Не бігайте від аліментів в Німеччині!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Автор: Ірина Навара

У номері: 10 (112) жовтень 2010

Побудова сімейних відносин на будь-якому рівні - от реєстрації шлюбу до спільного проживання на договірній основі, має на увазі в Німеччині взаємну відповідальність подружжя один перед одним і фінансову відповідальність кожного з батьків перед їх спільною дитиною. Кожна людина має повне і обгрунтоване право розраховувати на допомогу держави в критичний та проблематичний момент життя. І це стосується не тільки моральної і психологічної підтримку, але і вирішення складних фінансових питань. До одного з таких відноситься розлучення батьків, при якому залишив сім'ю татові ставиться в обов'язок часткове утримання рідну дитину.

Так уже повелося, що живуть окремо частіше стає батько, а дитина залишається з матір'ю. Але це не означає, що мама може надати всі мислимі і немислимі вимоги колишньому чоловікові, аргументуючи претензії класичним виразом «ти повинен». Кожен з батьків зобов'язаний вкласти посильний внесок і посильну лепту в турботу, утримання та виховання дитини. Але, іноді, не кожен біологічний тато, прийшовши до висновку про неможливість збереження сімейних відносин, бере до уваги інтереси власного отрока, будь він двох місяців або 18 років від роду.

Всіма законодавчими подробицями участі держави в процесі запитання аліментів з безвідповідальних батьків поділився начальник служби відомства у справах дітей та юнацтва (Beistandschaft Jugendamt) пан Вальтер Ломан (Walter Lohmann).

Запропонована законом обов'язок

Звернемося до закону. Звід цивільних правил (BGB) в розділі «Сімейне право», § 1601 декларує: «Родичі першої лінії зобов'язані при необхідності надавати одна одній посильну фінансову допомогу».

§ 1602 з цієї ж глави доповнює інформацію: «Той, хто в силу об'єктивних обставин не може себе сам містити, має право на востребование матеріальної допомоги. Неповнолітній дитині, підлітку допомогу надають батьки. Діти, які не перебувають у шлюбі і мають регулярний дохід (відсотки з вкладу, спадок, накопичення з договору страхування життя, стипендія), мають право на додаткові фінансові надходження, якщо особисті кошти недостатні для задоволення всіх необхідних життєвих потреб ».

§ 1603 доводить до нашого відома однозначне становище. «Тим, хто має право на отримання фінансової допомоги від батьків вважається дитина до 21 року, що проживає з ними під одним дахом, провідний спільне господарство, що не має власної сім'ї, який не отримує трудових доходів і проходить професійне навчання. Термін виплати аліментів може тривати до закінчення підлітком повного курсу навчання ».

Право на отримання аліментів

Давайте ж розберемося, які повинні бути дотримані правові положення для входження в юридичну силу вимоги до виплати аліментів.

• Постійне місце проживання дитини в Німеччині як громадянина або на основі тривалого / безстрокового дозволу на проживання.
• Постійне проживання тільки з одним із розлучених або самотніх батьків.
• Спілкування з кожним з батьків виключно в режимі тимчасових або разових побачень.

Вихідним пунктом, при якому мати має право пред'явити вимогу батька до оплати аліментів, є офіційне оголошення подружжя про розподіл доходів у зв'язку з подальшим проживанням окремо один від одного, як початковою стадією розлучення.

Існує другий варіант, при якому батьки дитини не перебувають у шлюбі і не ведуть спільне господарство. Проте, батько новонародженого визнає батьківство, і його ім'я вноситься до дитячого свідчення про народження. В цьому випадку, мати, як законний представник дитини, звертається до відомства у справах дітей та юнацтва (Jugendamt), за допомогою якого передає батькові вимогу до оплати аліментів. Jugendamt, як офіційний державний орган, грає роль компетентного посередника, що стоїть на сторожі інтересів дітей та юнацтва.

І все ж, на що дуже сподівається законодавець, батько, як свідома людина, в першу чергу сам заявить про відповідальність змісту власної дитини. Але не всі чоловіки в цьому відношенні прагнуть підтвердити імідж сильної половини людства. Тоді на допомогу дитині приходить Jugendamt.

Правила виплати аліментів

При розрахунку аліментів співробітник відомства у справах дітей та юнацтва враховує вік дитини, його можливий особистий дохід і чисту (після відрахування податків - Netto), середню за рік, заробітну плату батька, а також всі можливі додаткові доходи за поточний рік.

