Аліменти на утримання дружини до 3 років: розмір, скільки платити, стягнення аліментів на утримання матері дитини до трьох років

  1. Законодавство
  2. В яких випадках мати дитини може подати на аліменти
  3. Подружжя знаходяться в офіційному шлюбі
  4. Батьки не були розписані
  5. Дитина обов'язково повинен бути рідним потенційним платником аліментів
  6. Дитині має бути не більше 3-х років
  7. Оформлення аліментів на утримання дружини
  8. Добровільне аліментні угоду
  9. Стягнення через суд
  10. Позовна заява на утримання матері дитини до 3 років
  11. Зразок заяви на утримання матері і дитини до 3 років
  12. Необхідні документи
  13. Розмір аліментів на матір дитини до 3 років
  14. Зміна розміру аліментів
  15. Зразок заяви на зміну розміру аліментів
  16. До якого віку виплачуються аліменти
  17. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Слово «аліменти» у всіх в першу чергу асоціюється з матеріальною допомогою неповнолітній дитині, яка не проживає з одним з батьків

Слово «аліменти» у всіх в першу чергу асоціюється з матеріальною допомогою неповнолітній дитині, яка не проживає з одним з батьків. Про те, що рідний батько зобов'язаний утримувати ще й дружину в період її вагітності та перебування у декретній відпустці, знає не кожен, хоча в російському законодавстві ця умова відноситься до стандартних. Суть таких аліментів полягає в тому, щоб забезпечити повноцінні умови для розвитку дитини і задоволення його потреб, поки мати не має змоги її утримувати на частину своїх доходів і себе в тому числі, так як не може кинути грудного малюка і влаштуватися на роботу. Саме тому в Сімейному Кодексі зафіксовано таке поняття, як «аліменти на дитину до 3 років». До таких аліментів на утримання матері майбутнього або вже народжену дитину відносяться як жінки, перебували у шлюбі, так і немає, головне, щоб документально було підтверджено факт спорідненості батька з дитиною. Отже, які нюанси містить в собі дане питання.

Законодавство

Щоб бути впевненим у своїх вимогах, необхідно знати, що закон знаходиться на вашому боці, а саме якими статтями регулює дане правило. Що стосовно утримання дитини разом з його матір'ю до настання малюкові 3-річного віку, то дане право зафіксовано статтею 89 і 90 Сімейного Кодексу РФ, згідно з яким ця відповідальність лягає на плечі рідного батька незалежно від того, перебували батьки в офіційному шлюбі чи ні. Крім того, описане правило поширюється і для аліментів на вагітну дружину, яка виношує їх спільну дитину і визнана тимчасово непрацездатною.

Є також і інше законна підстава: стаття 256 Трудового Кодексу, де сказано, що жінка може йти в оплачувану відпустку після 30 тижнів вагітності, а також до 1,5 років після пологів для догляду за дитиною. Час, що залишився від 1,5 до 3 років, поки дитина не піде в садок, жінка може з поважної причини не працювати, за нею зберігається робоче місце, однак грошово їй вже не компенсують цей період. Відповідно, вона потребує додаткової матеріальної допомоги і так як вона не працює через виховання дитини, то про це повинен подбати його рідний батько.

В яких випадках мати дитини може подати на аліменти

По аліментах на утримання майбутньої матері і в період її декретної відпустки, законодавство висуває ряд вимог. Отже, які умови повинні дотримуватися:

Подружжя знаходяться в офіційному шлюбі

Як би не здавалося це дивним, але таке в судовій практиці зустрічається нерідко і закон при цьому не проводить розмежувань, фактично батьки дитини розписані на сьогоднішній день чи ні. Іноді подружжя знаходиться на стадії шлюборозлучного процесу, і жінка потребує матеріальної допомоги або, проживаючи разом зі своїм чоловіком, він ніяк її не забезпечує, а сама вона не може утримувати себе через вагітність або знаходження в декретній відпустці по догляду за дитиною. Дане право дотримується за матір'ю і після розірвання шлюбу, головне, щоб дитина була зачата під час офіційного шлюбу.

Батьки не були розписані

Як і в попередньому випадку обов'язок з батька за змістом непрацездатних членів сім'ї з нього не знімається. Так як жінка виношує або вже виховує їх спільну дитину, якій ще не виповнилося 3 років, то батько повинен забезпечувати не тільки малолітнього утриманця, а й його мати. Адже вона не може кинути малюка і влаштуватися на роботу, щоб самостійно себе утримувати. Однак тут існує ще одна поправка: ім'я батька даної дитини має бути зафіксовано документально або доведено батьківство через суд.

Дитина обов'язково повинен бути рідним потенційним платником аліментів

Про це ми вже сказали раніше, що ім'я батька має стояти в свідоцтві про народження дитини або його заміняв судовий наказ про встановлення батьківства. Якщо чоловік заперечує цей факт, тому і відмовляється виплачувати аліменти на дитину до 3 років, то суд призначить проведення генетичної експертизи. При доказі цього факту, відповідальність з нього знімається. Єдиним обмеженням щодо оскарження спорідненості майбутньої дитини і потенційного батька, є загроза викидня під час вагітності.

