Нотаріальне угоду про сплату аліментів: зразок, як оформити, змінити або розірвати, правові нюанси

  1. Коли можна зробити висновок аліментні угоду
  2. Чи можна виплачувати аліменти без нього
  3. Скасовує чи угоду виконавчий лист
  4. Як правильно скласти угоду про сплату аліментів
  5. Чи можна скласти угоду зі сплати аліментів шляхом надання майна
  6. Як визначити розмір аліментів
  7. Неустойка по аліментах в разі укладення угоди
  8. Чи можна платити аліменти в іноземній валюті
  9. Скільки коштує нотаріальне завірення
  10. Як внести зміни в документ
  11. Як розірвати угоду
  12. Лазівки в законодавстві
  13. Відповідальність за фіктивну угоду
  14. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато батьків при розлученні стикаються з питанням про сплату аліментів. Батько, з яким живе дитина, в паніці згадує контакти знайомих юристів, а той, хто живе окремо від дитини, в жаху представляє майбутні судові тяжби. Насправді всього цього можна уникнути, уклавши угоду. Правда для цього його потрібно грамотно скласти і знати основні правові норми.

Коли можна зробити висновок аліментні угоду

Угода - це договір, укладений між батьками в добровільному порядку. Тому для його оформлення обов'язкова згода обох батьків. І такий документ повинен бути складений відповідно до норм і нотаріально завіреним. Отримувати аліменти можна не тільки на утримання дітей. Право отримувати аліменти (в т.ч. за згодою) мають:

  • всі неповнолітні діти;
  • повнолітні діти на інвалідності;
  • дружини в декреті, вагітні;
  • жінки, непрацюючі в зв'язку з відпусткою по догляду за дитиною;
  • подружжя, які відчувають матеріальні труднощі;
  • батьки, що знаходяться в скрутному матеріальному становищі.

Важливо розуміти, що мирний спосіб врегулювання питання про аліменти актуальний тільки до тих пір, поки не предпрінятф крайні заходи. Тобто в будь-який момент до суду або в процесі судового провадження. Відразу після того, як суд винесе рішення, укласти його буде не можна.

Чи можна виплачувати аліменти без нього

Багато батьків при розлученні стикаються з питанням про сплату аліментів

Кожна дитина має право на утримання з боку батьків. Угода - найлегший і простий спосіб виконання цієї батьківської обов'язки

Дану домовленість між батьками необов'язково оформляти юридично. Деякі люди зберігають настільки довірливі і дружні відносини, що фіксувати усну угоду на папері і не потрібно. Можна просто домовитися на словах і сумлінно виконувати свої обіцянки. Але в таких випадках є і свої мінуси. Приймаюча сторона повинна зберігати чеки, квитанції та інші платіжні документи, що підтверджують переказ грошей. Якщо аліменти передаються у вигляді готівкових коштів, то можна підписувати розписку про отримання коштів. Збереження цих документів допоможе уникнути непорозумінь, якщо раптом справа дійде до суду.

Важливо: якщо аліментник перестане сумлінно виконувати умови усної домовленості, а інша сторона подасть позовну заяву до суду, то виплату аліментів призначать з моменту подачі позову.

За минулий час аліменти не призначають. Винятковий випадок, коли можуть змусити платити за минулі 3 роки. Але для цього потрібно зібрати достатньо доказів того, що ви старанно домагалися виплат в досудовому порядку, а неплатник відмовлявся платити. На практиці мало кому вдається це довести.

Скасовує чи угоду виконавчий лист

Сама угода, якщо воно оформлено відповідно до законодавства, має силу виконавчого листа. Стаття 106 Сімейного кодексу говорить, що позов до суду можна подавати тільки тоді, коли немає чинної угоди. Тобто ці два документа несумісні, а спроба їх поєднати - незаконна дія. Так, якщо є угода, але потрібно подавати позов, можна зробити наступне:

  • розірвати угоду, а потім подати позов;
  • подати позов з двома вимогами одночасно: про розірвання та про стягнення аліментів.

Ситуація набагато складніше і заплутаність, коли все відбувається навпаки. Рішення суду набирає чинності, а після цього з якихось причин сторони домовляються і укладають угоду. Наприклад, Іванова після розлучення подала на аліменти. Дитина в сім'ї єдиний, а колишній чоловік Іванової - великий підприємець з високим рівнем доходу. Завдяки бухгалтерії (це важливо) відповідач надав довідки про доходи, істотно відрізняються від дійсності. Суд призначив аліменти в розмірі 6 тисяч рублів. Зрозуміло, це не устроілу позивачку. Але також не влаштувало це Іванова, так як він не збирався економити на сина. Передавати гроші просто так виявилося невигідним (з точки зору бухгалтерії), і витрати на утримання дітей треба було якось відображати в документах. Колишнє подружжя уклали угоду. Це влаштувало всіх.

