Аліменти від держави - 2019 рік, чи платить, на дитину, компенсація, закон, можна, в Росії

  1. позиція закону
  2. нюанси оплати
  3. Чим корисні аліменти від держави
  4. особливості компенсації
  5. Як отримати допомогу
  6. Як і куди звертатися
  7. випадки припинення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

за закону обоє батьків, навіть після розлучення , Зобов'язані здійснювати матеріальне забезпечення своїх дітей. Однак на практиці дуже часто жінкам доводиться самостійно не тільки виховувати, а й утримувати дитину.

Безумовно, колишня дружина має право подати в суд на недбайливого батька для стягнення з нього аліментів . Але далеко не завжди цей процес відбувається швидко через ухилення батьків від сплати , відсутність у нього доходу або в зв'язку з тим, що його місцезнаходження просто невідомо. При цьому вся фінансове навантаження по утриманню дитини лягає на плечі матері.

У деяких країнах в таких випадках передбачено виділення аліментів від держави. У Росії ще в 2010 році з'явилася ідея формування спеціального аліментного фонду, з якого б виплачувалася допомога на утримання дитини в той період, поки йдуть пошуки батька, який не бажає виконувати свої обов'язки.

У такому фонді повинні акумулюватися кошти, які держава виділяє у вигляді дитячої допомоги. З них же і буде проводитися погашення заборгованостей по аліментах . Таким чином, батько, який ухиляється від своїх обов'язків, буде повинен вже не дитині, а державі, яке згодом стягне з нього цей борг з відсотками.

позиція закону

Існує законопроект, який передбачає створення фонду, з якого мати після розлучення могла б отримувати кошти від держави, якщо батько злісно ухиляється від сплати аліментів. При цьому розмір виплат , Одержуваних з фонду, має дорівнювати тій сумі, яка була призначена судом, якщо вона не перевищує 15 тисяч рублів на місяць.

Нижній поріг суми, що підлягає виплаті від держави, дорівнює прожитковому мінімуму , Встановленому в регіоні, де проживає неповнолітній . Ухвалення такого заходу направлено на те, щоб запобігти цілеспрямоване заниження або приховування одержуваних батьком доходів.

Гроші, які виділяються з фонду на погашення заборгованостей по аліментах, згодом будуть стягуватися з боржників, коли буде встановлено їхнє місцезнаходження і місце роботи. Матеріальна допомога має виплачувати держава за умови, що призначення стягнення з батьків аліментів підтверджується наявністю виконавчого листа , І при цьому має місце бути регулярна несплата , Що триває понад шість місяців поспіль.

Отримання аліментів можливо в наступних ситуаціях:

  • батько дитини є неплатоспроможним і не має майна, яке може бути заарештовано;
  • він перебуває під слідством, відбуває тюремний термін або знаходиться на примусовому лікуванні;
  • платником аліментів визнаний судовим виконавцем недієздатним;
  • проходить строкову службу в армії.

У тому випадку, якщо боржник вмирає, обов'язок держави щодо сплати за нього аліментів припиняється. Виплати з аліментного фонду можна отримувати до тих пір, поки дитині не виповнилося 18 років.

Виплати з аліментного фонду можна отримувати до тих пір, поки дитині не виповнилося 18 років

Вступ в силу закону, що регламентує питання аліментних виплат від держави, мало відбутися навесні 2019 року, однак цього досі не сталося через розбіжності серед чиновників і законотворців, тому він донині перебуває на стадії розробки

нюанси оплати

Аліменти від держави виплачуються при одному з умов:

  • спостерігається ухилення боржника від виконання своїх обов'язків по сплаті аліментів, призначених судовим рішенням, або ж він не володіє ніяким майном, на яке могло б бути накладено стягнення;
  • не встановлено місце проживання батьків;
  • розпочато кримінальне провадження щодо боржника.

При цьому дитина, на користь якого призначаються виплати від держави, повинен бути неповнолітнього віку і не повинен знаходитися на утриманні держава, бути під опікою або піклуванням.

