Розписка про отримання аліментів на дитину: зразок 2018 року

  1. Основні положення
  2. Чи обов'язково присутність свідків?
  3. Форма і структура розписки
  4. приклад написання
  5. варіанти складання
  6. судові тяжби
  7. Відсутність претензій і складності
  8. Розписка і аліментні угоду: в чому відмінності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обов'язок забезпечувати свою дитину матеріально поширюється на кожного з батьків. І якщо платник не має можливості перерахування коштів, використовуючи банківський переказ, то передача сум відбувається з рук в руки. Для підтвердження факту оплати в світовій практиці прийнято оформляти відповідну розписку.

Зміст статті:

Основні положення

Основні положення

Сьогодні більшість громадян нашої країни вважає за краще платити аліменти переважно через банківську систему. Такий варіант вважається найбільш зручним і надійним. Але в деяких випадках сторонам доводиться вдатися до передачі готівкових коштів. І для підтвердження подібних операцій необхідна відповідна розписка про отримання аліментів.

Даний документ має юридичну силу навіть в тому випадку, якщо він був складений в простій формі і написаний від руки. Відповідного нотаріального завірення теж не потрібно за умови, якщо оформлення було правильним, із зазначенням всіх необхідних відомостей, які не викликають претензій у сторін. До нотаріуса бажано звернутися лише в тому випадку, коли передачі підлягає дійсно велика грошова сума. Це необхідно для надійності угоди.

Закон не передбачає певних вимог до оформлення даного документа. Головними його нюансами є зміст та інформативність. Причиною написання розписки може стати один з наступних факторів:

  • Аліментник не має можливості виплачувати кошти банківським шляхом.
  • В результаті обопільної згоди між сторонами був обраний варіант передачі грошей готівкою (наприклад, перебуваючи в декреті, жінці зручніше отримувати кошти таким чином, що позбавляє її від простоювання в чергах біля банкомату).
  • Карти і банківські рахунки батька тимчасово заблоковані.
  • Термінова необхідність додаткового внесення коштів.

Крім грошових сум, на підставі розписки можуть передаватися предмети майна і натурального забезпечення. Мова йде про продукти харчування, шкільному приладді ліках і т. Д.

Чи обов'язково присутність свідків?

Те, що розписка обов'язково повинна складатися в присутності свідків, є не більше ніж поширеною помилкою. Насправді це не так. Закон не має будь-яких вимог по даному факту. Показання свідків не можуть виступати в якості доказу виконання або невиконання зобов'язань по виплаті аліментів.

При виникненні будь-яких сумнівів щодо автентичності представленого документа, його підтвердженням займається судова експертиза. Йдеться про зміст, підписах і т. Д.

Форма і структура розписки

Форма і структура розписки

Згідно із законом не має значення, на якому папері була написана розписка. Для цих цілей може бути використаний як простий лист зі шкільного зошита, так і більш «офіційний», формату А4. Незважаючи на допустиму свободу викладу, існує кілька вимог, які слід враховувати при написанні документа:

  1. Писати можна як від руки, так і за допомогою набору тексту на комп'ютері. Найбільш зручним варіантом є використання готових бланків, які заповнюються відповідно до зразка.
  2. Вказівка ​​сум відбувається двома способами: прописом і числом. Назви валют має бути прописано словами, без скорочень.
  3. Документ завжди складається одержувачем грошей.
  4. Дуже важливо написати розписку про отримання аліментів розбірливим почерком. Це дозволить уникнути двозначності при тлумаченні тексту.
  5. Будь-які виправлення та помарки виключаються. При допущенні помилки, необхідно знищити бракований екземпляр і написати новий.
  6. Як запевнення документа повинні бути присутніми підписи обох сторін. Поруч з ними вказуються ПІБ.
  7. У розписці обов'язково повинні бути вказані паспортні дані батька і матері неповнолітнього. Також тут присутній дата складання і місце.
  8. Якщо при передачі коштів присутні свідки, то в документі необхідно відобразити їх ПІБ.
  9. Вказується цільова спрямованість передаються грошей (в даному випадку, аліментних платіж) із зазначенням конкретного періоду, за який проводиться сплата.

Структура розписки також має певні вимоги. При написанні необхідно враховувати норми складання офіційних паперів, прийняті чинним законодавством. Відповідно до них, документ містить такі частини:

  1. Вступна. Тут присутні основні відомості про сторони: платника та одержувача, а також про дитину, на ім'я якого буде здійснюватися надходження коштів.
  2. Описова. Містить нюанси щодо розміру суми і особливостей її передачі.
  3. Заключна. Тут прописуються всі відповідальності сторін і вказується відсутність претензій. Оскільки розписка не є договором, то ця частина не є обов'язковою і може бути включена в структуру при відповідному бажанні сторін або необхідності домовитися про певні моменти.

Перш ніж підписати документ, обидві сторони повинні уважно ознайомитися з ним. Розписка складається у двох примірниках, кожен з яких забирає один з учасників угоди.

