Житомир.info | Плани на осінь: чого очікувати від влади?

  1. Що зроблено?
  2. Що очікувати?
  3. Що зроблено?
  4. ПДВ
  5. проблемні банки
  6. Земельна реформа
  7. Чорнобильський саркофаг
  8. Чого очікувати?
  9. За Плану дій Україна-ЄС
  10. Відносини з Росією
  11. Відносини з КНР
  12. По державному бюджету
  13. з ПДВ
  14. соціальні програми
  15. ЖКГ
  16. дерегуляція
  17. Контроль якості їжі
  18. адміністративні послуги
  19. Земельна реформа
  20. адміністративна реформа
  21. Чорнобильський саркофаг
  22. реформа освіти
  23. Висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

що запланувала влада на осінь , Чого очікувати? З цього приводу нарікають на брак фактичної інформації. Я вирішив заповнити цю прогалину.

Нижченаведений текст - витримка інформації від джерел в Адміністрації Президента, Кабінеті Міністрів, депутатів парламентської більшості, вітчизняних і зарубіжних експертів, підтверджена аналізом відповідних документів.

Цю владу відрізняє від попередньої планування. Це принципове питання. Бувають експромти, ситуаційне реагування, але це швидше виняток з правил.

Є два документа, укази Президента. Перший - « Національний план з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України »Від 22 квітня 2011-го. Другий указ - « Про Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки », Підписаний 27 квітня 2011-го. Аналізувати ці документи зручно і для журналістів: видно, що виконано, а що від графіка відстає.

Для зручності аналізу поділив його на дві частини. Що зроблено і чого очікувати. Таким чином, читач зможе зробити висновок про головне - пропонованої логікою змін. Далі - факти.

Що зроблено?

Отже, Національний план з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України підписано на виконання, власне кажучи, самого Плану дій Україна-ЄС від 22 листопада 2010-го.

Завдання в цьому плані, можна, умовно кажучи, розділити на дві групи. Перше - прийняття законів і актів Кабінету Міністрів, необхідних ЄС. Друге - створення і робота інфраструктури в рамках домовленостей з ЄС.

Планом було передбачено прийняття парламентом законів про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України, про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту. Ці законопроекти були прийняті за основу 2 червня і 5 липня 2011-го. 1 червня 2011-го вступив в силу закон « Про захист персональних даних », Також міститься в плані.

Непогано і за нормативними актами. Планом було передбачено створення міжвідомчої робочої групи з реалізації Концепції інтегрованого управління кордонами. Ця група була створена за участю місії Європейського Союзу, Міжнародної організації з міграції та федеральної поліції Німеччини.

Що очікувати?

Передбачено указ президента про біометричний паспорт , Дипломатичному, службовому і загальносуспільному. Процедуру погодження документа в Європі вже пройшли, але закон про біометричні документи поки не прийнятий. Плюс треба буде профінансувати переобладнання прикордонних постів, щоб там змогли зчитувати інформацію. Говорять про те, що треба буде не більше 40 мільйонів гривень.

Кабмін зобов'язався розробити проект змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо терміну провадження у справах про примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства. Поки його в парламенті немає.

Ще один «збій»: в червні повинні були створити єдину національну базу даних управління міграційними потоками. 7 липня 2011-го це питання обговорювали в Державній міграційній службі. Йшлося про те, що робити і які для цього офіційні документи необхідні. Перекладаючи з бюрократичної мови на російську - нічого не робили.

На вересень заплановано укладення Угоди між Україною та Європейським бюро з питань юстиції, яке стало можливим після прийняття закону про захист персональних даних. На жовтень - розробка програми інтеграції в українське суспільство осіб, яким надано притулок в Україні. На четвертий квартал очікується укладення Угоди між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне співробітництво.

6 червня Україна передала на розгляд Європейської Комісії звіт про реалізацію першої законодавчої фази Плану дій. Тепер Україна очікує, що Єврокомісія прийме рішення про перехід до другої імплементаційної фази Плану дій. До кінця цього року.

Тепер про Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження програми економічних реформ.

Що зроблено?

стабілізація

Його першим пунктом була « стабілізація дефіциту держбюджету і державного боргу ». Вийшло. За перше півріччя до держбюджету надійшло 14 мільярдів гривень додаткових доходів, які було вирішено розподілити на підвищення пенсій і зарплат лікарям, вчителям, працівникам соціальної сфери, а також частково направити на добудову незавершених соціальних об'єктів. За рахунок цього, зокрема, в Києві були добудовані Жилянській шляхопровід, Гаванський міст і міст біля автовокзалу. Цими довгобудами при попередній владі не займалися.

Цими довгобудами при попередній владі не займалися

Фото: Макс Левін

З травня цього року збільшено допомогу малозабезпеченим сім'ям і сиротам - від 10 до 20%, в залежності від конкретної ситуації.

