Аліменти на дитину після 18 років, якщо він вчиться на очній формі навчання: правила назанчения і стягнення

  1. Хто і на яких умовах може вимагати виплату аліментів на дитину після 18 років. Законодавча база
  2. Умови здійснення виплат та порядок визначення розміру
  3. Якщо дитина непрацездатний
  4. Якщо дитина потребує допомоги
  5. Порядок виплат і утримання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожна дитина має право не тільки на належне виховання і одержання освіти, а й на матеріальне утримання з боку батьків, причому як на добровільній основі, так і примусової, за допомогою оформлення виконавчого листа на стягнення   аліментів   , Але тільки до повного повноліття Кожна дитина має право не тільки на належне виховання і одержання освіти, а й на матеріальне утримання з боку батьків, причому як на добровільній основі, так і примусової, за допомогою оформлення виконавчого листа на стягнення аліментів , Але тільки до повного повноліття.

З 18 років дитина за законом на аліментні зміст розраховувати вже не може, в зв'язку, з чим і виникають питання, хто повинен допомагати дітям в період здобуття вищої освіти.

Хто і на яких умовах може вимагати виплату аліментів на дитину після 18 років. Законодавча база

Згідно норм, обумовлених в ст.21 ЦК України, при досягненні вісімнадцятирічного віку особа є повністю дієздатним, що веде до придбання низки прав і обов'язків. Зокрема, юний громадянин має право укладати будь-які угоди, може голосувати, одружитися і проживати окремо від батьків. Також з дня повноліття, дитина може працевлаштуватися і мати власний заробіток, що має на увазі відмову від матеріальної допомоги з боку батьків.

Але ж багато дітей в 18 років, як раз після закінчення школи вступають до ВНЗ для здобуття вищої освіти, а не працевлаштовуються, в зв'язку, з чим забезпечувати себе самостійно не можуть.

Саме тому багато мам, з якими юні студенти і проживають, цікавляться, як зобов'язати батьків в рамках закону надавати матеріальну допомогу дітям, які навчаються на стаціонарі.

Однак закон в даному питанні не вблагаємо, аліментні зобов'язання в порядку ч Однак закон в даному питанні не вблагаємо, аліментні зобов'язання в порядку ч.2 ст.120 СК РФ припиняють свою дію з настанням повноліття дитини, причому не залежно від того навчається він у ВУЗі, чи ні. Хоча з зазначеної норми теж є винятки, обумовлені в ст.85 СК РФ, відповідно до якої батьки зобов'язані надавати фінансову підтримку своїм дітям, але тільки в разі, якщо вони визнані непрацездатними і забезпечити себе матеріально не можуть.

Звичайно, студента можна назвати непрацездатним, але вельми умовно, адже працевлаштуватися він не може тільки в зв'язку з відсутністю вільного часу, а не за станом здоров'я. Тому ст.85 СК РФ можна застосувати тільки по відношенню до дітей, які мають інвалідність 1,2 і 3 групи офіційно на підставі медичного висновку. У подібній ситуації, навіть при наявності пенсії по інвалідності, батька можна зобов'язати в судовому порядку виплачувати аліменти повнолітній дитині аж до закінчення ВНЗ або на більш тривалий термін.

Ще одним винятком з норм ст.120 СК РФ є Угода між батьками , Яке полягає на добровільній основі і в письмовому вигляді, а також засвідчується нотаріально, таким чином, набуваючи статусу офіційного документа прирівнюється до виконавчого листа в порядку ст.100 СК РФ.

У згаданому документі батьки спочатку можуть обумовити умову про забезпечення дитини матеріально не до повноліття, а на період здобуття вищої освіти, тобто до 22 років включно. І в разі, якщо той же тато буде ухилятися від аліментних виплат після того, як його дитині виповниться вісімнадцять років, суд може його зобов'язати виконати взяті на себе зобов'язання в повній відповідності з умовами укладеного раніше угоди.

Умови здійснення виплат та порядок визначення розміру

Що стосується неповнолітніх дітей законом встановлені чіткі норми, прописувати і розмір аліментів і строки їх виплати, які можна застосувати й до повнолітнім дітям.

Так зокрема, на підставі ст.103 СК РФ розмір фінансових зобов'язань щодо дітей, які здобувають освіту на денному відділенні повинен бути встановлений виходячи з норм закріплених в ст.81 СК РФ, що передбачає розрахунок аліментних зобов'язань з наступних видів доходів:

Тобто незважаючи на те, що дитина досягла повноліття батько буде зобов'язаний надати йому третину своїх доходів з вищезгаданого списку для отримання повноцінної освіти.

Однак, якщо одна зі сторін угоди відмовляється або ухиляється від його виконання, питання дотримання взятих на себе зобов'язань по обумовленому документу вирішується вже в судовому засіданні, в ході якого вивчається матеріальне становище і сімейний стан сторін, а також розмір витрат, необхідних на утримання студента. Тобто виходячи з виявлених обставин, розмір аліментних зобов'язань може бути збільшений або зменшений, але з урахуванням норм ст.103 СК РФ, в якій сказано, що аліменти можуть стягуватися не нижче мінімальної суми, встановленої ст.81 СК РФ, тобто третини.

