Аліменти на трьох дітей: скільки відсотків, розмір суми і розрахунок

  1. У яких випадках можна стягнути аліменти на трьох дітей
  2. Розмір аліментів на 3 дітей
  3. Відсотки по аліментах на трьох дітей
  4. Тверда грошова сума
  5. Аліменти на 3 дітей від різних шлюбів
  6. Приклад розподілу аліментів на трьох дітей від різних шлюбів
  7. В яких випадках сума аліментів може перевищити 50%
  8. Стягнення аліментів на трьох дітей
  9. За згодою
  10. через суд
  11. З яких доходів стягуються аліменти
  12. Умови для припинення аліментних зобов'язань
  13. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не можна сказати, що багатодітні сім'ї сьогодні це рідкість, особливо з огляду на хорошу державну підтримку в Росії у вигляді материнського капіталу, проте не дивлячись на це, такий вид родини, як будь-який інший, не застрахований від розлучення

Не можна сказати, що багатодітні сім'ї сьогодні це рідкість, особливо з огляду на хорошу державну підтримку в Росії у вигляді материнського капіталу, проте не дивлячись на це, такий вид родини, як будь-який інший, не застрахований від розлучення. Одним з головних питань шлюборозлучного процесу на сьогоднішній день залишається утримання дітей, особливо тим батьком, який не буде з ними проживати. Троє дітей - це непосильна ноша для однієї матері, але батько про це не завжди розуміє. Саме тому на бік матері з дітьми стає гілка закону, яка зобов'язує другого з батьків в рівній мірі допомагати своїм законним дітям. А ось який розмір аліментів на трьох дітей покладається згідно із законодавством РФ, а також, яким чином стягнути з несумлінного батька покладатися допомогу дитині, про все про це ми детально розповімо.

У яких випадках можна стягнути аліменти на трьох дітей

Незважаючи на те, що стаття 80 Сімейного Кодексу зобов'язує батьків утримувати своїх дітей до настання нею повноліття, вона також замість висуває ряд умов, на основі яких можна стягнути аліменти. Отже, що входить до цього переліку:

  1. Діти повинні доводитися батькові рідними або усиновленими, не просто на словах, а документально. Підтвердженням може служити свідоцтво про народження, прийняте судом рішення про встановлення батьківства або документ на усиновлення. Необхідно відзначити, що якщо дитина не є кровним батькові, але батько був одружений з його матір'ю і знав про це, то з нього не знімається відповідальність за аліментами.
  2. Дітям має бути не більше 18 років, так як згідно зі статтею 85 Сімейного Кодексу, при досягненні повноліття дитиною, цей обов'язок, а саме його зміст, з батьків знімається. Винятком буде вважатися той випадок, якщо дитину визнано непрацездатним (інвалідом). Тоді батьки його забезпечують до кінця життя.

Звичайно, троє дітей - це не тільки велика відповідальність, але і величезне навантаження на сімейний бюджет, тому як би батькові не хотілося ухилитися від покладеного на нього обов'язки або зменшити встановлену згідно із законом суму аліментів на трьох дітей, у нього цього не вийде. Судові пристави суворо стежать за дотримання даних правил. Крім того, мати має право отримувати аліменти на кожну дитину, незалежно від того народжені діти в одному або різних шлюбах.

Розмір аліментів на 3 дітей

Тепер необхідно розібратися з розміром аліментних виплат, які належать на 3 утриманців після розлучення подружжя. За відповіддю звернемося до законодавчої бази РФ, а саме до Сімейного Кодексу, щоб твердо розуміти, скільки може отримувати мати трьох дітей.

Відсотки по аліментах на трьох дітей

Згідно зі статтею 81 Сімейного Кодексу, розмір аліментів при наявності в сім'ї троє дітей і більше дорівнює половині заробітку батька, а саме 50% від загального щомісячного доходу. Тобто на одну дитину буде припадати 16,7% від зарплати батька. Відсотки будуть розраховуватися не тільки з офіційного заробітку батька, але і з додаткового. Це правило також стосується і тих платником аліментів, які є індивідуальними підприємцями або пенсіонерами.

