Позовна заява на аліменти (зразок, позов, бланк) - в 2019 році, про стягнення заборгованості, на дитину, приклад заповнення, в твердій грошовій сумі, перебуваючи в офіційному чи цивільному шлюбі, на роботу чоловікові

  1. Хто може подавати
  2. Необхідні документи
  3. Зразок позовної заяви про стягнення аліментів
  4. куди звертатися
  5. розгляду справи
  6. У твердій грошовій сумі
  7. У цивільному шлюбі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли люди створюють сім'ю, мало хто замислюється про те, що через кілька років відносини можуть викоренити себе і настане складний період поділу майна, призначення аліментів для утримання спільних дітей і з'ясування прав і обов'язків, які виникають після розлучення у кожного з колишнього подружжя.

Сьогодні все частіше люди вважають за краще і зовсім не реєструвати свої відносини і не укладати офіційний шлюбний союз. Подібного роду зв'язку мають назву « цивільний шлюб ». У такому шлюбі також народжуються діти, які потребуватимуть підтримки обох батьків в тому випадку, якщо сім'я розпадеться.

Якщо батьки дитини не можуть домовитися мирно про внесок кожного в процес виховання і утримання дітей, той з них, на чиєму утриманні залишилися діти, може звернутися в судову інстанцію з заявою про призначення на них аліментних виплат . Таку заяву складається за загальними правилами, які закріплені в Цивільному кодексі Росії .

Хто може подавати

Позовна заява про стягнення аліментів мають право подати наступні категорії громадян:

  • батьки дитини;
  • його опікуни або піклувальники;
  • керівництво дитячих установ;
  • держоргани, які представляють інтереси дітей і захищають їх права.

Коли мова йде про стягнення аліментів батьком або матір'ю, обов'язково, щоб подає заяву проживав разом з дитиною. Малюк повинен знаходитися на утриманні у батьків, при цей другий з батьків не повинен допомагати в утриманні взагалі або платити настільки мало, щоб цієї суми було недостатньо для створення нормальних умов для життя дитини.

Не важливо, разом або окремо проживають батьки, перебувають вони в шлюбі чи розлучилися офіційно. Щоб подати заяву в суд на аліменти, визначальним буде саме той факт, що один з батьків не бере участі в вихованні та утриманні дитини.

Інтереси дітей, які залишилися без батьківського піклування, становить опікун, який має даний статус на офіційній основі і може підтвердити його відповідним документом. У разі проживання дитини з родичами, вони не можуть виробляти стягнення аліментів на нього до того часу, поки не стануть законними опікунами.

Необхідні документи

При складанні позову про стягнення аліментів потрібно мати певні пакет документів. Один з головних - свідоцтво про народження малюка. Цей документ буде доказом того, що один з батьків має право вимагати виплати аліментів на дитину, а другий повинен це вимога виконувати.

Якщо в даний документ не вписаний батько малюка, стягнути виплату просто не вдасться. Перший крок, який потрібно буде зробити, встановити батьківство. З цією метою також буде потрібно звернутися в суд з позовною заявою.

Якщо позов подається опікуном, до свідоцтва про народження він повинен докласти папір про встановлення опіки. Якщо аліменти планується стягнути на кількох дітей, свідоцтво повинно бути надано для кожного з них.

Ще одна папір, яка обов'язково додається до позову - довідка, отримана в житловому органі за місцем проживання дитини. За допомогою даного документа можливо підтвердити, що позивач проживає разом з дитиною і малюк знаходиться на його утриманні.

Наступний важливий документ - свідоцтво про укладення шлюбу або папір про його розірвання. За допомогою неї можливо підтвердити доводи стягувача про наявність або відсутність спільного проживання і відносин між сторонами позову. Стане в нагоді також довідка, видана за місцем роботи аліментщика, в якій буде вказано розмір його зарплати за останні 12 місяців.

Стане в нагоді також довідка, видана за місцем роботи аліментщика, в якій буде вказано розмір його зарплати за останні 12 місяців

Коли заяву готове, слід подбати про те, щоб зробити для відповідача його копію (при подачі позову всі документи додаються до нього у вигляді копій, а оригінали потрібно буде надати безпосередньо під час засідання суду)

Зразок позовної заяви про стягнення аліментів

Позивач може знайти приклад заяви про призначення аліментів в Інтернеті. Документ можна написати від руки або роздрукувати на комп'ютері.

