Аліменти на навчання студента після 18 років, стягнення аліментів на повнолітніх дітей, дитини, що навчаються у вищому навчальному закладі

  1. Сплачуються аліменти після 18 років
  2. Коли дитина вважається повнолітнім
  3. Умови виплати аліментів після 18 років
  4. До скількох років платять, якщо дитина вчиться
  5. Коли припиняються виплати аліментів
  6. Розмір аліментів
  7. Стягнення аліментів на повнолітнього дитини, студента
  8. Угода сторін
  9. Порядок дій
  10. документи
  11. терміни
  12. витрати
  13. Невиконання умов угоди
  14. судовий наказ
  15. Особливості
  16. Порядок дій
  17. Заява
  18. документи
  19. терміни
  20. витрати
  21. Порядок виплати і стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

163 переглядів

Аліментні виплати в переважній більшості випадків відбуваються до досягнення дитиною повноліття. Передбачається, що після 18 років людина зможе забезпечувати себе самостійно. Однак фактично, в цьому віці багато ще тільки закінчують школу, а решта надходить до вищих навчальних закладів. Як наслідок, працювати вони поки не можуть, а виплат на їх утримання вже немає. Покладені виплати студентам / учням і чи може взагалі хоч хтось отримувати аліменти на повнолітніх дітей, які навчаються у вищому навчальному закладі або просто по досягненні ними 18-річного віку? Розглянемо питання в цій статті.

Сплачуються аліменти після 18 років

Аліменти після 18 років в Росії може отримувати тільки офіційно визнаний непрацездатним дитина. Також, право на отримання додаткової допомоги має той дитина, який не може забезпечувати себе базові потреби.

Приклад: Дитина у віці понад 18 років включно вчиться і не може йти працювати. У той же час мати, з якою він жив весь цей час, також не може знайти роботу і змушена якимось чином утримувати сім'ю на допомогу з безробіття. Не треба говорити, що виплачуються грошей не вистачить навіть на їжу на місяць, не кажучи вже про комунальні платежі або купівлі речей. У такій ситуації з батька можуть зажадати виплати аліментів і після досягнення дитиною повноліття.

Слід враховувати, що в переважній більшості випадків обидві вимоги виконуються одночасно. Логічно, що дитина-інвалід, який не має інших джерел доходу крім допомоги від держави, не зможе забезпечити базові потреби. Однак іноді буває і по-іншому. Так, деякі інваліди знаходять цілком гідні джерела заробітку, і, навпаки, цілком працездатні особи не можуть існувати на ті гроші, які отримують.

Коли дитина вважається повнолітнім

За загальними правилами, повнолітнім вважається особа, яка досягла віку 18 років. Однак це не єдиний спосіб. Якщо людина в 16 років вже починає працювати, займається підприємницької діяльності або будь-яким іншим чином отримує офіційний дохід від виконання будь-яких завдань, він також може бути визнаний повнолітнім.

Повнолітніми також вважаються особи, які вступили в шлюб до досягнення ними 18-річного віку. Передбачається що, якщо людина одружується, значить він повністю усвідомлює всю відповідальність і може бути визнаний повнолітнім.

У всіх зазначених випадках діти вже такими фактично не зважають і на аліменти претендувати не можуть. Чи можна вимагати при таких умовах якихось додаткових платежів? Вимагати-то можна, але фактично, суд швидше за все буде на стороні платника. Єдиний реальний варіант - домовитися з ним і укласти угоду про утримання дитини хоча б на деякий час.

Умови виплати аліментів після 18 років

Якщо судити по букві закону, то після досягнення дитиною повноліття (або визнання таким) аліменти на утримання дитини припиняються. Але за певних умов на платника може бути накладено вимога виплачувати суми і далі. Просто це вже не будуть аліменти в строгому розумінні цього слова. Проте з огляду на той факт, що це фактично одне і те ж, будемо розглядати їх саме як аліменти.