Саме з цією метою 1 липня 2007 року сімейним судом ФРН (Deutsche Familiengerichtstag) була введена в силу так звана Дюссельдорфська таблиця, яка є офіційним критерієм при визначенні висоти аліментів. Розмір їх зростає пропорційно рівню зарплати батька і віку дитини. При чистому доході батька до 1500 євро відрахування на дитини перебувають в одній фінансовій кордоні, при більш високому доході аліменти зростають в геометричній прогресії. При обмежених доходах батько зобов'язаний оплачувати посильну процентну частину, залишок до сплати прийме на себе держава.

Це положення діє до досягнення дитиною 18-річного віку і далі до закінчення повного терміну першого навчання. У Німеччині поширене тривале навчання в різних навчальних закладах - статус вічного студента дозволяє уникнути складнощів у відносинах з відомством з праці. Але це не означає, що 33-річний студент може розраховувати на татове офіційне вспоможение. Якщо після закінчення першого повного курсу навчання так званий дитя не зміг знайти підходяще місце роботи, це вже, як то кажуть, його проблеми. Таким же чином укладення шлюбу сином знімає з батька обов'язок подальшого утримання - тепер про молодого дружині зобов'язана піклуватися його «друга половина».

На жаль, на сьогоднішній день ситуація з ринком праці в Німеччині така, що зовсім не кожен тато працевлаштований і має в наявності постійні трудові надходження, за рахунок яких він і повинен утримувати дитину. З огляду на дитячі інтереси, відомство у справах дітей та юнацтва бере в розрахунок татову вельми обмежену платоспроможність і на підставі наданих документальних доказів і ретельної перевірки, переймає на себе оплату аліментів до моменту татового працевлаштування. Ця послуга надається татові безоплатно тільки в тому випадку, якщо наступні доходи при можливому влаштуванні на роботу не дозволяють повернути борг - крім виплати аліментів татові потрібно самому якось звести кінці з кінцями. Або тато плавно з безробітних переходить в стадію пенсіонера. Що очікувати від такого тата? Але свідоме татове неробство відомством по праці не заохочується.

Винятки з правил

Ніхто не застрахований від ударів долі, яка не щадить ні дітей, ні дорослих. Наприклад, тридцятирічному чоловікові з волі нещасного випадку привласнюють 70-відсоткову інвалідність, що є повною втратою працездатності. Природно, йому належить грошове утримання. Першому, кому пред'являють вимоги до надання матеріальної допомоги для залишився в інвалідах людини, є його найближчі родичі по першої лінії - дружина і батьки. І тут знову-таки грає роль їх матеріальне становище. Якщо доведена неплатоспроможність родичів, держава переймає на себе відповідальність за задоволення фінансових потреб непрацездатного людини.

Візьмемо до уваги таке положення. При створенні мамою нової сім'ї на офіційній основі з біологічного тата знімається обов'язок виплати аліментів у повному розмірі. Так як з моменту реєстрації шлюбу у мами з'являються додаткові джерела доходу з боку нового чоловіка, на які мамин дитина має повне право. Єдина ситуація, при якій рідний тато залишається повинен дитині - наявність у нового чоловіка своїх власних дітей від попереднього шлюбу, яким він за законом зобов'язаний допомагати. В цьому випадку його частка в сімейному бюджеті зменшується, що неминучим чином відбивається на фінансовому благополуччі дитини нової дружини.

А чи був тато?

Більш складний варіант запитання аліментів буває в ситуації, при якій необхідне проведення ідентифікації батьківства, тому що чоловік відмовляється визнати себе батьком. Цю функцію при наявності великих можливостей бере на себе відділ при відомстві у справах дітей та юнацтва, однією з функцій якого є встановлення батьківства (§ 1712 (1) Beistandschaft des Jugendamts). З цього моменту відділ стає, по суті, адвокатом дитини. Але повноваження федерального відомства, представленого в кожному місті відповідною філією, поширюються тільки на територію ФРН.

Цілком ймовірно, що названий мамою кандидат на ім'я батька висловить категоричний протест. Тоді в процес включаються спеціальні співробітники, які організовують розслідування не гірше детективного. Опитуються всілякі свідки, які підтверджують факт знайомства і спілкування мами з батьком дитини. А при тривалій зв'язку двох людей ця процедура не займе багато часу і не здасться професіоналам особливо скрутній. Але навіть якщо зв'язок був разової, припустимо, проведена в готелі ніч, буде докладено максимум зусиль для пошуку і опитування можливих свідків: портьє, постояльці з сусідніх номерів, персонал готелю. Людина - не голка в стозі сіна, і неодмінно десь залишить сліди перебування.

