Держмито на аліменти - за зменшення, неустойка, розмір, звільнення в 2019 році

  1. Порядок звернення до суду
  2. хто платить
  3. Чи є звільнення
  4. За зменшення (зниження)
  5. Про стягнення
  6. на дитину
  7. розрахунок суми
  8. Необхідні реквізити (квитанція)
  9. встановлені терміни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зазвичай сплата держмита здійснюється напередодні звернення зацікавлених осіб до органів державної влади, одним з яких є суд.

У зв'язку з цим необхідно розібратися, скільки становить держмито за подачу заяви на аліменти, включаючи неустойку.

Основним питанням при зверненні до суду, є сплата держмита в установленому законом розмірі. Обов'язковий збір сплачується до бюджету держави за проведення відповідних процесуальних дій органом державної влади.

Податок сплачується у відсотках від розміру позовних вимог або у вигляді фіксованої суми ( ст.83 СК РФ ). При цьому законодавець встановив єдиний розмір держмита для всіх суб'єктів РФ.

Щоб встановити остаточну суму обов'язкового збору зацікавленій особі необхідно визначитися з розміром і характером позовних вимог.

Тому як, якщо в позові будуть заявлені вимоги майнового і немайнового характеру, то позивач повинен сплатити податок за кожним з них окремо.

Крім того, чим більше розмір заявлених претензій, тим більша сума держмита. У той же час закон передбачає пільговий режим оподаткування для окремих категорій громадян.

Також не варто забути про те, що якщо позивач звертається з проханням видати йому судовий наказ, то в цьому випадку розмір збору становить 50% від суми позовних вимог майнового характеру .

Тоді як при зверненні до суду другої інстанції держмито сплачується у розмірі 50% від суми позову немайнового характеру .

Однак в будь-якому випадку подачі позову передує сплата збору. Після чого квитанція прикладається до позову ( ст.132 ЦПК РФ ).

Якщо ж суддя встановить що заява подана з порушенням вимог процесуального законодавства, то він може залишити позов без руху ( ст.136 ЦПК РФ ).

У цьому випадку згідно з ухвалою суду заявнику буде надано час для виправлення недоліків.

Якщо позивач проігнорує приписи судового акта, то позов буде визнаний неподаною і повернуто заявнику разом з усіма документами.

Порядок звернення до суду

Позовна заява про стягнення аліментів подається в письмовому вигляді ( ст.131 ЦПК РФ ). Процесуальний документ можна направити через поштове відділення або зареєструвати в канцелярії суду.

До заяви повинні бути додані документи, що підтверджують заявлені вимоги, включаючи квитанцію про сплату держмита (Ст.132 ЦПК РФ).

Звернення до суду відбувається за місцем проживання відповідача ( ст.28 ЦПК РФ ). В окремих випадках допускається подача заяви за місцем проживання позивача ( ст.29 ЦПК РФ ).

хто платить

За загальними правилами судочинства, податковий тягар при подачі позову лягати на заявника (ст.132 ЦПК РФ).

Якщо позивач підпадає під пільгове оподаткування, то йому необхідно надати документи, на підставі яких він звільняється від сплати держмита за аліменти.

Чи є звільнення

При подачі позовних заяв від сплати податку звільняються наступні особи:

  1. Герої СРСР і РФ, кавалери ордена Слави.
  2. Учасники ВВВ.
  3. Громадяни, які мають інвалідність I і II групи.
  4. Ветерани бойових дій.

Дві останні групи отримують звільнення від сплати податку при розгляді справ в судах загальної юрисдикції та у світових суддів. Однак законодавець встановив певний ліміт позовних вимог.

Їх розмір не може бути більше 1 млн. Руб. ( ст.333.36 НК РФ ). У разі перевищення зазначених обмежень, заявник повинен сплатити збір на загальних підставах.

Розрахунок суми держмита на стягнення аліментів проводитиметься з різниці позовних вимог і розміру податкової преференції.

Щоб скористатися пільгою, заявнику потрібно надати документи, на підставі яких він звільняється від сплати збору.

З переліком позовних вимог, на які поширюються податкові пільги можна ознайомитися тут.

Величина збору при подачі заяви про утримання аліментів становить 150 руб. ( ст.333.19 НК РФ ).

