Мінімальний розмір аліментів, якщо батько не працює і їх стягнення

  1. Законодавство про аліменти
  2. Який встановлено мінімум виплат аліментів на дитину?
  3. Скільки платить безробітний платником аліментів?
  4. Як подається заява на аліменти до суду на колишнього чоловіка?
  5. Отримання аліментів на дитину від держави
  6. Приклад розрахунку аліментних виплат для батька, який не має роботи
  7. Як надходити, коли платником аліментів ухиляється від зобов'язань?
  8. Вдатися до допомоги поліції
  9. витребувати неустойку
  10. Здійснити контроль роботи судових приставів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Практично завжди після розлучення питання утримання дитини повністю лягає на плечі матері. Незважаючи на те, що законодавством передбачена виплата аліментів батьком, отримати їх зараз досить складно. Питання ускладнюється ще й в тих випадках, коли батько приховує свої доходи і працює неофіційно або зовсім не працює. Але все ж є способи отримати виплати, хоча розмір їх буде мінімальним.

Законодавство про аліменти

Питання щодо виплати аліментів детально описаний в п'ятому розділі Сімейного кодексу Російської Федерації. Варто зауважити, що за останні кілька років ніяких змін не вносилося, тому всі виплати нараховуються, як і раніше.

На даний момент розглядаються питання щодо змін, адже в законі існує безліч лазівок, за допомогою яких можна зменшити розмір виплат. Але всі зміни поки залишаються тільки варіантами вирішення проблем, тому батьки як і раніше намагаються позбутися виплат, а матері, навпаки, шукають варіанти отримувати належні їм кошти за законом.

Який встановлено мінімум виплат аліментів на дитину?

Давайте розберемося, як нараховуються виплати і скільки становить мінімальний платіж.

На даний момент немає фіксованої суми, яка б була мінімумом. Мінімальна ставка розраховується виключно виходячи їх доходів батьків, які повинні виплачувати аліменти. При цьому в розрахунок беруться наступні фактори:

  • Розмір заробітної плати платника за офіційними документами. Тобто тільки «чиста зарплата», з якої йдуть виплати податків;
  • Розмір середньої заробітної плати в регіонах. Не секрет, що середня зарплата в залежності від регіону може відрізнятися в рази, тому не можна опускати цей факт. Але тут знову ж таки виникає питання, адже виплати вважаються за регіоном проживання платника. Тобто по суті людина може поїхати в регіон з великим рівнем заробітку, працювати неофіційно, а платити все одно виходячи з місця проживання;
  • Рівень мінімальної зарплати в країні.

Відповідно до Сімейного кодексу, мінімальні виплати аліментів виглядають приблизно так:

  • 25% заробітної плати на одну дитину;
  • 33% на двох дітей;
  • 50% на трьох і більше дітей.

Скільки платить безробітний платником аліментів?

Кожен окремий випадок з виплати аліментів розглядається окремим судовою справою, адже доходи, як і життєві ситуації, можуть бути різними.

Так, у разі, якщо платник безробітний (або працює неофіційно), то судом постанавливает фіксована виплата аліментів. Розраховується вона виходячи із середньої заробітної плати по регіону. Таким чином, якщо платник проживає в регіоні з середньою зарплатою в 50 000 рублів, йому доведеться виплачуватимуть 12 500 рублів на одну дитину, а якщо середня зарплата 30 000 рублів, то всього 7 500 рублів.

Але бувають випадки, коли платник офіційно числиться безробітним. Тобто він офіційно перебуває на обліку в службі зайнятості. Виплати по безробіттю змінюються щороку і зараз становлять приблизно 6000 рублів. При такому доході суми виплат розраховуються всі за тією самою формою, що і раніше, виходячи з цієї суми.

Але по факту людина, яка не має роботи, навряд чи зможе виплачувати аліменти. В такому випадку у нього буде накопичуватися заборгованість. Ця заборгованість буде виплачена з майбутніх зарплат, якщо платник все-таки влаштується на роботу. Якщо ж виплат немає, а сума вже досить велика, слід звертатися до суду.

Бувають також випадки, коли платник постійно змінює місця роботи, внаслідок чого виплати стають різними за величиною і нерегулярними. У таких випадках суд також може прийняти рішення про фіксовані щомісячні виплати. Приймається таке рішення судом на наступних підставах:

  • Розмір офіційних доходів обох батьків;
  • Наявність у платника інших дітей;
  • Інші важливі обставини. Це, наприклад, може бути інвалідність.

Рішення про фіксовані виплати суду повинно виконуватися відповідачем беззаперечно. Виплати повинні надходити регулярно, незалежно від того, де він працює і скільки отримує.

Як подається заява на аліменти до суду на колишнього чоловіка?

