Розписка про отримання аліментів на дитину: що це, зразок, бланк, як написати і вимоги до оформлення

  1. Навіщо потрібна розписка
  2. Що підтверджує розписка
  3. Плюси і мінуси передачі готівкових коштів
  4. Як скласти розписку про передачу аліментів
  5. Зразок розписки в отриманні аліментів
  6. форма розписки
  7. Чи потрібно засвідчувати у нотаріуса

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вимога закону про регулярне виділення коштів на утримання дитини може виконуватися батьком належним чином, однак, щоб уникнути проблем, це факт необхідно підтвердити документально.

Для цього може складатися розписка про отримання аліментів на дитину, яка зафіксує всі важливі обставини передачі грошей.

Навіщо потрібна розписка

Розписка про отримання аліментів на дитину дозволяє підтвердити найважливіші факти, безпосередньо мають відношення до обов'язків батьків Розписка про отримання аліментів на дитину дозволяє підтвердити найважливіші факти, безпосередньо мають відношення до обов'язків батьків.

Регулярне виділення коштів на забезпечення гідного рівня життя дитини є однією з гарантій, зафіксованих в нормах сімейного законодавства.

Виконання цього обов'язку може здійснюватися наступними способами:

  • встановленням зобов'язання в судовому порядку;
  • домовленостями громадян, вираженими в тексті угоди;
  • добровільним виділенням коштів за рахунок власних джерел доходу.

Увага! Навіть якщо стягнення здійснюється за судовим актом, розписка про отримання аліментів може бути належним доказом при виникненні конфлікту.

Варіант з передачею готівки з рук в руки законом не заборонено і може застосовуватися при будь-якому варіанті виділення допомоги дитині.

Що підтверджує розписка

За аналогією з іншими галузями права, розписка про отримання аліментів на дитину засвідчить факт, що одна сторона передала, а друга прийняла, певну суму коштів За аналогією з іншими галузями права, розписка про отримання аліментів на дитину засвідчить факт, що одна сторона передала, а друга прийняла, певну суму коштів.

Як правило, крім вказівки на факт передачі грошових коштів, в даних документах фіксується підстава платежу. Стосовно грошей на утримання дітей таке формулювання буде вказувати в письмовій формі на факт виконання регулярного платежу по аліментного зобов'язання.

Чи має даний бланк юридичну силу, якщо аліменти не встановлені рішенням суду або угода громадян? Навіть за відсутності таких документів обов'язок по виділенню допомоги своїй дитині не зникає, тому зразок розписки про отримання аліментів стане в нагоді і в цьому випадку.

Плюси і мінуси передачі готівкових коштів

Серед різних способів виконання аліментних зобов'язань передачі готівкових коштів з рук в руки не вважається оптимальним варіантом Серед різних способів виконання аліментних зобов'язань передачі готівкових коштів з рук в руки не вважається оптимальним варіантом.

Така ситуація обумовлена ​​наступними моментами:

  • помилки в складанні розписки може спричинити ризик притягнення до відповідальності, якщо платник не зможе іншими способами довести факт передачі грошей;
  • домовленість про передачу грошей з рук в руки змушує сторони підтримувати особисті взаємини, що може призводити до конфліктів після припинення сімейних відносин;
  • розписка не є бланком суворого зразка.

Увага! Грамотно складена розписка буде належним доказом навіть в ході судового розгляду спору.

Проте такий спосіб передачі коштів має і істотні плюси для обох сторін:

  • громадяни уникають необхідності сплачувати відсотки і комісії, характерні для інших варіантів переказу коштів;
  • усувається необхідність примусового стягнення, в тому числі проведення виконавчого провадження;
  • передача готівки дає можливість виділяти додаткові гроші на утримання дитини.

Як скласти розписку про передачу аліментів

Дотримання основних вимог дозволить уникнути проблем при доведенні виконання зобов'язання Дотримання основних вимог дозволить уникнути проблем при доведенні виконання зобов'язання.

На практиці, передача грошей з рук в руки характерна для сплати аліментів в рамках угоди сторін. В цьому випадку договором буде передбачено місце і час передачі чергового платежу, розмір регулярно виплачуваної суми.

Щоб мати можливість передати наявні кошти потрібен згоду обох сторін на такий спосіб виконання аліментного зобов'язання.

