Як відмовитися від аліментів на дитину?

  1. Відмова від аліментів добровільно - чи дозволено це по закону?
  2. Відмова від аліментів на дитину шляхом заміни платежів
  3. Угода про відмову від аліментів шляхом заміни їх добровільними платежами
  4. Заява про відмову від аліментів за виконавчим листом
  5. Де знайти зразок відмови від аліментів (і чи потрібно це)?
  6. Вимушена відмова від аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Знати, як відмовитися від аліментів, іноді потрібно тим, хто за законом зобов'язаний їх платити. Але як відмовитися від аліментів правильно і чи припустимо це взагалі за законом? Ситуація тут не зовсім однозначна. Спробуємо розібратися, в яких випадках і як саме виробляється така відмова.

Відмова від аліментів добровільно - чи дозволено це по закону?

Відмова від аліментів на дитину шляхом заміни платежів

Угода про відмову від аліментів шляхом заміни їх добровільними платежами

Заява про відмову від аліментів за виконавчим листом

Де знайти зразок відмови від аліментів (і чи потрібно це)?

Вимушена відмова від аліментів

Відмова від аліментів добровільно - чи дозволено це по закону?

Захист інтересів дитини - це одна з основних цілей дії сімейного законодавства Захист інтересів дитини - це одна з основних цілей дії сімейного законодавства. Відповідно, в тому випадку, якщо хтось із батьків добровільно не забезпечує синові або дочці нормального змісту, аліменти можуть бути витребувані через суд . І після того як відбулося рішення суду, відмовитися від виплати недбайливий батько вже ні в якому разі не може. Більш того, за умисну ​​несплату аліментів і всякого роду ухилення від цього в законодавстві передбачена відповідальність аж до кримінальної. Навіть позбавлення батьківських прав не знімає обов'язку сплачувати.

Тут і далі для простоти ми розглядати випадок, коли дитина проживає з матір'ю, а аліменти повинен платити батько. Така ситуація зустрічається мінімум в 90% випадків при розлученні - в протилежному ж випадку за законом все буде аналогічно.

Зазвичай аліменти призначаються судом за заявою батьків, з яким залишився дитина. Чи означає це, що раз мати виступила в процесі в якості представника дитини та витребувала аліменти, то вона ж має право відмовитися від отримання грошей? Зовсім ні. Справа в тому, що гроші, хоча і отримує їх мати, призначені зовсім не їй (випадки, коли аліменти належать саме дружині, зовсім окреме питання). Таким чином, витрачатися аліменти повинні на дитину - відповідно, відмова матері в цьому випадку буде порушувати його інтереси.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Відмова від аліментів на дитину шляхом заміни платежів

Однак не все так страшно. Справа в тому, що сімейне законодавство досить гнучке, і питання може бути вирішене цілком законним способом, так як відмовитися від аліментів можна, замінивши їх на що-небудь рівноцінне. Заміна може виглядати наступним чином:

  1. Батько і мати як представник дитини укладають у нотаріуса Угода . По ньому батько зобов'язується регулярно виплачувати на дитину певні суми добровільно, без суду і приставів. Варіант цей хороший тим, що домовитися можна про практично будь-якому розмірі аліментів. Правда, якщо платежі будуть вже зовсім маленькими, мати право оскаржити таку угоду в суді і довести, що воно істотно порушує інтереси дитини.
  2. Батько може передати у власність своїй дитині якесь цінне майно: дорогий автомобіль, квартиру, будинок, частку в підприємстві і т. Д. - в цьому випадку вважається, що всі витрати на утримання дитини можуть бути погашені за рахунок реалізації такого майна, тому батько йому більше нічого не винен. Однак треба зазначити, що в даному випадку батько не звільняється від додаткових платежів на дитину (наприклад, при лікуванні важкої хвороби). Замість майна може бути проведена одноразова виплата грошової суми - при цьому вона повинна бути такою, щоб точно вистачило на утримання дитини до повноліття.

Угода про відмову від аліментів шляхом заміни їх добровільними платежами

Найпростіше відмовитися від аліментів ще до того, як вони були призначені судом. У цьому випадку мати просто не подає заяву. Однак такий варіант підходить далеко не всім: оскільки стягнути аліменти можна і після розлучення, перспектива стягнення так і буде висіти над головою батька.

