Аліменти в твердій грошовій сумі

  1. Всі випадки, коли сплачуються аліменти в твердій грошовій сумі
  2. На користь неповнолітньої дитини
  3. На користь повнолітнього дитини
  4. На користь другого з батьків
  5. Як стягнути аліменти в твердій грошовій сумі?
  6. Визначення розміру фіксованих аліментів
  7. Переваги та недоліки фіксованих аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Досить часто сторони не в змозі самостійно домовитися, як і в якому размерце буде здійснюватися виплата аліментів. Коли аліментник має всього один офіційне джерело доходу, особливих труднощів у підрахунку належних виплат не виникає - аліменти визначаються в процентному співвідношенні до доходів в залежності від кількості утриманців (25% - якщо один, 33% - якщо два, 50% - якщо троє і більше ). А ось коли у аліментщика немає постійної роботи або він має один або кілька неофіційних видів заробітку, то найчастіше це призводить до розбіжностей в порядку розрахунку аліментів. У цих та деяких інших випадках найоптимальніший варіант - подати позов на аліменти в фіксованому значенні.

Всі випадки, коли сплачуються аліменти в твердій грошовій сумі

Щоб суддя, який розглядає справу, призначив сплату аліментів саме цим способом, необхідно дотримання певних умов. Вони різняться в залежності від того, на користь кого планується здійснювати виплату аліментів.

На користь неповнолітньої дитини

Це можливо, тільки якщо між подружжям ні складено угоду про сплату аліментів, а плюс до цього якщо батько, який не проживає разом з дитиною:

  1. Отримує заробітну плату в натуральному вигляді або в іноземній валюті (повністю або частково).
  2. Не має постійного, стабільного заробітку (його доходи носять тимчасовий характер - один місяць заробіток нормальний, а наступні 2-3 місяці його зовсім немає).
  3. Офіційно не працевлаштований.
  4. Також сюди можна віднести обставини, при яких права дитини будуть порушені, якщо розрахунок аліментів буде здійснюватися в процентах від доходу батьків.
  5. Є ще один особливий випадок, при якому аліменти обчислюються тільки у фіксованій сумі, - після розлучення діти діляться між батьками. В цьому випадку аліменти стягуються з найбільш матеріально забезпеченого батька для створення дітям рівних у фінансовому плані умов.

Будь-яке з перерахованих вище обставин є підставою для розрахунку аліментів у фіксованій сумі. Якщо таких немає, то аліменти призначаються у відсотках від доходу аліментщика.

На користь повнолітнього дитини

Аліменти в твердій сумі призначаються, якщо дитина:

  • досяг повноліття;
  • НЕ працевлаштований;
  • офіційно визнаний непрацездатним;
  • потребує догляду і опіки.

Будь-яке з зазначених обставин має знайти підтвердження в суді.

На користь другого з батьків

Фіксовані аліменти призначаються, якщо:

  • колишня або чинна дружина вагітна;
  • дружина виховує спільну дитину, якій ще не виповнилося трьох років;
  • колишній або діючий чоловік офіційно визнаний потребують догляду;
  • чоловік здійснює догляд за інвалідом I групи з дитинства або проживає разом із загальним дитиною-інвалідом.

Як стягнути аліменти в твердій грошовій сумі?

Подача документів і розгляд даного питання відбувається тільки в судовому порядку. Під час судового процесу з'ясовується наявність або відсутність обставин, за якими аліменти можуть бути призначені в твердій сумі. Суд може бути обраний за місцем проживання відповідача або позивача. При цьому важливо, що сплачувати ніяких мит і зборів за розгляд справи не доведеться.

На початковому підготовчому етапі необхідно зібрати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • копію паспорта заявника;
  • документи про реєстрацію та розірвання шлюбу;
  • письмовий доказ того, що дитина живе з позивачем (можна взяти довідку з житлової організації - ЖЕУ, ТСЖ або ін.);
  • розрахунок аліментні суми;
  • обгрунтування витрат на утримання утриманця (це можуть бути: квитанції рахунків за навчання, перебування дитини в дитячому садку, на покупку одягу, взуття, продуктів харчування, ліків, рецепти, копія медичної карти - якщо дитина перебуває на обліку з якимось захворюванням).

Крім цих документів необхідно скласти позовну заяву. Воно повинно містити наступну інформацію:

  1. Назва та адреса суду, куди адресується звернення.
  2. Докладні відомості про позивача і відповідача, включаючи ПІБ, дату народження, місце прописки і проживання, рід діяльності і місце роботи.
  3. Суть позовної заяви. Воно повинно містити зрозумілий і конкретний перелік обставин, згідно з якими аліменти можуть бути призначені в твердій сумі. Також позивач повинен аргументувати бажаний розмір аліментів, привести документальні докази і свідчення свідків (за бажанням).
  4. Додатки.

