Як скласти і завірити розписку про отримання аліментів

  1. Аліменти готівкою: за і проти
  2. Навіщо оформляти розписку про отримання аліментів
  3. Відео: Аліменти. Стягуємо правильно!
  4. Відео: Як УТРИМАТИ чоловіка? Якоря мудрої жінки
  5. Відео: Як правильно написати розписку
  6. Як запевнити розписку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оформлення розписки необхідно у всіх випадках, коли проводиться передача готівкових грошових коштів, і відсутня можливість підтвердити такий розрахунок чеком або квитанцією. Такий документ може використовуватися і при виплату аліментів (За умови дотримання вимог та обмежень, встановлених законодавством РФ). Оформлення розписки необхідно у всіх випадках, коли проводиться передача готівкових грошових коштів, і відсутня можливість підтвердити такий розрахунок чеком або квитанцією

Зразок складання розписки про отримання аліментів

Аліменти готівкою: за і проти

Перерахування аліментних платежів можна здійснити декількома шляхами:

  1. через судових приставів ;
  2. поштовим або банківським переказом;
  3. готівковими коштами особисто одержувачу.

Останній спосіб може використовуватися в разі, якщо між сторонами аліментних відносин збереглися нормальні відносини і вони мають можливість хоча б 1 раз на місяць зустрічатися для здійснення розрахунків. Але і в цьому випадку потрібно документальна фіксація передачі грошових коштів. Виконавши цю умову, платник і одержувач аліментів зможуть оцінити всі переваги такого виду розрахунків, серед яких - відсутність банківських комісій і передача грошей без затримок.

Навіщо оформляти розписку про отримання аліментів

Будь-які грошові розрахунки вимагають документального підтвердження. В іншому випадку особа, що сплатила певну суму, не зможе довести цей факт, а друга сторона може скористатися відсутністю доказів і заявити про те , Що гроші їй не надходили.
В аліментних правовідносинах розписка виконує відразу кілька функцій:

  1. фіксує вироблені оплати;
  2. дозволяє уникнути подвійного стягнення аліментів (за один і той же період);
  3. допомагає правильно визначити розмір заборгованості по виплатах або підтвердити їх відсутність;
  4. впорядковує розрахунки між сторонами аліментних правовідносин.

Юридична сила такого документа залежить тільки від того, наскільки правильно він оформлений. При дотриманні всіх законних вимог, коли текст розписки не допускає різночитань, вона вважається дійсною і може використовуватися сторонами навіть в якості судового докази.
З цієї ж причини платник зобов'язаний зберігати всі розписки у себе, щоб в разі виникнення розбіжностей мати можливість оскаржити доводи одержувача аліментів. Останній може зробити для себе копію документа, або сторони можуть домовитися про те, що при кожній передачі грошей вони складають розписку в двох примірниках, залишаючи по одному з них у себе.

Відео: Аліменти. Стягуємо правильно!

Як скласти розписку про отримання аліментів

Документ оформляється в простій письмовій формі і підписується одержувачем коштів. Єдиної форми розписки законодавство Росії не передбачає, але на практиці був вироблений ряд правил і вимог до цього документа.
Його можна скласти як власноруч, так і за допомогою комп'ютера, або заповнити шаблон своїми персональними даними. Головне, щоб текст документа не допускав двоякого тлумачення і дозволяв точно встановити:

  1. хто і в якій сумі передав гроші;
  2. хто отримав гроші;
  3. в рахунок чого була здійснена виплата;
  4. за який період перераховані аліменти;
  5. дату складання і особистість особи, яка отримала гроші.

Підтвердити особу одержувача допоможуть вказівку не тільки його повного імені та прізвища, а й паспортних даних, а також особистий підпис такої особи в кінці розписки. Підпис обов'язково повинна супроводжуватися розшифровкою, яка виконується власноручно громадянином, який отримав грошові кошти.