Розмір майбутніх відрахувань на дітей може бути скоректований на розсуд судді, взявши до уваги такі нюанси:

  • інтереси дітей і платника;
  • соціальне і матеріальне становище кожної зі сторін;
  • стан здоров'я кожного з батьків;
  • наявність підтвердних документів про особливе становище однієї із сторін;
  • наскільки розмір аліментів покриває потреби дітей.

Пропорційна форма використовується при аліменти, коли батько має постійний щомісячний дохід, який підтверджений довідкою з місця роботи. Необхідно також відзначити, що сума відсотків може бути і більше, проте не повинна перевищувати 70% від загального заробітку (стаття 99 СК РФ). Збільшений розмір виплат може бути встановлений при утворенні заборгованостей по аліментах за минулі періоди, а також при наявності інших утриманців.

Тверда грошова сума

Найчастіше аліменти на трьох дітей встановлюються у відсотках від загального заробітку, як ми вже говорили раніше - це 50%. Однак, іноді на розсуд судді або за бажанням одержувача, розмір суми аліментів може бути встановлений в твердій формі для кожного місяця. До такого способу стягнення вдаються, коли платник має мінливий дохід, або працевлаштований неофіційно, в результаті чого не можна перевірити достовірність інформації про його фактичний заробіток. Такий спосіб встановлення розміру аліментних виплат застосовується, коли у судді або матері виникають підозри про фактичний дохід платника, який хоче навмисне зменшити суму аліментів.

При розрахунку розміру твердої суми аліментів, суддя буде брати за основу показник прожиткового мінімуму в даному регіоні. Їх кінцева сума не повинна бути нижче даного показника на одну дитину. Це правило також має враховуватися, якщо виплата аліментів здійснюється на добровільних засадах, тобто батько допомагає своїм дітям без примусового стягнення судовим органом. Таким чином, розмір аліментів за особистою ініціативою батька не повинен бути менше того розміру, що встановлений законодавством, отже, не утискав інтереси дітей.

Обов'язок по аліментах на трьох дітей не зніметься з батька, навіть якщо він не має стабільного заробітку або взагалі є безробітним.

Аліменти на 3 дітей від різних шлюбів

Сьогодні вже нікого дивує той факт, що діти можуть бути від різних шлюбів. Як в такій ситуації буде платити матеріальну допомогу батько? Якщо звернутися до нарахування відсотків на неповнолітніх утриманців, то одна дитина за законом має право отримувати 25% від загальної зарплати батька, двоє дітей - 33%, а якщо троє, то 50%. Таким чином, чим більше дітей, тим менше стає їх потенційна частка. Тобто якщо у батька є ще діти від іншого шлюбу, то добробут першої дитини автоматично знизиться. Тут закон ніяк не може змінити ситуацію, так як в такому випадку будуть порушуватися права платником аліментів.

Незалежно від того, скільки дітей у платником аліментів від різних шлюбів, вони повинні отримувати однакову суму аліментів, якщо для їх збільшення або зменшення немає поважних причин.

Приклад розподілу аліментів на трьох дітей від різних шлюбів

Для прикладу візьмемо ситуацію, стосовно нашої теми - у батька є 3 дітей і всі вони від різних шлюбів. Як буде розподілятися частина доходу між ними? Так як за законом на трьох дітей належить віддавати половину загального заробітку, то на одну дитину відповідно припадатиме по 16,7%. Якщо заробітна плата у батька становить 40 000 рублів, то одна дитина отримає 6 680 рублів, а якщо крім нього більше не було б утриманців у платника, то мати дитини отримувала б 10 000 рублів. Як ми вже сказали, сума в деяких випадках на конкретну дитину може бути збільшена, якщо для цього є серйозні підстави, наприклад, дитина-інвалід і вимагає більше витрат на своє здоров'я, або його мати є непрацездатною, і не може з поважної причини його повноцінно забезпечувати.

В яких випадках сума аліментів може перевищити 50%

Відповідно до закону, платником аліментів повинен віддавати з кожного місяця 50% свого доходу на 3 неповнолітніх утриманців. Але це не остаточна цифра. Даний розмір може бути збільшений, але також він не повинен перевищувати 70% від загального заробітку. Це пов'язано з тим, що у платника на руках повинна залишатися сума не менше 30%, для мінімального покриття його щоденних потреб. Найчастіше більше половини доходу у батька можуть забирати, якщо по аліментах утворилася заборгованість за минулі періоди, а також, якщо мати або дитина знаходяться в скрутному становищі або у платника мають інші утриманці - батьки, вагітна дружина.