Позовна заява разом з іншим переліком документів направляється на ділянку мирового судді. Причому це можна зробити в будь-який момент незалежно від дати початку аліментного терміну. Але треба пам'ятати, що стягнути аліменти можна тільки за попередніх 3 роки. Аліменти починають обчислюватися з дати подання документів в судову інстанцію.

Позов може подавати особисто сам позивач або ж його представник. У другому випадку потрібна нотаріально завірена довіреність в трьох примірниках (2 з них залишаються в суді, а один - у заявника).

У разі якщо судові тяжби затягуються, а у позивача з дитиною практично не залишається коштів для існування, можна представити клопотання про тимчасове стягнення аліментів.

Після закінчення судового провадження приймається рішення, по одному примірнику якого передається позивачу і відповідачу. Термін оскарження рішення - 10 днів. Якщо жодна сторона не скористалася цією можливістю в зазначений період, судове рішення відсилається до служби приставів для виконання.

Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі припиняється при наступних обставинах:

  • дитина усиновлюється / удочеряє третіми особами;
  • аліментник або дитина вмирає;
  • дитині виповнюється 18 років;
  • дитина отримує повну дієздатність до досягнення повноліття (найчастіше це відбувається, коли підліток починає працювати і забезпечувати себе самостійно).

Визначення розміру фіксованих аліментів

В даному питанні ключове значення має збереження для дитини колишнього рівня добробуту. При цьому враховується розмір доходів платника аліментів, сімейний стан, наявність інших утриманців та інші обставини.

Розмір фіксованих аліментів прив'язується до бюджету прожиткового мінімуму, встановленого для регіону країни, в якому проживає одержувач змісту. Сума аліментів кратна цим показником, що розраховується для неповнолітніх дітей. Якщо в регіоні бюджет прожиткового рівня не визначений, то за основу береться середній показник по всій країні. На даний момент його розмір становить в районі 6-7 тисяч рублів.

При зміні бюджету прожиткового мінімуму індексується і сума аліментів. Зазвичай це питання стоїть на контролі у роботодавця платника або виконавчого пристава. Бувають випадки, коли рівень прожиткового мінімуму збільшується, але при цьому заробітна плата платника залишається на колишньому рівні. За даних обставин аліментник вправі звернутися до суду для збереження платежів в первісному розмірі.

Зменшення аліментів у судовому порядку можливо і з інших підстав:

  1. Дитині виповнилося 16 років, і він почав отримувати власний заробіток, який хоча б частково дозволяє задовольняти його потреби.
  2. Платнику присвоєна певна група інвалідності (I або II).
  3. Дитина-одержувач аліментів знаходиться на утриманні у держави. У аліментщика з'явилися діти від інших жінок.
  4. Рівень доходів платника дуже низький.
  5. У дитини є майно, яке приносить йому регулярний дохід.
  6. У платника на утриманні є інші утриманці, наприклад, старі батьки.

Фіксовані аліменти стягуються з усіх видів доходів, посібників, премій, виплат, винагород, стипендій, за винятком:

  • допомоги по вагітності та пологах і на забезпечення дітей;
  • материнського капіталу;
  • компенсаційних виплат на путівки в оздоровчі заклади, на переклад в іншу місцевість, заміну інструменту, лікувальне харчування;
  • відрядних виплат;
  • виплат по втраті годувальника;
  • допомоги на поховання;
  • аліментів, які отримує сам платник.

Переваги та недоліки фіксованих аліментів

Головне достоїнство цього способу розрахунку аліментних платежів - можливість стягнення аліментів в більшій сумі, ніж прораховуваної у відсотках від доходу. Якщо достеменно відомо, що платник вкриває свої реальні доходи, то це найбільш оптимальний спосіб прорахунку аліментів. Однак знати - недостатньо, необхідно мати незаперечні докази, щоб уповноважені особи після розгляду присудили аліменти в твердій грошовій сумі. Судова практика у таких справах зазвичай відрізняється складністю і тривалістю. В цьому якраз-таки і полягає головний недолік фіксованих аліментів - найчастіше підтвердити точну суму доходів вельми проблематично.

Зразок заяви позову на аліменти в твердій грошовій сумі:
Зразок заяви позову на аліменти в твердій грошовій сумі:   isk_na_alimenty_v_tverdoy_denezhnoy_summe isk_na_alimenty_v_tverdoy_denezhnoy_summe.docx

Як стягнути аліменти в твердій грошовій сумі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online