Добровільне угоду про сплату аліментів на дитину: особливості оформлення та угоди, переваги і недоліки способу, зразок

  1. Способи добровільної сплати аліментів
  2. Як правильно вибрати спосіб виплати аліментів
  3. Угода про сплату аліментів
  4. Зразок добровільного аліментного угоди
  5. Угода при стягненні аліментів через суд
  6. Як скласти мирову угоду по аліментах
  7. Зразок мирової угоди на аліменти
  8. Порядок затвердження угоди і наслідки його невиконання
  9. Переваги та недоліки добровільних способів виконання аліментних зобов'язань

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законодавство допускає різні варіанти виплати коштів на утримання дітей, які не обов'язково повинні супроводжуватися примусовим стягненням.

Добровільна сплата аліментів дозволяє не тільки забезпечити дитині гідний рівень життя, а й зберегти між членами сім'ї нормальні відносини.

Способи добровільної сплати аліментів

Добровільні аліменти на дитину мають на увазі виникнення юридично оформленої обов'язки платника Добровільні аліменти на дитину мають на увазі виникнення юридично оформленої обов'язки платника. Засоби, які в звичайному житті батьки виділяють на дитину, не можуть розглядатися в якості аліментних виплат, оскільки не наділені в одну з форм, передбачених СК РФ.

До варіантів добровільного виконання аліментних зобов'язань відносяться:

  • висновок досудового угоди, за умовами якого на користь дитини будуть регулярно виплачуватися певні суми;
  • добровільна сплата аліментів шляхом виконання судового рішення без примусового стягнення;
  • добровільні аліменти на дитину, зафіксовані в мировій угоді на стадії розгляду справи в суді;
  • добровільна виплата аліментів без документального оформлення зобов'язань.

Увага! Кожен із зазначених способів має на увазі не тільки згода одного з батьків на добровільну сплату грошових коштів, але і здійснення конкретних дій - передачі або перерахування певної частини своїх доходів. Завантажити для перегляду і друку:

Стаття №80 Сімейного кодексу РФ «Обов'язки батьків щодо утримання неповнолітніх дітей»

Як правильно вибрати спосіб виплати аліментів

Вибір одного з варіантів поведінки залежить від волевиявлення громадянина, якому належить виконувати зобов'язання Вибір одного з варіантів поведінки залежить від волевиявлення громадянина, якому належить виконувати зобов'язання. Якщо він не прийме такого рішення, обов'язок зі сплати може бути встановлена ​​в судовому порядку.

Виплати без документального оформлення оптимальні тільки в разі, якщо між батьками дитини збереглися нормальні відносини навіть після розлучення. В цьому випадку може не знадобитися навіть розписка про передачу грошових коштів, так як відносини між громадянами зберігаються на рівні довіри.

До числа можливих документів, які дозволять зафіксувати зобов'язання і добровільно його виконати, відносяться:

  • нотаріально засвідчене добровільне угоду про сплату аліментів;
  • мирова угода, яка укладається в рамках судового процесу.

У кожного із зазначених документів є переваги і недоліки, а також особливості оформлення.

Угода про сплату аліментів

Встановлення аліментних зобов'язань без передачі спору на розгляд судових органів здійснюється шляхом укладення двостороннього договору Встановлення аліментних зобов'язань без передачі спору на розгляд судових органів здійснюється шляхом укладення двостороннього договору. Такий документ в інтересах дитини підписує другий батько, а цільове призначення зобов'язання буде зафіксовано в умовах угоди.

Добровільне угоду про сплату аліментів укладається за такими правилами:

  • при обопільній згоді обох громадян;
  • з дотриманням письмової форми документа, в якому фіксуються домовленості;
  • з дотриманням вимоги про нотаріальне посвідчення документа.

Добровільне угоду про сплату аліментів, завірене нотаріусом, буде містити порядок, розмір і терміни регулярних виплат на користь дитини.

Важливо! Визначення зазначених умов є правом громадян, проте вони не повинні погіршувати інтереси дитини в порівнянні з законодавчими нормами.

Зразок добровільного аліментного угоди

Зразок добровільного угоди про сплату аліментів можна знайти на нашому сайті, його можна використовувати в якості проекту документа, який буде представлений в нотаріальну контору для посвідчення.

Як тільки домовленості сторін будуть засвідчені належним чином, зразок добровільної угоди про сплату аліментів стає офіційним документом і набуває юридичної сили.

Зразок аліментного угоди.

В рамках виконання умов договору платник самостійно проводить виплати або передає кошти з рук в руки одержувачу. Добровільне виконання обов'язку буде засвідчено платіжним дорученням або розпискою, складеної за участю обох громадян.

Увага! Якщо зафіксовані в договорі обов'язки не в добровільному порядку не виконуються, одержувач може застосувати заходи примусового стягнення без необхідності додаткового звернення до суду.

У цьому випадку угода набуває чинності виконавчого документа.