ПДВ

Його почали компенсувати в «ручному режимі», поступово переходячи на автоматичний. Почали з 300 мільйонів гривень, вийшли зараз на 1 мільярд 200 мільйонів гривень. На сьогоднішній день повернення ПДВ становить приблизно 70%.

проблемні банки

Ще одним з пунктів плану було «врегулювання питання реструктуризації проблемних активів у банківській сфері». На недавньому засіданні Комітету з економічних реформ при президенті України Ірина Акімова заявила, що "частина завдань, які припадали на перший квартал в цій сфері, вже виконані". І це правда. Ваш автор знає вкладників « Укрпромбанку », Яким гроші перевели в« Родовід », а недавно виплатили через« Ощадбанк ».

Ваш автор знає вкладників «   Укрпромбанку   », Яким гроші перевели в« Родовід », а недавно виплатили через« Ощадбанк »

Фото: Макс Левін

Земельна реформа

Верховна Рада 19 травня 2011-го прийняла за основу проект закону « Про Державний земельний кадастр ». Україна зняла обмеження на експорт зерна. Це було проблемою 8 лютого Бетсі Хафнер з офісу Торгового представника США заявляла, що «ситуація з квотуванням зерна в Україні повинна вирішитися до червня, і якщо немає, то міжнародні трейдери будуть змушені відкликати свої контракти».

Чорнобильський саркофаг

17 липня, в продовження тріумфальної конференції донорів у Києві 19 квітня 2011-го, де зібрали 550 млн євро, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко доповів главі держави про рішення донорів щодо виділення коштів на чорнобильські проекти. Це рішення було прийнято на засідання Асамблеї донорів Чорнобильського фонду 7 липня штаб-квартирі Європейського банку реконструкції та розвитку в Лондоні. Отже, є всі гроші на добудову об'єкту «Укриття», «саркофага», інакше кажучи.

Отже, є всі гроші на добудову об'єкту «Укриття», «саркофага», інакше кажучи

Фото: Надано прес-службою президента України

Чого очікувати?

Досить багато, в продовження зробленого.

За Плану дій Україна-ЄС

Безумовний пріоритет, звичайно - угода про зону вільної торгівлі. Українські керівники сподіваються на прогрес за результатами раундів переговорів у липні-вересні. Цього ж не виключають в Європі 14 липня голова німецько-української парламентської групи в Бундестазі Бербель Кофлер в інтерв'ю «Deutsche Welle» повідомила, що «є хороші шанси до кінця 2011-го підписати угоду про зону вільної торгівлі між ЄС і Україною». Додала, що «ще належить процес ратифікації в 27 країнах ЄС, і для цього знадобиться час» - це в Україні розуміють.

Віктор Янукович 20 жовтня на запрошення Президента Європейської Комісії Жозе Мануеля Баррозу відвідає Брюссель. На жовтень заплановано і його візит до Греції. А в кінці вересня він буде в Варшаві, на саміті «Східного партнерства» - програми ЄС для зближення з колишніми радянськими державами.

Відносини з Росією

Очікується, що на кінець 2011-м товарообіг між Україною і Росією перевищить 50 млрд. Доларів. У минулому році це було 40 млрд.

Відносини з КНР

Передбачається, що в цьому році Україна і Китай доведуть показник двосторонньої торгівлі до 10 мільярдів доларів. При цьому збільшення резервів товарообігу оцінюється на рівні 80% річних. До кінця року очікується установа спільного інноваційно-індустріального парку, створення українсько-китайського Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона. Китайська національна корпорація машинної індустрії та генеральних підрядів (СМСЕС) почала розробляти проектно-кошторисну документацію залізничного пасажирського сполучення Київ - міжнародний аеропорт "Бориспіль". Україна за це заплатить 372 мільйони доларів кредитних грошей Експортно-імпортного банку Китаю.

Україна за це заплатить 372 мільйони доларів кредитних грошей Експортно-імпортного банку Китаю

Фото: Надано прес-службою президента України

По державному бюджету

Очікування від осені полягають у тому, що 2011 рік Україна завершить із бездефіцитним бюджетом. Це реально, з урахуванням того, що в 2010-му дефіцит вдалося скоротити з 15% до 5%. Очікується, що завдяки змінам до Держбюджету-2011 до кінця року по всій країні добудують 350 соціальних об'єктів. У грудні має бути прийнята постанова Кабміну про порядок інвентаризації об'єктів держвласності.