Але якщо після пред'явлення неспростовних доказів існували відносин чоловік так і не визнає батьківство, співробітникам відділу доведеться вдатися до завершального, але самому ефективному етапу - проведення експертизи ДНК. При відмові чоловіка від проведення аналізу, відомство у справах дітей та юнацтва від імені дитини збуджує судовий позов проти людини, який не бажає визнавати себе батьком. При позитивних результатах експертизи і сприятливому завершенні заходу, знайомство дитини з батьком відбувається за згодою матері.

Всі ці дії спрямовані на захист інтересів маленького чоловічка, який має всі надані державою права за фактом народження. Держава не зобов'язана брати на себе функції по заміщенню обов'язків батька при його фактичному і доведеному існування - дитина не повинна відчувати свою ущербність через батьківській безвідповідальності.

Небажання оплати аліментів

Розглянемо ситуацію, при якій не відмовляється від батьківства тато все-таки не настільки люб'язний, щоб відреагувати на прохання мами про перерахування аліментів. Які ж у цьому випадку передбачені заходи, і які наслідки чекають неплатника?

З проживають в Німеччині платоспроможним татом, злісним неплатником, відбувається короткий і невигадливий розмова. Батькові надсилаються офіційні нагадування, красномовно закликають відрахувати на дитину невиплачені аліменти. Після ряду безрезультатних нагадувань справа передається в сімейний суд (Familiengericht). Заборгованість, згідно з параграфом § 288 (1) BGB, обкладається процентними нарахуваннями в розмірі 5% на рік. Звертаємо увагу - це ставка не гірше Федерального Банку ФРН. Відмовки про відсутність вільних грошових коштів не акцептуються - в якості оплати вилучаються накопичення з усіх можливих джерел: договору страхування життя, накопичувального договору на придбання житла.

Борг з оплати аліментів є пріоритетним по відношенню до всіх інших зобов'язаннях, тому, за відсутності добровільної згоди, тато може очікувати візиту судового виконавця, готового провести опис майна. Не виключено виставлення вимоги до продажу автомобіля для погашення батьківського обов'язку.

Відомості про заборгованість з оплати аліментів неодмінним чином надходять на роботу безвідповідального батька з певною метою - роботодавець зобов'язаний проконтролювати процес відрахування аліментів. Інакше, бухгалтерія за розпорядженням відомства у справах дітей та юнацтва візьме на себе обов'язок самостійного перерахування аліментів на дитину.

Крім цього, навряд чи тата порадують розмови за спиною і поширюється по колективу чутка про нехтування батьківськими обов'язками. Репутація в Німеччині коштує дорогого, а заслужити імідж людини сумнівної честі - пара хвилин.

Крім фактичного ухилення від сплати аліментів зустрічаються випадки непрямого зневаги зобов'язаннями. Наприклад, чоловік звільняється з роботи і, пояснюючи отримання соціальної допомоги безробіттям, а, отже, відсутністю можливості оплати аліментів, продовжує посилено створювати вигляд безуспішно шукає робоче місце здобувача. Відомство з праці завжди в курсі персональної ситуації кожного клієнта, тому такому татові запропонують будь-яку роботу, навіть принижує, на його думку, професійне і людську гідність. Всілякі хитрощі, що дозволяють відмовлятися від роботи, розцінюються за статтею кримінального кодексу § 170 StGB «Відмова від обов'язку виплати аліментів» і чреваті серйозними покараннями від грошових штрафів до позбавлення волі строком до трьох років.

Для відомості недалекоглядних пап: інформація про заборгованість по аліментах передається в митний департамент і федеральну поліцію ФРН. Тому, жоден заборгував тато, який вирішив зникнути за межами Німеччини, чи не буде випущений «на свободу».

іноземний тато

У ситуації зобов'язаного, але відмовляється від оплати аліментів тата, що проживає в Росії, передбачено зовсім інше рішення. Відомство з праці знаходиться в тісному професійному контакті з Федеральним Інститутом з надання допомоги дітям і захист прав сім'ї, що знаходиться в Гайдельберзі (DIJuF - Deutsches Institut für Jugendhilfe und Familienrecht). У повноваження інституту входить співпраця з посольствами підтримують дипломатичні відносини з ФРН держав. Зокрема, до них відноситься Російська Федерація і Україна.

Якщо мама абсолютно точно знає адресу проживання, місце роботи і розміри доходу тата - громадянина Росії або України, відомство у справах дітей та юнацтва повідомляє всі необхідні відомості повноважному представнику Інституту. А далі - запит про пошук боржника передається в посольство відповідної держави, що не має право проігнорувати прохання про допомогу.

Що очікувати від такого тата?
А чи був тато?
Які ж у цьому випадку передбачені заходи, і які наслідки чекають неплатника?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online