Аліменти в твердій грошовій сумі в 2019 році: розрахунок, стягнення, зміна розміру виплат

  1. Що це таке
  2. Переваги та недоліки такого виду нарахування аліментів
  3. Умови і підстави для призначення цих виплат
  4. методи стягнення
  5. добровільна згода
  6. Стягнення коштів в примусовому порядку
  7. Порядок оформлення і стягнення виплат
  8. порядок розрахунку
  9. Правила зміни суми виплат
  10. Зменшення розміру виплат
  11. збільшення суми
  12. Індексація виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В даний час багато сімейних пар розлучаються, а діти залишаються жити з одним з батьків і найчастіше з матір'ю В даний час багато сімейних пар розлучаються, а діти залишаються жити з одним з батьків і найчастіше з матір'ю.

Жінці важко забезпечити достатнє матеріальне забезпечення без допомоги батька дитини, тому це спірне питання дуже актуальне в суспільстві.

Як стягнути з другого з батьків на виховання дітей аліменти в твердій грошовій сумі? Давайте розберемося в нормах законодавства РФ, які можуть зобов'язати стягувати такі кошти на утримання своїх дітей.

Що це таке

У життєвих обставинах дуже часто гроші, що стягуються з доходів відповідача в процентному співвідношенні, не задовольняють усіх потреб дитини. Вони значно нижче прожиткового мінімуму . Тому в РФ передбачений альтернативний спосіб вирішення цієї проблеми, який дозволяє утримувати щомісяця фіксований розмір виплат для його гідного проживання.

У законодавчих актах їх називають аліменти в твердій грошовій сумі.

Відмінність двох видів утримань полягає наступному: Відмінність двох видів утримань полягає наступному:

  • При стягнення коштів в частковому співвідношенні з дохідної частини батька на користь дитини, їх розмір зовсім не прив'язаний до встановленого в суб'єкті РФ прожиткового мінімуму. Стягнення частки фінансів з коштів, одержуваних їм у вигляді заробітної плати, іноді може бути проблематичним. Особливо коли у нього немає постійного робочого місця або іншого джерела доходів. Буває і випадки, коли він отримує тіньову зарплату «в конверті», з якої неможливо офіційно стягнути аліменти.
  • Присудження сплати в твердій грошовій сумі не залежить від одержуваного доходу відповідача, а встановлюється кратно прожиткового мінімуму. Тому він буде зобов'язаний щомісяця перераховувати присуджену грошову виплату на користь дитини, незалежно від того, працює він чи ні.

Гарантоване отримання постійної грошової суми дозволяє краще спланувати щомісячні витрати на дитину.

Переваги та недоліки такого виду нарахування аліментів

Отримання стягнень у твердій сумі має кілька переваг:

  1. Виникає можливість стягувати тверду суму з реального доходу відповідача. Адже не секрет, що є такі, які намагаються приховати розміри свого справжнього заробітку довідками про мінімальну зарплату або прибуток при подачі «нульових» декларацій.
  2. Це відмінний варіант вирішення фінансового питання, коли точний розмір заробітної плати встановити неможливо. У таких випадках дуже проблематично розрахувати частку від доходу.

Однак є і свої недоліки у даного способу стягнення аліментів:

  • У зв'язку з постійним зростанням цін і інфляції постійна сума може стати дуже маленькою. Після закінчення декількох років її буде недостатньо для задоволення потреб дитини, особливо, якщо в судовому рішенні не буде вказано про нарахування відсотків індексації.
  • Відсутня гарантія того, що присуджена фіксована сума буде вище, ніж частка від зарплати або більшою за прожитковий мінімум.
  • Дуже довге і складне судовий розгляд.

Умови і підстави для призначення цих виплат

Отримувати аліменти можуть такі особи:

  1. Громадяни, які виховують і містять хоча б одну неповнолітню дитину відповідача.
  2. Колишній чоловік або дружина, що займається вихованням дітей-інвалідів .
  3. Вагітна жінка від свого чоловіка, як складається в шлюбі, так і розірвав його.
  4. Один з членів подружжя, який виховує малюка до досягнення нею трьох років.
  5. Той з подружжя, який отримав інвалідність протягом 12 місяців після розлучення в зв'язку з чим він не має можливості сам себе забезпечувати.
  6. Повнолітні близькі родичі - батьки або діти-інваліди, зв'язку з неможливість працювати через погане здоров'я і не мають стабільного джерела для існування.
  7. Дружина (в тому числі і колишня), що здійснює догляд за дитиною-інвалідом дитинства 1 групи.