умови:

  • Дитина офіційно визнаний непрацездатним. Сюди не відноситься тимчасова втрата працездатності через захворювання. Враховуються тільки варіанти з інвалідністю 2 або 1 групи. Навіть 3-тя група інвалідності в переважній більшості випадків не розглядається як причина для збереження виплат.
  • Дитина не може забезпечити себе товарами першої необхідності. Зокрема, він фізично не може заробити на продукти, оплату комунальних послуг, лікування і хоч якесь оновлення гардероба. Кожна така ситуація розглядається судом в індивідуальному порядку. На практиці, найчастіше йде відмова від присудження виплат. Єдиний виняток, коли причини неможливості забезпечувати себе всім необхідним стають очевидними всім і ніяк не залежать від самої дитини. Сюди, наприклад, не відноситься неможливість влаштуватися на роботу або знайти більш-менш високооплачувану робочу точку.

До скількох років платять, якщо дитина вчиться

Той факт, що дитина вчиться не має ніякого значення при виплатах аліментів. На навчання виплати не проводяться. Хоча фактично, отримуючи освіту на очній формі навчання нормально працювати не виходить, це ніяк не відбивається в законодавстві. Деякий час назад в Держдуму був внесений законопроект, який передбачає зміни в Сімейному Кодексі з тим розрахунком, щоб платити потрібно було до 21 року або закінчення навчання, проте за станом на 2019 рік закон все ще не прийнятий і не факт, що буде прийнятий в найближчому майбутньому.

На даний момент, згідно ст.80 і 120 СК РФ, платити потрібно тільки до досягнення дитиною повноліття. До цього моменту держава строго стежить за платниками, але після, якщо у них немає боргів, нікого більше не цікавить, як став повнолітнім людина буде далі забезпечувати своє існування.

Коли припиняються виплати аліментів

Виплати припиняються тільки в суворо визначених випадках:

  • Досягнення дитиною повноліття. Найчастіше це трапляється після 18-річного віку і лише в окремих випадках через весілля або виходу на роботу.
  • Платник або отримувач аліментів вмирають.
  • Суд виносить рішення про те, що дитина більше не є інвалідом і тому тепер працездатний.
  • Суд виносить рішення про те, що дитина більше не потребує і може самостійно себе забезпечувати.

Так як продовжити аліменти у всіх представлених випадках практично неможливо, права звертатися з подібними вимоги до суду одержувач більше не має.

Розмір аліментів

У законодавстві передбачений тільки один варіант розрахунку суми аліментів, який використовується в тому випадку, коли платник працює офіційно і отримує стабільний дохід. Крім того, обумовлено, що сторони можуть самостійно укладати угоду про виплати. Також є можливість спиратися при розрахунку на одержувані допомоги , Середній заробіток по регіону, прожитковий мінімум або взагалі встановлювати фіксовану суму. Таким судовим наказом. Це відноситься як до класичних аліментах, так і до сум, які присуджуються за непрацездатності дитини або в тому випадку, коли він потребує.

  • За угодою. Оформляється договором-угодою, яка укладається між сторонами на добровільній основі. Головною особливістю є той факт, що обидва батьки повинні бути згодні з усіма умовами угоди. Такий варіант дуже зручний тим, що сторони можуть включити в договір практично будь-які розумні і адекватні умови, які мають виконуватися, починаючи від розміру виплат і закінчуючи обов'язками обох батьків.
  • За судовим наказом. Цей варіант може застосовуватися в тому випадку, коли досягти домовленостей не виходить. Оформляється судовим наказом, який сильно відрізняється від стандартного судового розгляду тим, що оформляється набагато швидше і не вимагає засідання. Тільки в тому випадку, якщо потенційний платник не згоден з наказом, він може подати позов, але на практиці такі ситуації трапляються досить рідко так як закон найчастіше на стороні одержувача аліментів.

Стягнення аліментів на повнолітнього дитини, студента

Стягнення аліментів на очники-студента або повнолітнього дитини, якщо їм взагалі покладені такі виплати, практично нічим не відрізняються від стандартних варіантів отримання аліментів. Як вже було сказано вище, оформлятися все це може або за угодою, або за судовим наказом.

