Аліменти на трьох дітей - скільки відсотків повинен платити батько в Росії

  1. Обов'язки батьків щодо утримання дітей
  2. Сума аліментних виплат
  3. різні шлюби
  4. Аліменти в процентах до заробітку
  5. Аліменти в твердій сумі
  6. Чи можна змінити розмір аліментів
  7. У бік збільшення
  8. У бік зниження
  9. Порядок зміни розміру аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На жаль, розлучення між подружжям не рідкість, трапляються вони і в багатодітних сім'ях. Але дітей треба ростити, а це вимагає чималих коштів, особливо коли їх троє і більше. Одному дорослій людині, з яким залишилися дітлахи, впоратися з фінансовою проблемою складно. Та й закон передбачає відповідальність обох батьків, тому аліменти на 3 дітей доведеться платити тому, хто пішов з сім'ї. Який відсоток від зарплати йде на аліменти, чи є можливість змінити фіксовану навантаження, як виглядає зразок заяви на стягнення аліментів?

Обов'язки батьків щодо утримання дітей

Згідно із законом РФ основний обов'язок батьків - утримання дітей, які не досягли повноліття.

Причому неважливо, виховують вони їх в сім'ї спільно або живуть окремо, чи мають іншу дитину в подальшому шлюбі, так як держава захищає права своїх малолітніх громадян. Коли один з батьків не проживає в сім'ї, виникають аліментні зобов'язання, які закон зобов'язує виконувати неухильно.

Скільки відсотків від зарплати становлять виплати залежить від кількості дітей, головне, щоб вони складалися в кровній спорідненості з батьком або були їм усиновлені. А також дитині, на яку стягуються аліменти, не повинно виповнитися 18 років.

Особливо актуально питання стоїть в багатодітних сім'ях, адже розміри платежу складають значну суму, а це серйозно б'є по бюджету. Для вирішення ситуації за зобов'язаннями змісту своїх нащадків батьки можуть вирішити питання таким чином:

  • Висновок добровільного угоди, завіреного нотаріально, про щомісячні, разових або періодичних виплат аліментів у відсотках або у формі встановленої суми.
  • В разі відсутності домовленості одержувачу необхідно подати заяву на аліменти до суду на розгляд, де на підставі довідки про доходи аліментщика розраховується сума його щомісячних відрахувань, що сплачуються за виконавчим листом.

У будь-якому випадку на кожну дитину визначається рівнозначна частка, навіть коли вони ростуть в різних сім'ях.

Сума аліментних виплат

Сімейне законодавство РФ говорить, що розмір аліментів на трьох дітей і більше - повинен бути не нижче 50% від офіційного заробітку платника. Платіж на два дитини становитиме 33%, а за одного, відрахування дорівнюють 25%.

Точні суми виплат визначаються з урахуванням наступних умов:

  • соціального стану та фінансового стану платника;
  • доходів, які підтверджені документально;
  • його сімейної ситуації;
  • присутності інших утриманців;
  • стану здоров'я.

А також враховуються інші значущі фактори і рівень життя, до якого звикли діти. Як розрахувати розмір виплат? Стягнення аліментів відбувається зазвичай за двома схемами:

  • Пайова співвідношення. Це фіксований відсоток від заробітної плати, стипендії, пенсії або допомоги, прибули роботи приватного підприємства.
  • У твердій сумі. Коли платник щомісяця має сплачувати аліменти у фіксованій сумі, що не залежить від зміни доходів.

У кожному разі варіант оплати обумовлений особливостями заробітку відповідача: будь то стабільний щомісячний дохід або одноразові виплати.

Заяву можна написати строго за зразком або доповнити відомостями про заробіток відповідача.