Якщо позивач заявляє вимоги не тільки по відношенню до неповнолітніх дітей, а й на своє утримання, тоді розмір податку збільшується вдвічі.

Однак в законі спостерігаються певні неточності, які пов'язані з варіантами обчислення збору, т. Е. Процентне співвідношення і фіксована ставка (див. Підзаголовок «Що потрібно знати»).

Крім того, процесуальне законодавство говорить, що ціна позову по аліментах розраховується на підставі сукупних платежів за рік ( ст.91 ЦПК РФ ).

На цьому грунті деякі судді вважають, що держмито повинна сплачуватися позивачами за ставками, встановленими для вимог майнового характеру.

Якщо в першому випадку податок становить 150 руб., То другий варіант ставить позивача в залежність від розміру заявлених вимог.

Приклад. Припустимо, зацікавлена ​​особа подає позов про утримання аліментів на дитину за попередні два роки. Сукупний розмір заявлених претензій з розрахунку за рік дорівнює 100 тис. Руб.

Позивач не відноситься до пільгової категорії громадян. Розрахунок держмита проводиться таким чином:

3800 = 800 + (100000 × 3%)

Таким чином, податкова ставка становить 3800 руб.

За зменшення (зниження)

В цьому випадку у юристів немає єдиної точки зору. Згідно з приписами процесуального законодавства, розмір держмита визначається виходячи з суми позову, на яку зменшується платіж по аліментах на чоловіка (ст.91 ЦПК РФ).

Єдиним обмеженням служить максимальний термін, який становить 1 рік. Отже, заявники повинні керуватися положеннями ст.333.19 НК РФ, т. Е. Розраховувати суму податку на підставі загальної суми заявлених претензій.

Приклад. Припустимо, з боржника щомісяця утримуються аліменти в розмірі ¼ від його доходів. У грошовому еквіваленті це 3 тис. Руб.

При зміні розміру аліментів платник може поставити питання про те, щоб зменшити суму платежу до 1/6 частини доходів.

У цьому випадку розмір вимог буде дорівнює 12 тис. Руб. Тому зацікавлена особа зобов'язана сплатити податок у розмірі 480 руб.

Альтернативний спосіб передбачає сплату збору згідно з вимогами майнового характеру, що не підлягають оцінці. Для громадян розмір податку складає 300 руб.

Суди приймають обидва способи обчислень, тому окремі юристи рекомендують сплачувати держмито в розмірі 300 руб.

Якщо ж суд зважить сплачену суму недостатньою, то він винесе ухвалу і дасть термін для усунення недоліків (ст.136 ЦПК РФ). Тому здійснити доплату податку можна буде пізніше.

Про стягнення

Утримання матеріального змісту може відбуватися на підставі угоди, посвідченого нотаріально ( ст.100 СК РФ ). Обов'язок по утриманню дітей прямо встановлена ​​законом ( ст.80 СК РФ ).

Якщо батьки не можуть прийти до спільного знаменника, то зацікавлена ​​особа може подати на аліменти через суд ( ст.81 СК РФ ).

Розмір держмита залежить від величини позовних вимог і періоду стягнення. Також заявнику варто враховувати можливі претензії про стягнення неустойки по аліментах.

Іншими словами, якщо з боржника вже вироблялося утримання аліментів на підставі судового рішення, але в силу певних обставин він перестав платити, то в цьому випадку починає утворюватися заборгованість.

Як наслідок, одержувач матеріального утримання має право на стягнення неустойки в рамках виконавчого провадження.

За заявою зацікавленої особи розрахунок заборгованості виробляє судовий пристав ( п.3 ст.113 СК РФ ).

на дитину

При подачі позовної заяви без прив'язки до минулого часу, позивач може сплатити податок у розмірі 150 руб. (Ст.333.19 НК РФ).

Якщо потрібно утримати аліменти за минулий час або утворилася неустойка, то розмір збору розраховується в світлі конкретних обставин (див. Підзаголовок «Розмір держмита ...»).

Заява можна подати як в шлюбі, так і після розірвання шлюбних відносин. Аліменти також можуть утримуватися на непрацездатних батьків. Розмір збору визначається виходячи з розглянутого способу розрахунку суми держмита.

