Розписка про отримання аліментів (бланк, зразок)

  1. З чого варто почати
  2. загальні моменти
  3. вибір форми
  4. Правила написання
  5. Як оформити розписку про отримання аліментів
  6. додаткові моменти
  7. Нотаріальне завірення
  8. Корисні поради
  9. Плюси і мінуси передачі на руки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинне законодавство передбачає досить велику кількість способів передачі аліментів колишній дружині для утримання дитини, і при цьому кожен з них передбачає свої певні особливості.

На окрему увагу заслуговує варіант з особистої передачею зазначеної суми в руки одержувачу, так як для підтвердження платежу потрібно мати певні документальні докази, якими в даному випадку виступає розписка про отримання аліментів, підписана особисто стягувачем.

Для того, щоб потім не стикатися з якими-небудь проблемами в процесі судового розгляду , Найкраще заздалегідь дізнатися, як виглядає розписка про отримання аліментів і як норми законодавства регулюють це питання в 2019 році.

З чого варто почати

Для того, щоб подібні документи складалися в повній відповідності з нормами чинного законодавства, для початку варто розібратися в тому, в якій формі вони повинні заповнюватися і які тонкощі передбачає дана процедура.

загальні моменти

Надання розписки потрібно виключно в тих ситуаціях, коли аліментна виплата передається на руки стягувачу, що в переважній більшості випадків зустрічається в тому випадку, якщо колишнє подружжя уклали між собою добровільне Угода, пов'язане з регулюванням питання виплат . Бувають же й такі ситуації, коли подібний варіант передачі встановлюється обома сторонами в процесі проведення судового розгляду.

Розписка сама по собі є досить важливий юридичний документ, який дозволяє виключити можливість обману від обох сторін, що на практиці зустрічається не так вже й рідко. При цьому варто відзначити, що найбільше в оформленні подібного документа зацікавлений саме платник, в зв'язку з чим оригінал разом з підписами та печатками завжди залишається у нього, в той час як копія надалі направляється одержувачу.

Відповідно до правил, встановлених чинним законодавством, одержувач може оформити підписку власноруч або ж за допомогою комп'ютерної техніки, причому займатися цим він повинен саме в процесі передачі грошової суми.

вибір форми

Виходячи з назви цього документа, стає ясно, що оформлення розписки може здійснюватися виключно в письмовій формі, але при цьому укладач може самостійно визначитися з тим, як йому краще - набирати текст на комп'ютері або ж користуватися вже заздалегідь підготовленими бланками, так як кожен варіант відрізняється своїми перевагами і недоліками. У будь-якому випадку після підписання розписка залишається у платника аліментів, в той час як одержувач при бажанні може залишити у себе копію цього документа.

При оформленні розписки найкраще писати максимально акуратно, виключаючи будь-які виправлення та граматичні помилки. Далеко не всі люди мають акуратний і зрозумілий почерк, але в юридичній практиці найчастіше це служить причиною того, що написаний текст може спотворюватися прочитанні, і створити додаткові проблеми в процесі судового розгляду, так як документ просто можуть не прийняти як доказ передачі зазначеної суми.

Найбільш оптимальним рішенням в даному випадку буде оформлення графологічної експертизи, яка дозволить достовірно визначити справжнього автора цього документа.

Машинописний текст легший до сприйняття, але при цьому досить складно визначити особистість укладача розписки по одній тільки його підпису. У зв'язку з цим в переважній більшості випадків укладачі розписок відштовхуються від заздалегідь приготовлених бланків, в яких машинописним текстом прописані основні моменти цього документа, в той час як власноруч вже заповнюють суму аліментів, свої особисті дані, а також вказують дату оформлення документа і власний підпис.

На думку більшості юристів, такий варіант є найбільш прийнятним незалежно від обставин, так як:

  • немає необхідності в постійному оформленні нових документів;
  • друкований текст документа набагато легше сприймається;
  • всі необхідні реквізити оформляються від руки, в зв'язку з чим встановити особу автора буде значно простіше.