Найнадійнішим способом в цьому випадку буде укласти угоду. Для цього матері і батька потрібно прийти до нотаріуса і в його присутності домовитися, скільки саме батько буде платити дитині і яка буде періодичність платежів (щомісяця, щокварталу і т. Д.). Після цього нотаріус, переконавшись, що сторони дієздатні, діють без примусу і угода дійсно виражає їх волю, складе офіційний документ, який потім засвідчить своїм підписом і печаткою.

Заява про відмову від аліментів за виконавчим листом

Якщо ж рішення суду вже відбулося, питання, як відмовитися від аліментів, буде вирішуватися вже складніше. У цьому випадку може бути 2 основні варіанти:

  1. Мати просто не звертається до суду за виконавчим листом і, отже, не направляє його судовим приставам. Стягнення не проводиться, хоча може бути вироблено в будь-який момент: наказів про стягнення аліментів лист може бути отриманий в будь-який час після рішення суду аж до повноліття дитини.
  2. Якщо лист вже у приставів, мати може написати заяву про повернення виконавчого листа. В цьому випадку провадження по виконанню не припиняється, а закінчується. Ця маленька юридична тонкість означає, що пристав вже не буде стягувати аліменти, але справа ще не закрита остаточно. Оскільки лист по аліментах діє до повноліття і 3 роки понад те, він може бути в будь-який момент пред'явлений матір'ю до виконання повторно.

По суті, обидва способи мають одну спільну рису: хоча реально аліменти і не сплачуються, повної відмови від них немає, т. К. Закон такого не допускає.

Де знайти зразок відмови від аліментів (і чи потрібно це)?

Оскільки, як ми вже з'ясували, фактична відмова від аліментів може бути здійснений різними способами, використовуватися будуть документи різних типів:

  1. Якщо відмова відбувається шляхом нотаріального угоди, то зразок можна, звичайно, знайти в Інтернеті або скласти самостійно, але обидва ці варіанти, чесно кажучи, не мають особливого сенсу. Підготовка такого роду документів - частина роботи нотаріуса, так що краще довірити складання угоди саме йому. Сума, яку доведеться за це доплатити помічникам нотаріуса, не набагато перевищує ту, що буде сплачена за засвідчення.
  2. Якщо ж мова йде про те, щоб забрати вже готовий лист у приставів, то цілком можна скористатися будь-яким з зразків , Знайдених на одному з сайтів юридичної спрямованості. Крім того, заява легко написати самому, т. К. Пишеться воно в довільній формі. Достатньо лише вказати номер справи або повні імена боржника і стягувача, а також в явній формі висловити бажання того, щоб лист був повернутий без належного виконання. Таке право передбачено законом, тому навіть мотивувати своє бажання отримати лист назад на руки не потрібно.

Вимушена відмова від аліментів

Далеко не завжди відмова відбувається з доброї волі матері. Часто буває, що на цей крок її змушують піти певні обставини:

  • батько дитини має на неї психологічний вплив і безсоромно цим користується;
  • або мати збирається виїхати з дитиною за кордон, а батько загрожує, що не дасть згоди на виїзд, якщо з нього продовжать утримувати аліменти.

Проте яким би не було примушення, питання може бути вирішене. Зокрема, при відмові у дозволі на виїзд дитини мати може елементарно подати в суд і через його рішення домогтися того, щоб виїзд був безперешкодним. Ну а в тому випадку, якщо платник змушує відмовитися від аліментів за допомогою погроз або образ, потрібно звертатися в поліцію.

Відмова від аліментів добровільно - чи дозволено це по закону?
Але як відмовитися від аліментів правильно і чи припустимо це взагалі за законом?
Відмова від аліментів добровільно - чи дозволено це по закону?
Чи означає це, що раз мати виступила в процесі в якості представника дитини та витребувала аліменти, то вона ж має право відмовитися від отримання грошей?
Не знаєте свої права?
Де знайти зразок відмови від аліментів (і чи потрібно це)?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online