Навіть якщо зазначені особи вже висуділі і отримують аліментні гроші у вигляді певної частки від доходів відповідача, вони все одно можуть заявити до суду про переведення їх розміру в фіксовану щомісячну суму.

методи стягнення

Отримання грошових коштів можливо як за обопільною згодою, так і через суд в тому випадку, якщо відповідач ухиляється від виконання своїх обов'язків у добровільному порядку.

Розглянемо більш докладно обидва ці варіанти.

добровільна згода

Якщо між подружжям відбувся розрив, але вони зберегли повагу один до одного, то вони можуть прийти до обопільної згоди з питання перерахування матеріальної допомоги на дитину.

Для цього їм необхідно підписати аліментні угоду в присутності нотаріуса.

Буває і так, що батько радий сам надавати фінансову допомогу. У такому випадку від подружжя не потрібно подавати заяву. Чоловік може самостійно ініціювати постійні виплати, направивши в адміністрацію підприємства свою заяву.

Для утримання аліментів у твердій грошовій сумі необхідно в документі вказати такі дані:

Стягнення коштів в примусовому порядку

У разі незгоди платника з доводами одержувача необхідно скласти і подати позов до суду.

Тоді визначати фіксовану суму щомісячних утримань буде суддя, виходячи із затвердженого законом прожиткового мінімуму. Для кожного суб'єкта Федерації його встановлюють регіональні влади самостійно.

для складання позову можна звернутися до досвідчених юристів.

Розмір фіксованої виплати можна періодично переглядати. Однак це слід робити тільки в тих випадках, коли відбулася істотна зміна матеріального становища у платника.

Для заявника важливим моментом є процедура оформлення і подачі позовів для утримання коштів з відповідача. Необхідно зосередиться і виконати все правильно, щоб не втратити дорогоцінний час. Для заявника важливим моментом є процедура оформлення і подачі позовів для утримання коштів з відповідача

Порядок оформлення і стягнення виплат

Основоположні права одержувачів аліментних виплат викладені в 13 розділі Сімейного кодексу РФ.

За чинним законодавством подібного роду справи про стягнення фіксованої суми з відповідача не можуть бути оформлені у вигляді судового наказу. Розгляд проводиться тільки після подачі позовної заяви з залученням в процес обох сторін. Причому суд відкриє провадження з даного питання в тому випадку, якщо відсутня взаємна угода між сторонами.

Причинами для збудження судового розгляду з метою присудження фіксованого розміру аліментів можуть послужити такі обставини:

  1. Доходи у відповідача мінливі. Наприклад, в РФ досить поширений вид отримання заробітку - це вахтовий метод. При такій зайнятості дохід працівників не характеризується, як постійний, тому стягнення аліментних виплат в твердому грошовому вираженні є в такій ситуації найбільш доцільним.
  2. Якщо відповідач отримує дохід не в грошовому, а натуральному вигляді, то присудження виплати постійної суми грошей буде найбільш зручним для задоволення потреб дитини, виховується другою стороною.
  3. Коли за свою роботу відповідач отримує заробіток в іноземній валюті, то фіксовані відрахування стають відмінним варіантом вирішення питання. У РФ є зобов'язання: батьки повинні забезпечувати своїх неповнолітніх дітей навіть у випадку знаходження за кордоном. Тому суд легко може присудити утримання аліментів у фіксованій сумі.
  4. Якщо відповідач не має постійної роботи і перебивається випадковими заробітками, але він має у власності рухоме та нерухоме майно. У даній ситуації суд може прийняти рішення про вилучення всього майна відповідача на користь одержувача.
  5. Коли громадянин ухиляється від своїх обов'язків по наданню матеріальної допомоги на утримання дитини і приховує реальні доходи, суд присуджує аліменти у фіксованій сумі, виходячи з наданих позивачем фактів.
  6. Якщо розмір аліментів, утримуваний в частках, призводить до важким умовам існування однієї зі сторін.

Позивач має право адресувати свою заяву в суд, як за місцем проживання боржника, так і в свій районна філія. Розбирає обставини таких справ мировий суддя. Заява приймається без оплати держмита.

порядок розрахунку

Присуджується світовим судом фіксована сума насамперед залежить від того рівня прожиткового мінімуму, який встановлений місцевою владою в суб'єкті РФ. Якщо ж він не був прийнятий місцевим урядом, то при призначенні стягнень беруть до уваги той рівень, що був призначений для всієї країни. Для прийняття рішення ці параметри є основними для призначення утримань в мінімальному розмірі.

