Несплата аліментів в 2018 році: види відповідальності, яке покарання за несплату аліментів

  1. Види покарання за несплату змісту
  2. Громадянська відповідальність
  3. адміністративне покарання
  4. Кримінальна відповідальність
  5. особливості залучення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Через відмову багатьох батьків (частіше за все, батьків) оплачувати утримання своїх неповнолітніх дітей, опікунам останніх доводиться   подавати в суд Через відмову багатьох батьків (частіше за все, батьків) оплачувати утримання своїх неповнолітніх дітей, опікунам останніх доводиться подавати в суд . Законодавство РФ дозволяє притягнути до відповідальності боржників, стягнувши з них пеню або штраф, і навіть заарештувавши рухоме і нерухоме майно, а також банківські рахунки. У ряді випадків несплата аліментів може привести до порушення кримінальної справи щодо боржника, у якого немає пом'якшувальних обставин.

Види покарання за несплату змісту

Російський закон передбачає наступні наслідки несплати аліментів за ступенем покарання:

  • Громадянська відповідальність. Цей вид покарання за невиплату аліментів дозволяє стягувачу отримати не тільки зміст, а й по 0,5% пені за кожний прострочений день;
  • адміністративна відповідальність за несплату аліментів, що припускає призначення неплатнику досить серйозного штрафу. А в окремих випадках і арешт його майна, і навіть позбавлення батьківських прав і можливості виїзду з країни;
  • кримінальне покарання, в результаті якого у боржника може з'явитися судимість. Вважається, що саме загроза позбавлення волі стане найефективнішим стимулом для не виплачується зміст батька.

Наслідки залежать і від ступеня вини відповідача. Так, за злісне ухилення від сплати аліментів покарання буде більше, а ймовірність винесення судом позитивного рішення за позовом заявника - вище.

При наявності у боржника поважної причини - невиплати зарплати, складне матеріальне становище або погіршення стану здоров'я - судова інстанція може піти йому назустріч. Тобто знизити або скасувати пеню і штраф, або зменшити тривалість кримінального покарання.

Громадянська відповідальність

Основний порядок залучення до громадянської відповідальності складається з наступних етапів:

  1. Подачі зацікавленою особою (представником неповнолітніх дітей) у судову інстанцію заяви на притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів з вимогою стягнути і борг, і неустойку ;
  2. Ухвалення судом рішення по даному питанню - і, якщо воно було позитивним, призначення виплати пені;
  3. Стягнення боргу, яким займається служба сімейних приставів.

При складанні заяви від позивача потрібно розрахувати розмір неустойки, яку повинен буде виплатити батько неповнолітньої дитини. Дізнатися, скільки належить виплатити за законом, можна шляхом звичайного розрахунку за допомогою онлайн калькулятора . Для цього сума за кожен день прострочення множиться на 0,5% і складається. Причому, якщо борги залишилися з минулих місяців, їх розмір додається до нового, тільки що з'явився боргу.

Наприклад, при розмірі аліментних виплат за квітень у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і ще 9000 руб. за травень, борг в останній день червня буде дорівнює: (10000 * 31 + (10000 + 9000) * 30) * 0,5 / 100 = 4400 рублів. Це означає, що відповідач повинен буде виплатити додатково до 19 тисяч рублів самих аліментів ще й 4,4 тисячі пені.

Якщо боржник не має постійного доходу або взагалі не працює - це не є приводом для невиплати аліментів і неустойки за їх затримку.

У цій ситуації розмір змісту і пені розраховується, виходячи з величини середньої заробітної плати по країні на момент стягнення боргу. Тому сума, яку призначить суд, може виявитися більшою, ніж якби боржник працював, але отримував дохід нижче середньостатистичного.

адміністративне покарання

Рішення, яке покарання за несплату аліментів призначити при настанні даного виду відповідальності, приймається спеціально призначеним для цього органом виконавчої влади - службою судових приставів Рішення, яке покарання за несплату аліментів призначити при настанні даного виду відповідальності, приймається спеціально призначеним для цього органом виконавчої влади - службою судових приставів. Вона ж займається і питаннями отримання заборгованості з відповідача.

