Розписка про отримання аліментів готівкою: зразок оформлення, заява

  1. Плюси і мінуси цього способу оплати
  2. Основний документ при оплаті готівкою
  3. Як скласти документ?
  4. форма розписки
  5. зміст документа
  6. Приклад складання розписки №1
  7. Приклад складання розписки №2
  8. Необхідність свідків і нотаріального завірення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти повинні відраховуватися роботодавцем або платником інших дохідних сум в строк, встановлений для виплати заробітної плати (інших видів, доходу з яких передбачено утримання матеріального забезпечення) Аліменти повинні відраховуватися роботодавцем або платником інших дохідних сум в строк, встановлений для виплати заробітної плати (інших видів, доходу з яких передбачено утримання матеріального забезпечення).

Незалежно від того отримає працівник на руки свою зарплату чи ні, стягнення повинно бути проведено. Спосіб оплати залежить від способу оформлення однойменних прав.

Плюси і мінуси цього способу оплати

Якщо подружжя домовилося про розмір і порядок виплати, то вони можуть укласти спеціальну угоду (ст. 99 СК РФ, далі - СК). Спосіб і форма оплати встановлюються персонально одержувачем і платником в договорі (ст. 104 СК).

Нерідко практикується отримання готівкових коштів «з рук в руки» без посередників. Чека або будь-якого іншого документа, що підтверджує виплату, в цьому випадку немає можливості отримати.

Це один з головних мінусів виплати готівкою. Проста передача грошей одному з подружжя нічого не доводить.

Якщо одержувач захоче, він може подати до суду позовну заяву (заяву про видачу судового наказу) і стягнути аліменти повторно на підставі виконавчого листа (або іншого документа має його силу).

Дана форма виплати має письмовий вид і оформляється розпискою, яка підлягає переважному нотаріальному посвідченню або огляду третьою особою.

Тут очевидний мінус - послуги нотаріуса коштують грошей і на підтвердження документа потрібно виділити вільний час.

Але виплата готівкою також володіє і рядом плюсів:

  • пряме отримання аліментів за домовленістю без комісії і затримок;
  • можливі додаткові виплати з неофіційних доходів;
  • можливість отримання виплати одним великим платежем за весь період (рік, півріччя і квартал), а не помісячно;
  • нотаріальне посвідчення та огляд проводиться з метою виключити можливість повторних грошових домагань одержувача.

Головним плюсом для платника буде той факт, що він зможе обійтися без оплати судових витрат, послуг адвоката і участі виконавчої служби.

До того ж договірної спосіб передачі грошей готівкою дозволяє:

  • зберегти хороші відносини з дитиною,
  • передавати суми на утримання в розмірах, які перевищують встановлені договором.

при складеному угоді про сплату аліментів , Письмово підтверджена передача грошей готівкою, - це найвигідніший спосіб виходу з конфліктної ситуації.

Одна сторона отримує гроші, а інша позбавляється від переслідування служби судових приставів. Подружжя (колишня дружина) уникають витрат на розгляд судової справи, а також пов'язаних з представництвом інтересів.

Основний документ при оплаті готівкою

Сторони можуть домовитися про виплату аліментів і скласти в письмовій формі відповідний договір. У ньому вказується:

  • періодичність,
  • розмір,
  • черга сплати,
  • інші суттєві обставини, необхідні для усунення можливості судового розгляду.

Але угода захищає в першу чергу права одержувача аліментів.

Незважаючи на те, що СК не допускає повторного стягнення матеріального забезпечення, якщо у платника не буде доказів виконання договірних зобов'язань, суд має всі підстави для стягнення за минулий період.

Особа, яка виплачує аліменти готівкою, має в окремому порядку фіксувати цей факт, в іншому випадку не виключено судовий розгляд по аналогічній справі в майбутньому.

Розписка - основний документ, що підтверджує передачу матеріальних засобів готівкою по аліментного угоди. Це гарантія прав платника.

Необхідно серйозно ставитися до створення такого документа:

  • писати розбірливо;
  • уникати двозначності;
  • не допускати виправлень і помарок.

Якщо ці вимоги не будуть дотримані, при розгляді справи доведеться оплачувати проведення почеркознавчої експертизи.

Як скласти документ?

