Як нараховуються аліменти ІП: розрахунок, документи, сплата

  1. Кому надходять аліменти?
  2. Скільки платити?
  3. Аліменти з ІП
  4. Як рахувати?
  5. краще домовитися

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Один з найскладніших і погано продуманих російським законодавством питань - це аліменти з ВП. Основні спірні моменти тут: як відбувається розрахунок аліментів з ІП, коли нараховується оплата, як стягнути кошти, що робити, якщо індивідуальний підприємець працює з нульовим доходом?

Кому надходять аліменти?

В першу чергу потрібно роз'яснити питання про те, кому виплачуються аліменти. Великою помилкою буде вважати, що вони направляються тільки на дитину (дітей), коли батьки перебувають у розлученні. п'ятий розділ Сімейного кодексу РФ дуже чітко регламентує цей аспект.

Отже, сплата аліментів покладена:

  1. Дітям до 18-ти років, чиї мати і батько не живуть разом.
  2. Дітям, які досягли 18 років, але з певних причин ще не мають можливості заробляти (студентам наприклад).
  3. Чоловікові або дружині, які не можуть працювати, і їхні доходи дозволяють зарахувати колишнього чоловіка до категорії малозабезпечених.
  4. Дружині під час вагітності, 3 роки після народження сина чи дочки.
  5. Колишньому чоловікові або дружині, які доглядають за вашою дитиною-інвалідом. Це стосується і інваліда з дитинства першої групи, який досяг повноліття.
  6. Колишній дружині або чоловікові, що втратили можливість працювати, до розлучення або протягом року після цього моменту.
  7. Колишнім дружині або чоловікові, які вийшли на пенсію протягом 5 років після розлучення і потребують фінансової допомоги.

Закон передбачає два варіанти оформлення аліментів всім категоріям одержувачів:

  1. Угоду. У цьому випадку платник і одержувач (або його представник) домовляються про розмір та порядок виплат, складають документ і запевняють його у нотаріуса.
  2. Судове рішення. Суд визначає, коли і скільки платити в тому випадку, якщо поза стінами суду домовитися не вдалося.

Скільки платити?

1. У разі угоди.

Розмір аліментів довільний і визначається сторонами.

2. У разі судового рішення.

Виплати на неповнолітніх дітей:

  • до 25% доходу - на 1 дитину;
  • до 33,33% доходу - на 2 дітей;
  • до 50% - на 3 і більше дітей.

У разі якщо дохід непостійний або відсутній, суд вправі встановити фіксовану суму виплат. Іноді в судовому засіданні може бути встановлений і менший розмір оплати, який залежить від матеріального стану платника.

У разі якщо дохід непостійний або відсутній, суд вправі встановити фіксовану суму виплат.

У разі якщо дохід непостійний або відсутній, суд вправі встановити фіксовану суму виплат

Іншим членам сім'ї суд призначає виплати в твердому грошовому вираженні. Розмір призначеної суми залежить від прожиткового мінімуму в регіоні проживання одержувача.

Середній прожитковий мінімум в РФ в 4 кварталі 2015 року склав:

  • 9197 рублів на дитину; 7781 рубль на пенсіонера;
  • 10187 рублів для працюючого населення;
  • 9452 рубля для населення в цілому. джерело

Аліменти з ІП

Варіант з виплатами членам сім'ї цілком прозорий, і ми не станемо його розглядати. Куди більш складними є випадки, коли перераховувати кошти повинен підприємець - батько або мати.

З звичайним співробітником, які працюють за наймом, все зрозуміло. У нього є зарплата, з якої і будуть вираховувати конкретну суму. Але як же бути з індивідуальними підприємцями? Скільки платити? Адже, по-перше, їх дохід може коливатися в залежності від того, наскільки успішний бізнес. А по-друге, врахувати об'єктивні доходи підприємця не так просто.

Види доходів, з яких утримуються аліменти, встановлені постановою Уряду № 841. І до 2010 року в документі нічого не говорилося про витрати підприємця. Таким чином, виникали досить дивні ситуації, коли ІП отримував велику суму на рахунок у вигляді авансу, і на неї тут же нараховувалися аліменти. При цьому сам підприємець ще не встигав виконати ніякі роботи за договором, а після того, як гроші списувалися судовими приставами, був змушений виконувати їх собі в збиток.

Виникали вельми дивні ситуації, коли ІП отримував велику суму на рахунок у вигляді авансу, і на неї тут же нараховувалися аліменти.

Конституційний суд РФ визнав таку позицію несправедливою, розглянувши позов підприємця ліпарити Амаякяна ( постанову 17-П від 20 червня 2010 року ).

