Неустойка по аліментах - в 2019 році, розрахунок, стягнення, судова практика, зразок позову, рішення, термін давності, відмова, формула

  1. Що це таке
  2. Підстави для нарахувань
  3. Як визначити неустойку за аліментами
  4. принцип розрахунку
  5. процес стягнення
  6. Судова практика
  7. причини відмови
  8. Термін давності
  9. відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обов'язком кожного з батьків є своєчасна виплата аліментів . Ухилення від цих зобов'язань або ж прострочення виплат може призвести до того, що потрібно буде виплачувати ще й неустойку.

згідно сімейним кодексом батьки можуть виплачувати аліменти або добровільно - спираючись на укладену мирним шляхом угоду або в примусовому порядку - відповідно до вимог, які були встановлені судом.

Всі рішення батьків щодо суми і форми виплати повинні фіксуватися в угоді. Воно може полягати і в нотаріальній формі. У такому випадку воно буде прирівняне до виконавчого листа. Виконання цієї угоди обов'язково як для обох сторін цієї угоди, так і для службових приставів, які, якщо до них звернеться одна зі сторін, має право відкрити на підставі цього документа виконавче провадження.

Якщо ж така угода не укладалася, сторона, яка доглядає за дитиною має право звернутися до суду з проханням стягнути заборгованість по аліментах. Якщо ж платник уникає сплати аліментів, позивач може звернутися з відповідною заявою до суду.

Законодавством не вказується максимальний термін прострочення виплат, після якої можна стягувати неустойку. Однак в ст. 115 СК РФ сказано, що повинна бути понесена відповідальність боржником за кожен день несплати аліментів. Це означає, що одержувач може звернутися до суду з проханням пред'явлення штрафних санкцій вже на наступний день прострочених виплат.

Стаття 115. Відповідальність за несвоєчасну сплату аліментів

Що це таке

Неустойкою по аліментах називають штрафні санкції, які виплачуються через несвоєчасне погашення заборгованості. Такі санкції застосовуються з метою стимулювання боржника до своєчасної виплати фінансів на утримання дитини

Неустойка буде нараховуватися за кожен день прострочених платежів, і її нарахування закінчиться тільки тоді, коли ця заборгованість буде повністю погашена. Всю суму неустойки можна вирахувати як самостійно, за допомогою калькулятора, так і залишити це на службу судових приставів.

Розмір неустойки дорівнює 0,5% від суми аліментів за кожен прострочений день. Багато платники, побоюючись значної суми неустойки, починають виплачувати свою заборгованість після першого попередження про можливість стягнення неустойки.

Підстави для нарахувань

Нарахування неустойки вважається хорошим способом боротьби з безвідповідальними батьками, які уникають сплати аліментів. Всього через пару місяців заборгованості виплати аліментів, до них додасться значна сума неустойки.

Підставами для появи можливості застосування такого способу впливу вважають:

  • наявність постанови суду або мирної угоди про стягнення аліментів;
  • якщо виплат не було, то цей документ повинен бути переданий службі судових приставів;
  • рішення суду про стягнення неустойки;
  • наявність прострочених платежів з вини платника;

Причини, за якими не вийде стягнути неустойку:

  • затримання або відсутність виплат заробітної плати платнику;
  • наявність захворювання у платника, яке заважає отриманню доходів;
  • відсутність виплат через надзвичайних ситуацій, таких як природні катаклізми та ін .;
  • знаходження виконавчого документа у позивача, і не представництво його роботодавцю платника.

Якщо було укладено добровільне угоду про сплату аліментів, то сторони мають право самостійно встановлювати як способи сплати і розмір аліментів, так і розмір неустойки, і умови, при невиконанні яких буде вона справлятися. При добровільному угоді законодавством не обмежуються розміри виплат, але вони повинні влаштовувати обидві сторони.

При судових розглядах законом встановлений розмір неустойки в 0,5% від суми аліментів за кожен день затримки.

Розраховувати неустойку зобов'язаний судовий пристав, який займається стягненням аліментів. Він повинен мати всі відомості про боржника, і про його доходи. Якщо розрахунок неустойки був проведений позивачем - суд може його проігнорувати.

Якщо розрахунок неустойки був проведений позивачем - суд може його проігнорувати

Якщо платник працевлаштований і має постійний заробіток, то аліменти будуть складати 25% від його заробітної плати, якщо ж боржник не має постійного доходу, то розмір аліментів буде складатися не менше 30% від прожиткового мінімуму

Як визначити неустойку за аліментами

Роль позовної заяви

Для складання правильного позовної заяви найкраще буде знайти в інтернеті зразок і скористатися ним.