Правила написання

Оформлення розписки здійснюється на будь-якому чистому аркуші паперу, на якому потрібно буде вказати наступну інформацію:

  • коли оформляється даний документ і де його складають;
  • повне найменування документа;
  • ПІБ, паспортні дані, а також місце проживання укладача;
  • аналогічна інформація про колишнього чоловіка, який виступає на правах платника аліментів;
  • сума грошей, яку отримує автор розписки;
  • призначення даної суми - за що саме виходить грошова сума і як вона повинна використовуватися;
  • період часу, за який перераховуються аліменти;
  • вказівка ​​про відсутність будь-яких матеріальних претензій до чоловіка;
  • особистий підпис автора документа.

Варто зазначити, що найкраще подібні документи оформляти при свідках, які в подальшому зможуть підтвердити факт передачі зазначеної суми.

Варто зазначити, що найкраще подібні документи оформляти при свідках, які в подальшому зможуть підтвердити факт передачі зазначеної суми

У разі присутності свідків в розписці обов'язково потрібно вказати їх паспортні дані, ПІБ і адресу проживання, в той час як кожен з них повинен залишити на розписці власний підпис

Як оформити розписку про отримання аліментів

Перед підписанням розписки потрібно уважно перевірити, чи правильно вказана вся інформація, а також чи є в документі дані про платника та отримувача коштів. В іншому випадку, якщо якась інформація буде неправильно написана або зовсім відсутні, це може привести до повної втрати юридичної сили цього документа.

Також може вказуватися мета передачі зазначеної грошової суми. Наприклад, якщо виплата аліментів здійснюється на користь непрацездатного людини, то в такому випадку гроші на його утримання надаються третій стороні, яка і займається складанням цього документа.

У зв'язку з цим, при передачі аліментні виплати потрібно вказати, з якою метою і за який період вона сплачується, а також уточнити особа, якій вона призначена. У разі відсутності цієї інформації в подальшому буде досить складно довести, куди саме призначається дана виплата, наприклад, для лікування або забезпеченні путівки для дитини.

Обов'язково варто перевірити вказівку періоду часу, за який передається аліментна виплата. Цей пункт є досить важливим, так як в разі появи будь-яких конфліктних ситуацій, пов'язаних зі сплатою або недоплатою аліментів за повний термін, можна буде на нього послатися і вказати на інформацію, внесену в розписку.

додаткові моменти

Оформлення розписки включає в себе також кілька важливих юридичних тонкощів, які часто не враховуються обома сторонами. Зокрема, багато хто не знає свої зобов'язання, в той час як інші, навпаки, проводять занадто багато процедур при складанні подібних документів.

Нотаріальне завірення

Окрему увагу варто приділити тому, що багато хто помилково вважає, що в будь-якому випадку подібні документи повинні обов'язково завірятися нотаріально, так як дане огляд потрібно тільки в тому випадку, якщо обидві сторони підписують стандартну угоду про сплату аліментів. Оформляти нотаріально розписки можна тільки при наявності відповідного бажання платника, і в іншому найголовніше - щоб на них стояли підписи кожного боку.

Для того, щоб документ набув повноцінну юридичну силу, досить виконати всього кілька основних дій:

  • правильно провести процедуру оформлення;
  • повністю перевірити персональну інформацію, зазначену в цьому документі;
  • кожна сторона повинна вказати певну інформацію самостійно, а не в друкованому вигляді, так як за рахунок цього в процесі судового розгляду можна буде клопотати про проведення почеркознавчої експертизи;
  • складання розписки має здійснюватися в присутності третьої особи або одночасно декількох людей, які можуть потім виступити в якості свідків у суді.

