Огляд судової практики щодо зменшення розмірів аліментів

  1. Розмір аліментів може бути зменшений з урахуванням матеріального становища позивача
  2. суть конфлікту
  3. Рішення суду
  4. Зменшення розміру аліментів може носити тимчасовий характер
  5. суть конфлікту
  6. Рішення суду
  7. Наявність на утриманні іншого дитини не є підставою для зменшення розміру аліментів
  8. суть конфлікту
  9. Рішення суду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягнення аліментів - складна і неприємна процедура. Винесене судом рішення про розмір аліментів не завжди влаштовує сторони процесу, а різні життєві обставини можуть вплинути на їхнє матеріальне становище. В огляді мова піде про те, в яких випадках розмір аліментів може бути зменшений, а в яких це неможливо.

У судовій практиці нерідкі випадки, коли одна зі сторін заперечує розмір стягуваних аліментів. Як правило, відповідач вважає, що обсяг аліментних зобов'язань великий, і вимагає його зменшення.

Зміна розміру аліментів, в тому числі в сторону зменшення, регламентовано Сімейним кодексом Російської Федерації і здійснюється в судовому порядку.

Розмір аліментів може бути зменшений з урахуванням матеріального становища позивача

Розмір аліментів, які сплачуються повнолітніми дітьми на користь своїх непрацездатних батьків, може бути зменшений, якщо такі батьки мають доходи, що перевищують величину прожиткового мінімуму, встановлену в суб'єкті Російської Федерації. До такого рішення прийшов Люблінський районний суд міста Москви.

суть конфлікту

Громадянин звернувся до суду з позовом про стягнення аліментів зі своєю повнолітньою дочки. Позовні вимоги мотивував тим, що є непрацездатним і потребує матеріальної допомоги.

Рішення суду

Суд першої інстанції вимоги позивача задовольнив частково.

Чи знаєте ви

Російська служба судових приставів публікує відкриту базу по виконавчих проваджень. по цій базі можна знайти боржника, знаючи його прізвище, ім'я, по батькові та дату народження. Детальніше про це читайте в статті тут

Апеляційним визначенням № 11-14 / 2015 від 19 березня 2015 у справі № 11-14 / 2015 Люблінський суд міста Москви змінив рішення суду першої інстанції в частині розміру стягнутих аліментів в сторону їх зменшення.

Згідно зі статтею 87 Сімейного кодексу Російської Федерації розмір аліментів, що стягуються з дітей, визначається судом виходячи з матеріального і сімейного становища батьків та дітей та інших заслуговують уваги інтересів сторін у твердій грошовій сумі, що підлягає сплаті щомісячно.

Судом встановлено, що позивач отримує пенсію по інвалідності і регіональну соціальну доплату. Розмір виплат, одержуваних позивачем, сукупно перевищує розмір прожиткового мінімуму для пенсіонерів, встановлений в місті Москві. На підставі цих фактів суд уменьшілразмер стягуються з відповідача аліментів.

На підставі цих фактів суд уменьшілразмер стягуються з відповідача аліментів

Зменшення розміру аліментів може носити тимчасовий характер

Після настання повноліття одного з дітей рішення про зменшення розміру аліментів може бути скасовано. Така позиція Московського обласного суду.

суть конфлікту

Рішенням суду з громадянина стягуються аліменти на утримання його неповнолітньої дитини в розмірі 1 / 4долі його заробітку. Громадянин звернувся до суду з позовом про зменшення розміру аліментів, оскільки на його утриманні знаходиться ще один неповнолітній дитина від другого шлюбу. Суд дану обставину врахував і зменшив розмір аліментів до 1/6.

Надалі суд увелічілразмер стягуються з гражданінааліментов з 1/6 частки до колишніх 1/4, оскільки його дитина від другого шлюбу став повнолітнім і не потребує тримання.

В апеляційній скарзі громадянин просить скасувати рішення суду про збільшення розміру аліментів, так як друга дитина є студентом, навчається платно і потребує матеріальної допомоги.

Рішення суду

Апеляційним визначенням № 33-25625 / 2016 від 19 вересня 2016 у справі № 33-25625 / 2016 апеляційна скарга громадянина залишена без задоволення, рішення суду першої інстанції - без змін. Доводи громадянина про необхідність надання матеріальної допомоги синові в зв'язку з його навчанням неспроможні, оскільки це не є підставою для зменшення розміру аліментів. Рішення про стягнення аліментів на утримання цієї дитини суд першої інстанції не приймав.

Наявність на утриманні іншого дитини не є підставою для зменшення розміру аліментів

Затверджене судом мирову угоду про сплату аліментів має бути скасовано, якщо його умови порушують права і інтереси неповнолітньої дитини. Таке визначення виніс Московський обласний суд.

суть конфлікту

Мати звернулася до суду з позовом про встановлення батьківства відносно громадянина і стягнення з нього аліментів на утримання дитини.

Суд першої інстанції ухвалив мирову угоду, відповідно до якого громадянин визнає себе батьком дитини і зобов'язується виплачувати аліменти в розмірі 1/6 частки свого заробітку.

Мати дитини до встановленого розміру аліментних зобов'язань не погодилася.

Рішення суду

Апеляційним визначенням № 33-1418 / 2016 від 18 січня 2016 у справі № 33-1418 / 2016 рішення суду першої інстанції скасовано як таке, що суперечить закону і порушує права і інтереси дитини. Наявність же на утриманні відповідача іншої дитини не може бути підставою для зменшення розміру аліментів (про особливості стягнення аліментів з багатодітних батьків, читайте тут )

висновки:

  • Розмір аліментів визначається судом з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін, при цьому в подальшому він може бути переглянутий судом апеляційної інстанції в сторону зменшення або збільшення.
  • Наявність у громадянина, зобов'язаного сплачувати аліменти, іншої дитини не може служити підставою для зменшення розміру аліментних зобов'язань.

Задавайте питання в коментарях до статті і юрист відповість на них

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online