Всі персональні дані (імена, дати народження, адреси і т.д.) потрібно вносити в позов повністю, нічого не скорочуючи. Адреси проживання потрібно вказувати фактичні. Саме на них будуть розсилатися судові повістки про виклик на засідання суду і ін. Наданий контактний телефон позивача і відповідача зроблять зв'язок з ними більш оперативною.

Коли формулюються вимоги, потрібно врахувати, що призначення аліментів відбувається з того моменту, як в суд було подано позовну заяву. Однак можна просити стягнути цю виплату за три останні роки, але в цьому випадку повинні бути підтвердження того факту, що позивач робив спроби врегулювати питання з відповідачем, але вони не увінчалася успіхом.

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах

Позивач повинен вказати в заяві, в якому розмірі з відповідача повинні бути стягнуті аліменти. Найчастіше розмір визначається в частках від сукупного доходу аліментщика. Якщо аліменти потрібно платити на одного малюка - розмір аліментів становить 25% від заробітку, якщо дітей двоє - на них стягується 1/3 доходу, троє дітей і більше передбачає оплату в 50%.

Аліменти можуть стягуватися не тільки в частках, а й в визначеній грошовій сумі. Це найчастіше відбувається в тих випадках, коли відповідач не має офіційної роботи або не може надати довідку про свій дохід.

Заключною частиною заяви є перелік документів, які додаються до позовної заяви. В самому кінці ставиться підпис і дата, коли заява була подана в судовий орган.

куди звертатися

Справи про призначення аліментів можуть розглядатися мировим суддею або суддею районного суду. У першому випадку буде винесено судовий наказ, у другому судове рішення. Важливо відзначити, що мировий суддя буде розглядати тільки ту справу, яку не вимагає тривалого розгляду і проведення різних перевірок. Рішення може бути прийняте без запрошення сторін.

В іншому випадку подавати позовну заяву потрібно в районний суд. Засідання проходитимуть за участю сторін, в ході розгляду будуть вивчатися факти і обставини. Кожен з учасників справи зможе надати докази своєї правоти.

Документи дозволено подавати за місцем проживання як позивача, так і відповідача. Найчастіше позов подається саме за місцем проживання першого. Це зручніше з точки зору участі в засіданнях. Однак якщо вибрати другий варіант і подати документи за місцем проживання відповідача, тобто гарантія того, що виконавчий лист швидше отримають судові пристави.

Однак якщо вибрати другий варіант і подати документи за місцем проживання відповідача, тобто гарантія того, що виконавчий лист швидше отримають судові пристави

Якщо сім'я багатодітна, і в ній троє і більше дітей, то розмір аліментів становить ½ від заробітку батька. Максимальний розмір аліментів на трьох не обмежений.

Зразок заяви перевірки бухгалтерії по аліментах ви знайдете тут .

Коли заява подається на розгляд судді, потрібно отримати підтвердження того, що документ був поданий. Як доказ може служити підпис про отримання заяви на власному примірнику стягувача.

Документи можна подати не тільки особисто, але і відправити їх поштою рекомендованим листом з повідомленням і описом вкладення.

Після прийняття документів відводиться певний період на їх розгляд і якщо з паперами все в порядку, позивач сповіщається про час і місце проведення судового засідання

розгляду справи

Загальне правило визначає, що мировому судді відводиться один місяць після прийняття заяви на його розгляд. Коли розглядаються матеріали справи, суддя повинен з'ясувати, чи має позивач право на стягнення аліментних виплат, з одного боку. З іншого боку вивчається, чи повинен відповідач їх виплачувати.

Справа закінчується винесенням певного рішення: суд може постановити, що аліменти повинні бути стягнуті, а може відмовити позивачу в задоволенні вимог. Рішення завжди містить тільки резолюцію. Якщо сторони справи не розуміють, чим керувався суддя, виносячи таке рішення, вони можуть подати заяву з проханням отримати доступ до доводів судді, на яких започатковано розв'язання.