Якщо ж сторони від початку закріпили розмір аліментів у фіксованій сумі, яка на протязі декількох років змінам не піддавалася, в той час як витрати на навчання і інфляція зросли, суд може розмір щомісячного утримання і збільшити, знову ж відповідно до норми ст Якщо ж сторони від початку закріпили розмір аліментів у фіксованій сумі, яка на протязі декількох років змінам не піддавалася, в той час як витрати на навчання і інфляція зросли, суд може розмір щомісячного утримання і збільшити, знову ж відповідно до норми ст.104 СК РФ , яка має на увазі надання утримання не тільки в грошовому вираженні з урахуванням мінімуму - 9668 рублів, а й у вигляді надання майна у власність з метою його подальшого перепродажу і отримання коштів на навчання.

Якщо дитина непрацездатний

Згідно норм, обумовлених в ст Згідно норм, обумовлених в ст.85 СК РФ кровні батьки або опікуни зобов'язані матеріально підтримувати своїх дітей, визнаних непрацездатними незалежно від того чи виповнилося їм вісімнадцять років чи ні. Крім того, в разі, якщо один з батьків або опікунів ухиляється від своїх обов'язків, другий з батьків в якості законного представника дитини, або сама дитина, вже досяг повноліття, має право в судовому порядку зобов'язати ухиляється батька надавати матеріальну допомогу.

Як правило, непрацездатним є особа, яка в зв'язку з втратою здоров'я не може забезпечувати себе сама, а також в ряді випадків вимагає ще і додаткової допомоги у вигляді догляду або матеріального забезпечення, що підтверджується документально, наприклад, тим же медичним висновком про групу інвалідності . А так як в ст.85 СК РФ не обумовлена ​​ступінь працевтрати, претендувати на аліменти може дитина як з другою групою інвалідності, так і з третьої, при тому що пенсія по інвалідності йому також буде виплачуватися.

У разі, якщо угоди про утримання дитини інваліда відсутній, та ще й батько відмовляється надавати допомогу в лікуванні та утриманні дитини, суд може зобов'язати того ж батька виплачувати дитині зміст у фіксованій сумі щомісяця, звичайно з урахуванням матеріального становища і сімейного стану останнього, але не нижче прожиткового мінімуму в регіоні або в цілому по РФ.

Якщо дитина потребує допомоги

Відповідно до норм, обумовленими в ст Відповідно до норм, обумовленими в ст.21 ЦК України особа, яка досягла вісімнадцятиріччя визнається повнолітнім, хоча в порядку ст.27 ЦК України дитина може бути визнаний повнолітнім і достроково, наприклад, в разі працевлаштування або заміжжя. Однак факт визнання дитини самостійним або його досягнення певного віку не гарантує автоматичну можливість забезпечення себе матеріально на належному рівні. Адже дитина може захворіти або отримати травму, яка призведе до втрати працездатності, але без оформлення групи інвалідності.

У подібній ситуації, та ж мати, з якою дитина і проживає, має право в судовому порядку вимагати від батька поділ витрат по лікуванню дитини, адже та ж складна операція і період відновлення після неї стоїть досить дорого, тому батько зобов'язаний надати допомогу як матеріальну так і фізичну, наприклад, той же догляд і покупка продуктів, не кажучи вже про вирішення побутових питань при догляді за дитиною після операції.

У подібній ситуації суд на підставі наданих медичних документів з тим же діагнозом і чеками про придбаних ліків може зобов'язати батька погасити половину вартості за лікування, причому в якості одноразового внеску або зобов'язати виплатити вже витрачені кошти протягом певного періоду з урахуванням фінансового становища батька.

Порядок виплат і утримання

Умовами призначення аліментного змісту після 18 років є: Умовами призначення аліментного змісту після 18 років є:

  • угоду, що передбачає обов'язок фінансового супроводу на період навчання на стаціонарі;
  • стійка втрата здоров'я, а відповідно і встановлення інвалідності;
  • короткочасна втрата непрацездатності у зв'язку з отриманою травмою або розвитком хвороби.

Відповідно підставою для припинення аліментних зобов'язань є зміна обставин, які послужили приводом до стягнення матеріального змісту. Зокрема, в першому випадку, аліментні зміст не буде надаватися після закінчення навчання, у другому випадку, аліменти будуть виплачуватися до зняття групи інвалідності або до працевлаштування особи. Адже з третьою групою інвалідності цілком успішно можна працювати, відповідно аліменти і не будуть потрібні. І в третьому випадку, аліментні зобов'язання будуть припинені з моменту повного одужання дитини.

Про призначення аліментних виплат на утримання повнолітніх дітей розказано в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online