Відповідальність керівника. Частина 2

  1. Цивільно-правова відповідальність
  2. Як же встановлюється вина керівника?
  3. адміністративна відповідальність
  4. Кримінальна відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В першій частині цього матеріалу ми розглянули, як і за що керівник може бути притягнутий до дисциплінарної та матеріальної відповідальності. У цій частині ми розглянемо що стає все більш актуальною цивільно-правову (субсидіарну), адміністративну та кримінальну відповідальність керівника організації.

У цій частині ми розглянемо що стає все більш актуальною цивільно-правову (субсидіарну), адміністративну та кримінальну відповідальність керівника організації


Цивільно-правова відповідальність

Керівник організації несе цивільно-правову, або субсидіарну, відповідальність. Зокрема, керівник може відповідати особистим майном за зобов'язаннями компанії, якщо буде доведено, що його дії (або бездіяльність) призвели до економічної неспроможності юридичної особи. Попросту кажучи, банкрутства (ч. 2 п. 3 ст. 52 ЦК, ч. 2 ст. 11 Закону Республіки Білорусь від 13.07.2012 № 415-З «Про економічну неспроможність (банкрутство)» (далі - Закон про банкрутство)).

Тобто залучити до даного виду відповідальності можна тільки керівника організації, щодо якої ініційована процедура банкрутства. (Знаходиться в процедурі банкрутства). При цьому термін залучення встановлений чималий - 10 років з моменту порушення провадження у справі про економічну неспроможність (банкрутство) (ч. 4, 6 ст.11 Закону про банкрутство). Це також означає, що відповідальність може лягти не тільки на чинного керівника, але і на попередніх, якщо буде встановлено, що банкрутство викликали дії або бездіяльність цих осіб.

Як же встановлюється вина керівника?

Дані обставини визначаються судом на підставі Постанови Пленуму Вищого господарського суду Республіки Білорусь від 27.10.2006 року №11 «Про деякі питання застосування субсидіарної відповідальності» (далі - Постанова №11).

Згідно ч.1 п.9 Постанови № 11 при вирішенні таких спорів необхідно встановити:

  • чи належить відповідній особі право давати обов'язкові для юридичної особи вказівки;
  • вчинені відповідною особою дії (або проявлено бездіяльність), що свідчать як про використання, так і невикористання зазначених прав і можливостей;
  • підтверджується причинно-наслідковий зв'язок між використанням відповідною особою своїх прав і (або) можливостей щодо юридичної особи і наслідками у вигляді визнання боржника банкрутом;
  • чи достатньо у боржника майна для задоволення вимог кредиторів.

Якщо суд встановить дані обставини, то керівник компанії буде притягнутий до субсидіарної відповідальності нарівні з засновниками організації, і відповідальність вони нестимуть солідарно.

Крім цього, є ще одне серйозна підстава, за яким керівника можуть залучити до субсидіарної відповідальності на всю суму кредиторської заборгованості навіть без будь-яких винних дій з його боку - це пропуск строку подачі заяви про банкрутство (цей обов'язок випливає з ч. 2, 6 ст. 9 Закону про банкрутство).

Така заява повинна бути подана в строк не пізніше 1 місяця з дня виникнення таких обставин. Подібні обставини настають у разі виникнення тримісячної прострочення виконання зобов'язань перед контрагентами. У цьому випадку керівник зобов'язаний направити відомості про наявність такого прострочення власнику майна (засновникам компанії).

адміністративна відповідальність

Керівник організації несе також адміністративну відповідальність, передбачену законодавством. Зокрема, на нього як на уповноважена посадова особа наймача може бути покладена адміністративна відповідальність за правопорушення в сфері трудових відносин (за наявності вини), наприклад, за:

  • відмова в прийомі на роботу (ст. 9.16 Кодексу Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП));
  • порушення вимог щодо охорони праці, що містяться в нормативних правових актах, в тому числі технічних і локальних нормативних правових актах (ст. 9.17 КоАП);
  • порушення законодавства в сфері колективних трудових відносин (ст. 9.18 КоАП);
  • порушення порядку та строків виплати заробітної плати;
  • непроведення в встановлених законодавством випадках атестації робочих місць за умовами праці, порушення порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, подання документів з атестації робочих місць за умовами праці, що містять недостовірні відомості, та інші порушення законодавства про працю, які заподіяли шкоду працівникові (ст. 9.19 КоАП), та інші.

Кримінальна відповідальність

Винна порушення керівником організації кримінально-правових заборон тягне його притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до Кримінального кодексу Республіки Білорусь (далі - КК).

Так, наприклад, в нашій країні передбачена кримінальна відповідальність за необгрунтовану відмову в прийомі на роботу або звільнення жінки за мотивами її вагітності або завідомо незаконне звільнення особи з роботи (ст. 199 КК), а також за порушення правил охорони праці (ст. 306 КК ) та ін.

PS Хочете щотижня отримувати від нас корисні матеріали абсолютно безкоштовно? тоді підписуйтесь на розсилку прямо зараз!

Зображення: pixabay.com

Читайте також:

← Назад

Як же встановлюється вина керівника?
PS Хочете щотижня отримувати від нас корисні матеріали абсолютно безкоштовно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online