База даних боржників по аліментах: офіційний список неплатників аліментів

  1. Що являє собою база боржників по аліментах?
  2. Як перевірити знаходження боржника в базі?
  3. На сайті судових приставів
  4. В соціальних мережах
  5. На порталі «держпослуги»
  6. Особистий візит до судового пристава
  7. Методи стягнення аліментів
  8. Нотаріальне аліментні угоду
  9. Виконавчий лист або судовий наказ
  10. Права судових приставів
  11. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після розлучення подружжя справно виконують свої батьківські обов'язки лише одиниці батьків

Після розлучення подружжя справно виконують свої батьківські обов'язки лише одиниці батьків. Вони не тільки займаються вихованням дітей, які тепер проживають з матір'ю, але і матеріально їх містять. Інші або просто не залучалися до примусового стягнення аліментів через суд, або винесене судове рішення позовів про аліменти виплат ніяк не вплинуло на ситуацію, в результаті чого батько і далі не думає допомагати своїй дитині. Однак, коли боржник стає злісним неплатником, він не просто вноситься в базу даних, але і стає на контроль служби судових приставів, які починають застосовувати до нього примусові заходи стягнення, що іноді закінчуються позбавленням волі, якщо по-іншому результатів досягти не вдалося. Щоб несплата аліментів не закінчилася настільки плачевно, краще заздалегідь ознайомитися, чи немає вас в списку боржників по аліментах, і вжити відповідних заходів. База даних - це не просто список боржників, це інформація, яка в подальшому може вам загрожувати адміністративної та кримінальної відповідальністю.

Що являє собою база боржників по аліментах?

Всі відомості про наявність заборгованості громадян РФ зберігаються в базі даних. У ній фіксуються такі дані:

  • Наявність штрафів;
  • Неплатники аліментів;
  • Прострочення за кредитами;
  • Боржники за комунальні послуги;
  • Інші.

Доступ до бази дозволяє не тільки відстежити ім'я боржника, але і дізнатися суму заборгованості. База даних створена для того, щоб одержувач аліментів міг відстежувати інформацію про суму боргу, а платник мав можливість вчасно дізнатися про хід виконавчого провадження, адже злісна несплата загрожує йому накладенням ряду обмежень. Інформація в базу вноситься і доповнюється за заявою співробітника судової служби. Однак відомості переносяться тільки після звернення стягувача про тривалу несплату аліментів (більше 6 місяців) і повідомлення другої сторони.

Як перевірити знаходження боржника в базі?

Сьогодні є кілька способів, щоб відстежити платником аліментів в базі злісних порушників. Зробити це нескладно. Дотримуйтеся наведених нижче вказівок.

На сайті судових приставів

Перше, куди звертаються за інформацією по виконавчих проваджень та боржникам - це офіційний сайт служби судових приставів. Там можна дізнатися не тільки злісних неплатників, але і розмір заборгованості по аліментах, ім'я пристава, який веде вашу справу, контакт його, а також на якій стадії знаходиться виробництво. Отже, для того, щоб перевірити боржника, потрібно виконати наступні дії:

  • Зайти на офіційний сайт і вибрати розділ «Територіальні органи», в запропонованому списку вказати свій округ, місто;
  • Далі проходимо в розділ «Інформаційні системи», в ньому є підрозділ «Банк даних виконавчих проваджень»;
  • У вікні вибираємо «Фізична особа», після чого заповнюємо всі порожні рядки, натискаємо «Пошук». Також можна знайти боржника простішим способом за номером виконавчого провадження через розділ «Пошук по номеру виконавчого провадження»;
  • Після цього на екрані з'явиться актуальна інформація по боржнику, сумі заборгованості, на якій стадії знаходиться виконавче провадження, і хто веде вашу справу.

Так як на сайті ФССП боржника можна знайти на прізвище, то скористатися даною послугою може хто завгодно.

В соціальних мережах

Соціальні мережі сьогодні мають в своїй доступності безліч зручних сервісів, і як би це не здавалося дивним, злісного платником аліментів також можна відстежити. Таке додаток, як «Банк даних виконавчих проваджень», можна знайти в «Однокласниках» і «Вконтакте». Досить просто знайти це додаток в пошуку і на прізвище відшукати боржника. Для зручності ви можете підписатися на оновлення та регулярно отримувати повідомлення про будь-які зміни на вашу діловодства.

На порталі «держпослуги»

Крім офіційного сайту ФССП, подібну інформацію можна дізнатися і на порталі «держпослуги». Однак, на відміну від сайту ФССП, тут вам потрібно буде зареєструватися.

  • Після реєстрації на сайті проходите в розділ «Електронний уряд»;
  • Далі вибираємо підрозділ «Органи влади»;
  • Там побачите список з державними органами, в якому потрібно вибрати «Служба судових приставів»;
  • У ньому є пункт «Інформація про виконавчі провадження»;
  • Заповнюєте форму, що з'явилася на екрані і далі натискаєте «Отримати послуги».

