Аліменти з пенсії по старості, по інвалідності, військовослужбовця, МВС

  1. Платяться, стягуються, беруться чи аліменти з пенсії?
  2. по інвалідності
  3. військовослужбовця
  4. пенсіонера МВС
  5. за старості
  6. Розмір аліментів
  7. Чи є пенсія підставою до зменшення розміру аліментів?
  8. Як стягнути аліменти з пенсіонера
  9. Порядок дій
  10. Заява
  11. документи
  12. витрати
  13. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

62 переглядів

Аліменти - це ті виплати, які батько зобов'язаний виплачувати на утримання своїх неповнолітніх дітей. Виплати проводяться з доходу громадянина, а одним із джерел доходу є пенсія. Виникає питання: чи платять пенсіонери аліменти і чи існують якісь пільги для цієї категорії громадян? Відповіді на ці питання розглянемо в даній статті.

Платяться, стягуються, беруться чи аліменти з пенсії?

Сімейний кодекс РФ говорить, що батьки відраховують аліменти з заробітної плати або іншого доходу. Види інших доходів визначено окремим нормативно-правовим актом - Постановою Уряду № 841, що встановлює перелік видів доходів, з яких можуть бути утримані аліменти на користь неповнолітніх дітей.

Відповідно до зазначеного документом пенсія ставиться до доходу, з якого утримуються аліменти.

Пенсійне законодавство передбачає пенсію декількох видів:

  • За віком;
  • По інвалідності;
  • Пенсія військовослужбовця;
  • Пенсія ветерана військових дій;
  • Пенсія працівника МВС.
62 переглядів   Аліменти - це ті виплати, які батько зобов'язаний виплачувати на утримання своїх неповнолітніх дітей

Довідка: Відповідно до Постанови № 841 не враховується як джерело доходу тільки пенсія по втраті годувальника. Таким чином, особи, які отримують пенсію, зобов'язані відраховувати аліменти на дітей з будь-якої пенсії незалежно від її виду.

Для розрахунку аліментів беруться також до уваги щомісячні збільшення, надбавки і доплати до пенсії, тобто вираховують грошове утримання з підсумкової суми коштів, отриманої пенсіонером - платником аліментів.

по інвалідності

Згідно із законом кошти на утримання дітей зобов'язаний перераховувати батько, який не проживає з дитиною, особливо, якщо стосовно неї виносилося рішення суду. Інвалідність не є причиною, по якій батько не повинен виплачувати аліменти.

Зверніть увагу, аліменти будуть утримуватися з усього доходу батьків. Для інваліда це може бути не тільки його пенсія по непрацездатності, а й:

  • заробітна плата (якщо особа працює);
  • стипендія;
  • виплати по безробіттю;
  • дохід від підприємницької діяльності;
  • дохід за цивільно-правовими договорами (в т.ч. від здачі в оренду майна);
  • суми матеріальної допомоги;
  • інші види доходів, зазначені в Постанові № 841.

Тому, якщо інвалід живе не тільки за рахунок коштів пенсії, враховується його загальний дохід. Якщо ж пенсія по інвалідності є єдиним джерелом існування, то тільки ці кошти будуть братися для розрахунку суми аліментних виплат.

Якщо ж пенсія по інвалідності є єдиним джерелом існування, то тільки ці кошти будуть братися для розрахунку суми аліментних виплат

Важливо: Пенсія по інвалідності призначається для інвалідів 1, 2, 3 групи незалежно від причини настання непрацездатності.

Якщо інвалідність настала після того, як було винесено рішення про присудження аліментів, то особа може подати позов про зменшення суми виплат. В якості підтвердження необхідно буде представити відповідні довідки медустанов і укладення лікарських комісій.

військовослужбовця

Для обчислення розміру виплат на неповнолітніх дітей крім інших доходів військовослужбовця береться в розрахунок і пенсія. Згідно із законом військовослужбовці виходять на пенсію раніше, ніж інші громадяни. Це пов'язано з тим, що для військових людей передбачена можливість достроково вийти на пенсію - до досягнення загального пенсійного віку.