Невеликий нюанс: російське законодавство не регламентує питання про укладення нотаріального угоди при чинному рішенні суду. Тому в таких випадках можна в самому документі прописати, що виданий раніше виконавчий лист втратив чинність. На практиці більша половина нотаріусів при оформленні такого договору навіть не цікавляться про наявність судового рішення.

Як правильно скласти угоду про сплату аліментів

Краще всього складати цей документ безпосередньо у нотаріуса, так як нотаріальна контора запевняє документи на спеціальних бланках. Заздалегідь потрібно підготувати інформацію:

  • дані про одержувача і платника (або довірена особа);
  • суть договору;
  • Права та обов'язки сторін;
  • умови і порядок оплати;
  • індексація аліментів (необов'язково);
  • термін дії даної угоди (наприклад, досягнення 18 років, закінчення навчання в коледжі і т.д.);
  • дата і підписи сторін.

Як правило, при зверненні в нотаріальну контору, нотаріус пропонує готовий варіант угоди, в який потрібно просто внести дані

Чи можна скласти угоду зі сплати аліментів шляхом надання майна

Як і чим можна виплачувати аліменти в разі укладення угоди, визначено Сімейним кодексом.

Аліменти можуть сплачуватися в частках до заробітку і (або) іншому прибутку особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти; в твердій грошовій сумі, що сплачується періодично; в твердій грошовій сумі, що сплачується одноразово; шляхом надання майна, а також іншими способами, щодо яких досягнуто згоди.

Також Сімейним кодексом передбачена можливість змішаного виду оплати. Наприклад, обидві сторони прийшли до думки, що одноразова виплата у вигляді майна задовольнить інтереси кожного учасника. Але платник не може віддати житлову квартиру, тому він віддасть гараж. Припустимо, що вартість гаража 500.000 рублів, а дитині тільки 3 роки. За 16 років (192 місяці) за умови, що розмір аліментів на місяць 5000 рублів, накопичиться сума в 960.000 рублів, значить гаража не вистачить для одноразової виплати. Тому потрібно доплатити 460.000 рублів, наприклад, готівкою.

У такій угоді обов'язково потрібно прописувати індексацію.

У разі, якщо після закінчення часу ситуація (раніше задовольняє обидві сторони) зміниться, всі суперечки можуть зважитися в судовому порядку. Але, як правило, в таких випадках до суду не доходить. Ще одним нюансом договорів такого роду є можливість платника стягнути суму переплати, що теж досягається судовою процедурою.

Приклад з практики: чоловік за угодою про виплату аліментів майном віддав квартиру. Через три роки хлопчик помер, і платник звернувся до суду за поверненням переплати. Суд задовольнив позовні вимоги в повному розмірі.

Як визначити розмір аліментів

Сторони, що укладають угоду, самостійно домовляються про розмір майбутніх виплат, але цей розмір не повинен суперечити законам Сімейного кодексу

Розмір аліментів за угодою не може бути менше, ніж міг би зажадати одержувач в судовому порядку і може визначатися або у твердій грошовій сумі, або в частках по відношенню до доходів. Тверду грошову суму можуть визначити одержувач і платник, а розмір в частках визначається так:

  • 1 дитина - 1/4 від усіх доходів;
  • 2 дитини - 1/3 від усіх доходів;
  • 3 і більше дітей - 1/2 доходів;
  • 3 і більше дітей від різних шлюбів - не менше 1/6 на кожну дитину.

Наприклад, якщо одержувач має право витребувати через суд аліменти в розмірі 10000 рублів на місяць, то в угоді теж потрібно вказувати таку суму. При порушенні умов договору будь-яка зі сторін може скористатися юридичною силою даного нотаріального документа. Можна передати угоду в службу судових приставів або подати позов до суду. В обох випадках стягувати розмір, зазначений в угоді, будуть пристави на законних підставах.

Якщо все ж сторони вирішили, що виплата буде у вигляді передачі майна, потрібно спочатку провести розрахунок аліментів (річних або за весь час виплат), оцінити передане майно, узгодити ці розрахунки між собою і тільки після цього оформляти передачу. У разі якщо це нерухомість, можна підписати угоду і оформити нерухомість на одержувача (наприклад, на дитину). Обидва документи будуть підтверджувати виконання аліментних зобов'язань.

