Аліменти на дитину якщо батько дитини не працює, який розмір з безробітного

  1. Зобов'язання безробітного з оплати аліментів
  2. Сума аліментів на утримання дітей
  3. Стягнення аліментів за угодою
  4. Стягнення аліментів через суд
  5. Перелік документів для суду
  6. Порядок звернення до суду
  7. Якщо боржник не платить аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Утримання аліментного допомоги має на увазі наявність певного доходу. А як платити аліменти безробітному? Адже при відсутності роботи мова про регулярне доході не йде.

Закон єдиний для всіх, і він говорить, що утримувати неповнолітніх дітей зобов'язані всі батьки. Від цього обов'язку не звільнені навіть ті, хто був офіційно позбавлений батьківських прав. При цьому в статті 80 Сімейного кодексу РФ не йдеться ні слова про можливі послаблення по виплатах або повної їх скасування при відсутності працевлаштування або маленькому рівні доходів. Те, що дані уточнення відсутні, означає лише одне - непрацюючий батько або мати зобов'язані виплачувати аліменти на дитину в будь-якому випадку.

А ось як призначити і утримати аліменти на дитину, якщо батько не працює, - це серйозний і досить складне питання.

Зобов'язання безробітного з оплати аліментів

З непрацюючих батьків стягуються аліменти, так само як і з працюючих, але є кілька важливих нюансів, які варто врахувати:

  • Відсутність роботи через скорочення, ліквідації фірми чи інших обставин не є вагомою причиною для припинення виплат.
  • Невиплачені своєчасно аліменти переходять в борговій фонд, який не може бути списано або зменшений.
  • Сума заборгованості збільшується щодня на встановлену згідно із законом пеню, яка дорівнює 0,5% від непогашеного боргу.

Сума заборгованості збільшується щодня на встановлену згідно із законом пеню, яка дорівнює 0,5% від непогашеного боргу

Нарахування аліментів з безробітного може проводитися різними способами. У цьому питанні є дуже важливий аспект - чи були призначені аліменти на дитину до того моменту, поки батько став безробітним? Скільки платять аліменти безробітні, якщо втратили роботу раптово?

Розглянемо кілька основних випадків, які найбільш поширені в аліментних практиці:

  1. Виплата аліментів почалася до того моменту, як чоловік залишився безробітним. Якщо платежі були встановлені в твердому розмірі, то можна нічого не міняти і далі вимагати до сплати даний розмір допомоги. При процентному утриманні розмір стягується посібника можна переглянути або воно автоматично причепиться до середньої зарплати.
  2. Аліменти з безробітного починають вперше утримуватися саме у період відсутності роботи. Їх розмір буде залежати від безлічі факторів, які повинні бути висвітлені обома сторонами. Сума аліментів за відсутності доходу може виражатися в будь-якому вигляді і мати різні показники.

Сума аліментів за відсутності доходу може виражатися в будь-якому вигляді і мати різні показники

якщо чоловік не платить аліменти , І в той же час він ніде не працює, то необхідно розуміти, що обов'язки по утриманню, як і утворилися заборгованості, нікуди не дінуться і виконувати їх рано чи пізно доведеться.

Сума аліментів на утримання дітей

Головне питання, яке цікавить всіх жінок, - яка сума аліментів з непрацюючого батька?

Сума аліментів за відсутності заробітку може залежати від трьох основних показників:

  1. Прожиткового мінімуму - ПМ.
  2. Мінімального розміру оплати праці по РФ - МРОТ.
  3. Середнього показника заробітної плати по регіону.

Кожен з показників застосовується лише в конкретному випадку і не може бути взаємозамінним для нарахування безробітному аліментів.

Величина ПМ може використовуватися платником при фіксації розміру обов'язкових платежів у добровільному угоді. Наприклад, подружжя може домовитися і висловити цю домовленість в офіційному документі, що сплата аліментів проводитиметься з розрахунку 0,5 ПМ. На червень 2017 року середній по РФ ПМ становить 9 691 руб. Половина цієї суми становить 4 845,5 руб. При збільшенні показника буде рости і обсяг аліментного допомоги.

Аліменти з допомоги по безробіттю можуть утримуватися відповідно до ставки МРОТ. На сьогодні МРОТ дорівнює 7 800 руб.

Суд може встановити будь-який коефіцієнт для утримання, але у випадках з реальною безробіттям зазвичай мова йде про мінімальні утримання.

Сама часто застосовується в цьому випадку величина - це середня заробітна плата. Причому середній показник береться щодо певного регіону, тому що розкид цієї суми досить великий. У деяких регіонах він дорівнює 18 тисячам, в інших досягає 80 і 90 тисяч.