Угода при стягненні аліментів через суд

Примусове встановлення аліментного зобов'язання здійснюється шляхом подачі пакета документації до суду Примусове встановлення аліментного зобов'язання здійснюється шляхом подачі пакета документації до суду.

Варіанти судового стягнення виплат на утримання дітей допускається наступними способами:

  • шляхом звернення до мирового судді для видачі судового наказу;
  • шляхом пред'явлення позову до районного суду, якщо боржник оскаржив наказ або виникав спір про батьківство.

У громадян, що беруть участь в судовому процесі, існує можливість врегулювати конфлікт мирним шляхом, в цьому випадку необхідно укласти угоду.

Процедура встановлення аліментних виплат через суд також дозволяє громадянам встановити зобов'язання в спеціальному процесуальному документі.

Як скласти мирову угоду по аліментах

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

Мирова угода може бути складено сторонами до тих пір, поки не винесено рішення суду, або не задоволено заяву в рамках наказного провадження Мирова угода може бути складено сторонами до тих пір, поки не винесено рішення суду, або не задоволено заяву в рамках наказного провадження.

Оформлення такого документа відбувається за такими правилами:

  • дотримується вимоги про письмову форму документа;
  • бланк не вимагає нотаріального посвідчення;
  • Угода має бути представлено в судовий орган, який розглядає справу;
  • для вступу в силу угода повинна бути затверджена судовим органом.

У зміст зазначеного процесуального документа включаються аналогічні норми, як і для досудової угоди сторін. Увага. Замість нотаріуса, перевірку умов угоди буде здійснювати суд. Якщо буде виявлено невідповідність вимогам нормативних актів, суд зобов'язаний відмовити в затвердженні домовленостей громадян і продовжити розгляд справи по суті.

Зразок мирової угоди на аліменти

Зразок мирової угоди по аліментах повинен містити такі обов'язкові реквізити:

  • дата і місце складання;
  • найменування судового органу, яким документи будуть подані на затвердження;
  • посилання на номер судової справи;
  • особисті дані громадян, які беруть участь в процесі;
  • дані дитини, який буде одержувачем виплат;
  • умови домовленостей учасників: прийняття відповідачем зобов'язання по сплаті аліментів на умовах, які узгодили громадяни;
  • прохання до суду про затвердження документа і припинення розгляду справи.

Зразок мирової угоди на аліменти законодавчо не затверджений, проте, як правило, на інформаційних стендах в суді подібні документи пропонуються для ознайомлення.

Крім цього, зразок мирової угоди можна завантажити на нашому сайті.

Зразок мирової угоди.

Важливо! Угода може подаватися не тільки особисто сторонами в ході судового засідання, а й шляхом завчасного направлення на адресу суду поштою.

Щоб переконатися у відсутності претензій щодо змісту документа, громадяни повинні з'явитися в судове засідання і підтвердити своє волевиявлення.

Порядок затвердження угоди і наслідки його невиконання

Якщо зміст представленого угоди відповідає вимогам нормативних правових актів і не порушує інтереси дитини, суддя виносить ухвалу, в якому: Якщо зміст представленого угоди відповідає вимогам нормативних правових актів і не порушує інтереси дитини, суддя виносить ухвалу, в якому:

  • вказує на твердження мирову угоду;
  • припиняє розгляд справи.

Затверджена судом домовленість сторін, виражена в процесуальному документі, підлягає неухильному виконанню.

Важливо. Якщо після затвердження судом умов угоди відповідач добровільно не виконує прийняті на себе аліментні зобов'язання, одержувач платежів має право звернутися до суду за видачею виконавчого документа про примусове стягнення платежів.

Примусове виконання здійснюється через службу судових приставів на підставі заяви стягувача.

Переваги та недоліки добровільних способів виконання аліментних зобов'язань

Відсутність спору між батьками щодо змісту загального дитини є головною перевагою добровільного виконання обов'язків Відсутність спору між батьками щодо змісту загального дитини є головною перевагою добровільного виконання обов'язків.

У сторін немає необхідності звертатися до суду, витрачати час і гроші на дотримання всіх формальностей.

Крім цього, добровільні способи виплат дозволяють істотно заощадити день для обох сторін: можна уникнути додаткових витрат на відсотки і комісії за банківськими та поштовими переказами.

Увага! Щоб уникнути необхідності сплачувати комісії за банківські та поштові послуги, сторони можуть передбачити такий варіант виплат, як передача готівки з рук в руки.

У цьому випадку буде потрібно скласти розписку про отримання аліментів на дитину, яка буде підтвердженням виконання зобов'язання.

Недоліки такого способу виплати аліментів пов'язані з відсутність можливості безпосередньо звернутися за примусовим стягненням, якщо платник несподівано припинить виплати.

У цьому випадку буде потрібно звернутися в суд або до посадових осіб ФССП, що може зайняти тривалий період.

Відеоконсультацій нотаріуса: угода про сплату аліментів.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online