У законопроекті також можна знайти відповідь на питання про те, скільки буде платити держава при відсутності виплат з боку батька. Відповідно до наявних норм, розмір виплат повинен бути дорівнює різниці між половиною прожиткового мінімуму для неповнолітніх та середнім сукупним сімейним доходом на місяць, який береться за попереднє півріччя і розраховується на одну людину.

Якщо судом аліменти були призначені у вигляді фіксованої суми , І при цьому дана сума не дотягує до мінімального розміру аліментів на одну дитину , Компенсація виплачується у вигляді різниці між сумою аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для неповнолітніх.

Чим корисні аліменти від держави

скільки положено

Тимчасова допомога, яка призначається державою в тих випадках, коли призначені аліменти не виплачуються на дитину, дорівнює різниці між половиною суми прожиткового мінімуму на дитину у відповідному регіоні та загальним середньомісячним доходом сім'ї за попередній півріччя, розділеним на кількість членів сім'ї.

По-іншому розраховуються аліменти від держави в тих випадках, коли судом призначено виплату в якійсь фіксованій сумі, яка менше мінімально належної за законом суми на одну дитину. Тоді сума визначається у вигляді різниці між розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму, передбаченого для неповнолітніх.

Середньомісячний сукупний сімейний дохід, від якого відштовхуються при визначенні тимчасової допомоги, розраховується відповідно до методики обчислення сукупного сімейного доходу для всіх видів соцдопомоги.

До складу сім'ї того, хто звертається за виплатою аліментів від держави, відповідно до закону, включають чоловіка (дружину), рідних і усиновлених або перебувають під опікою дітей, які не досягли 18-річного віку, а також продовжують навчання за денною формою дітей до досягнення ними 23-річного віку, якщо у них немає власного місця проживання або реєстрації.

Крім того, склад сім'ї підраховується з урахуванням непрацездатних батьків і повнолітніх дітей-інвалідів. Чи не включають до складу сім'ї тільки тих осіб, які перебувають на повному держзабезпеченні.

Органи соцзахисту самостійно, без звернення одержувача, здійснюють перерахунок сум, які підлягають виплаті, після того, як дитина досягла передбаченого законом віку.

особливості компенсації

З 2019 року в вітчизняному законодавстві міститься конкретизоване поняття злісного неплатника, завдяки чому у неплатників залишається все менше шансів ухилитися від своїх обов'язків. Батько, який має значну заборгованість по аліментах може понести кримінальну відповідальність, якщо в якості поважної причини не виступає його інвалідність або наявність інших утриманців.

Батько, який має значну заборгованість по аліментах може понести кримінальну відповідальність, якщо в якості поважної причини не виступає його інвалідність або наявність інших утриманців

Покарання у вигляді позбавлення волі або взяття під варту регулюються Кримінальним кодексом. Так, в статті 157 КК РФ говориться, що кримінальну справу по аліментах буде порушено в разі злісного ухилення.

Як подати позов про зменшення розміру аліментів, читайте в нашій статті .

На 2019 рік намічено прийняття нового закону про аліменти, яким запроваджуються такі нововведення:

  • особи, які мають борг по аліментах понад 10 тисяч рублів, можуть бути позбавлені водійських прав до того часу, як існуюча заборгованість буде повністю ліквідована;
  • по відношенню до неплатників можуть бути застосовані заходи, що обмежують можливість отримання ряду державних послуг, зокрема, тих же водійських прав, закордонного паспорта;
  • передбачається створення спеціального департаменту ФСПП, який буде займатися стягненням аліментів з боржників;
  • в період ухилення батьків від сплати аліментів вони будуть компенсуватися за рахунок коштів державного бюджету.

Що виділяється державою щомісячно допомогу тим, хто не отримує належних аліментів на утримання дитини від колишнього чоловіка, повинна бути не менше прожиткового мінімуму для неповнолітніх. У разі фіксованого розміру ця сума буде дорівнює 15 тисячам рублів. Крім того, у адміністрацій суб'єктів РФ буде право самостійно за рахунок власних коштів збільшувати розмір компенсації.