Для стягнення неустойки за прострочені виплати аліментів потрібно отримати судову ухвалу. Заява про стягнення неустойки повинно подаватися до суду за місцем проживання боржника. До нього потрібно обов'язково прикріпити розрахований судовими приставами і завірений печаткою розмір неустойки.

Розрахунок днів прострочених виплат починається з першого числа місяця, після того, коли перестали надходити виплати. У разі якщо суд схвалив стягнення неустойки, судова ухвала потрібно передати судовому приставу і бухгалтеру підприємства, на якому працює платник, для того, щоб встановлена ​​сума утримувалася з його заробітної плати.

Суд може відмовити у стягненні неустойки, якщо платник зможе довести, що затримка виплат відбувається не з його вини. Також він може звернутися до суду для того, щоб знизити суму неустойки, аргументуючи це важким матеріальним становищем, погіршенням здоров'я та іншими причинами.

Для того, щоб уникнути зайвого клопоту і витрати нервів, спочатку потрібно спробувати вирішити питання мирно: запропонувати добровільно виплатити заборгованість і неустойку.

Для того щоб бути впевненим у правильності складання позовної заяви краще звернутися до фахівця, інакше неправильно складена заява може стати причиною відмови суду від розгляду справи.

Судова практика показує, що при наявності підстави, правильному розрахунку неустойки, наявності всіх потрібних документів позивач має всі шанці отримати схвалення суду.

принцип розрахунку

Розрахунок неустойки відбувається за допомогою такої формули:

Сума неустойки = щомісячний платіж * дні прострочення * 0,05%

Розрахунком неустойки повинні займатися представники служби судових приставів. При розрахунку обов'язково враховується розмір заборгованості по аліментах.

Судові пристави повинні враховувати такі фактори при розрахунку неустойки:

  • розмір доходів платника;
  • прожитковий мінімум за місцем, де проживає боржник:
  • середня заробітна плата по країні.

Прожитковий мінімум і середня заробітна плата визначається державою. Розмір неустойки розрахувати найлегше, якщо аліменти призначені в точної, що не змінюється сумі.

Сума неустойки залежить ще від того, який період потрібно враховувати при розрахунках.

Правила, на які потрібно спиратися при розрахунках:

Якщо підставою для аліментів є угода

Термін платежів відраховується з моменту укладення цієї угоди. Якщо підставою є судова ухвала Відлік починається з подачі позову в суд.

Однак ці правила мають виключення:

  • Якщо при розгляді судом справи про призначення виплати аліментів встановлено, що при неодноразовому зверненні позивача до платника виплати все одно не надходили, то аліменти можуть призначатися і за останні три роки до подачі позову.
  • Якщо підставою є угода, то стягування заборгованості може проводитися за будь-який термін, тому що правила позовної давності в цьому випадку не застосовується.
  • Якщо в суді буде доведено, що платник спеціально уникав виплат, то правило позовної давності також не застосовується, і виплата заборгованості може стягуватися навіть після повноліття дитини.

Найскладнішим процесом при стягненні неустойки є розрахунок суми цієї неустойки. У випадках, коли платник не уникав повністю виплат, а виплачував якусь частину встановлених аліментів, можуть початися проблеми при розрахунку сум і термінів нарахування. У таких ситуаціях правильним рішенням буде звернення до фахівця.

Якщо ж заявник захоче самостійно розрахувати розмір неустойки, то йому потрібно буде спиратися на такі правила:

  • Аліменти виплачуватися повинні щомісяця, а розмір неустойки збільшується щодня. Для правильного розрахунку суми неустойки борг потрібно ділити на частини, які будуть відповідати кожному місяцю, і вважати його по днях, з урахуванням того, що з початком нового місяця борг буде збільшуватися.
  • Якщо боржник виплачував якісь суми, то ці суми будуть знижувати борг, а не неустойку. Після надходження кожного платежу неустойку необхідно розраховувати виходячи із заборгованості, яка є на момент платежу.

процес стягнення

Ненадходження грошових коштів є підставою для стягнення неустойки. Щоб почати процес справляння неустойки, потрібно скачала подати в суд позов про стягнення неустойки. Позовна заява потрібно правильно скласти, інакше воно не буде вважатися дійсним.

Також до позову потрібно буде прикріпити розраховану суму неустойки. Звернення до судових приставів значно полегшить процес справляння неустойки: вони зможуть підтвердити відсутність виплат і допоможуть правильно розрахувати неустойку.

До позову потрібно прикріпити такі документи:

  • копію постанови суду про виплату аліментів;
  • копію виконавчого листа;
  • копію свідоцтва про народження дітей;
  • постанову служби судових приставів про наявність заборгованості та її розмір;
  • копію квитанції сплати державного мита.