Угода сторін

Даний документ складається двома батьками дитини. Вони обидва повинні бути згодні укласти договір.

Порядок дій

  1. Обговорити ситуацію, що виникла між сторонами-батьками. Величезне значення потрібно приділити тому факту, щоб всі були згодні з усіма пунктами без винятку. Зрозуміло, частина вимог може не влаштовувати та чи інша особа, однак якщо вони компенсуються іншими пунктами, і сторона в цілому згодна підписати такий документ, можна вважати, що всі пункти влаштовують підписантів.
  2. Скласти угоду з урахуванням всіх раніше обумовлених пунктів. Рекомендується перевірити наявність / відсутність усіх обговорених положень документа.
  3. Запевнити угоду нотаріально. Без цього документ не буде вважатися дійсним.
  4. Слідувати пунктам угоди.

Угода

Суворої форми угоди не існує як такої. Сторони можуть включати в документ різні пункти. З основних особливостей, які повинні враховуватися батьками при складанні договору слід виділити наступні:

  • Угода складається або в письмовому вигляді, або роздруковується на комп'ютері. Документ не повинен бути бланком, в якому від руки вписано окремі пункти. Єдине, що може бути вписано ручкою в роздрукованої версії: підписи сторін.
  • В угоді повинна бути представлена ​​інформація про обраної нотаріальній конторі і підписанти.
  • Обов'язково слід вказувати вимоги, умови та обов'язки сторін. Ця інформація повинна бути максимально точною і не допускати подвійного тлумачення.
  • В кінці документа потрібно проставити підпис і дату засвідчення.

В кінці документа потрібно проставити підпис і дату засвідчення

Завантажити зразок угоди про оплату аліментів на повнолітнього дитини-студента після 18 років Завантажити зразок угоди про оплату аліментів на повнолітнього дитини-студента після 18 років

документи

До угоди зазвичай потрібно докладати тільки обмежений набір документів, так як передбачається, що сторони йдуть на цей крок добровільно. Проте цей момент слід уточнювати окремо у обраного нотаріуса. Багато з них вимагають докладати абсолютно всі документи, на які сторони посилаються в угоді.

  • Свідоцтво про народження дитини, на утримання якої стягуються аліменти.
  • Паспорти сторін-підписантів.
  • Умови, на підставі яких потрібні аліменти. Такими можуть виступати довідки з лікарні.

терміни

Закон не передбачає конкретних термінів підписання подібної угоди. Сторони можуть обговорити цей момент один з одним самостійно. Сама ж процедура, навіть якщо враховувати той факт угода складається безпосередньо в нотаріальній конторі, займає від сили пару годин (за умови, що всі пункти вже були обговорені).

Приклад: В угоді може бути сказано, що виплати аліментів починаються негайно після підписання або починаються через місяць після підписання. Крім того, може бути обумовлено, що за попередній період, до підписання документа, аліменти не компенсуються, або компенсуються в обмеженому обсязі.

витрати

Сама угода коштує 250 рублів. Однак нотаріус додатково бере близько 3-5 тисяч рублів за свої послуги. Як ця сума буде оплачуватися боку також обговорюють між собою і можуть навіть включати даний елемент в угоді.

Приклад: Сторони домовляються про те, що витрати на нотаріуса бере на себе платник аліментів, однак замість цього, угода набирає чинності не негайно, а лише на наступний місяць після підписання.

Невиконання умов угоди

Якщо будь-яка зі сторін не виконує умови угоди можливо два варіанти вирішення проблеми:

  • В силу вступають положення угоди, в яких розписані штрафи і покарання за невиконання умов (якщо такі пункти взагалі передбачені).
  • Сторона, яка постраждала від невиконання умов може звернутися до суду з позовною заявою.