Зразок розписки на отримання аліментів можна подивитися тут .

Відео: Як УТРИМАТИ чоловіка? Якоря мудрої жінки

Основні вимоги до розписці

Оскільки мета документа - підтвердити акт передачі грошових коштів, в ньому обов'язкове повинна бути вказана сума аліментів, отриманих від їх платника (цифрами і прописом). У тексті важливо вказати призначення грошей (аліментні платежі), щоб одержувач пізніше не міг послатися на те, що готівкові передавалися йому в рахунок виконання інших зобов'язань і вимагати стягнення заборгованості по аліментах.
Якщо розрахунки між сторонами здійснюються щомісяця, в розписці повинно бути вказано, за який період здійснено виплату і для утримання якого посадовця (неповнолітньої дитини, двох дітей, непрацездатної дружини і т. Д.). Якщо стягнення аліментів проводиться на підставі судового рішення або нотаріального угоди, посилання на реквізити таких документів повинна міститися в розписці.
Дотримання зазначених вимог дозволяє в будь-який час точно ідентифікувати кожен платіж і однозначно визначити його призначення, що позбавить платника від утворення заборгованості по аліментах і пов'язаних з цим можливих обмежень (заборона на виїзд за кордон, арешт рахунків і майна і т. Д.).

Відео: Як правильно написати розписку

Виправлення і помилки

При оформленні розписки «від руки» потрібно не тільки стежити за розбірливість почерку і відсутністю граматичних помилок. Важливо не допускати при написанні тексту помилок і помарок, виправлень і нестандартних скорочень (виключаючи загальноприйняті).
Також забороняється включати в розписку положення, що обмежують правоздатність кожної зі сторін - наприклад, обіцянка одержувача аліментів не звертатися до суду або його добровільну згоду на значне зменшення щомісячної суми.
Будь-які питання, що стосуються зміни порядку оплати аліментів і їх розміру, повинні вирішуватися сторонами в добровільному порядку. Досягнуті домовленості необхідно письмово закріпити. З цією метою можна звернутися в суд або підписати у нотаріуса угоду про сплату аліментів.
У тесті розписки слід фіксувати тільки факт передачі грошей, їх суму і дату розрахунку. Положення, прямо не пов'язані з цим питанням, не можуть бути підтверджені або зафіксовані таким документом.

Як запевнити розписку

Якщо передача аліментів відбувається не шляхом їх перерахування на розрахунковий рахунок або депозит приставів, а з рук в руки, для підтвердження цього факту досить розписки, складеної в простій письмовій формі.
Візит до нотаріуса не є обов'язковим. Однак при наявності взаємної домовленості сторін вони можуть звернутися за нотаріальним посвідченням розписки. Але варто враховувати, що це зажадає не тільки додаткового часу, але і фінансових витрат на оплату послуг нотаріуса. Найчастіше до такого способу посвідчення вдаються в разі, якщо одержувачу аліментів передається велика грошова сума - наприклад, в рахунок погашення заборгованості за кілька місяців.
Присутність свідків при передачі грошей також необов'язково. Закон не містить прямої заборони на залучення таких осіб для підтвердження факту передачі грошей. Разом з тим, за відсутності розписки показання свідків доказами проведеного розрахунку не є. Отже, їх присутність в момент складання розписки не обов'язково, проте якщо такі особи брали участь в передачі грошей, відомості про це повинні бути вказані в розписці.
Добровільна сплата аліментів позбавляє і платників, і одержувачів від багатьох труднощів. А уникнути ризиків, пов'язаних з передачею готівки, і захистити себе від недобросовісних дій протилежної сторони допоможе правильно оформлена розписка. При цьому особам не потрібно звертатися до нотаріуса або оплачувати додаткові комісії та збори, що призводить до суттєвої економії власних коштів і часу.

Відео: Як УТРИМАТИ чоловіка?
Відео: Як УТРИМАТИ чоловіка?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online