У кожній конкретній ситуації аліментні утримання в твердій грошовій сумі призначаються по-різному, виходячи з доходів відповідача і потреб дитини. При визначенні суми виплати суддя, перш за все, розглядає інтереси дітей чи інших одержувачів, а потім вже платника аліментів.

Прийняте рішення не повинно привести до істотного погіршення умов життя дітей.

Правила зміни суми виплат

Раннє прийняті рішення мирових суддів можна переглядати. Зміни можуть, як збільшити, так і зменшити призначену до утримання суму.

Все залежить від причини, по якій одна зі сторін звертається з даного питання до судового органу. Однак самостійно вирішувати, скільки буде відраховано на користь одержувача, не має права ні аліментник, ні бухгалтер компанії, де він працює.

Найчастіше причинами звернення до суду з питання зміни фіксованої суми аліментів є наступні обставини:

  1. Відбулися зміни в дохідній частині відповідача, істотно відбилися на його матеріальний стан.
  2. У аліментщика настав новий сімейний стан.
  3. Погіршення здоров'я платника, що призвело до його інвалідності та втрати працездатності.

При наявності таких вагомих причин може відбутися зменшення або збільшення затвердженої суми аліментів. Вона заново призначається тільки в судовому порядку. При складанні позову потрібно вказати, які з'явилися підстави для зміни твердої суми в сторону збільшення або зменшення. Їх необхідно підтвердити їх вагомими доказами.

Якщо між сторонами укладено угоду, то для оформлення змін необхідно внести відповідні дані в цей документ. Нові зміни в такому випадку слід виконати в добровільному порядку спільно обома сторонами і завірити нотаріально.

Зміна в підвищенні фіксованою повинно стосуватися потреб обох батьків або дитини, але платник при цьому не може залишитися зовсім без засобів до існування. Якщо ж відповідач хоче знизити розмір утримань, то це не повинно позбавити дитину необхідних матеріальних благ.

Зменшення розміру виплат

Є ряд вагомих причин, коли суд переглянути тверду суму аліментів і призначити їх в меншому розмірі:

  1. Зниження виплат може бути встановлено в тому випадку, якщо у платника погіршилося матеріальне становище. Він може бути звільнений при скороченні штату підприємства або серйозно захворіти, отримати інвалідність і т.д. Такі обставини різко знижують доходи, тому він може звернутися до суду з питання зменшення розміру аліментів.
  2. Якщо в складі сім'ї відповідача відбулися зміни і у нього зросла кількість утриманців, то суд теж може урізати розмір стягнень. Наприклад, коли народжується малюк і дружина перебуває в декретній відпустці , То відповідач повинен забезпечити гідне утримання їм теж. Згідно із законом він повинен містити і малозабезпечених старих батьків, які втратили працездатність. Все це вагомі причини, які можуть вплинути на зниження відрахувань з його доходів.
  3. Причиною зниження виплат може стати наявність у дитини власного майна, що дає йому хороший дохід. Або якщо він знаходитися на утриманні держави.

збільшення суми

Підставами для збільшення розміру стягнень на користь одержувача аліментів можуть бути обставини, що вплинули на поліпшення матеріального становища відповідача. Як правило, заява подає той, хто зацікавлений в отриманні великих сум. При цьому в суді потрібно підтвердити мотивацію свого позову доказами.

Основними причинами, на які може посилатися заявник такі:

До суду з позовною заявою може звернутися будь-яка зі сторін, щоб вплинути на розмір стягнень. Головне, щоб були докази, що підтверджують виникнення вагомих обставин, що вплинули на матеріальне становище платника або одержувача.

Індексація виплат

Інфляція має істотний вплив на матеріальне становище одержувача коштів, тому що фіксована сума виплат з часом знижує купівельну спроможність при істотному зростанні цін.

Тому законом передбачені умови для збільшення розміру аліментів - індексація. Цей параметр дозволяє збільшувати суму відповідно до зростання прожиткового мінімуму, який щоквартально визначається на федеральному або регіональному рівні. Таким чином, індексація фіксованих стягнень провадиться щокварталу судовим приставом або працедавцем платника.

Про стягнення аліментних виплат в твердій грошовій сумі розказано в наступному відеосюжеті:

Як стягнути з другого з батьків на виховання дітей аліменти в твердій грошовій сумі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online