Зразок розписки для отримання аліментів

Корисні поради

Так як сама по собі процедура оформлення розписок не керується якимись законодавчими нормами, існує кілька важливих особливостей, які варто враховувати в процесі її оформлення.

Розписку обов'язково потрібно складати в двох примірниках, які будуть надані кожній з сторін, тобто платнику і одержувачу аліментних виплат. Зокрема, це потрібно для того, щоб завжди можна було надати суду даний документ, навіть якщо одна сторона втратить його з тієї чи іншої причини.

Текст документа повинен бути складений максимально грамотно для того, щоб мінімізувати можливість появи будь-яких конфліктних ситуацій, пов'язаних з наданням доказів отримання цього паперу. Крім усього іншого, тільки правильно оформлена розписка буде розглядатися судом в якості повноцінного доведення факту передачі грошової суми одержувачу.

Крім цього, повертаючись до питання вибору форми складання, варто відзначити той факт, що кожен самостійно вибирає, як найкраще заповнювати і складати подібні документи. Якщо укладач повністю впевнений в якості і розбірливості власного почерку, то в такому випадку він може вільно заповнювати документи від руки. При цьому більшість юристів рекомендує використовувати все-таки друкований варіант, так як в будь-якому випадку подібний текст легше сприймається іншими людьми.

Якщо розписка була надрукована на комп'ютері, в процесі судового розгляду уповноваженим особам буде простіше з нею ознайомитися, і перевірка документа займе набагато менше часу. Крім цього, не варто забувати про можливість роздрукування бланків для подальшого їх використання при кожній передачі грошових коштів.

Плюси і мінуси передачі на руки

Не варто забувати про те, що порядок виплати аліментів встановлюється в процесі проведення судового розгляду самим суддею або ж обопільним рішенням колишнього подружжя, в зв'язку з чим вплив на це платника найчастіше мінімальне. Обраний спосіб обов'язково повинен вказуватися в договорі про виплату документів або відповідному наказі, і змінити його в подальшому доведеться шляхом повного переоформлення зазначеного документа.

Головною перевагою передачі суми аліментів на руки є те, що якщо чоловік і жінка зберігають довірчі відносини один до одного, то в такому випадку вони можуть в певних ситуаціях домовитися про певний розширенні цієї суми або ж, навпаки, її скорочення, якщо платник зазнає певних фінансових труднощів або ж для утримання дитини потрібна була більша сума.

У разі використання інших варіантів виплати подібні коригування не можуть вноситися, так як в переважній більшості випадків платник в принципі не займається виплатою аліментів, а потрібна сума просто перераховується на рахунок відділом бухгалтерії його компанії. При цьому в статтях 54 і 60 Сімейного кодексу чітко говориться про те, що дитина має повне право на матеріальну підтримку з своїх батьків незалежно від їх фінансових можливостей.

Недоліком даного способу є сама процедура оформлення розписки, так як в тому випадку, якщо учасники подібних процедур мають конфліктні відносини, це може привести до погіршення обстановки. Крім цього, оформляти розписку потрібно максимально чітко із зазначенням всіх пунктів, передбачених чинним законодавством, так як згодом платник просто не зможе довести факт належного виконання своїх зобов'язань.

Крім цього, ніхто точно не знає за рухом фінансів після їх передачі, і цілком ймовірно, що вони можуть в принципі не дійти до реального одержувача, а будуть витрачені на різні цілі, які не відповідають чинному законодавству.

Крім цього, ніхто точно не знає за рухом фінансів після їх передачі, і цілком ймовірно, що вони можуть в принципі не дійти до реального одержувача, а будуть витрачені на різні цілі, які не відповідають чинному законодавству

В цілях індексації розмір аліментів встановлюється судом у твердій грошовій сумі, що відповідає певному числу мінімальних розмірів оплати праці.

Які документи потрібні для оформлення аліментів у шлюбі - можна прочитати тут .

Бланк заяви на аліменти на дитину ви знайдете тут .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online