Військовим пенсіонером можна стати, якщо є пільговий стаж. До нього належать:

  • період бойових дій;
  • участь в ліквідації НС;
  • період роботи з ядерною зброєю;
  • робота пілотів;
  • служба в високогірній місцевості.

Термін військової служби повинен становити не менше 20 років. В такому випадку особа може вийти на пенсію за вислугою років. Виходить, що хтось може стати пенсіонером після 30 років, а хтось і в 50 років - все залежить від того, як швидко особа запрацює пільговий стаж і з якого часу воно проходить військову службу.

Проте, вихід на пенсію не є підставою звільнення від сплати аліментів. Закони в Російській Федерації однаково поширюються на всіх громадян. Не є винятком і військовослужбовці. Ці особи сплачують аліменти в загальному порядку, спеціальних привілеїв вони не мають. Військовослужбовці зобов'язані щомісяця відраховувати кошти на утримання неповнолітніх дітей.

пенсіонера МВС

Співробітники системи МВС мають право виходу на пенсію за вислугою років. Для отримання пенсії потрібно мати певний стаж - це 20 років служби в МВС. Громадянин після виходу на пенсію може продовжити працювати в правоохоронних органах, отримуючи заробітну плату. В такому випадку аліменти будуть обчислюватися з суми заробітку і пенсії.

В такому випадку аліменти будуть обчислюватися з суми заробітку і пенсії

Якщо ж громадянин припинив роботу, то пенсія буде вважатися як основний дохід при розрахунку аліментів. Яких-небудь істотних відмінностей при стягненні аліментів з пенсіонера МВС в порівнянні, скажімо, з військовим пенсіонером немає.

за старості

Громадяни, які працюють офіційно і відраховують податки із заробітної плати, мають право на трудову пенсію (пенсію по старості) по досягненню пенсійного віку. У Росії для жінок він становить 55 років, для чоловіків - 60 років. Не менш п'ятнадцяти років людина повинна відраховувати податки в бюджет держав, щоб претендувати в подальшому на пенсію. Однак навіть якщо стажу недостатньо, громадянину буде призначена соціальна пенсія.

Однак навіть якщо стажу недостатньо, громадянину буде призначена соціальна пенсія

Як правило, люди старше зазначеного віку в рідкісних випадках продовжують працювати далі. Відповідно пенсія по старості - це їх основне джерело існування. Однак аліментні виплати будуть утримуватися, незважаючи на те, що особа вже перебуває на пенсії.

Розмір аліментів

Сума аліментних виплат на дітей може встановлюватися як батьками самостійно, так і рішенням суду. Відповідно в кожному окремому випадку виплати можуть складати абсолютно різну суму, яка знімається з усіх доходів або ж твердо зафіксована. Розміри аліментів наочно представлені в таблиці нижче.

За домовленістю батьків за рішенням суду Порядок призначення аліментів Платник і отримувач виплат укладають угоду про сплату аліментів. Сума виплат може бути вказана будь-яка, але не менша від тієї, що належить за законом в залежності від кількості дітей. Суд визначає розмір виплат в процентному співвідношенні від доходу батьків або твердій грошовій сумі, якщо постійне джерело доходу немає. Мінімальна сума Не менш 25% на одну дитину, 33% на двох і 50% на трьох дітей. Не менш 25% на одну дитину, 33% на двох і 50% на трьох дітей. Максимальна сума Будь-яка, визначена угодою, але не нижче мінімальної. Не більше 70% всього доходу може бути утримано судовими приставами. Зміна розміру Можливе збільшення / зменшення суми шляхом внесення змін до угоди про сплату аліментів. Можливо шляхом подачі іншого позовної заяви, якщо виникли нові обставини, у зв'язку з якими потрібно збільшити / зменшити суму.

Для розуміння, як проводиться розрахунок суми аліментних виплат, наведемо кілька прикладів.