Подати позовну заяву в суд досить просто. У разі якщо колишній чоловік не виплатив аліменти за місяць без вагомої причини, то на початку наступного місяця спокійно можна йти до місцевого суду і подавати заяву. По приходу позивачеві буде виданий спеціальний бланк, який буде необхідно заповнити. Далі працівники розглянуть заяву і призначать дату слухання у справі.

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі.

Отримання аліментів на дитину від держави

Варто сказати, що в даний момент дитина може отримувати виплати не тільки від батьків, але і від держави. Відбувається це в тих випадках, якщо загальна сума доходів батьків менше, ніж мінімальна заробітна плата по країні.

Також виплати від держави можна отримати у випадках, коли один з батьків:

  • досяг пенсійного віку;
  • не може працювати через інвалідність;
  • навчається за денною формою.

У таких випадках судом приймається рішення про державні виплати на неповнолітню дитину. При цьому тут враховується величезна кількість факторів, починаючи від заробітку батька і закінчуючи кількістю дітей.

Також виплата аліментів від держави можлива в тому випадку, якщо батько злісно ухиляється від виплат. Наприклад, він живе за кордоном, і пред'явити йому що-небудь неможливо. Але такі виплати найчастіше не перевищують 30% від прожиткового мінімуму.

Приклад розрахунку аліментних виплат для батька, який не має роботи

Давайте розглянемо, як правильно вважається сума аліментів, на яку можна розраховувати.

приклад №1

Батько отримує офіційну заробітну плату в розмірі 40 000 рублів. В такому випадку виплати будуть наступними:

  • на одну дитину - 40 000 * 0,25 = 10 000 рублів на місяць;
  • на двох дітей - 40 000 * 0,33 = 13 200 рублів на місяць;
  • на трьох дітей і більше - 40 000 * 0,5 = 20 000 рублів на місяць.

приклад №2

Батько не працює і офіційно зареєстрований в центрі зайнятості. Його дохід у 2017 році становить 5965 рублів на місяць.

Розраховується все так же, як і раніше, в залежності від кількості дітей. Виходять такі суми:

  • 1491 рубль (25%);
  • 1969 рублів (33%);
  • +2982 рубля.

Найчастіше в таких випадках, якщо дохід матері при цьому менше прожиткового мінімуму, можна розраховувати на допомогу з боку держави.

Як надходити, коли платником аліментів ухиляється від зобов'язань?

Бувають випадки, коли рішення суду набирає чинності, а батько все одно нічого не виплачує і ухиляється від аліментів, хоча сам при цьому має хороший заробіток.

В такому випадку матері необхідно знову йти в суд і подавати документи у справі про несплату податків.

Тепер розглянемо, які ще є варіанти.

Вдатися до допомоги поліції

Якщо в суді по будь-яким причин не починається розслідування, то слід звертатися в правоохоронні органи. Для цього достатньо просто звернутися з відповідною заявою до місцевого відділення поліції. Звернення буде розглянуто, тільки якщо заборгованість перевищує термін на півроку.

Після розгляду заяви в прокуратуру буде відкрито кримінальну справу на батька як на злісного неплатника податків. Правоохоронні органи самостійно знайдуть боржника і поставлять його до відома про даній кримінальній справі.

Найчастіше саме на цьому етапі платники починають виплачувати необхідну заборгованість, адже сідати в тюрму ніхто не хоче, тим більше через таких сум. Крім цього, боржнику можуть присудити громадські роботи і великі суми штрафів.

витребувати неустойку

Виплата неустойки - ще одна вимога, яке слід вказати в позовній заяві, щоб справа швидше зрушила з місця. Як вже говорилося раніше, подавати заяву до суду можна вже не наступний місяць після прострочення

Неустойка або пеня нараховується в розмірі 0,5% від заборгованості за кожен день прострочення. Таким чином, сума виплат починає рости дуже швидко. Як наслідок, для звернення до правоохоронних органів вже не потрібно півроку очікування, адже необхідна сума для відкриття кримінальної справи «накапає» куди раніше.

Дуже часто відбувається так, що сума неустойки в рази перевищує суму самих аліментів.

Здійснити контроль роботи судових приставів

На жаль, судова система не ідеальна, і часто судові пристави не хочуть виконувати свої зобов'язання. В такому випадку позивачу слід звертатися до начальства тих судових приставів, які не діють.

Як показує практика, такі звернення найчастіше змушують приставів братися за справу. Якщо ж реакції немає, то слід йти далі по сходах, аж до Міністерства юстиції.

Звичайно, цей процес може зайняти багато часу, але зате він раз і назавжди вирішить подібні проблеми.

Скільки платить безробітний платником аліментів?
Як подається заява на аліменти до суду на колишнього чоловіка?
Який встановлено мінімум виплат аліментів на дитину?
Скільки платить безробітний платником аліментів?
Як подається заява на аліменти до суду на колишнього чоловіка?
Як надходити, коли платником аліментів ухиляється від зобов'язань?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online