Розписку пише одержувач власноруч при передачі грошових коштів. Назва документа пишеться в центрі листа. Реквізити розписки:

  • місце і час написання документа;
  • повні паспортні дані сторін;
  • якщо були запрошені свідки для фіксації акту передачі готівки, обов'язково необхідно вказати їх паспортні дані в документі;
  • підписи третіх осіб вказуються з розшифровкою ініціалів;
  • паспортні дані - це не тільки прописка і реєстрація, але і серія, номер, дата, місце і найменування органу видачі;
  • сума аліментів - спочатку цифрами, потім в дужках прописом; валюта вказується словом, без скорочень;
  • цільова спрямованість виплат, інформація про суб'єктів для яких вони призначаються (чоловік, неповнолітній або непрацездатний дитина і т.д.);
  • періодичність оплати (якщо є);
  • розпис одержувача і розбірливий розшифровка.

Форма розписки і реквізити повинні бути дотримані. Без цього документ втрачає юридичну силу і не може розцінюватися як доказ або гарантія.

форма розписки

Згідно з нормами чинного законодавства, розписка має письмову форму, але не потребує обов'язкового нотаріального посвідчення. Засвідчення є гарантією, а й без нього правильно написаний документ збереже юридичну силу.

Розписка з підписами свідків може бути додатково засвідчена нотаріусом, за бажанням однієї зі сторін. Необхідності в цьому немає.

Якщо буде судовий розгляд, розписку підданий дослідженню і зазначених свідків викличуть до суду для підтвердження інформації.

зміст документа

Розписка повинна підтверджувати факт отримання. Вона пишеться від імені одержувача. Після вказівки ініціалів в тексті прописуються:

  • паспортні дані одержувача,
  • ПІБ платника і його дані.

Між інформацією, яка ідентифікує боку документа, фіксується акт отримання. Потім пишеться сума аліментів і вказується суб'єкт-одержувач.

Фіксується інформація про те, за який період отримані гроші. В кінці тексту одержувач підтверджує відсутність претензій до платника. На одну-дві рядки нижче від основного тексту в лівому кутку ставиться дата, число і підпис з розшифровкою.

Приклад складання розписки №1

Я, Александрова Ірина Іванівна (паспорт №41 33 77, серія 0000 видано (назва) ОВС в (район міста), проживаю:

м.Москва, вул. Арбатська, будинок 33, кв.5),

отримала від Александрова Ігоря Дмитровича (паспорт №41 53 55, серія 0000 видано (назва) ОВС в (район міста), проживає:

г. Москва, ул. Радянська, будинок 50, кв.35)

в рахунок аліментів на неповнолітнього дитини Александрова Михайла Ігоровича (17.08.2000) 15 000 (п'ятнадцять тисяч) гривень 00 копійок за період листопад 2014 року.

Претензій по сумі за цей місяць не маю.

Александрова Ірина Іванівна (розшифровка власноруч)

розпис

Приклад складання розписки №2

Я, Максимова Маргарита Олегівна (паспорт №41 77 14, серія 0000 видано (назва) ОВС в (район міста)), зареєстрована і проживає за адресою:

м.Москва, вул.Перемоги, будинок 30, кв.155,

отримала від Максимова Віктора Миколайовича (паспорт №43 18 55, серія 0000 видано (назва) ОВС в (район міста)), зареєстрованого та проживаючого за адресою:

м Москва, вул.Леніна, будинок 50а, кв.75)

згідно Угоди від 18 березня 2014 року про сплату аліментів на повнолітнього непрацездатного дитини Максимова Владислава Вікторовича (документи, що ідентифікують особу дитини) аліменти в повному обсязі за період з 18 квітня по 18 серпня 2014 року.

На 24 серпня 2014 року претензій до Максимову Віктору Миколайовичу по аліментах не маю.

24 серпня 2014 року

Максимова Маргарита Олегівна (розшифровка власноруч)

розпис

Необхідність свідків і нотаріального завірення

Правильно складена розписка не потребує обов'язкового нотаріального завірення або огляді. Але на вимогу однієї із сторін посвідчення може бути проведено.

Найпростіше це здійснити, запросивши свідків. Це вони підтвердять факт передачі готівки, а платити за це нічого не потрібно. Але в цьому випадку в безспірному порядку справа розглядати не буде.

Нотаріально підтверджене угоду і розписка - це два документа, які є міцною гарантією прав одержувача і платника аліментів.

Перший може в будь-який момент подати заяву на видачу судового наказу про стягнення матеріального забезпечення, а другий завжди доведе необгрунтованість позову, якщо зобов'язання виконувалися.

Як скласти документ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online