Стягнення неустойки, так само як і стягнення заборгованості по аліментах підпорядковується правилу позовної давності. З цього випливає, що неустойку стягнути можна лише за останні три роки перед подачею заяви в судовий орган. Законом дозволено, щоб погасити неустойку, утримувати 75% щомісячного доходу платника.

Існують такі етапи стягнення неустойки:

  1. Відбувається процес підготовки документів про заборгованість, і розраховується точна сума неустойки.
  2. Готується заява про стягнення неустойки, до якої додаються необхідні документи.
  3. Подається заява, відбувається процес судового розгляду.
  4. Подається заява в службу судових приставів і порушується виконавче виробництво.

Неустойку виплачувати потрібно в обов'язковому порядку, незалежно від способу призначення аліментів, будь то мирову угоду, або судове рішення.

Судова практика

Нікому не можна забувати, що будь-який борг має свій термін давності. У разі розлучення, сторона, якій залишається дитина, повинна враховувати, що якщо після розлучення пройде більше трьох років, то вимагати оплату аліментів можна буде тільки за останні три роки.

У 2019 не всі випадки передбачають виплату неустойки по аліментах. Як показує судова практика, факт утворення заборгованості з вини платника ще потрібно довести. У разі, якщо одержувач аліментів не звернеться до відповідної служби, то штраф не буде нараховуватися. У цій ситуації позивач може сподіватися тільки на виплату заборгованості по аліментах.

Також потрібно враховувати що суд може знизити розмір неустойки, або зовсім відмовити в її сплату, якщо платник доведе що затримка виплат сталася не з його вини.

Також потрібно враховувати що суд може знизити розмір неустойки, або зовсім відмовити в її сплату, якщо платник доведе що затримка виплат сталася не з його вини

За несплату аліментів відповідача може наздогнати кримінальна відповідальність, і якщо відповідачу буде присвоєно статус злісного неплатника, то його можуть заарештувати і навіть позбавити батьківських прав

причини відмови

Багато платники уникають аліментних виплат, аргументуючи це різними причинами. Для багатьох батьків вагомою причиною, щоб не виплачувати дітям аліменти, є відсутність постійної роботи. Найчастіше у платника вже зібралася значна сума заборгованості, але він не має можливості виплатити неустойку.

У складних ситуаціях платник повинен звернутися до суду із заявою про зниження аліментів або зовсім про їх скасування. Він також повинен довести, що з його боку було вжито всіх можливих заходів і спроби виконати свої зобов'язання. Крім цього, він повинен довести що зроблені спроби не понесли за собою ніякого позитивних наслідків.

Багато людей помилково вважають стягнення неустойки трудомістким процесом. Однак якщо всі документи будуть складені грамотно, то цей процес пройде досить легко.

Термін давності

Терміном позовної давності вважається період, який встановлюється законодавством, з метою захисту прав людини. Після того, як термін давності завершився, громадянин більше не має можливості відстоювання інтересів. Законом встановлено максимальний термін давності - три роки.

Поважними причинами пропуску строку давності прийнято вважати:

  • стан здоров'я;
  • юридична неосвіченість;
  • тривале відрядження;
  • надзвичайні ситуації.

Якщо позивач мав поважний причини пропустити термін давності, він має право його відновити. Щоб це зробити, потрібно звернутися з відповідною заявою, в якому будуть вказані причини пропуску, в потрібні інстанції.

Для того, щоб стягнути аліменти після закінчення терміну давності потрібно звернутися в суд, щоб він відновив його. Аліменти будуть виплачуватися після звернення в суд.

відповідальність

В процесі справляння неустойки існує можливість стягнення компенсації збитків, які були понесені під час відсутності аліментів. При подачі заяви про стягнення неустойки із зазначенням про компенсацію збитків, позивач повинен довести, що ці збитки мали місце бути.

Позивачу потрібно буде представити докази про виплату платежів, внесений за рахунок коштів, які виходили з метою утримання дитини, а через те, що такі платежі були відсутні, йому доводилося оплачувати їх самостійно.

В цей же час платник може довести, що затримка аліментних виплат сталася не з його вини і існували об'єктивні причини затримки виплат.

Такими причинами можуть стати:

  • раптове погіршення здоров'я платника;
  • через відсутність роботи, платник змушений був піти в неоплачувану відпустку;
  • важке матеріальне становище, яке повинно бути обов'язково підтверджено документами.
Відмова від аліментів

заборонений на законодавчому рівні.

В цієї статті описана судова практика по аліментах в твердій грошовій сумі.

Наші юристи розкажуть ось тут , Як подати заяву на аліменти.

У випадках, коли неустойка по аліментах зізналася судом, вона стала частиною заборгованості по аліментах, і ухилення від сплати аліментів та неустойки може привести до адміністративної відповідальності і навіть до порушення кримінальної справи .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online