Увага! Ще на стадії оформлення угоди сторони можуть самостійно розробити зразок розписки про отримання аліментів на дитину.

У цьому випадку кожна регулярна виплата буде оформлятися за єдиними правилами.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття №81 Сімейного кодексу РФ «Розмір аліментів, що стягуються на неповнолітніх дітей в судовому порядку»

Стаття №100 Сімейного кодексу РФ «Форма угоди про сплату аліментів»

Зразок розписки в отриманні аліментів

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

Типовий зразок включає в себе такі обов'язкові елементи її змісту: Типовий зразок включає в себе такі обов'язкові елементи її змісту:

  • дата і місце оформлення документа і, відповідно, передачі грошей;
  • особисті дані обох сторін, а також докладний опис всіх реквізитів паспортних даних;
  • сума, яка передається одержувачу;
  • призначення переданих грошей - в рахунок сплати за аліментного зобов'язання;
  • підписи сторін.

Увага! Документ містить вказівку на призначення переданих грошей. Даний пункт є обов'язковою умовою, так як дозволить згодом довести, що передані гроші були призначені саме на утримання дитини.

Розписка передбачає докладний вказівку особистих даних сторін (прізвище, ім'я, по батькові), а також реквізитів документів, що засвідчують особистості.

Дані паспорта повинні заповнюватися в точній відповідності з атрибутами оригінального документа, так як в разі виникнення судового спору буде перевірятися кожна деталь оформлення розписки.

Завантажити для перегляду і друку:

Зразок розписки в отриманні аліментів

форма розписки

Форма розписки не встановлена ​​законодавчо, однак, виходячи зі змісту такого документа, сторона необхідно дотримати вимогу про простій письмовій формі Форма розписки не встановлена ​​законодавчо, однак, виходячи зі змісту такого документа, сторона необхідно дотримати вимогу про простій письмовій формі.

Для цього документ може складатися наступними способами:

  • з використанням засобів комп'ютерної техніки;
  • шляхом написання документа від руки.

Віддати перевагу одному із зазначених варіантів складання розписки вкрай складно, вибір належить робити учасникам правовідносини.

Складання розписки шляхом заповнення від руки дозволить, при необхідності, підтвердити особистість шляхом проведення почеркознавчої експертизи. Така необхідність може виникнути у випадках притягнення до відповідальності за невиконання аліментних зобов'язань.

Важливо! У 2015 році в законодавство були внесені чергові зміни, спрямовані на посилення відповідальності аліментників при неналежному виконанні обов'язків. Перевищення суми боргу більше 10 000 рублів дозволяє позбавити платника права керування транспортним засобом або обмежити йому виїзд за кордон. Систематичне ухилення від сплати аліментів може спричинити порушення кримінальної справи відносно боржника.

Так як при передачі готівки єдиним підтверджуючим документом виступає саме розписка, її наявність і належне оформлення дозволяє уникнути притягнення до відповідальності.

Чи потрібно засвідчувати у нотаріуса

На відміну від аліментного угоди, законодавство не зобов'язує сторони звертатися до нотаріальної контори за посвідченням даного документа На відміну від аліментного угоди, законодавство не зобов'язує сторони звертатися до нотаріальної контори за посвідченням даного документа.

Учасники правовідношення можуть за власною ініціативою звернутися до нотаріуса, проте це спричинить недоцільні витрати на сплату нотаріального тарифу.

Щоб розписка вступила в юридичну силу, досить вказати в ній усі обов'язкові елементи і запевнити їх власноручними підписами. Ніяких додаткових дій сторонам робити не потрібно.

Наявність двох екземплярів бланка також не є обов'язковою умовою, досить передати оригінал документа платнику, чиї інтереси покликана дотримуватися розписка.

Проте на практиці сторони обмінюються екземплярами зазначених документів.

Увага! У тексті розписки рекомендується вказати відсутність претензій одержувача грошових коштів за розміром черговий аліментні виплати.

Це дозволить уникнути виникнення спору щодо повного виконання обов'язку.

Після складання оригінал документа зберігається у платника аліментів, так як саме йому буде необхідно підтверджувати факт платежу при виникненні спору.

Відео про те, як правильно скласти розписку.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче:

Чи має даний бланк юридичну силу, якщо аліменти не встановлені рішенням суду або угода громадян?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online