з ПДВ

На кінець 2011-го ПДВ буде автоматично повертатися на 95%. Існуючі проблеми та очікування президент ЄБРР Томас Міров виклав на Раді вітчизняних та іноземних інвесторів при президенті 23 червня: «Зараз основним для України має стати несплаченого боргу з податку на додану вартість. Система відшкодування ПДВ повинна бути доступною і діяти тільки для «обраних», а для всіх компаній - вітчизняних і закордонних. Треба скасувати принцип так званої колективної відповідальності, коли чесні платники податків відповідальні за ухилення третіх осіб, які ухиляються від сплати податку ».

соціальні програми

На вересень заплановано прийняття законопроектів про поступове перерозподілі ставки внеску на пенсійне страхування між роботодавцем і працівником, щодо вдосконалення порядку призначення та індексації пенсій, незалежно від закону, за яким вона призначена. На жовтень - прийняття законопроектів щодо легалізації заробітної плати та робочих місць, Трудовий кодекс і другого рівня пенсійної реформи. На листопад очікуємо прийняття законів про скорочення пільг щодо дострокового виходу на пенсію й зі сплати внесків на пенсійне страхування.

На кінець 2012-го передбачається збільшення пенсій більшості пенсіонерів. Цікаво, що щось схоже Віктор Янукович робив і в 2004 році: обіцянка підвищити пенсії на 20% в травні, підвищення пенсій на 25% у вересні.

Фото: Макс Левін

Досить багато заплановано по цільовій групі ветеранів війни. З липня заплановано підвищення пенсій для інвалідів Великої Вітчизняної війни та жертв нацистських переслідувань на 20 - 25% і щорічне збільшення таких пенсій до 2015 року. З червня ж в 1,5 рази підвищуються доплати до пенсій членам сімей загиблих та померлих військовослужбовців, з щорічним, до 2015 року, збільшенням на третину.

ЖКГ

На вересень заплановано розроблення та затвердження Кабміном рекомендацій щодо передачі у власність та оренду земельних ділянок для обслуговування багатоквартирних будинків. Але проблема в іншому. Не створено орган з регулювання тарифної політики в сфері житлово-комунального господарства.

Мої співрозмовники розійшлися в думці, чи буде такий орган створений цієї осені.

дерегуляція

16 листопада 2010 року набув чинності Закон України з довгою назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності». Без ліцензій, і, відповідно, хабарів за їх отримання можуть працювати перевізники безпечних вантажів і туристичні агентства, ті, хто вирішить почати бізнес в сфері спортклубів, займатися фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльністю, ювеліри і продавці ювелірних виробів.

Судячи з останніх заяв Віктора Януковича, нині розглядається питання про скасування ліцензій для приватних лікарів. Найбільш значуща скасування ліцензій торкнулася будівельної галузі. Відповідно до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» мають запрацювати спрощені процедури започаткування будівельних робіт, збору підписів, затвердження генпланів забудови територій. Передбачається, що це спрощення дозволить знизити рівень корупції в будівництві на 90% і приблизно на третину здешевити собівартість будівництва.

Але повинні бути видані підзаконні акти уряду. Власне, необхідністю «прискорити процес» продиктовані останні ЦУ з цього приводу Віктора Януковича Миколі Азарову.

Контроль якості їжі

На жовтень очікуємо прийняття парламентом законів про контроль над якістю харчових продуктів і про вимоги до предметів та матеріалів які контактують з харчовими продуктами. Втім, більшість експертів сходиться на тому, що якість найбільш купованих харчових продуктів в Україні таке, що без підвищення вимогливості до нього самим суспільством нічого не зміниться.

Стало буденністю молоко з пальмового масла, вино з ароматизатора і спирту, відсутність запаху жому на пивзаводах, ковбаса без ознак м'яса, а кількість шкідливого в овочах і фруктах вітчизняного виробництва конкурує з ядерним реактором.

Вважається, що угода про вільну торгівлю України і ЄС дасть доступ на Україну якісним європейським товарам, а українських виробників змусить конкурувати не тільки за ціною, але і за якістю товару.

адміністративні послуги

9 червня уряд низкою розпоряджень затвердив перелік платних послуг, що надаються міністерством охорони здоров'я, СБУ, державними службами з лікарських засобів, гірничого нагляду та промислової безпеки, з контролю за наркотиками, спеціального зв'язку та захисту інформації, ветеринарною та фітосанітарною службою, космічним агентством і агентством рибного господарства , інспекцією сільського господарства. На черзі - інші відомства.

Але проблема існує. 1 січня 2011 постановою Кабміну було ліквідовано близько 12 тисяч підприємств, які від імені держави виписували громадянам різноманітні довідки - зрозуміло, не безкоштовно. Віктор Янукович 14 січня 2011 року публічно зажадав від прем'єр-міністра Миколи Азарова забезпечити ефективний контроль за використанням державних фінансів. На останньому ж засіданні Комітету з економічних реформ при президенті України, Янукович, констатуючи, що "кожне відомство стоїть до останнього, зберігаючи в таємниці, можливість здерти з громадянина, підприємця сотню-другу гривень, і ми це добре знаємо", додає: "Микола Янович, я чекаю від вас відповіді на те питання, яке я поставив ще на початку цього року ».