Неустойка по аліментах в разі укладення угоди

Неустойка по аліментах - це вид штрафу, який підлягає виплаті, якщо проводити виплати з порушенням термінів, зазначених в угоді. Стаття 115 Сімейного кодексу говорить, що неустойку можна стягувати за кожен день прострочення. Тобто, якщо в угоді датою перерахування коштів було визначено 1 число кожного місяця, то про неустойку можна заявляти вже третього числа. Причому розмір її визначається 0,5% від суми належної виплати.

Але для визначення порядку та умов стягнення неустойки в договір повинен бути включений пункт про це. Наприклад, якщо в угоді зазначено, що за місяць прострочення буде нарахована неустойка в розмірі 1% від загальної суми в день, то при настанні це факту можна угоду передати приставам, і вони повинні будуть накласти цю санкцію відповідно до договору.

Але в таких ситуаціях заздалегідь обумовлюються і причини, за якими не можна розраховувати на виплату неустойки, наприклад:

  • якщо одержувач тримає угоду у себе і не надає його роботодавцю платника;
  • в разі затримки або відсутності зарплати платнику;
  • якщо у одержувача хвороба, яка не дозволяє заробляти в даний момент часу;
  • форс-мажор (наприклад, природні умови).

Форс-мажорними вважають обставини, що виникли внаслідок непереборної сили. Тобто незалежні від людини і коли людина мало що може вплинути на ситуацію. До таких обставин відносять: землетруси, повені, природні пожежі, селі, цунамі і т.д.

д

Якщо платник аліментів через природних катаклізмів не мав можливості працювати, то за цей період з нього не можна стягнути неустойку

Чи можна платити аліменти в іноземній валюті

Навіть якщо доходи платника в іноземній валюті, то в угоду потрібно включати пункт про переведення суми в рублі. Наприклад, зарплата аліментщика становить 1000 доларів, в угоду прописується виплата в розмірі 250 доларів. В угоду вводимо такий пункт: 25% від зарплати становить 250 доларів (14250 рублів) за курсом валют на 27.03.2017. Також обов'язково включити індексацію. Це потрібно для того, щоб уникнути суперечок у разі настання різкого обвалу валюти.

Виняток становлять випадки, коли виплата аліментів передбачена в натуральному вигляді. Наприклад, за угодою платник повинен щомісяця оплачувати дитячий гурток з хореографії, з плавання, купувати витратні матеріали для художньої творчості дитини (список матеріалів) і комплект ліків (список). Тут стає неважливо на які гроші і яку валюту куплені і сплачені ці речі.

Тонкість даного питання в тому, що умовний переказ іноземної валюти в рублі допоможе в разі судового врегулювання суперечок. Так як суди визначають розмір аліментів тільки в російській валюті.

Скільки коштує нотаріальне завірення

Вартість оформлення угоди складається відразу з декількох складових:

  • держмито за оформлення (250 рублів);
  • консультація;
  • складання угоди;
  • правовий супровід угоди.

Повна вартість залежить від того, наскільки складним є угода і від територіального знаходження нотаріальної контори. Наприклад, домовленість елементарна, зарплата офіційна, в рублях, сторони в хороших відносинах. У такому випадку досить прийти з усіма документами до нотаріуса і він за 15 хвилин підготує документ і запевнить його. Якщо ж ситуація ускладнена, все буде залежати від рівня складності. Іноді нотаріусам доводиться самим запитувати деякі документи - це додаткова плата.

Звичайно, в провінції послуги нотаріуса обходяться набагато дешевше, ніж у великих містах. Так, наприклад, скласти угоду, оформити його і запевнити в маленькому місті може обійтися в 1000 рублів.

Як внести зміни в документ

Якщо платник і одержувач прийшли до взаємного висновку, що потрібно внести зміни в діючий договір, потрібно знову звернутися до нотаріуса. Зміни можуть бути необхідні для зміни порядку, умов виплат та інших умов, зазначених в угоді.

Для внесення змін потрібні підстави, наприклад:

  • зміни матеріального становища кожної зі сторін (наприклад, одержувач аліментів звільнився з роботи);
  • зміна сімейного стану (наприклад, у платника народився ще одна дитина, або одержувач уклав новий шлюб);
  • зміна умов життя спільну дитину (наприклад, дитина-студент, який отримує аліменти, перейшов на платне навчання);
  • наступ інвалідності та інші істотні зміни здоров'я.

Підставою для змін може бути що завгодно, але важливо, щоб обидві сторони були згодні на ці зміни. Тільки одна зі сторін не може вплинути на угоду. Будь-яка зміна має вноситися в присутності нотаріуса і завірятися ім. Якщо виникли суперечки щодо внесення змін, заінересовани сторона може звернутися до суду.