Показник ПМ і МРОТ може розраховуватися від 0,1 значення коефіцієнта до нескінченності. При їх нарахуванні враховується матеріальне становище сторін і потреба дитини.

Якщо виплати аліментів непрацюючим вираховується із середньої зарплати, то застосовуються встановлені відсоткові показники для утримань:

  1. На 1 дитину непрацюючий буде оплачувати 25% від середнього показника в регіоні.
  2. На двох дітей розраховуються аліменти в розмірі 33% від встановленої величини.
  3. Для стягнення аліментів з непрацюючого батька на трьох дітей і більше буде стягуватися половина середньої оплати праці, встановленої в окрузі.

Визначити суму аліментів на дитину, якщо батько не працює, непросто. Кожен випадок розглядається окремо, а рішення виноситься тільки при сукупному розгляді всіх озвучених і підтверджених факторів.

Стягнення аліментів за угодою

Як отримати аліменти з непрацюючого батька, якщо він не проти виплачувати допомогу добровільно?

Колишнім подружжю найпростіше досягти домовленості, обговоривши всі моменти мирним шляхом. Угода - це документ, який не встановлює мінімального розміру аліментів, якщо батько не працює. Досягнення такої домовленості позитивно позначиться на всіх трьох сторонах аліментного угоди:

  1. Безробітний зможе платити посильну суму.
  2. Дружина зможе заощадити сили, які доведеться покласти на відстоювання своїх прав в суді.
  3. Діти будуть отримувати нехай мінімальні, але все ж регулярні аліменти.

До того ж колишній чоловік зможе, не звертаючись до боргові зобов'язання, стати на ноги і знайти іншу роботу, а збережені відносини дозволять розраховувати на збільшення виплачуваних платежів в добровільному порядку.

Угода укладається між двома батьками для нарахування аліментів на одну дитину або більше.

Щоб домовленість мала юридичну силу необхідно звернутися до нотаріуса. Співробітник нотаріальної контори допоможе скласти угоду, вказавши в ньому всі необхідні пункти.

Посвідчену згоду отримує статус офіційного документа і дозволяє дружині в будь-який момент звернутися з ним до судових приставів для примусового отримання по аліментах.

Позитивним для платником аліментів моментом є той факт, що мінімального розміру аліментів через угоду не призначається. Скільки він буде платити, залежить лише від самостійно встановлених правил.

Стягнення аліментів через суд

Як стягнути аліменти з непрацюючого людини через суд?

Платити аліменти на своїх дітей зобов'язує людей держава. Ухилення від обов'язкової сплати добровільно, дає привід звернутися позивачу в суд. Судовий розгляд може бути ініційовано:

  1. Будь-яким з батьків, який проживає з дитиною і забезпечує його.
  2. Офіційно призначеним опікуном. У разі усиновлення права на утримання виплат втрачаються.
  3. Представником дитячого будинку, при позбавленні батьків прав на дітей.

Представником дитячого будинку, при позбавленні батьків прав на дітей

Суд може присудити виплати, якщо аліментник не працює, в будь-якому розмірі. А прив'язати виплату може як до величини середньої заробітної плати в місті, так і прожиткового мінімуму регіону.

Дуже багато залежить від заявника при визначенні, які аліменти треба виплачувати безробітному батькові. Саме позивач визначає початкові параметри того, як будуть розраховуватися стягнення і яку суму аліментів для непрацюючого потрібно призначити. Звичайно, не завжди прохання позивача задовольняються в повному обсязі. Найчастіше стягнення аліментів з непрацюючих батьків підлягає коригуванню. Відбуватиметься це може з наступних причин:

  1. Зазначений обсяг має явно завищені показники.
  2. Відповідач не має можливості перераховувати такі платежі без шкоди для свого побуту.
  3. Зазначені розміри доходів відповідача, на основі яких нараховуються утримання, не мають обгрунтувань.

Скільки платити відповідачу, якщо він не працює, буде залежати від статусу безробітного. Безробітні платником аліментів поділяються на:

  1. Тих, хто дійсно відчуває тимчасові труднощі з роботою.
  2. Тих, хто працює нелегально і не приховує свій дохід.
  3. Тих, хто не працює через інвалідність або настав пенсійного віку.

Тих, хто не працює через інвалідність або настав пенсійного віку

Якщо колишній чоловік має доходи, але приховує їх, в інтересах позивача перед подачею заяви турбуватися питанням збору доказів цього факту. Докази можуть бути зібрані двома шляхами:

  1. Шляхом зіставлення його витрат з можливими доходами. Краще зробити це за допомогою служби судових приставів, щоб отримати документальні підтвердження.
  2. За допомогою показань свідків, які підтвердять факт наявності у аліментщика неофіційних доходів.

