Розписка про отримання аліментів на дитину: зразок, як написати правильно, юридичне значення документа

  1. аліментна розписка
  2. Юридичні наслідки
  3. Як правильно скласти
  4. Як можна використовувати
  5. Розписка про отримання аліментів на дитину
  6. Розписка про відсутність претензій по аліментах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Передача грошей майже завжди заснована на довірі (в магазині або маршрутці і навіть салоні краси). Але в таких місцях дають чек або квитанцію. При передачі аліментів з рук в руки чек ніхто не дасть. В такому випадку можна скласти розписку. Щоб правильно це зробити і розуміти значення розписки, потрібно вивчити це питання більш детально.

аліментна розписка

Аліментна розписка - це документ, який свідчить про передачу аліментів одержувачу. Розписка підтверджує, що платником аліментів передав грошові кошти аліментополучателя.

Розписка підтверджує, що платником аліментів передав грошові кошти аліментополучателя

Коли хтось передає іншій людині гроші, потрібно скласти розписку

Порядок виплати і сума аліментів встановлюється судовим органом або угодою між сторонами аліментних правовідносин. Згодом або аліментник сумлінно виконує свої зобов'язання, або справа доходить до примусового стягнення. Так чи інакше, але аліментні кошти повинні опинитися у аліментополучателя.

Якщо роботодавець платника здійснює утримання із його доходів, то, як правило, гроші перераховуються на банківський рахунок іншого боку. Але іноді обставини складаються таким чином, що гроші повинні бути передані з рук в руки. Наприклад, якщо має місце добровільне угоду, або аліменти призначені в твердій грошовій сумі (ст. 83 СК РФ), платник офіційно не працює, а аліменти він оплачує завдяки періодичним неофіційними підробіткам. У такому випадку і повинна складатися розписка.

Розписки по аліментах і грошові перекази аліментів поштою, банку мають абсолютно однакову юридичну силу. Обидві ці папірці однаково доводять факт сплати аліментів. Так що вибирайте, що вам зручніше.

Користуватися таким прийомом, як розписка, можуть будь-які особи, між якими існують аліментні правовідносини:

  • батьки, які сплачують аліменти неповнолітнім або повнолітнім, але недієздатним дітям;
  • подружжя або колишнє подружжя;
  • діти, які сплачують аліменти своїм непрацездатним батькам.

Юридичні наслідки

Грамотно складена, підписана обома сторонами при свідках розписка має певну юридичну силу. Такий документ є значущим для обох сторін. Платник за допомогою документа підтверджує сам факт оплати аліментів, а одержувач може підтвердити лише часткове порушення аліментних зобов'язань.

Наприклад, жінка отримала 10000 рублів від колишнього чоловіка. Чоловік повинен був передати 15000 рублів, але розписка зафіксувала саме фактичну суму. За допомогою цього документа жінка зможе витребувати залишилися 5000 рублів.

Аліментних розписок може бути кілька (один платіж - одна розписка). Крім того, так можна зафіксувати і інші факти передачі грошових коштів. Наприклад, передача додаткових коштів на утримання аліментополучателя. Така виплата є добровільною, і її розмір не встановлений будь-яким документом. Але підтвердження факту такого платежу може стати в нагоді платнику в судовому розгляді. В цьому випадку потрібно вказати, що передаються кошти - це добровільна матеріальна підтримка, а не аліменти.

Як правильно скласти

Існує два способи складання документа: від руки і на комп'ютері. Написання розписки від руки доречно в тому випадку, коли її упорядник володіє правилами правопису і має акуратний почерк. В іншому випадку через допущених помилок може сильно спотворитися зміст написаного (в зв'язку з цим розписка може втратити свою силу). Тому якщо виникли будь-які сумніви, можна надрукувати розписку на комп'ютері. Але є й інша сторона медалі: написаний від руки текст може бути корисний у разі графологічної експертизи.

Але є й інша сторона медалі: написаний від руки текст може бути корисний у разі графологічної експертизи

Скласти розписку можна самостійно (необов'язково звертатися до юристів)

Більш зручний варіант - надрукований текст. Але в такому випадку кожна зі сторін торкнеться документа тільки в одному місці (підпис), а цього буде в суді недостатньо (наприклад, одержувач може заявити, що документ підписаний не їм). Тому доцільно скласти бланк на комп'ютері, залишивши деякі поля порожніми:

  • паспортні данні;
  • передана сума;
  • дата передачі коштів;
  • П. І. Б. свідків (якщо є);
  • підписи сторін.

Бланк можна скачати і зберегти на флешку

Передача аліментних коштів швидше за все буде періодичної (наприклад, раз на місяць), тому заздалегідь заготовлений бланк можна зберігати на робочому столі комп'ютера або пристрої зберігання даних. Перед кожним платежем можна буде просто роздрукувати бланк і заповнити потрібні графи. Однак існують деякі правила складання таких документів. Адже аліментна розписка повинна чітко вказувати: хто, кому, коли і за яких обставин передав грошову суму. Так документ повинен містити в собі наступні дані:

  • назва (слово «розписка» вгорі в центрі листа);
  • місце складання (місто);
  • Дата складання;
  • персональні дані сторін (П. І. Б., адреси, паспортні дані);
  • персональні дані свідка (якщо є свідок);
  • опис факту передачі коштів (ким, кому, на кого);
  • розмір суми (цифрами і прописом);
  • підписи всіх сторін з розшифровками.