Якщо виникли суперечки щодо внесення змін, заінересовани сторона може звернутися до суду

Підставою для звернення до суду є відмова відповідача від отриманої їм у письмовій формі прохання про внесення змін до документа, або відсутність відповіді після закінчення певного терміну

При зверненні до суду зміни до угоди вносяться на підставі рішення суду (або не вносяться).

Як розірвати угоду

Договір про виплату аліментів можна розірвати двома способами:

  • добровільно;
  • через суд.

Для мирного розірвання контракту має бути згода обох сторін. Потрібно звернутися до нотаріуса, і він повинен запевнити розірвання угоди. Після такого добровільного розірвання потрібно віднести документ за місцем проведення виплат (наприклад, бухгалтерія з роботи платника). Розриваючи угоду, сторони підтверджують, що взаємних претензій не мають. Найчастіше таке відбувається, якщо різко і значно змінилося матеріальне становище однієї або обох сторін. Наприклад, коли платник втратив роботу, а одержувач отримав хороший спадок. Зрозуміло, це залежить від відносин між сторонами.

Для судового розірвання зацікавлена ​​сторона може подати позовну заяву. Крім самого розірвання суд може призначити виплату аліментів в порядку, встановленому законодавством. Але для цього потрібно в позові повинні бути вимоги про призначення аліментів або про їх скасування. Суд буде враховувати інтереси сторін і обставини справи.

Лазівки в законодавстві

Найчастіше до різних хитрощів вдаються для того, щоб не платити аліменти або щоб зменшити їх розмір. Так само часто трапляється укладання фіктивних угод.

У практиці відомі випадки, коли одна зі сторін фіктивно укладала угоду для того, щоб зменшити свої аліментні зобов'язання по відношенню до першій стороні. Наприклад, при наявності заборгованості по аліментах, чоловік укладав така угода з батьками про виплату (їм обом) 45% своїх доходів в рахунок аліментів. Колишня дружина (мати спільну дитину) була змушена підраховувати накопичується заборгованість.

Відповідальність за фіктивну угоду

На відміну від фіктивних шлюбів, відповідальність за фіктивні угоди з виплати аліментів цілком реальна. У разі судових розглядів суд може визнати укладення такої угоди удаваним правочином та визнати його недійсним (анулювати).

Але якщо укладення такого контракту здійснено з метою зменшити (уникнути) виплату аліментів, то це може приводом для порушення кримінальної справи.

Злісне ухилення батьків від сплати за рішенням суду коштів на утримання неповнолітніх дітей, а також непрацездатних дітей, що досягли вісімнадцятирічного віку, - карається виправними роботами на строк до одного року, або примусовими роботами на той же строк, або арештом на строк до трьох місяців, або позбавленням волі на строк до одного року.

Якщо через укладення фіктивного договору страждають інтереси дітей (зменшуються аліменти), зацікавлена ​​сторона може подати в суд.

Судова практика

Основна частина судів позовів про аліменти угодами відбувається за позовами про розірвання. Часто при настанні змін умов життя одну зі сторін не влаштовують зміни, які повинні бути внесені в договір.

Приклад 1. Аліментні угода укладалася в 2011 году. На момент Укладення чоловік працював на Крайній Півночі и БУВ засновником кількох фірм. За умови договору аліментнік винен віплачуваті 1000.000 рублей на одного и 500.000 рублей на іншу дитину. У 2014 году матеріальне становище платника істотно змінілося, и ВІН змінів роботу. Позов надійшов від платника з вимог про Розірвання догоди. Суд Вівче всі докази по делу и врахував факт, что Позивача при розлученні залиша квартиру в Москві дітям, які не претендуючі на це житло в подалі. Позов був задоволений в повному розмірі.

Приклад 2. Жінка подала позов про внесення змін до угоди. Справа в тому, що платник крім основної роботи (аліменти з неї - 6500 рублів на місяць) влаштувався в приватну фірму охоронцем. Зарплата (за словами свідків) з нової роботи перевищує 100000 рублів. Одержувачка намагалася домовитися з аліментник про внесення змін, але він не погодився, так як офіційно на новій роботі не влаштований і впевнений, що цей дохід не підлягає розрахунку аліментів. Як докази про неофіційну роботи були залучені свідки, що дали свідчення на користь позивача. Жінка виграла суд.

Для укладення угоди потрібна згода обох сторін і воно повинно бути завірено нотаріусом. В угоді детально описуються порядок і умови виплат. У разі порушення цих умов сторони можуть звернутися до суду. Для внесення змін можна звернутися до нотаріуса або подати позовну заяву. Розірвати заяву теж можна в суді і за допомогою нотаріуса.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online