Цивільний шлюб: юридичне питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Насправді цивільний шлюб - не таке вже нововведення, тільки ось сенс цього поняття раніше був дещо іншим. Його «придумали» ще в XVI столітті в Голландії - закохані, що належать до різних вір, не могли вінчатися в церкві, і в результаті влада пішла на те, щоб оформляти такі союзи в мерії. Саме такий шлюб і називався цивільним.

А тепер під цивільним шлюбом мається на увазі добровільне спільне проживання та ведення спільного господарства двома людьми «без яких би то не було взаємних зобов'язань» - полюбовно зійшлися, полюбовно живуть, полюбовно можуть розійтися. Все дуже просто. Але це тільки на перший погляд.

Є всі підстави стверджувати, що з введенням в Україні нового Сімейного кодексу держава визнала існування громадянського шлюбу, адже стаття 3 п.2 говорить: «Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки». І ні слова про реєстрацію шлюбу. Але все ж для людей, які проживають в цивільному шлюбі, існують деякі особливості. Вони пов'язані з народженням дитини, зі спадщиною і розподілом майна.

Загальний дитина   Рано чи пізно в будь-якій сім'ї з'являється дитина Загальний дитина
Рано чи пізно в будь-якій сім'ї з'являється дитина. А за статистикою, сьогодні кожна п'ята дитина народжується поза шлюбом (зареєстрованого), причому цей показник ще десять років тому був в два рази менше. Тому закон передбачає особливості реєстрації дітей, народжених у цивільному шлюбі.

Реєстрація
Згідно з главою Сімейного кодексу «Визначення походження дитини» права і обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому свідченням РАЦСу.

Для реєстрації малюка, народженого в шлюбі, достатньо лише заяви одного з батьків. Ніяких складнощів - походження дитини від мами визначається на підставі відповідного документа з пологового будинку, а батьком є ​​її чоловік (якщо, звичайно, немає інших претендентів). У разі ж, якщо мати і батько дитини - цивільні чоловік і дружина, заяви одного з батьків недостатньо. Адже походження дитини від батька визначається:

1. За заявою матері та батька дитини. Така заява може бути подана в ЗАГС як до, так і після народження дитини. Якщо батько - неповнолітній, про це обов'язково повідомлять його батькам. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або навіть поштою - але за умови її нотаріального засвідчення.

2. За заявою одного тільки чоловіки, який вважає себе батьком дитини. Але це можливо лише у випадках, якщо: мати померла, визнана недієздатною, безвісти зниклою, позбавлена ​​батьківських прав, не проживає з цим дитиною не менше шести місяців і не проявляє материнської турботи.

3. За рішенням суду. Це відбувається при відсутності спільної заяви або заяви батька дитини. А також у разі смерті чоловіка, який визнавав себе батьком дитини, але не перебував в офіційному шлюбі з його мамою.

Реєстрація за місцем проживання (прописка)
Дитина повинна бути прописаний на житлоплощу одного з батьків згідно із заявою матері або батька незалежно від того, в шлюбі вони чи ні. Це питання вони повинні вирішити всередині сім'ї - закон не диктує, до кого конкретно повинен бути прописана дитина (в гірші або кращі умови), про це домовляються самі батьки.

аліменти
Якщо цивільні чоловік і дружина вирішили «розлучитися» (припинити спільне проживання та ведення спільного господарства), права їхньої спільної дитини не повинні обмежуватися. Обов'язок батька в цьому випадку виплачувати аліменти на стандартних підставах. Не має абсолютно ніякого значення, цивільний він був чоловік або законний - він, перш за все тато. Там, де мова йде про утримання дитини, слова «шлюб», «чоловік», «дружина» не згадуються, є тільки «батьки».

Для подачі позову в суд про виплату батьком (або матір'ю) аліментів потрібен стандартний пакет документів. Зокрема, повинна бути додана копія свідоцтва про народження дитини (із зазначенням батька), а в самій заяві потрібно викласти обставини. Слід зазначити, що батько дитини не бере участі в її вихованні та утриманні, порушуючи, таким чином, норму закону (статтю 180). Так само важливо вказати докази цього, якщо вони є (свідками можуть виступати рідні або сусіди). Навіть якщо прямих підтверджень немає, не можна не відзначити в заяві, що ви живете окремо, виховуєте дитину самостійно, і контактів з колишнім цивільним чоловіком не маєте.

