Як написати розписку про отримання аліментів, зразок розписки

  1. Розписка про отримання аліментів при оплаті готівкою
  2. Переваги і недоліки цього способу оплати
  3. Чи потрібно нотаріальне завірення розписки
  4. Правила складання розписки
  5. Які дані вказати
  6. Скільки примірників скласти
  7. Зразок розписки про отримання аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розрахунок по аліментних зобов'язань може відбуватися як в безготівковій, так і готівковій формі. Другий спосіб передбачає підтвердження факту передачі грошових коштів за допомогою розписки. Є кілька правил для складання розписки про отримання аліментів на дитину, без дотримання яких документ не буде прийнятий до розгляду в суді в разі виникнення спірної ситуації. Розглянемо докладніше ці правила, а також переваги і недоліки даного способу передачі грошей.

Розписка про отримання аліментів при оплаті готівкою

Використання розписки обгрунтовано тоді, коли сплата аліментів здійснюється шляхом передачі грошей особисто в руки колишній дружині. Такий спосіб допустимо при збереженні хороших відносин між сторонами і наявності достатнього рівня довіри один до одного. Але навіть за таких умов не буде зайвим підстрахуватися і документально оформити аліментні зобов'язання.

При мирне вирішення питання про передачу грошових коштів на утримання дитини, батькам необхідно укласти добровільну угоду і завірити його у нотаріуса. Документ обов'язково повинен містити паспортні дані сторін, підстави виникнення обов'язків по сплаті аліментів, метод їх нарахування та порядок оплати. І вже на підставі цієї угоди батько дитини буде передавати колишній дружині кошти, яка, в свою чергу, буде підтверджувати цей факт в розписці про отримання аліментів.

Готівковий спосіб передачі грошей може бути використаний і при призначенні аліментів в судовому порядку. Можливо це в наступних випадках:

  • заробітна плата неофіційно працевлаштованого платника не відбивається в бухгалтерії підприємства, внаслідок чого роботодавець не може здійснювати за нього платежі;
  • платник не довіряє бухгалтеру своєї організації і бажає самостійно сплачувати дитині кошти;
  • одержувач не має рахунку в банку для безготівкової форми оплати.

Незалежно від способу призначення зобов'язань по аліментах мирний або примусовий, використання готівкової форми оплати обов'язково повинно супроводжуватися написанням розписки про отримання аліментів. Вона виступає гарантією захисту інтересів як платника, так і одержувача. При документальному підтвердженні отримання грошових коштів, колишня дружина не зможе звернутися до суду для примусового стягнення нібито несплачених аліментів за минулий період, а батькові дитини не вдасться завищити реальну суму сплачуваних їм аліментів, коли справа дійде до судового розгляду.

Так само подивіться відео огляд як правильно скласти розписку

до змісту ↑

Переваги і недоліки цього способу оплати

Готівкова форма здійснення виплат, обов'язковим елементом якої є розписка про отримання аліментів на дитину, має наступні переваги:

  1. Простіше зберегти довірчі відносини сторін, а платник позбавляється від малоприємного спілкування з судовими приставами.
  2. Не потрібно платити комісію банку.
  3. Платежі не затримуються через технічні причини.
  4. Виплати можна робити за рахунок додаткових неофіційних доходів.
  5. Платнику можна при бажанні надати додаткову допомогу дитині, перевищивши суму, встановлену угодою або судом.
  6. Можна разово сплатити велику суму за тривалий період, щоб не проводити виплати щомісяця.

Недоліки цього способу передачі грошей в рахунок оплати аліментів виявляють себе, тільки якщо сторони не написали розписку. У тому випадку, коли факт отримання грошових коштів не підтверджений підписами сторін, платник не застрахований від несумлінної поведінки колишньої дружини. Тому, щоб не довелося платити двічі, не треба шкодувати часу на оформлення розписки при передачі кожної аліментні суми.

до змісту ↑

Чи потрібно нотаріальне завірення розписки

Часто в рекомендаціях про те, як правильно скласти розписку, радять завіряти її в нотаріуса. Проте російське законодавство не містить подібних вимог, і питання про завірення паперу залишається на розсуд сторін. Залучення нотаріуса в якості додаткового гаранта угоди виправдано в разі сплати великої суми грошових коштів, наприклад, відразу за рік або кілька років. Щомісяця ж оплачувати зайві витрати недоцільно.

Підтвердження факту сплати аліментів можна отримати і шляхом залучення свідків, які повинні поставити свої підписи в документі. Це виступить додатковим захистом, і, в разі необхідності, їх показання будуть прийняті судом як доказ сумлінності платника.