Приклад: Платник аліментів строго виконує всі умови, проте друга сторона обмежує його спілкування з дитиною, хоча за умовами угоди зобов'язана не перешкоджати спілкуванню. В угоді сказано, що в такій ситуації платник може скоротити розмір платежів до прожиткового мінімуму. Якщо незадоволений цим одержувач аліментів звернеться до суду, то він його програє через власного невиконання умов. Зрозуміло, в цьому випадку платник зобов'язаний надати підтвердження фактів перешкоджання спілкуванню з дитиною.

судовий наказ

Це альтернативний варіант призначення аліментів, при якому одержувач не може (або не хоче) укладати угоду.

Особливості

У випадку з призначенням аліментів на непрацездатного і хто не має дитини, подавач заяви зобов'язаний надати підтвердження цих фактів.

Приклад: До заяви додаються довідки з лікарні або рішення суду про те, що дитина визнаний непрацездатним.

Порядок дій

  1. Підготувати документи.
  2. Скласти заяву.
  3. Подати заяву в суд.
  4. Дочекатися судового наказу.

У теорії, далі державні органи все роблять самостійно: суд передає рішення до виконавчої служби, а також направляє його копію за останнім відомим адресою потенційного платника аліментів. Однак ніхто не забороняє одержувачу аліментів приймати будь-які розумні заходи для полегшення стягнення.

Приклад: Одержувач коштів має інформацію про поточний місцем проживання платника. Він може передати її в виконавчу службу, що значно полегшить завдання судовим приставам і в кінцевому підсумку дозволить швидше стягнути належні суми.

Заява

Заява складається у довільній формі, але в ньому обов'язково повинні бути передбачені наступні елементи:

  • Дані суду, куди проводиться звернення, а також заявника та потенційного платника.
  • Конкретні вимоги до платника.
  • Підстави для нарахування аліментів.

Підстави для нарахування аліментів

Завантажити зразок заяви на видачу судового наказу про виплату аліментів на повнолітнього дитини-студента після 18 років Завантажити зразок заяви на видачу судового наказу про виплату аліментів на повнолітнього дитини-студента після 18 років

документи

До заяви слід докладати наступний набір паперів:

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про народження дитини.
  • Свідоцтва про шлюб та його розірвання (якщо є).
  • Підтвердження повноважень представника і його паспорт (якщо використовується).
  • Підтвердження факту непрацездатності або того, що дитина потребує.

Всі документи додаються у вигляді копій, проте рекомендується мати при собі оригінали.

терміни

На заяви такого типу термін позовної давності не поширюється, однак потрібно враховувати, що аліменти будуть стягуватися, починаючи з моменту набрання судовим наказом чинності. Тобто, за попередній період отримати гроші не вийде. Розгляд заяви займає близько 5 робочих днів. Після чого воно вступає в силу через місяць. Цей термін дається потенційному платнику для того, щоб він міг оскаржити рішення, якщо у нього буде на те бажання і підстави.

витрати

Такі заяви не вимагають оплати держмита в будь-якому її вигляді. Витрати, які може понести заявник безпосередньо пов'язані з самим фактом подачі документа. Наприклад, це можуть бути витрати на представників або юристів, які будуть допомагати збирати документи або складати заяву.

Порядок виплати і стягнення аліментів

Після того, як угода набула чинності, платник може або самостійно виплачувати належні суми, здійснюючи регулярні перекази або ж подати його в бухгалтерію за місцем роботи. В останньому випадку списання необхідної суми і її відправка одержувачу аліментів буде здійснюватися автоматично. Точно така ж ситуація проводиться при отриманні судового наказу. Якщо платник ховається або відмовлятися платити, на нього спочатку накладається обов'язок заплатити неустойку і, якщо цей захід виявляється недієвою, він може бути покараний будь-яким іншим чином, включаючи сюди кримінальну відповідальність .

Покладені виплати студентам / учням і чи може взагалі хоч хтось отримувати аліменти на повнолітніх дітей, які навчаються у вищому навчальному закладі або просто по досягненні ними 18-річного віку?
Чи можна вимагати при таких умовах якихось додаткових платежів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online