисто матері, і вона має право розпоряджатися нею на свій розсуд, а не витрачати на дитину.
  3. Підстави, за якими відбулася передача коштів (приклад: «Аліменти за серпень 2016 року», «Погашення заборгованості по аліментах за період з 1 січня по 23 травня 2016 року», «Матеріальна допомога в лікуванні» і т. П.).
  4. Розмір суми, яка була передана. Тут традиційно вона вказується як цифрами, так і прописом, щоб не було розбіжностей і спроб виправити текст в потрібну сторону.
  5. Повне ім'я та інші дані особи, якій сума була видана на руки. Зазвичай цією особою є мати, але можуть бути випадки, коли вона особисто не може отримати суму, і які отримують є хтось із родичів.
  6. Власноручні підписи заплатив і отримав особи.

Правильно підготовлена ​​розписка повністю виключає питання про те, чи відбулася виплата.

Зразок розписки про отримання аліментів можна скачати:

Коли слід писати?
Як правильно написати?
Що повинен містити бланк або зразок розписки?
Розглянемо, як правильно написати її?
Коли слід писати?
Як правильно написати?
Що повинен містити бланк або зразок розписки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online