Розписка сама по собі є підтвердженням того, що одержувач не має до платника претензій. Тому особливої ​​необхідності в додатковому завіренні цього документа немає. Важливо тільки правильно його скласти, щоб не виникло сумнівів в його юридичній силі.

до змісту ↑

Правила складання розписки

Розписка про отримання грошових коштів в рахунок сплати аліментів можна скласти трьома способами:

  • рукописним;
  • друкованим;
  • комбінованим, з використанням спеціального бланка.

Головним достоїнством першого способу є можливість проведення почеркознавчої експертизи в тому випадку, якщо у суду виникнуть сумніви в достовірності документа. Проте кожного разу повністю писати текст від руки не зовсім зручно і забирає чимало часу, та й нерозбірливий почерк одержувача теж може послужити причиною визнання документа недійсним.

Оформлення розписки за допомогою комп'ютера дозволяє заощадити час, так як одну і ту ж форму можна використовувати постійно, змінюючи дані про період, а також вирішує проблему поганого почерку. Ось тільки в спірній ситуації такий документ не вийде відправити на експертизу з метою підтвердження особи написав його особи, так як одного підпису для її проведення буде недостатньо.

Саме тому третій варіант є найбільш прийнятним, так як об'єднує в собі переваги перших двох способів, але позбавлений їх недоліків. Основний текст в бланку представлений в друкованій формі, що полегшує його читання, але паспортні дані сторін прописуються ними особисто, і цього буде достатньо для проведення експертизи.

Так само подивіться відео огляд як правильно скласти розписку

до змісту ↑

Які дані вказати

Щоб правильно написати розписку про отримання грошових коштів в рахунок сплати аліментів, в ній потрібно вказати наступну інформацію:

  • дата складання документа;
  • повні відомості з паспортів сторін, що включають в себе номер, серію, орган і дату видачі, адреса прописки та адресу фактичного проживання;
  • паспортні дані залучених свідків;
  • підстава виникнення аліментних зобов'язань (угода або рішення суду);
  • сума аліментів в цифровій формі і прописом;
  • вказівка, що сума передається в рахунок погашення заборгованості, якщо має місце стягнення аліментних боргу за виконавчим листом;
  • ім'я дитини, його число, місяць і рік народження;
  • період оплати;
  • підписи сторін з розшифровкою;
  • підписи свідків.

При відсутності будь-якого з вищевказаних елементів у змісті розписки, документ не матиме юридичної сили.

до змісту ↑

Скільки примірників скласти

Згідно з вимогами законодавства, розписку складають в одному примірнику, який залишається у платника, щоб він міг довести факт сплати аліментів при можливому виникненні претензій з боку одержувача. Але від ризику втрати документа ніхто не застрахований, тому для надійності можна зробити 2 екземпляри - по одному кожній стороні.

до змісту ↑

Зразок розписки про отримання аліментів

Якщо ви плануєте скористатися готовим бланком для оформлення розписки, можна використовувати типовий зразок, зображений на малюнку. Завантажити зразок бланка можна тут.

Завантажити зразок бланка можна тут

Рукописний варіант документа повинен мати такий же зміст. Розглянемо, для прикладу, готовий зразок розписки про отримання аліментів на дитину.

Я, Антонова Анна Іванівна, 13.06. 1985 року народження, зареєстрована за адресою м Волгоград вул. Свердлова 30 кв.21, яка проживає за адресою м Волгоград вул. Свердлова 30 кв.21

паспортні дані: серія 0106 №768458, виданий відділом УФМС Росії в м Волгограді 13.05.2006 р

прийняла від Антонова Олексія Петровича, 15.04.1983 року народження, зареєстрованого за адресою м Волгоград вул. Будівельників 25 кв.17, який мешкає за адресою м Волгоград вул. Миру 19 кв.43

паспортні дані: серія 0109 №867495 виданий відділом УФМС Росії в м Волгограді 22.06.2001г.

грошову суму в розмірі 10580 (Десяти тисяч п'ятисот вісімдесяти) гривень 00 копійок в якості аліментів на утримання дитини Антонова Віктора Олексійовича 14.08.2013 року народження

на підставі добровільної угоди про сплату аліментів від 15.12.2016 р

за період часу квітень 2017 року

аліменти на утримання дитини сплачені в повному обсязі, претензій до Антонову Олексію Петровичу не маю

15 квітня 2017 року

підписи сторін з розшифровкою

Розписка про отримання аліментів є найважливішим документом при оплаті аліментних сум у готівковій формі. Фінансова безпека платника повністю залежить від того, чи правильно він заповнений, і в повному обсязі в ньому відображена вся необхідна інформація. Тому, перш ніж скласти розписку, потрібно уважно вивчити всі висунуті до документа вимоги.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online