Стягнення аліментів на трьох дітей

Для стягнення аліментів можна вдаватися до двох способів: добровільне і примусове.

За згодою

Добровільне стягнення відбувається за згодою обох сторін, якщо батько не відмовляється допомагати своїм дітям. За добровільними аліментах найкраще укладати нотаріальне угоду, так як усна форма не завжди дає гарантію про сумлінному виконанні зобов'язань перед дітьми. Такий спосіб вирішення питання про матеріальне забезпечення дітей дозволяє уникнути тривалої і трудомісткої судової процедури. Крім того, за допомогою добровільної угоди можна самостійно врегулювати суперечки і претензії, а також налагодити процес виплати аліментів в зручній формі. Головне в даній угоді вказати всі важливі моменти, які можуть вплинути на отримання аліментів, а саме:

  • форма і порядок виплат;
  • розмір аліментів;
  • регулярність виплат;
  • відповідальність сторін за недотримання угоди;
  • реквізити для перерахування коштів.

Добровільне угоду, завірене нотаріусом, має таку ж законну силу, як і судове рішення.

через суд

Через суд вирішується питання в примусовому порядку, коли батько ухиляється платити аліменти добровільно. Для цього матері необхідно написати позов до мирового суду. Заява пишеться за місцем проживання відповідача. Якщо у матері немає такої можливості, то законом допускає подача позову за місцем проживання позивача. Разом із заявою подається пакет документів, повний його список видадуть в канцелярії суду. Що стосовно сплати держмита за розгляд справи, то вона з позивача не береться, так як питання в першу чергу стосується інтересів дітей. У визначений термін суддя знайомиться зі справою, зазвичай на це йде не більше місяця і виносить своє рішення. Рішення підкріплюється виконавчим листом, на основі якого здійснюється стягнення аліментів.

Якщо у матері діти від різних шлюбів, то для стягнення аліментів на кожного, необхідно подавати кілька позовів до суду.

З яких доходів стягуються аліменти

Аліментах характерно властивість співвідношення реального доходу платника і встановлених відсотків, в залежності від кількості дітей. Отже, для розрахунку реального заробітку батька до уваги будуть братися наступні види доходів:

  • зарплата;
  • премії;
  • всі види доплат;
  • перерахунок;
  • чистий прибуток від ведення власного бізнесу;
  • пенсія;
  • стипендія;
  • посібник;
  • прибуток від цінних паперів;
  • доходи від інтелектуальної діяльності;
  • авторські виплати.

У розрахунок не беруться будь-які види державної допомоги цільової спрямованості, наприклад, материнський капітал або допомогу на відновлення здоров'я. Також не допускається в розрахунок компенсація відрядних або кошти, виділені на придбання робочого приладдя. Якщо загальна сума по аліментах на трьох неповнолітніх утриманців значна, то батько може домовитися з матір'ю про передачі рівноцінного майна за кілька місяців або років вперед, якщо її це влаштовує. Дане правило також поширюється на регулярну допомогу у вигляді іграшок, продуктів харчування, одягу та інше.

Умови для припинення аліментних зобов'язань

Для припинення виплат аліментів необхідно додержуватися таких умов:

  • Смерть платником аліментів або утриманця;
  • Дітям виповнилося 18 років, а відповідно вони вважаються працездатними і зобов'язані самі себе утримувати;
  • Дитину усиновили.

Таким чином, Сімейний Кодекс чітко регулює матеріальні відносини між дітьми і батьками, які не проживає з ними, але зобов'язаний утримувати його в рівній мірі, як і мати або опікун. Згідно вишерассмотренним двома варіантами стягнення, найкраще вирішити дане питання добровільно за взаємною згодою. Якщо доля дітей батькові не байдужа, то він може допомагати їм не тільки в рамках розміру, встановленого законом. Крім того, під матеріальною допомогою дітям розуміється не тільки грошова складова, а й інші блага.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Як в такій ситуації буде платити матеріальну допомогу батько?
Як буде розподілятися частина доходу між ними?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online