Один з найчастіше призначуваних видів покарання є штраф за несплату аліментів - середній його розмір досягає ста мінімальних заробітків по країні. А призначити таке покарання можуть, наприклад, за спробу приховати реальний дохід для зменшення виплат. Якщо не оплачувати і цей штраф, можна отримати додаткове покарання у вигляді його збільшення. Винятком є ​​затримка виплат не з вини боржника.

Відповідно до КоАП РФ, відсутність оплати боргових зобов'язань за змістом дитини може привести і до такої міри покарання, як арешт майна за несплату аліментів. При цьому у боржника можуть заарештувати і нерухомість, і рухоме майно, і фінансові активи (включаючи банківські рахунки). Рішення про арешт приймається тільки на підставі рішення суду.

Іноді відповідальність за ухилення від сплати аліментів виражається в припиненні батьківських прав. Таке покарання може стати наслідком відмови оплачувати утримання дітей протягом тривалого терміну або пропажі боржника, місцезнаходження якого невідоме.

В останньому випадку судові пристави дають оголошення в Федеральний розшук - і, якщо людина так і не був знайдений, ситуація вважається достатньою підставою для позбавлення прав.

Ще одна санкція за несплату аліментів в Росії - тимчасове обмеження виїзду за кордон. Покарання застосовується рідко, тому що не зачіпає більшість платників, які і так не збиралися нікуди виїжджати. Але, якщо воно вже призначено, відповідна інформація по боржнику надсилається йому самому, в прикордонні зони країни і в органи влади, які займаються питаннями міграції.

Кримінальна відповідальність

Навмисне ухилення від виплат змісту протягом 3 місяців загрожує боржнику такими видами покарань:

  • виправними роботами (без оплати) - термін до 1 року;
  • примусовими роботами (без позбавлення волі, але в місцях, зазначених судом, і з вирахуванням частини заробітної плати);
  • арештом до 3 місяців;
  • позбавленням волі - термін за несплату аліментів в цьому випадку може досягати одного року.

Для залучення до такої відповідальності потрібна спільна робота судових приставів-виконавців, дізнавача з Управління ФССП і самого стягувача. Від останнього вимагається скласти клопотання про залучення боржника і дати роз'яснення щодо низки питань.

В першу чергу про те, з якого часу не виробляються виплати, які причини затримок (якщо вони відомі), чи є інформація про місцезнаходження боржника і знаходиться в його володінні рухомим майном.

З боку судових приставів і дізнавача порядок притягнення до кримінальної відповідальності включає визначення перспективності порушення справи, борги за яким не виплачуються більше 2 місяців.

Після цього слід письмово попередити неплатника про можливе залучення. Попередження відправляється двічі - другий раз відправка листа з тим же текстом виконується через місяць. При відсутності реакції від неплатника на нього заводиться кримінальна справа.

особливості залучення

Перед тим як подати в суд за несплату аліментів, заявнику слід знати деякі особливості цього процесу:

  • для стягнення самих виплат заяву направляється до районного суду, але для порушення справи про несплату аліментів - в службу судових приставів. А для виплати пені закон передбачає звернення вже до мирового судді;
  • термін, протягом якого пристави можуть займатися стягненням коштів без відкриття кримінальної справи, становить 3 місяці;
  • для порушення кримінальної справи потрібні підстави, в тому числі і докази відсутності виплат і провини неплатника. Без них служба приставів відмовиться приймати заяву.

До приводів назвати боржників злісними неплатниками аліментів і порушити кримінальну справу можна віднести їх спроби приховати своє місце розташування від заявника і судових органів. Сюди ж відноситься і приховування місця роботи. Крім того, заява про притягнення - незалежно від виду відповідальності - слід подавати, тільки довівши вину боржника у відсутності своєчасних виплат.

Пред'явлення неплатником документів про непрацездатність або неотримання їм зарплати за вказаний період може стати підставою для скасування рішення. Згідно із законом, судовий наказ може бути скасований навіть при отриманні судовою інстанцією письмового незгоди з прийнятим рішенням з боку боржника протягом 10 днів. В цьому випадку заявнику потрібно ще раз звернутися до мирового суду за місцем свого проживання - але вже не з вимогою про стягнення змісту, а з позовною заявою.

Також можуть застосувати відносно боржника такий вплив як: позбавлення водійських прав .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online