Якщо зацікавлена ​​особа не може визначити розмір держмита, то допускається подача позову без сплати збору ( ст.333.20 НК РФ ).

Суд сам вирішить, чи потрібна держмито і розрахує суму податку, про що винесе відповідну ухвалу.

Податкові ставки встановлені ст.333.19 НК РФ. При подачі позовів держмито сплачується у таких розмірах:

СумаВид позову

150 руб. Заява про утримання аліментів 300 руб. Позов майнового характеру, за умови, що він не підлягає оцінці До 20 тис. Руб. (4% ціни позову, але мінімальна сума не може бути менше 400 руб.) Заява майнового характеру 50% від розміру держмита за позовами майнового характеру Заява про видачу судового наказу

розрахунок суми

Раніше вже розглядався приклад щодо обчислення суми податку (див. Підзаголовок «Розмір держмита на аліменти»).

Однак різноманітність життєвих ситуацій спонукає розглянути ще один варіант розрахунку суми держмита. Як вже говорилося позов може бути поданий кількома заявниками ( ст.40 ЦПК РФ ).

Крім того, зацікавлені особи можуть підпадати по пільгове оподаткування. Якщо позивачі не звільняються від сплати збору, тоді податок сплачується ними в рівних частинах.

При наявності податкової пільги заявнику необхідно докласти до позову підтверджуючий документ (див. Підзаголовок «Чи є звільнення»).

Отже, розмір держмита в цьому випадку повинен бути зменшений відповідно до кількості учасників, що мають право на податкові пільги. Різниця суми збору сплачується в рівних частинах заявниками, які не звільненими від його сплати.

Приклад. Припустимо, заяву про утримання аліментів у відсотковому еквіваленті подають три позивача. Ініціатором звернення до суду є дружина, яка діє в інтересах дитини, одночасно заявляючи вимоги про стягнення матеріального утримання на себе.

Третім учасником є ​​непрацездатний батько відповідача, що має статус героя СРСР. Двоє інших заявників не звільнені від сплати податку. Таким чином, позивачі повинні сплатити збір у розмірі 300 руб.

Необхідні реквізити (квитанція)

Реквізити по сплаті держмита залежать від того, де саме знаходиться орган державної влади і в суд якої інстанції звертається заявник.

В рамках цієї статті неможливо відобразити інформацію про всі існуючі судах. Тому зацікавленій особі необхідно звернутися в канцелярію того суду, де буде проходити розгляд справи.

В якості альтернативи можна скористатися послугами порталу держпослуги . Тут же можна оплатити збір, використовуючи понижуючий коефіцієнт ( ст.333.35 НК РФ ).

Платіжний документ повинен включати:

  • реквізити отримувача;
  • номер рахунку;
  • назва банку-одержувача;
  • код Окатий;
  • призначення платежу;
  • ПІБ, адреса платника;
  • розмір збору;
  • дату здійснення платежу.
Зазвичай сплата держмита здійснюється напередодні звернення зацікавлених осіб до органів державної влади, одним з яких є суд

Фото: квитанція зі сплати держмита при зміні прізвища

встановлені терміни

При наявності квитанції про сплату збору, подати позовну заяву можна протягом календарного року. Подібні рекомендації пов'язані з тим, що можуть змінитися реквізити отримувача.

При цьому окремі юристи впевнені, що квитанція є дійсною протягом 3-річного періоду. Іншими словами, документ актуальний протягом строків позовної давності ( ст.196 ГК РФ ).

Що стосується термінів розгляду справи, то вони встановлюються процесуальним законодавством. За загальними правилами цивільні справи по стягненню аліментів розглядатися протягом місяця ( ст.154 ЦПК РФ ).

Тоді як подати позов про утримання матеріального забезпечення на дитину зацікавлена ​​особа, може, до настання 18-річного віку ( ст.61 СК РФ ).

Короткий огляд податкового законодавства показує, що сплата збору проводиться напередодні подачі позовної заяви.

Держмито утримується з усіх платників податків, за винятком тих, хто підпадає під пільговий режим оподаткування. Розмір податку залежить від характеру і величини позовних вимог.

Здійснити оплату обов'язкового збору можна в будь-якому відділенні Ощадбанку і порталі держпослуги. Квитанція про сплату податку діє протягом року.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online