приклад написання

Незважаючи на те, що певного шаблону зі складання подібних документів не існує, для їх написання бажано використовувати наступний зразок розписки про отримання аліментів на дитину:

  1. Шапка документа. Великими літерами посередині рядка пишеться слово «розписка». З нового рядка звичайним шрифтом: «про отримання грошової суми в якості аліментів».
  2. Зліва вказується назва міста, в якому здійснювалася передача грошей. Праворуч - місяць і рік.
  3. Далі йде тіло документа. Починаючи зі слів «справжньою розпискою підтверджується, що", необхідно викласти суть здійсненої операції, а саме, хто і кому передав гроші, і в якому розмірі. Сума вказується в двох варіантах: числовому і буквеному, що потрібно для виключення неточностей і помилок.
  4. Вказується період часу, за який вноситься платіж і в повному обсязі він покриває щомісячну суму аліментів.
  5. В кінці ставляться підписи обох сторін.

В кінці ставляться підписи обох сторін

Завантажити зразок розписки на отримання аліментів

варіанти складання

Сьогодні розписка може бути створена різними способами:

  • написана від руки;
  • набрана на персональному комп'ютері і роздруковано за допомогою принтера;
  • надрукована при використанні аналогової друкарської машинки;
  • заповнена від руки на готовому бланку.

Незважаючи на зручність і високу читаність тексту, набраного на комп'ютері, більшу юридичну силу в суді буде володіти розписка, написана від руки.

Це пояснюється складністю оскарження такого паперу. Якщо ж був обраний друкований варіант, то він обов'язково повинен бути завірений підписами сторін.

Оптимальним варіантом складання документа вважається використання спеціальних бланків. У такої форми є цілий ряд переваг:

Одержувачу бажано роздрукувати кілька таких бланків і завжди носити їх з собою. Це дозволить здійснити передачу коштів в будь-який час і в будь-якому місці.

Закон ніяк не регламентує періодичність складання подібних документів. Тому сторони самі вирішують, в якому випадку їм необхідні відповідні підтвердження оплати. Найчастіше оформлення разових розписок здійснюється за умови внесення залишку суми або погашення заборгованості. Такий документ здатний стати підтвердженням оплати боргового неустойки.

судові тяжби

Дуже корисними розписки стануть при вирішенні конфліктних ситуацій, що вимагають судового розгляду. Їх пред'явлення може знадобитися при подачі позовної заяви в наступних випадках:

  1. При обмеженні спілкування з дитиною або позбавлення батьківських прав. Нерідко одним з факторів для прийняття такого рішення стає відсутність аліментних платежів.
  2. При вимозі знизити або збільшити розмір сум аліментів (якщо вони вносяться в твердій сумі). Розписка надається в якості підтвердження внесених коштів. Наприклад, таким чином платником може бути подана скарга на надто великі розміри платежів.
  3. Подача позову з метою оскаржити заборгованість (за півроку і більше). Мова в тому числі йде і про неустойку, яку відповідач може відмовитися сплачувати. У разі позитивного вердикту суду, за дотриманням умов виплат надалі стежитиме пристав.

Відсутність претензій і складності

Якщо між сторонами присутні натягнуті відносини, то, щоб уникнути подальших непорозумінь слід передбачити в розписці пункт «претензій не маю». Ця фраза вписується одержувачем коштів і підтверджується його підписом.

На практиці, навіть при наявності цієї фрази в документі, опікун дитини має право звернутися до суду з метою домогтися збільшення розміру аліментів. Виникнення спірних моментів може бути вирішено в договірному порядку. Якщо ж до компромісу прийти не вдалося, то питання вирішується подачею клопотання в судову інстанцію.

Слід розуміти, що такий документ, як розписка, ще не убезпечує учасників угоди від можливих зловживань і складнощів. Слід розуміти, що такий документ, як розписка, ще не убезпечує учасників угоди від можливих зловживань і складнощів

Іноді трапляється так, що одна зі сторін вирішує піти на певні хитрощі з метою отримання вигоди або ухилення від своїх обов'язків по матеріальному забезпеченню дитини. Саме тому необхідно уважно читати основну частину розписки, не підписуючи документ доти, поки всі його пункти не стануть прозорими і конкретними. Найбільш частими випадками зловживань при складанні подібних документів є:

  • підробка даних, наприклад, підписи одержувача;
  • оформлення за участю батьків з обмеженою дієздатністю;
  • використання двозначних формулювань з метою подальшого оскарження.

Розписка і аліментні угоду: в чому відмінності

Різниця в даному випадку полягає як формі документа, так і у вимогах, викладених в ньому. З цією метою слід розглянути відмінності більш докладно:

  1. Аліментні угоду - це повноцінний договір, укладений між колишнім подружжям щодо матеріальних зобов'язань перед спільною дитиною. В даному випадку необхідною умовою виступає нотаріальне завірення. Термін дії документа - до досягнення малюком 18-тиріччя. Якщо останній - інвалід, то угода може вважатися безстроковим.
  2. Розписка свідчить виключно про передачу певної суми грошей, прив'язаною до конкретної дати. Фахівці з сімейного та цивільного права не класифікують її як угоди. Вона застосовується разово, і створюється для кожної окремої операції.

Незважаючи на те, що розписка на аліменти не потребує обов'язкового нотаріального завірення, вона має юридичну силу і може розглядатися в ході судового засідання як підтвердження оплат. Тому складати такий документ необхідно для перестраховки від виникнення спірних ситуацій. Особливо це стосується тих випадків, коли після розлучення колишнє подружжя знаходяться в натягнутих відносинах. Слід розуміти, що в першу чергу розписка захищає інтереси неповнолітнього, який повинен отримувати належну йому матеріальну підтримку незалежно від розбіжностей, що виникли між батьками.

Чи обов'язково присутність свідків?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online