Мабуть, без кримінальних справ проти чиновників, охочих грошей за довідки, не обійтися.

Земельна реформа

Далі нас чекає прийняття законодавчої та технічної бази для запровадження з 2012 року повноцінного ринку землі сільськогосподарського призначення. А саме законів про державний земельний кадастр (поки прийнятий за основу), електронного загальногромадянського кадастру, який має запрацювати в грудні. До кінця року заплановано закінчити інвентаризацію землі. Очікується, що з 1 січня 2012-го ринок сільгоспземель нормально запрацює, власники землі будуть платити податки в регіональні бюджети, а власники земельних паїв, з якими зараз розраховуються урожаєм, отримуватимуть мінімум 700 гривень за пай. При цьому земля не буде продаватися іноземцям, але в оренду на 49 або більше років її можна буде оформити. Договору оренди передбачається зробити заставним інструментів кредитування.

Договору оренди передбачається зробити заставним інструментів кредитування

Фото: Макс Левін

Вузьких місць земельної реформи, що визнають всі співрозмовники - три. Перше - ксенофобія більшості голосуючих українських виборців, що ускладнює права іноземців управляти землею в Україні. Друге - підтримка цих ксенофобічних настроїв більшістю політичних партій. Третє - невизначеність умов експлуатації землі, коли одні потенційні власники націлені відновлювати родючість землі, і для цього виводити ще радянські пестициди. Інші ж, налаштовані на швидкий прибуток, налаштовані пестициди додавати.

адміністративна реформа

Цієї осені буде закінчена розробка пропозицій щодо другого етапу адміністративної реформи. Його проведення заплановане на 2012 рік і торкнеться реорганізації роботи територіальних органів виконавчої влади. Вітчизняні та зарубіжні експерти в цілому згодні і з тим, що поки адміністративна реформа є механічне скорочення середнього і нижнього рівня чиновницького апарату без поліпшення якості державних послуг. І з тим, що скорочувати чиновників, нехай і механічно, було необхідно.

Чорнобильський саркофаг

В цьому році буде розпочато будівництво «саркофага». Планується завершити цю роботу до 2015 року. Гроші на рахунках Європейського банку реконструкції і розвитку, їх не розкрадуть.

реформа освіти

У червні в парламенті повинні були прийняти новий законопроект «Про вищу освіту». Не прийняли. Існує як би конкуренція між законопроектами міністра Дмитра Табачника і представника президента в парламенті Юрія Мірошниченка. Після «накачування» від президента 30 червня 2011 року міністр освіти напевно усвідомив, що Всеукраїнський з'їзд працівників освіти напевно пройде у вересні.

Після «накачування» від президента 30 червня 2011 року міністр освіти напевно усвідомив, що Всеукраїнський з'їзд працівників освіти напевно пройде у вересні

Фото: Макс Левін

Висновки

З «скрипом», а іноді зі збоями, плани України щодо лібералізації режиму з ЄС і реформування країни все ж реалізуються. Вже за одне це Віктору Януковичу повинні бути вдячні - міг же, як попередник, п'ять років нічого не робити. Але шлях попереду - більше, ніж шлях ззаду.

Звичайно, прикро, що «опозиція Його Величності» запропонувала мало варіантів своїх законопроектів, особливо кодексів. Окремо стоять хіба що пропозиції Наталії Королевської з БЮТ. Але ж справа реформування країни, зближення з ЄС - справа і влади, і опозиції.

У жовтні 2010 року Рада Європи прийняла резолюцію 1755 "Про функціонування демократичних інститутів в Україні", яким закликав українську владу ухвалити новий закон "Про громадські організації". Віктор Янукович підтримує ухвалення цього закону, про що, зокрема, заяви 9 червня у час зустрічі з керівництвом Венеціанської комісії. Але БЮТ блокує закон. Така політична позиція БЮТ: не голосувати за ті законопроекти, які політично можуть бути зараховані "в плюс" нинішньої влади.

З іншого боку, за деякі ініціативи влади голосує і БЮТ. За прийняття необхідного нам у відносинах з Європейським союзом закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства проголосувало 25 бютівців. Їх не звинуватять в тому, що вони підігравали влади?

Так чи інакше, справжнім тестом на «європейськість» або на ксенофобію стане голосування за «земельною» законопроектів.

В'ячеслав Піховшек, "Лівий берег"

Що зроблено?
Що очікувати?
Що зроблено?
Що зроблено?
Що очікувати?
Що зроблено?
Їх не звинуватять в тому, що вони підігравали влади?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online