Якщо учасники спору не згодні з рішенням, вони можуть його оскаржити протягом 1 місяця після винесення судом рішення. Після цього терміну воно набирає законної сили і має бути виконано. Наступним кроком в цьому випадку стане отримання виконавчого листа і пред'явлення його в службу судових приставів .

У твердій грошовій сумі

Альтернативою пайової стягнення аліментів є призначення виплати у твердій грошовій сумі. Зазвичай аліменти стягуються в частках.

Може йтися про призначення певної суми виплати тільки в тому випадку, якщо мають місце умови, які перераховані в статті 83 Російського Сімейного кодексу:

  • коли неможливо стягнути аліменти в пайовому визначенні, оскільки це порушує чиїсь права та інтереси;
  • коли у відповідача немає постійного джерела доходу;
  • якщо відповідач отримує дохід продукцією або певними товарами;
  • якщо платник має сезонний дохід;
  • дохід він отримує в іноземній валюті.

Коли складається заяву в суд про призначення аліментів в твердій грошовій сумі , Позивач повинен застосовувати при його складанні загальні умови підготовки позову про стягнення аліментних виплат.

У тексті заяви повинно міститися обгрунтування, чому аліменти повинні бути стягнуті у твердій сумі. Це буде зробити досить складно, тому що збір переконливою доказовою бази займе певний час. Коли потрібно буде обгрунтувати розмір суми аліментів, слід робити упор на те, що основне зберегти для дітей колишній рівень життя.

Розмір необхідних виплат повинен бути кратний прожиткового мінімуму, який передбачений для неповнолітніх дітей в тій місцевості, де проживають позивач і відповідач. Якщо прожитковий мінімум буде змінюватися, аліменти, які призначені в твердій сумі, повинні бути індексовані. За індексацію відповідає судовий пристав, який веде справу.

У цивільному шлюбі

Згідно з положеннями Російського Сімейного кодексу діти, які були народжені в цивільному шлюбі, наділені такими ж правами, що і діти, які народилися в офіційному союзі, укладеному між їх батьками. Однак в цьому випадку головне дотримуватися наступного законодавча вимога: батьківство має бути встановлено юридично. В іншому випадку не варто розраховувати на виплату аліментів.

Якщо батьківство встановлено, призначення та стягнення аліментів проводиться за такими ж правилами і принципами, як і при розірванні офіційного шлюбу. Так, якщо чоловік має стабільний дохід, аліменти будуть призначені в певній частці від сукупного доходу відповідача. Але можливо і нарахування аліментів в конкретному розмірі.

У будь-якому випадку, незалежно від того, в якому шлюбі перебували батьки: офіційному чи цивільному, платити аліменти все одно доведеться, за умови, що батьківство встановлено.

Якщо особам, які перебували в цивільному шлюбі, не вдалося досягти угоди про те, в якому розмірі батько, який проживає окремо, буде надавати матеріальну підтримку малюкові, питання може бути вирішене в ході судового розгляду.

Позовна заява в цьому випадку буде мати ряд особливостей:

  • Обов'язковою є доказ того факту, що батьки дитини протягом тривалого часу проживали разом. В цьому випадку можуть стати в нагоді документи про оренду житла, квитанції про сплату комунальних платежів тощо Можна залучати свідків, які зможуть підтвердити той факт, що між чоловіком і жінкою існувала тривала зв'язок і вони разом проживали і вели спільне господарство.
  • Важливо вказати, що є доказом встановленого батьківства. У цьому може допомогти свідоцтво про народження або рішення суду, яке має законну силу. У разі, якщо батьківство не встановлено, потрібно звертатися в суд в першу чергу з цією метою, на другому ж місці повинна стояти призначення аліментів.
  • Потрібно вказати порядок виплат: чи буде це фіксований розмір або частка доходу, отримуваного відповідачем щомісяця. В останньому випадку позивач повинен бути готовий надати свідчення майнового стану відповідача.

На сайті ФССП міститься інформація про поточні виконавчих провадженнях і розмірах заборгованості. У тому числі можна заборгованість по аліментах дізнатися на прізвище .

Позовна заява про розірвання шлюбу і стягнення аліментів ви знайдете тут .

Звідси ви можете дізнатися про те, що відмова від дитини звільняє від аліментів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online