Державна гарантія фінансового забезпечення дітей, на яких не відраховуються аліменти батьками, бачиться оптимальним способом захисту прав неповнолітніх. Такий закон також може позитивно позначитися на демографічній ситуації в РФ.

Як отримати допомогу

Державна допомога, що виступають в якості заміни аліментів, може бути призначено за наявності одного з виконавчих документів:

Якщо між батьками встановлена ​​тільки усна домовленість про сплату аліментів, то достовірно встановити, чи платить він їх, не представляється можливим. Так що в таких випадках розраховувати на отримання аліментного допомоги від держави не доводиться. Відповідно, перший крок для призначення аліментів від держави полягає в оформленні виконавчого документа.

Якщо досягти домовленості між батьками не представляється можливим, то отримати виконавчий лист або судовий наказ можна в судовому порядку. Для цього потрібно написати в суд позовну заяву, а потім прийти на судове засідання.

Після отримання виконавчого документа слід звернутися в органи соцзахисту неповнолітніх, пред'явивши пакет документів, які повинні служити підтвердженням наступних фактів:

  • присутності в певному населеному пункті дитини, у якого є право на отримання аліментів;
  • наявності у цієї дитини батька, зобов'язаного здійснювати виплату аліментів;
  • ухилення батьків від своїх обов'язків, що стосуються сплати аліментів на утримання своєї дитини.

Завантажити зразок заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів

Згодом держава має право примусово повернути з неплатника суму, яка була виплачена замість нього в якості аліментів. При цьому додатково йому буде призначена мито у вигляді 10 відсотків від сплаченої суми. Це необхідно для компенсації витрат, понесених у зв'язку з діяльністю державних і муніципальних органів щодо розшуку неплатника, а також підготовкою документів для виплати допомоги.

Оскільки виплати від держави прирівнюються до аліментах, то, відповідно до 71-ї статті Сімейного кодексу, підставою для їх припинення не може служити позбавлення батька батьківських прав, і навіть в цьому випадку дитина буде отримувати належну йому державну допомогу

Як і куди звертатися

Призначення тимчасової допомоги і її подальша виплата відбувається за місцем проживання того з батьків, який здійснює утримання дитини. Займаються цим управління праці та соцзахисту населення місцевих адміністрацій, структурних підрозділів з питань соцзахисту населення, що відносяться до місцевих виконавчих органів.

У тих випадках, коли одержувач допомоги змінює місце свого проживання або перебування, йому слід звернутися до органу соцзахисту, відповідальний за той населений пункт, де він перебуває, для продовження виплат.

Для призначення допомоги від держави, що компенсує аліменти, які не виплачуються колишнім чоловіком, необхідно надати:

  • заяву на отримання допомоги;
  • копію дитячого свідоцтва про народження;
  • довідки про реєстрацію місця проживання чи перебування одержувача і дитини;
  • декларацію про доходи і майновий стан звернулися за допомогою осіб.

випадки припинення

Виплата допомоги, що виплачується державою на користь дитини, батько якого недобросовісно виконує свої зобов'язання по його фінансового забезпечення, прирівнюється, відповідно до вітчизняного законодавства, до виконання аліментних зобов'язань. Таким чином, припинення цих виплат від держави відбувається при настанні обставин.

Передбачених 120-ю статтею Сімейного кодексу РФ:

  • досягнення дитиною повнолітнього віку;
  • офіційне усиновлення / удочеріння дитини;
  • повна емансипація дитини відповідно до судового рішення;
  • вступ дитини в шлюб до досягнення повноліття;
  • припинення обставин, що стали підставою для призначення виплати державної допомоги (наприклад, повернення батька з армії або припинення стосовно нього кримінальної судочинства).

Стаття 120. Припинення аліментних зобов'язань

Припинення аліментних зобов'язань

Далеко не всім громадянам нашої країни відомий той факт, що призначення аліментів у шлюбі без розлучення можливо.

Як оформити мирову угоду по аліментах в суді - можна прочитати тут .

Як вираховується середня зарплата в Росії для розрахунку аліментів - можна дізнатися з інформації в цієї статті .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online