Для розуміння, як проводиться розрахунок суми аліментних виплат, наведемо кілька прикладів

Громадянин Н., будучи пенсіонером МВС і особою, яка працює за наймом, уклав зі своєю дружиною угоду про сплату аліментів. За умовами угоди він повинен був щомісяця перераховувати на їх спільну дитину 20% заробітної плати. Громадянин Н. так і не справив жодної виплати. Дружина звернулася в суд з вимогою про скасування угоди і стягнення аліментів в розмірі ¼ на дитину. Суд визнав угоду подружжя недійсним, так як розмір аліментів на утримання однієї дитини не може бути менше 25% від доходу батьків (ст. 81 СК РФ).

81 СК РФ)

Громадянина К. рішенням суду зобов'язали до виплати аліментів у розмірі 30% від заробітної плати. Через час громадянин К. придбав інвалідність і подав позов про зменшення суми виплат у зв'язку з втратою роботи і настанні непрацездатності. Як докази було надано висновок МСЕК про встановлення 3 групи інвалідності. Суд прийняв рішення відмовити заявнику в його вимогах, обгрунтувавши це тим, що громадянин К. замість заробітної плати придбав інше джерело доходу - пенсію по інвалідності, відповідно може виплачувати аліменти в колишньому обсязі.

Чи є пенсія підставою до зменшення розміру аліментів?

Часто в суді платники аліментів висувають аргумент, що вони не можуть платити аліменти, так як отримують пенсію.

На жаль, все це лише спроби піти від зобов'язань щодо утримання дитини - адже чинне законодавство не передбачає звільнення від сплати аліментів для пенсіонерів або навіть можливе зниження їх розміру нижче встановленого законом.

Тому платником аліментів-пенсіонер точно так зобов'язаний забезпечувати своїх неповнолітніх дітей, як і що працює або навіть безробітний громадянин.

Як стягнути аліменти з пенсіонера

Процедура стягнення аліментів на дитину з пенсіонера нічим не відрізняється від стандартної процедури стягнення коштів з будь-якого іншого з батьків. Зокрема передбачено позасудовий і судовий порядок.

Порядок дій

Позасудовий порядок передбачає укладення угоди про сплату аліментів між батьками дитини. Такий порядок сплати аліментів хороший тим, що сторони можуть самі визначити, яку суму батько буде платити. Крім того, можна домовитися про терміни, періоди оплати. Наприклад, можна перераховувати кошти щомісяця, раз в два місяці або в квартал. Якщо дохід батька дозволяє, то сума виплат може бути не обмежена (закон не забороняє переводити великі суми).

Угода завершується нотаріально і при його невиконанні може бути пред'явлено судовим приставам замість виконавчого листа.

Судовий порядок актуальний в тому випадку, якщо добровільно батько не надає фінансової підтримки дитині.

Батько, з яким проживає дитина, може подати в суд і стягнути кошти примусово:

  • У вигляді відсотка від усіх доходів;
  • У твердій грошовій сумі.

Найчастіше суди виносять позитивні рішення на користь позивачів. Відповідач зобов'язаний буде відраховувати кошти хоче він того чи ні. Контроль за виконанням судового рішення про стягнення аліментів здійснює служба судових приставів. Щомісяця з доходу особи буде утримуватися встановлена ​​судом сума.

Крім того, при ухиленні пенсіонера від сплати аліментів, до нього застосовується ряд штрафних заходів:

Заява

Якщо з батьком - неплатником не виходить домовитися, змусити його сплачувати кошти на дитину можна шляхом подання позовної заяви до суду. Заявник може звернутися як до суду за місцем проживання відповідача, так і в суд за місцем свого проживання - на свій вибір.

Позов подається в двох примірниках: один для суду, другий для боку відповідача. У заяві детально описуються обставини справи:

  • Назва судової інстанції і адреса суду;
  • Найменування сторін у справі, їх ПІБ, адреси проживання та реєстрації;
  • Обставини спору: кількість дітей, коли були народжені діти;
  • Вказівка ​​на момент, з якого батько перестав допомагати матеріально;
  • Обгрунтування розміру аліментів;
  • Вимога суду про стягнення аліментів;
  • Дата, список доданих документів і особистий підпис позивача.

Кожне обставина має бути підтверджено документально.