Вагомим же аргументом з боку батька дитини буде тільки фактичне підтвердження постійної допомоги в утриманні дитини: копії грошових переказів, чеки про покупку чого-небудь конкретно для дитини і т.д. Якщо він не зможе довести, що регулярно матеріально підтримує сина або дочку, суд своїм рішенням зобов'яже його брати участь в утриманні дитини шляхом виплати аліментів. Це може бути певна частина від його доходів або тверда грошова сума.

договір
Хороший спосіб уникнути неприємних проблем, поки відносини не зіпсовані і міркувати можна неупереджено і об'єктивно - заздалегідь скласти нотаріальний договір, в якому обумовити питання утримання дитини. Якщо цей договір в подальшому буде порушуватися, то аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса, тобто біганина по судах і виснажливі розгляду в цьому випадку відпадають.

До речі, такий договір батьки дитини можуть добровільно укласти і після рішення про розрив.

права
Законодавством чітко встановлено, що народження дитини в незареєстрованому - громадянському - шлюбі ніяк не впливає на обсяг його прав. У тому числі і на спадкові права - дитина завжди, за будь-яких обставин є спадкоємцем першої черги.

Розподіл майна   Як відомо, ділити можна тільки спільне майно, але для цього хтось повинен визнати його спільним Розподіл майна
Як відомо, ділити можна тільки спільне майно, але для цього хтось повинен визнати його спільним. У новому Сімейному кодексі, на радість одних і подразнення інших, є стаття 74. Вона говорить: якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають між собою в шлюбі, майно, нажите ними за час спільного проживання належить їм на праві спільної сумісної власності , якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

Мало того, на майно, «що є об'єктом спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають між собою в шлюбі», поширюється положення глави 8 СК, яка називається «Право спільної сумісної власності подружжя». Тобто стаття 74, по суті, прирівняла в майновому питанні цивільних чоловіка і дружину до законних - зареєстрованим - подружжю.

Так що тепер у випадку розриву ділити ложки і розпилювати диван однаково законно будуть пари, які мають свідоцтво про шлюб і не мають його. Хоча, треба зауважити, з питання розподілу майна після громадянського шлюбу ще немає серйозної практики звернення до судів.

Спадщина
Новий Цивільний кодекс включив цивільного подружжя до переліку спадкоємців. У книзі «Спадкове право» в статті 1261 чітко зазначено, що «особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини» мають право на спадкування. Правда, тільки в четверту чергу - вони пропускають перед собою дітей, батьків померлого, його рідних братів і сестер, діда, бабу, рідних дядька і тітку.

Справедливості заради треба згадати ще таку цікаву можливість: відразу після відкриття спадщини цивільний чоловік (га) може «бігом» звернутися до суду з тим, щоб він встановив факт фактичних шлюбних відносин. Доказами можуть служити: наявність спільних дітей, форма №3 з ЖЕКу про реєстрацію за адресою померлого, підтвердження про ведення спільного господарства від родичів і сусідів. Якщо суд встановить факт фактичних шлюбних відносин, то цивільний чоловік (га) відразу потрапляє в чергу №1.

Хоча на практиці і по совісті, якщо у двох людей були дійсно довгі щирі тісні взаємини, і один з цивільного подружжя знає про те, що довго не протягне, вони все ж розписуються.

* * *
Як бачимо, все йде до того, що невдовзі не буде принципових відмінностей між цивільними та зареєстрованими подружжям. Уже зараз і перші, і другі є законними. А законодавство нині врегульовано так, що не можна «просто» пожити і розійтися, не торкнувшись при цьому прав дитини або розділу майна. Краще це чи гірше - судити вам.

Наш консультант столичний юрист-практик Юрій МАНДЗЮК

цікаво
Відома танцівниця і Володарка чоловічих сердець Айседора Дункан, що славилася своїм волелюбністю, зв'язала себе узами шлюбу тільки одного разу - в Радянському Союзі в 1922 році. Вона пояснювала це так: «Двоє людей розписуються в книзі, а під підписом надруковано:« Ця підпис не покладає ніякої відповідальності ні на одну зі сторін і може бути анульована за бажанням кожної з них ». Такий шлюб є ​​єдиним угодою, на яке може піти будь-яка волелюбна жінка, і єдиною формою шлюбу, під якою я коли-небудь поставила б свій підпис ».

Марічка СМЕРЕКА.

Журнал "Світ сім'ї", червень 2005 року

Завантаження ...

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online