Сімейне законодавство регламентує кількість виплат дітям, беручи за основу процентну одиницю, але не забороняє збільшувати її розміри. Можлива матеріальна підтримка за бажанням або за потребою. Якщо ж платник захотів збільшити відсотки по аліментах на трьох дітей, що перевищують 50% від його доходу, батьки складають угоду, який посвідчується нотаріусом. У документі відбивається відсоток (максимальний 70%) від загальних коштів платника, який виділений на задоволення потреб дітей.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину (дітей)

різні шлюби

Як діляться аліменти на трьох дітей, коли матері у них різні?

Такі ситуації теж виникають, хоча і не так часто, але для платника це не має значення, всім дітям належить платити 50% від зарплати. А ось для одержувача аліментів цей факт означає істотне зниження виплат.

Приклад: якщо в першому шлюбі є дитина, а чоловік йде з сім'ї і виплачує 25% від зарплати. Після одруження у нього в другій родині народжується один, а потім другий дитина. Мати цих дітей теж подає на аліменти, а батько звертається до суду на зниження відсотків відрахувань першій дитині, щоб виплати на всіх дітей становили 50% від доходів батька. Суд задовольняє позов, виробляючи новий розрахунок аліментів, на кожну дитину в першій і другій дружині виходить приблизно 16,5% від загальної суми.

Коли гроші надходять в одне місце, ситуація одна, але якщо аліменти на трьох дітей від різних матерів розподіляються на дві або три сім'ї, тут спостерігається явне обмеження прав дитини та одержувача аліментів, але дотримуються права платника в повній мірі.

Аліменти в процентах до заробітку

Це найпоширеніший спосіб оплати на утримання дітей, він зручний тим, що в разі збільшення оплати, немає необхідності знову звертатися до суду, щоб підвищити розмір виплачуваної суми. Так як обсяг аліментів на 3 дітей буде автоматично збільшуватися зі зростанням доходів зобов'язаного платника, а й відповідно знижуватися, якщо заробіток зменшується. Цей спосіб дозволяє забезпечити баланс інтересів дітей і платника, захищає права дитини на одержання утримання.

Закон не вказує точно, яку саме суму складають аліменти, але поріг доходів відповідача повинен бути не нижче мінімально встановленого розміру оплати праці за регіонами у Росії.

Аліменти в твердій сумі

Розміри аліментів на трьох дітей у формі зафіксованої суми суддя призначає в разі:

  • отримання платником заробітної плати у валюті іншої країни;
  • відсутність стабільного доходу;
  • надходження прибутку в натуральному вигляді (майно або продукти виробництва);
  • з'ясування факту приховування реального розміру доходів.

Іноді підприємцям теж нараховується даний вид виплат в зв'язку з частою зміною заробітку, щоб забезпечити дітям гідне існування.

Трапляється, батьки укладають угоду, і грошові кошти будуть виплачуватися у твердій сумі. Якщо домовитися не вдалося, чи безвідповідальних батьків приховує доходи, вердикт про стягнення приймається в суді, там же встановлюється обсяг платежу.

Зразок заяви про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі

Чи можна змінити розмір аліментів

Змінити суму аліментів на трьох дітей можна в сторону зниження, а також збільшення, це допускається зробити ще на етапі розгляду в суді, так і в процесі оплати. Ініціювати позов може як батько, який одержує грошові кошти, так і платник.

У бік збільшення

Як правило, в збільшенні аліментних виплат зацікавлений одержувач, щоб забезпечити дітям і собі гідне існування. Хоча є і відповідальні платники, які бажають виплачувати більшу суму, якщо їм дозволяє дохід. Рішення про збільшення аліментів приймає суд на підставі позовної заяви. Зразок його є в кожному відділенні державної установи, тому проблем зі складанням зазвичай не виникає.

Підставою для подачі позову батьком, які виховують дітей, переважно стають:

  • Зниження зарплати.
  • Втрата доходу в зв'язку з втратою роботи (звільнення або скорочення).
  • Зниження достатку, причиною може стати поява ще утриманця, з урахуванням того, що додаткові кошти на нього не надходять. Догляд за літніми або хворими родичами.
  • Втрата працездатності в зв'язку з хворобою або присвоєння групи інвалідності.
  • Розвиток хвороби у дитини, що вимагає значних фінансових витрат або постійного догляду, що не дозволяє позивачу ходити на роботу.
  • Якщо людина, яка допомагала грошима одержувачу, з різних причин припинив свою діяльність.
  • Підвищення цін при незмінному рівні оплати праці.
  • Приховування доходів платником.