Кожне обставина має бути підтверджено документально

ВАЖЛИВО: Аліменти з пенсіонера можна також стягнути і в рамках судового наказу в спрощеному порядку, але лише за умови, якщо пенсія - це його єдине джерело доходу. Якщо буде стояти питання про підтвердження інших грошових надходжень або ж про встановлення аліментів у твердій сумі, то подавати потрібно буде позовну заяву.

Подати позов можна як самостійно, прийшовши до суду або надіславши його поштою, так і довірити ведення справи про стягнення аліментів своєму представнику.

Протягом 5 днів суддя прийме рішення про прийняття позову або ж повідомить про наявність недоліків і запропонує їх усунути у встановлений ним термін.

Протягом 5 днів суддя прийме рішення про прийняття позову або ж повідомить про наявність недоліків і запропонує їх усунути у встановлений ним термін

Примітка: З 2017 років немає можливість електронного подання позовів до судів загальної юрисдикції (крім світових), однак для цього буде потрібно електронно-цифровий підпис і реєстрація на порталі «держпослуги». Юристи відзначають, що поки ще великий відсоток так званих технічних відмов щодо документів, поданих через ЕСІА в суди.

Представлений нижче зразок можна використовувати для самостійної подачі позову, але попередньо краще проконсультуватися з юристом.

Представлений нижче зразок можна використовувати для самостійної подачі позову, але попередньо краще проконсультуватися з юристом

документи

До позовної заяви необхідно підкласти документи, що підтверджують вимоги, заявлені в позові. Це можуть бути:

  • Копія позовної заяви відповідачу;
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Свідоцтво про народження дітей;
  • Довідка з місця проживання дітей;
  • Довідки про доходи батька, на чиєму вихованні перебувають діти.

Всі документи, крім довідок, подаються в копіях. Оригінали необхідно принести з собою в судове засідання на випадок уточнення містяться в них відомостей.

Оригінали необхідно принести з собою в судове засідання на випадок уточнення містяться в них відомостей

Крім цього, обов'язково потрібно додати копію паспорта позивача, а в разі, якщо його представляє довірена особа - копію його паспорта і оригінал довіреності. Детальніше про склад документів для стягнення аліментів дивіться тут .

витрати

Законодавець звільнив батька - позивача від сплати мита за подачу позовної заяви на стягнення аліментів.

Законодавець звільнив батька - позивача від сплати мита за подачу позовної заяви на стягнення аліментів

Належні до сплати 150 рублів будуть стягнуті з відповідача при вдалому розкладі і позитивному вирішенні.

Витрати при подачі позову про стягнення аліментів можуть виникнути тільки при оплаті послуг юриста, якщо позивач самостійно не зможе скласти заяву або представити інтереси в судовому процесі.

Крім того, якщо аліменти стягуються в рамках позову про розірвання шлюбу, позивач також понесе витрати на оплату мита за розлучення.

потрібен юрист

У ряді випадків при вирішенні питання про стягнення аліментів може знадобитися допомога юриста. Підготовка документів для суду, складання позову, розрахунок суми аліментів, представництво в суді - ці та інші послуги надають сімейні юристи. Якщо ж батьки дитини здатні врегулювати спір про аліменти мирно, юрист може надати допомогу в складанні угоди про сплату аліментів.

Якщо ж батьки дитини здатні врегулювати спір про аліменти мирно, юрист може надати допомогу в складанні угоди про сплату аліментів

Також не зайвим буде отримати безкоштовну консультацію фахівця прямо зараз, якщо у вас виникли складності при стягненні аліментів з батьків-пенсіонера. Зокрема, якщо батько вийшов на пенсію і його дохід збільшився, є шанс збільшити суму аліментів. Як ніхто краще в цьому може допомогти грамотний юрист нашого сайту, готовий проконсультувати вас в будь-який ча

мя!

Оцініть статтю

Платяться, стягуються, беруться чи аліменти з пенсії?
Виникає питання: чи платять пенсіонери аліменти і чи існують якісь пільги для цієї категорії громадян?
Платяться, стягуються, беруться чи аліменти з пенсії?
Чи є пенсія підставою до зменшення розміру аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online