Розписку потрібно підписати обидва боки, щоб вона мала юридичну силу

Аліментну розписку завіряти у нотаріуса не потрібно (така форма не передбачена). Деякі хочуть закріпити свої гарантії і намагаються запевнити цей документ, як розписку про прийом / передачу грошей. Але в такому разі нотаріус запропонує оформити договір позики. Тому фінальним етапом оформлення розписки стає її підписання. Примірників потрібно скласти стільки, скільки поставлено підписів.

Наприклад, одержувач помилково викинув свій екземпляр, а платник свою копію втратив. У свідка (якщо така була) теж повинен бути один екземпляр. Зазвичай свідками факту отримання / передачі коштів стають близькі друзі або родичі сторін. А їх засвідчення має бути зафіксовано у вигляді підпису.

Як можна використовувати

Якщо була складена розписка, заперечення факту отримання коштів малоймовірно. Але іноді відбуваються такі ситуації, коли одержувач вирішує схитрувати і звертається до суду з вимогою виплати аліментів (або йде до приставам з угодою і заявою про порушення виконавчого провадження). У будь-якому з цих випадків допоможе розписка.

Наприклад, мова йде про аліменти на утримання непрацездатності подружжя. Вона отримала аліменти за три місяці (тобто розписка), але вимагає виплати за весь останній рік. Розписка допоможе вилучити з усієї суму утворилася аліментні заборгованості суму вже сплачених аліментів.

Або ж навпаки, платник стверджує, що аліменти сплачує регулярно. В такому випадку одержувачу досить пред'явити наявні розписки. Для підтвердження своїх слів платнику буде необхідно показати розписки за інші місяці.

Розписка про отримання аліментів на дитину

Якщо мова йде про аліменти на дитину, це потрібно вказати з описом всіх деталей. В іншому випадку сенс написаного може бути сприйнятий інакше.

Наприклад, чоловік виховує дитину, а за рішенням суду колишня дружина повинна щомісяця оплачувати аліменти. Якщо в розписці написано: «отримані кошти в розмірі 5000 рублів», то це може сприйматися, як добровільне надання матеріальної допомоги. Правильний варіант: «отримані кошти в розмірі 5000 рублів на утримання дитини відповідно до рішення суду».

Якщо дітей кілька, і їм призначені аліменти в різних розмірах, то потрібно вказати, на користь якого дитини і в якій кількості аліменти передані.

Якщо дітей кілька, і їм призначені аліменти в різних розмірах, то потрібно вказати, на користь якого дитини і в якій кількості аліменти передані

Розписка про отримання аліментів на утримання дитини мало відрізняється від аналогічного документа з іншим аліментах

Розписка про відсутність претензій по аліментах

Іноді при передачі грошей в рахунок оплати аліментів одна зі сторін наполягає на написанні фразу про відсутність претензій (найчастіше - платники). Написати про це можна в розписці про отримання грошей. Але тут є невелика обмовка: потрібно вказувати, які саме претензії відсутні.

Наприклад, кілька місяців аліменти не оплачувалися. При передачі грошей за конкретний місяць потрібно написати, що претензії по аліментах за цей місяць відсутні.

Краще витратити півгодини на складання розписки про відсутність претензій, ніж потім доводити свою правоту в суді

Щомісяця моя мати писала розписки, що претензій по аліментах не має. Після мого повноліття мати отримує постанову про закінчення виконавчого провадження, в якому написано, що мій батько нічого не винен, і що це підтверджується її розпискою про відсутність претензій з приводу аліментів, але ці розписки були про поточні аліменти, а не обов'язок в загальному.

А також можна скласти окрему розписку про відсутність претензій позовів про аліменти виплат. Наприклад, якщо платежі здійснювалися шляхом перерахування грошей з карти на карту. Щоб уникнути збільшення розміру аліментів та їх стягнення за минулий період, потрібен документ, в якому підпис одержувача свідчить про те, що він задоволений виплаченої сумою і вимагати доплат не буде. Складається ця розписка так само, як і розписка про отримання аліментів. Завіряти її в нотаріуса не потрібно.

Завіряти її в нотаріуса не потрібно

Підписувати розписку бажано в присутності свідків

Написати розписку не складе труднощів, але головне - взяти за звичку прочитувати будь-який документ перед підписанням. І якщо виникли якісь сумніви, то краще звернутися до юриста.

Аліментна розписка - це документ про отримання грошових коштів в рахунок сплати аліментів. Такий папір складають у довільній формі, але існують деякі правила. Розписка має силу платіжного документа і може довести факт передачі грошей з рук в руки.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online