Неустойка по аліментах: розрахунок, стягнення, онлайн

  1. Підстави для вимоги неустойки
  2. Розрахунок розмірів боргу
  3. Онлайн - калькулятор для розрахунку неустойки
  4. Звернення до суду
  5. Відповідальність з боку боржника

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зіткнутися із затримками виплат на утримання неповнолітньої дитини доводиться багатьом самотнім батькам або опікунам Зіткнутися із затримками виплат на утримання неповнолітньої дитини доводиться багатьом самотнім батькам або опікунам. Однак цю проблему можна вирішити цілком законним способом, звернувшись до суду і отримавши не тільки належну суму аліментів, але ще і компенсацію від боржника. А для того щоб дізнатися розмір заборгованості слід виконати розрахунок неустойки по аліментах - для цього використовується нескладна формула, а для спрощення завдання можна скористатися онлайн-калькулятором.

Підстави для вимоги неустойки

Знаючи, що таке неустойка за аліментами, можна подати на боржника в суд всього лише через кілька місяців після прострочення платежу і отримати досить серйозну суму разом з нагромадженням боргом. Відповідно до Сімейного кодексу РФ (ст. 115-я), вона становить 0,5% за кожну прострочену добу. Хоча розрахунок починається не з першого ж дня прострочення, а з початку місяця, наступного за платіжним. Винятком може бути тільки така ситуація, коли між сторонами складена домовленість із зазначеним в ній розміром пені.

Для застосування до відповідача неустойки за прострочення аліментів потрібне дотримання таких умов:

  • рішення суду (Наказ або виконавчий лист) або добровільне угоду про виплати змісту і пені по аліментах вже знаходиться у заявника;
  • виконавчий документ про виплати змісту вже відправлений в службу судових приставів. Поки він знаходиться тільки у дослідника, підстав для вимоги виплат поки немає;
  • боржник пропустив терміни зі своєї вини, знаючи про необхідність виплат.

Якщо причиною прострочення стали хвороба боржника, затримки зарплати або незнання про необхідність платити, неустойку за невиплату аліментів не призначають. Хоча це не звільняє боржника від виплати призначеного змісту. Чи не вийде стягнути пеню за прострочені виплати і в тих випадках, коли причиною затримки стало стихійне лихо або катастрофа. А ще в тих випадках, коли виконавчий документ не був переданий відповідачу з вини дослідника.

Розрахунок розмірів боргу

Виплата неустойки за прострочення платежів дозволяє відновити справедливість по відношенню до неповнолітніх дітей, на утримання яких призначаються ці гроші Виплата неустойки за прострочення платежів дозволяє відновити справедливість по відношенню до неповнолітніх дітей, на утримання яких призначаються ці гроші. Але для того щоб отримати цю компенсацію одержувач повинен зробити певні дії. В першу чергу подати заяву в судову інстанцію. А перед тим, як стягнути неустойку за аліментами, розрахувати її розмір.

Для розрахунку пені потрібно знати щомісячний дохід відповідача і кількість днів, що минули з моменту останньої оплати. Після визначення розмірів неустойки потрібно відправитися в суд і вимагати виплат в розмірі розрахованої величини. Хоча, якщо вона вказана неправильно, заяву буде повернуто. І, для того щоб правильно розрахувати неустойку, варто скористатися спеціальною формою розрахунку.

Онлайн - калькулятор для розрахунку неустойки

Принцип визначення пені полягає в множенні кількості днів прострочення на процентну ставку. При цьому кожен місяць, за який є борг, враховується окремо. А формулу розрахунку неустойки по аліментах можна представити таким чином:

З * Д * 0,5 / 100,

де Д - кількість днів в розраховується місяці;

З - величина прострочення на початок місяця, руб .;

0,5 - піввідсотка в день.

З цієї ж формулою вважає неустойку за аліментами та онлайн - калькулятор, користуватися яким досить просто.
Для того щоб розрахувати неустойку за аліментами слід:

  • ввести кількість днів у місяці, для якого розраховується величина пені по аліментах;
  • вказати процентну ставку (за замовчуванням - 0,5%). Як показує проводиться відносно неустойки по аліментах судова практика, за домовленістю величину неустойки можна збільшити, створивши додатковий стимул не затримувати виплати;
  • зробити те ж саме для кожного з місяців, за які є заборгованість.

Автоматично визначити всю суму за тривалий період калькулятор розрахунку неустойки по аліментах не може. Тим більше, якщо щомісячний платіж постійно змінюється - в залежності від доходу боржника. Частина роботи доведеться виконати вручну - зате калькулятор неустойки по аліментах дозволяє просто встановити початкову дату боргу, а не вираховувати кількість днів.

Для того щоб краще розібратися варто розглянути приклад розрахунку неустойки:

  • в березні борг з боку відповідача склав 10 тисяч рублів, в квітні - 11 тисяч, в травні - 9000;
  • на момент 1 червня пройшов вже місяць з останнього боргу, і 2 і 3 місяці, відповідно, з часу інших виплат;
  • за березень відповідач повинен 10000 * 31 * 0,5 / 100 = +1550 руб., за квітень - (10000 + 11000) * 30 * 0,5 / 100 = 3150 руб., за травень - (10000 + 11000 + 9000) * 31 * 0,5 / 100 = 4650 руб.

Загальна сума боргу на початку червня складає 9350 рублів. А всього боржник зобов'язаний виплатити згідно із законом вже 39350 рублів - незалежно від того, хто розраховує цю величину і яким способом, її розмір повинен вийти однаковим. З них 30 тисяч рублів представляють собою аліменти за вказаний термін.

Звернення до суду

Для звернення до суду з вимогою неустойка по аліментах складається позовну заяву, для правильного заповнення якого можна використовувати зразок позову, складений з урахуванням всіх актуальних вимог законодавства РФ. Надати допомогу в тому, як розрахувати неустойку за аліментами, може допомогти юрист. А позов про стягнення неустойки по аліментах подається мировому судді за місцем проживання відповідача.

Зразок позовної заяви про стягнення неустойки по аліментах Зразок позовної заяви про стягнення неустойки по аліментах.

Якщо дитині, зміст якого оплачується відповідачем, вже виповнилося 14 років, він має право самостійно подавати заяву про неустойку за кожен день прострочення. При цьому термін давності не враховується - гроші можна стягнути і через кілька років. Хоча для більшості інших штрафів і стягнень діє термін позовної давності 1 рік.

Відповідальність з боку боржника

Заявник може наказувати відповідачу не тільки стягнення неустойки по аліментах, а й компенсацію тих збитків, які були понесені через невчасні виплати. Правда, для цього вже недостатньо одного заяви. І потрібно пред'явити докази причинно-наслідкового зв'язку невиконання зобов'язань боржником з фінансовими втратами позивача. Прикладом такої доказової бази може стати кредитний договір, взяті на придбання одягу або ліків для дитини.

За відмову виконувати рішення судової інстанції по виплаті неустойки по аліментах існує підсудність, яка передбачає таке ж покарання , Як і за несплату основної суми. Винятками є випадки, коли виплати були прострочені не з вини боржника. А в деяких випадках, таких як важке сімейне становище, звільнення з роботи або важка хвороба, суд може не тільки скасувати сплату пені, а й зменшити розмір аліментів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online