Скільки він повинен заплатити, обчислюється судом на основі фактів, але не домислів.

Перелік документів для суду

Для стягнення аліментних платежів, якщо чоловік не працює, і звернення до суду позивач повинен підготувати вичерпну документальну базу. З одного боку, вона повинна доводити безумовне спорідненість відповідача та дітей, а з іншого боку, обґрунтовувати необхідність утримань. Скільки повинен платити аліменти безробітний чоловік, вказується в заяві, на підставі документальних фактів.

Документи повинні вказувати на:

  1. Необхідність стягувати певну кількість грошей кожен місяць. Цей пункт підкріплюється паперами, які вказують на витрати, які йдуть на дитину.
  2. Можливість призначити такий порядок нарахувань відповідачу виходячи з його рівня життя.

Яка сума задовольнить два цих протилежних показника, вирішити може тільки суд.

У перелік обов'язкових до обчислення документів входять:

  1. Посвідчення особи позивача.
  2. Посвідчення особи майбутнього платником аліментів.
  3. Документи, що свідчать факт народження дітей.
  4. Свідоцтво про одруження або документ про розлучення.
  5. Свідоцтво про встановлення батьківства.
  6. Довідка з ЖЕУ про місце проживання дитини та її опікуна.
  7. Папір із зазначенням доходів позивача.
  8. Копія трудової книжки відповідача із записом про звільнення з останнього місця роботи.
  9. Довідка про те, що платником аліментів стоїть на біржі праці.
  10. Папір із зазначенням одержуваного допомоги по безробіттю.

Додатковими в цьому списку можуть вважатися:

  1. Посвідчення про інвалідність.
  2. Пенсійне посвідчення.
  3. Папери, які свідчать про крайню міру потребу.

Додаткові документи можуть бути надані будь-якою стороною як для збільшення нараховуються аліментів на дитину, так і для зменшення утримань, які будуть вираховуватися.

Порядок звернення до суду

Щоб утримати аліменти, якщо людина не працює, позивачеві необхідно дотримати порядок звернення до судового органу.

Він зазвичай складається з наступних етапів:

Підготовка документальної бази

По праву вважається, що це самий трудомісткий етап. Збір документів може розтягнутися на тривалий час, до того ж не слід забувати, що деякі з них мають обмежений термін дії.

Складання позовної заяви

Прийшовши до суду, в робочому порядку можна отримати заповнений зразок, за яким можливо написати свій позов. Але краще написати заяву будинку. Зразок можна взяти на спеціалізованих сайтах в інтернеті. Найоптимальнішим по праву вважають написання позову досвідченим юристом. Складений професіоналом заяву має великі шанси відстояти свою точку зору на те, скільки відповідач повинен сплачувати щомісяця.

При подачі аліментного позову держмито буде в будь-якому випадку сплачена відповідачем

Зробити це можна або шляхом самостійної оплати з подальшим утриманням витрат з платника, або шляхом вказівки в позові пункту про необхідність утримання мита з відповідача відразу.

Документи і позов подаються в судовий секретаріат, де їх приймають і реєструють. Розглядаються аліментні позови протягом 30 днів з дня подачі.

Якщо боржник не платить аліменти

Аліментників цікавить, як платити аліменти, якщо не працюєш? Багато з них роблять помилку. По-перше, не платять, а по-друге, ховаються. Ні те, ні інше не допоможе боржнику, адже є кілька законних способів стягнути платежі з відповідача.

Для утримання виплат позивач зобов'язаний звернутися в ФССП. Судові пристави, на підставі угоди або виконавчого листа, відкривають судове провадження. Відкрите виробництво дозволяє приставам вимагати оплати в примусовому порядку.

Судові пристави можуть:

  1. Змусити відповідача виплачувати аліменти шляхом усних домовленостей.
  2. Позбавити платника частини майна для погашення заборгованості, що утворилася.
  3. Примусити боржника до громадських робіт.
  4. Укласти неплатника під варту.

Держава охороняє інтереси дитини, а тому спрямовує всі сили і можливості для примусу боржників до сплати аліментного допомоги.

Аліменти з безробітного та інші нюанси стягнення аліментів

А як платити аліменти безробітному?
У цьому питанні є дуже важливий аспект - чи були призначені аліменти на дитину до того моменту, поки батько став безробітним?
Скільки платять аліменти безробітні, якщо втратили роботу раптово?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online