За даними «Російської газети» , В скарзі той вказав, що судовий пристав, керуючись податковими деклараціями, визначив розмір заборгованості в 68,2 тисячі рублів. Однак заявник стверджував, що ця сума в 3 рази перевищує його реальні доходи, які залишалися у нього після вирахування витрат на ведення підприємницької діяльності та податків. З тих пір підприємці сплачують аліменти з доходу.

Як рахувати?

Конституційний суд, здавалося б, поставив крапку в цьому питанні. Вважати за формулою «доходи мінус витрати» і визначати аліменти по отриманої суми. Це стосується всіх підприємців, незалежно від того, чи знаходяться вони на «вмененке», «спрощенці» або основної системи оподаткування (Осно).

Але в справу втрутилися інші відомства, випустивши свої рекомендації. Цим чиновники внесли серйозну плутанину в питання нарахування та виплат аліментів.

Мінпраці, Мінфін і Міносвіти на швидку руку виготовили наказ від 29 листопада 2013 року № 703н / 112н / 1294. Після виходу документа виникли протиріччя.

Згідно з наказом, підприємці повинні підтверджувати свій дохід пакетом документів в залежності від системи оподаткування:

  1. Працюючі на основній системі оподаткування (Осно) повинні підтверджувати суму, з якої потрібно нараховувати аліменти, за допомогою декларації 3-ПДФО і книги обліку доходів і витрат.
  2. На ССО такими документами служать декларація і первинна документація по видатках. Тут потрібно згадати важливий нюанс. Підприємці на ССО здають декларацію один раз на рік і до цього моменту не можуть розрахувати розмір аліментів. Але чиновники не захотіли думати про такі «дрібниці».
  3. На ЕНВД основним документом служить декларація. Але поставлений дохід не означає реальний. І тим не менше, поки до законодавства не внесено зміни, потрібно нараховувати аліменти, керуючись саме цим «віртуальним доходом».
  4. Патентна система оподаткування (ПСН) - тут свої доходи підприємці відображають у книзі обліку доходів. Знову ж незрозуміло, як обліковувати витрати. Експерти вважають, що підприємцям на ССО і ПСН потрібно завести окрему книгу витрат і вносити в неї всі витрати.

Додаткових пояснень, наказів або інших документів, які прояснюють ситуацію, ще не видавалося.

краще домовитися

Юристи стверджують, що найкращим способом вирішення питання з аліментами для ІП є угода. Напевно, цей шлях можна вважати оптимальним не тільки для підприємців, але і для інших людей, сімейне життя яких не задалася.

Один документ здатний позбавити від всіх проблем з судовими позовами.

Найкращий спосіб вирішення питання з аліментами для ІП - це угода.

З 2010 року законодавство щодо боржників постійно посилюється. Шість років тому неплатників не випускали за кордон, в 2015 тут уже загрожує арешт на кілька діб, тобто кримінальна відповідальність. У нинішньому році боржників пропонують позбавляти водійських прав. Профільний комітет Державної думи вже схвалив відповідний законопроект. Тому розбіжність в законах може привести до того, що ви опинитеся невиїзним «безкінним» арештантом.

Тому розбіжність в законах може привести до того, що ви опинитеся невиїзним «безкінним» арештантом

Експерти не рекомендують ховати свої доходи. Як вже говорилося вище, особам, чий дохід непостійний або відсутній, суд просто поставить певну суму до виплат і нарахує борг за всі роки, коли аліменти не перераховувалися.

За 5 років судові пристави обмежили виїзд за кордон 1,4 млн боржників по аліментах. Про це повідомив глава ФССП Артур Парфенчиков. За його словами, завдяки заборонам на виїзд за кордон з 2010 року вдалося стягнути близько 7 млрд рублів на користь дітей. Після притягнення до кримінальної відповідальності боржники по аліментах погасили 663 млн рублів з 2013 року.
За прогнозами відомства, після підписання закону, що дозволяє вилучати водійські права у боржників, кількість неплатників аліментів скоротиться на 50-200 тис. Чоловік. Парфенчиков розповів, що в Росії приблизно 37% аліментників мають водійські права. джерело

Питання сплати аліментів досі залишається складним. У будь-якому випадку краще домовитися - мирну угоду позбавить вас від багатьох неузгодженостей і зайвих витрат.

Кому надходять аліменти?
Скільки платити?
Основні спірні моменти тут: як відбувається розрахунок аліментів з ІП, коли нараховується оплата, як стягнути кошти, що робити, якщо індивідуальний підприємець працює з нульовим доходом?
Кому надходять аліменти?
Скільки платити?
Але як же бути з індивідуальними підприємцями?
Скільки платити?
Як рахувати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online