Дитині має бути не більше 3-х років

Як ми вже говорили, зміст матері можливо під час її декретної відпустки, який при стандартних умовах становить 3 роки. Тому після того як відпустку по догляду за дитиною до трьох років закінчується, відповідальність по аліментах на дружину теж закінчується і залишається тільки обов'язок забезпечувати свою дитину. Винятком є ​​той випадок, коли дитина є інвалідом і потребує постійного догляду, в результаті чого мати, яка проживає з ним, не може вийти на роботу. Тоді аліменти будуть виплачуватися на утримання обох утриманців.

Якщо дитина доводиться не рідним платником аліментів, але він перебуває у шлюбі з його матір'ю і знав про це раніше, то відповідальність за його змістом не знімається з батька.

Оформлення аліментів на утримання дружини

Як і при аліментних виплат, даний вид стягнень може вирішуватися двома способами: за обопільною ініціативою обох батьків або через судові органи, тобто примусово.

Добровільне аліментні угоду

Добровільне угода має на увазі ситуацію, коли батько розуміє в якому становищі опинилася мати дитини, вона розраховує на його підтримку, а він, у свою чергу, не ухиляється від матеріальної допомоги, тим більше що від цього безпосередньо залежить виховання його дитини. На сьогоднішній день однією з головних помилок є усна домовленість між подружжям про майбутньої допомоги. І навіть якщо спочатку платником аліментів не ухиляється від аліментів на утримання дружини, то це не означає, що в майбутньому це не переросте в проблему. Ви повинні розуміти, що усна домовленість не має ніякої юридичної сили, тому довести факт припинення виплат буде практично неможливо. Саме тому будь-які домовленості повинні фіксуватися на папері з проставленням підписів, а після завірятися нотаріусом.

Нотаріальне оформлення добровільного угоди займе всього один день. Від вас буде потрібно лише прийти до обопільної згоди стосовно суми майбутніх аліментів, їх форми, порядку, регулярності та відповідальності сторін. Всі ці пункти обов'язково прописуються нотаріусом в договорі, щоб при їх порушенні можна було звернутися до суду для оспорювання (стаття 99, 100 СК РФ). Посвідчену згоду прирівнюється до судового рішення.

Спосіб добровільного змісту подружжя набагато практичніше для обох сторін, на відміну від примусового, так як вони можуть між собою обговорити всі нюанси і вибрати найбільш зручний варіант.

Стягнення через суд

Якщо попереднє умова не дотримується, то мати, яка має дитину, зобов'язана буде звернутися до судового органу для стягнення матеріальної допомоги в примусовому порядку. Для цього необхідно, щоб дотримувалися всі перераховані вище умови про які ми говорили раніше. Якщо перешкод немає і батько ухиляється від аліментів на дитину, то мати, яка знаходиться в декреті, може подати позов за місцем проживання батька на примусове стягнення. До нього обов'язково потрібно буде підкласти пакет документів, що підтверджують підставу для стягнень (стаття 23 ЦПК РФ). Якщо крім присудження виплат аліментів є й інші складності, наприклад, батько приховує своє місцезнаходження, порушує домовленості нотаріального угоди і т.д., то заява подається до районного суду (стаття 24 ЦПК РФ).

Після подачі необхідних документів суд приступає до розгляду справи. На це зазвичай іде від 10 днів до одного місяця (термін залежить від місця розгляду спору - світовий або районний суд). Після цього суд виносить рішення. Якщо воно позитивне, то позивачеві і судовому приставу видається виконавчий лист (або надсилається за місцем його офіційної роботи), на основі якого на законних підставах повинні виплачуватися аліменти. Сума матеріальної допомоги також визначається суддею.

Якщо відповідач не згоден з судовим рішенням, він може оскаржити його протягом 10 днів з дня видачі виконавчого листа.

Позовна заява на утримання матері дитини до 3 років

Отже, справа про примусове стягнення аліментів буде розглянуто тільки після подачі позовної заяви. Для цього він повинен бути правильно юридично оформлений. З докладним оформленням такої заяви можна ознайомитися в статтях 131, 132 ЦПК РФ. Таким чином, він повинен включати:

  • назва «Позовна заява»;
  • повна назва органу, куди подається - світовий або районний суд;
  • персональні дані кожної зі сторін;
  • причину подачі позову, а також її юридичну обгрунтованість (статті 89, 90, 91, 117 СК РФ);
  • перелік підкріплених документів;
  • дата, підпис.

Зразок заяви на утримання матері і дитини до 3 років

завантажити завантажити   Завантажити зразок позовної заяви на утримання матері і дитини до 3 років
Завантажити зразок позовної заяви на утримання матері і дитини до 3 років

Держмито при стягненні аліментів з матері не покладається. Вона береться з відповідача, тобто з батька дитини (стаття 333. 36 частина 2 пункт 1 НК РФ).