Приховування доходів платником

Якщо зарплата батька, що проживає з дітьми, не може забезпечити їх мінімально необхідних потреб, також суд може винести вердикт про збільшення виплат.

У бік зниження

Тут ініціатором зниження платежів виступає платник. Щоб правильно скласти позов, потрібно попередньо ознайомитися зі зразками заяв. Причини, за якими виникає ситуація можуть бути різними:

  • Боржник отримав інвалідність не нижче 1 або 2 групи. Оскільки він сам потребує догляду і збільшується стаття витрат для підтримки здоров'я.
  • Істотне зниження доходів.
  • Якщо один або всі діти досягли 16 років і самостійно заробляють, забезпечуючи собі гідне життя.
  • Присутність у платника інших утриманців або одержувачів матеріального забезпечення (дітей або старих батьків, хворих подружжя).
  • З метою зменшення аліментів при народженні третьої дитини.
  • Якщо в одержувача дохід настільки високий, що перевищує потреби нащадків.

Коли діти перебувають на забезпеченні держави, тоді аліменти будуть стягуватися на період перебування їх в сім'ї, наприклад, на час канікул.

За умови незгоди відповідач, будь то аліментник або одержувач, подає зустрічний позов, підтверджуючи фактами неможливість зміни аліментів.

Порядок зміни розміру аліментів

Постанова про зміну обсягу платежу приймає суд, якщо первинні виплати були встановлені в судовій інстанції. Закон дозволяє укласти нову угоду, якщо раніше воно було складено у нотаріуса, але таке буває нечасто, зазвичай сторони вважають за краще не йти на поступки. Тому, якщо виникла необхідність в коректуванні виплат у одержувача або платника, потрібно подати заяву мировому судді. Державний орган розгляне обґрунтованість вимог і винесе рішення на основі наданих доказів.

При позові про збільшення розміру аліментів вказується:

  • підстави для підвищення суми;
  • фактичне свідчення важкого матеріального становища;
  • якщо ж відповідач отримує зарплату за сірою схемою, важливо привести можливі докази його обману.

Судова інстанція може винести позитивне рішення, і в разі пайових виплат збільшить процентне співвідношення.

При встановленні твердих сум може підвищитися щомісячний розмір платежу. Іноді суд встановлює комбіновану оплату: одна частина буде нараховуватися у відсотках, ще одна, у вигляді певної суми.

Коли позов подається про зниження аліментів при народженні третьої дитини у другій родині або з інших причин, також потрібно подати заяву за зразком і представити документи в залежності від конкретної ситуації:

  • про зниження зарплати;
  • про присутність інших неповнолітніх утриманців;
  • про додаткові аліменти;
  • про втрату працездатності.

Слід знати, що суд відмовить у позові, якщо вимога про зниження виплат буде грунтуватися на тому, що у одержувача чи інших членів сім'ї високий дохід, діти отримують пенсію або мають майно, яке не приносить прибутку.

Сума аліментів може бути знижена з метою збереження прав відповідача за умови його низьких доходів: коли після виплат, залишок коштів не покриває прожиткового мінімуму .

Батьки повинні пам'ятати, що з народженням дітей на них покладається обов'язок по вихованню та утриманню нащадків до повноліття. Якщо трапилося розлучення, аліменти повинні бути виплачені в повному обсязі, щоб забезпечити своїм нащадкам гідне існування.

Який відсоток від зарплати йде на аліменти, чи є можливість змінити фіксовану навантаження, як виглядає зразок заяви на стягнення аліментів?
Як розрахувати розмір виплат?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online