Особистий візит до судового пристава

Не всі довіряють інтернету і звикли безпосередньо дізнаватися інформацію, тому зробити це можна через пристава. Крім того, приставу можна поставити будь-яке вас питання і отримати повну консультацію з вашого виконавчого провадження. Для того, що потрапити до судового виконавця по стягненню аліментів, можна записатися до нього на особистий прийом або зателефонувати, проте він не завжди надає необхідні дані дистанційно, так як не може вас ідентифікувати. Останнім варіантом отримання даних по виконавчому провадженню є письмове звернення, але на отримання відповіді піде більше часу.

Методи стягнення аліментів

Сімейним Кодексом визначено 2 методу стягнення аліментів. Вибір конкретного способу залежить від сімейних обставин.

Нотаріальне аліментні угоду

Ця угода, яка підписується між батьками з метою регулювання аліментних відносин. Для цього не потрібно йти в суд і подавати позов, досить заздалегідь обговорити всі тонкощі матеріальної допомоги батька своєї дитини, а саме: розмір виплат, регулярність, умови припинення і відповідальність сторін. Якщо батькам вдалося прийти до мирного вирішення питання і домовитися, як буде відбуватися стягнення в добровільному порядку, то їм залишається тільки звернутися до нотаріуса, перенести всі умови на папір, поставити свої підписи. Якщо ніяких пунктів, які суперечать Сімейного Кодексу, немає, то нотаріус посвідчує договір, і він вступає в силу. У разі невиконання платником своїх обов'язків перед дитиною, мати може звернутися в службу судових приставів для залучення його до відповідальності і примусового стягнення.

Нотаріальне аліментні угоду - це мирне вирішення питання виплат аліментів, де враховуються інтереси обох сторін. За юридичною силою дана угода нічим не відрізняється від судового рішення.

Виконавчий лист або судовий наказ

Другий метод передбачає вирішення питання по виплаті аліментів через суд. Зазвичай таке відбувається, коли батько не бажає добровільно виплачувати аліменти або робить це нерегулярно. Що примусити його виплачувати матеріальну допомогу на дитину, необхідно подати позов до суду - світовий або районний, в залежності від наявності суперечок між батьками. Після розгляду справи і проведення необхідних судових засідань суддя виносить рішення. Якщо воно позитивне, то вам на руки видається виконавчий лист або судовий наказ. Документ передається в службу судових приставів або за офіційним місцем роботи платником аліментів. Судовий пристав контролюють виконання аліментних обов'язків, а при утворенні боргу застосовує відповідні заходи.

Права судових приставів

З 2017 роки права і повноваження судових приставів збільшили. Це пов'язано в першу чергу з тим, щоб залучити боржника до погашення заборгованості по аліментах. Тому при порушенні виконавчого виробництва при необхідності пристав може застосовувати такі дії:

  • Запитувати додаткові дані, документи, довідки, папери суворої звітності, які допоможуть прискорити процес стягнення аліментів або внесуть ясність у справу;
  • Перевіряти документи всіх учасників виконавчого провадження та вимагати додаткові для уточнення неясностей;
  • Може вимагати виконувати або навпаки забороняти вчиняти певні дії батькам або опікунам неповнолітньої дитини;
  • Збирати інформацію про майно боржника з можливістю розкриття, оцінки та накладення арешту. При подальшому ухиленні від аліментних зобов'язань майно може бути реалізоване і направлено на покриття заборгованості;
  • Робити запит на основі заяви в судовий орган, з метою роз'яснення якихось неточностей в процесі судового розгляду або винесеного рішення;
  • Подавати в розшук через органи поліції;
  • Поширювати інформацію через різні джерела про боржника з метою з'ясування його місця розташування, якщо він ховається;
  • Проводити опитування друзів, сусідів, колег, родичів, роботодавця, щоб зібрати якомога більше інформації про платником аліментів;
  • Запитувати інформацію в державних установах, а також проводити роз'яснювальні роботи з співробітниками, щоб зібрати більше відомостей про злісне неплатника, а також встановити його фактичне матеріальний стан;
  • Проводити перевірку банківських рахунків, щоб відстежувати надходження і перекази від імені батька. Також робити регулярні запити про відкриття нових банківських рахунків з можливістю накладання арешту або списання коштів;
  • Звертатися в міграційну службу, в органи внутрішніх справ, ФСК, для наведення довідок, а також накладення обмежень;
  • Вести базу платником аліментів, а також фіксувати освіту боргів.

Судовий пристав для стягнення аліментів може здійснювати будь-які дії, які не суперечать статтям Федерального Закону № 229, для ведення виконавчого провадження.

Повноваження і права судових приставів з кожним роком стають все ширше, так як більша частина злісних неплатників аліментів навмисно ігнорує виставлені до них судом вимоги. А бувають ситуації і протилежні, коли пристав халатно ставиться до своєї роботи і його бездіяльність відбивається на збільшенні суми боргу.

Отже, відшукати боржника нескладно, ми перерахували величезна кількість способів, як це зробити і переглянути всю необхідну інформацію щодо вашого виконавчого провадження щодо стягнення аліментів. Однак велика відповідальність з повернення аліментного обов'язку лежить саме на судовому пристава.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Що являє собою база боржників по аліментах?
Як перевірити знаходження боржника в базі?
Що являє собою база боржників по аліментах?
Як перевірити знаходження боржника в базі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online