Необхідні документи

До позовної заяви обов'язково підкріплюються необхідні документи. Даний список зазвичай включає в себе:

  • документ, що підтверджує особу заявника (паспорт);
  • якщо батьки перебували або перебувають у шлюбі, то свідоцтво про шлюб або про його розірвання;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка з ЖЕКу про спільне проживання матері з дитиною;
  • довідка, що жінка перебуває в декретній відпустці і у неї відсутня дохід.

У разі якщо жінка перебуває на етапі вагітності, то замість свідоцтва про народження дитини потрібно довідку з жіночої консультації про те, що вона складається там на обліку. Всі перераховані документи крім паспорта подаються в оригіналі, тому подбайте про це заздалегідь.

Розмір аліментів на матір дитини до 3 років

На даний момент законом не встановлено один єдиний розмір аліментів, який може покладатися на утримання жінки з дитиною, яка не досягла 3-хлетенго віку. Тут суддя буде одночасно враховувати ряд обставин:

  • матеріальне становище кожної зі сторін;
  • їх сімейний стан;
  • можливий додатковий дохід;
  • стан здоров'я;
  • наявність інших утриманців і матеріальних обов'язків.

Для такого виду аліментів властива тільки тверда форма щомісячних виплат. Вона встановлюється виходячи з рівня прожиткового мінімуму в даному регіоні, а також потреб позивача. У кожному конкретному випадку розмір буде неоднаковим. Це може бути як 2 прожиткових мінімуми, так і строго мінімальний його розмір. Надалі при збільшенні даного показника на душу населення відбувається індексація аліментів в результаті чого вони також будуть збільшуватися (стаття 117 СК РФ).

Якщо питання виплати аліментів вирішувалося за обопільною згодою батьків, то вони мають право самостійно визначити фіксований розмір аліментних виплат, але тільки не нижче рівня, встановленого законодавством (стаття 103 СК РФ). Як показує практика, зазвичай батькові доводиться віддавати майже половину свого заробітку на утримання дружини і малолітньої дитини.

Зміна розміру аліментів

Як і при інших видах аліментів, виплати на дружину в період догляду за дитиною також можна змінити в більшу або меншу сторону. Така вимога висувається при обмеженні інтересів однієї зі сторін. Найчастіше про зміну аліментів, а саме про їх зменшення вимагає батько шляхом написання зустрічного позову з претензією, що решта суми не покриває його витрат, які відносяться до категорії життєво важливих. Щоб суд задовольнив дане прохання, платником аліментів доведеться привести не тільки вагомі аргументи, але і підкріпити все це доказами - довідками, чеками, показаннями свідків. Питання про зміну розміру аліментів в більшу сторону, при подачі повторного позову матір'ю, також повинен бути підкріплений довідками, наприклад, про різке погіршення здоров'я або позбавлення постійної житлоплощі. Якщо стягнення аліментів відбувається за добровільним нотаріальному угодою, то після обговорення між батьками зміни розміру наступних виплат, кінцева домовленість повинна бути зафіксована на папері, завірена і підкріплена як доповнення.

Зразок заяви на зміну розміру аліментів

завантажити завантажити   Завантажити зразок позовної заяви на зміну розміру аліментів
Завантажити зразок позовної заяви на зміну розміру аліментів

До якого віку виплачуються аліменти

Після того як піднімається питання про присудження аліментів матері дитини, разом з ним кожна зі сторін цікавиться: до якого часу потрібно здійснювати відрахування?

  • після закінчення декретної відпустки і виконання трьох років дитині матір зобов'язана вийти на роботу, в результаті чого аліменти будуть надходити тільки на одного утриманця - дитини;
  • якщо дитина інвалід, то аліментні виплати можуть продовжити до настання йому 18 років, за умови, що дитина потребує постійного догляду;
  • якщо дитина-інвалід 1 групи і його працездатність загублена на постійній основі до кінця життя, то і аліменти будуть виплачуватися весь час, поки дитина вимагає сторонньої допомоги, а крім матері більше нікому її надати;
  • за добровільною згодою сторін це питання може регулюватися відповідно до вашим інтересам, однак, не порушуючи норми законодавства, тобто все 3 пункту описані вище.

Якщо жінка повторно вийшла заміж до того як дитині виповнилося три роки, то відповідальність за виплату аліментів на колишню дружину знімається, батько буде продовжувати платити аліменти тільки на свою дитину.

На сьогоднішній день лише одиниці колишнього подружжя містять не тільки своєї дитини, але і дружину, яка перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною до 3 років. Тому, якщо у вас гостро стоїть питання матеріального забезпечення не тільки дитини, але і себе, сміливо подавайте заяву в суд. Дане право регулюється статтями Сімейного Кодексу, а це значить, що як раз таки, правильно робите ви, а не батько, який ухиляється від аліментів.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online