Створення ОТГ проконтролюють по методології Кабміну - експерт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Подальше створення ОТГ жорстко контролюватиметься на відповідність методології Кабміну - експерт.

Добровільне об'єднання громад виходить на етап більш жорсткого контролю за відповідністю ОТГ передбаченим методологією Кабміну розмірами території, кількості населення і фінансової можливості, а також затвердженим перспективним планам створення ОТГ.

Про це в п'ятницю у Вінниці під час семінару-наради на тему «Законодавча основа змін у сфері децентралізації. Основні тенденції розвитку реформи », організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми« U-LEAD з Європою »і Мінрегіону України, у коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Юрій Ганущак.

Подальше створення ОТГ жорстко контролюватиметься на відповідність методології Кабміну - експерт

"У 2020 році завершиться процес добровільного об'єднання громад і почнеться адміністративний етап їх формування. Цю позицію озвучив Президент - мовляв, хто не зрозумів знизу, тому допоможемо зверху. Відбувається саме так, оскільки одночасне існування двох систем є неможливим і неприпустимим. Психологічний бар'єр в 1000 об'єднаних громад, які відповідають близько 70% прогнозованих, запланованих відповідно до узгоджених з областями їх центрів, буде пройдений в цьому році. тобто, в 2019 році ще буде тривати добро вільне об'єднання. Але воно вже буде контрольованим, щоб не виходило за межі перспективних планів і щоб не створювалися свідомо слабкі неспроможні громади ", - повідомив Ганущак.

Він висловив надію, що в 2020 році карта вже буде сформована, причому, не тільки в розрізі ОТГ, але і утворень субрегіонального рівня - великих районів.

"У законодавчому плані щодо формування громад поле вже повністю« розчищено ». Ми очікуємо від областей затвердження перспективних планів без« білих плям », сформованих відповідно до методики Кабміну. ​​Навіть з урахуванням того, що вже створені ОТГ, які за об'єктивними даними виглядають неспроможними (площа , кількість населення, бюджетна інформація, ступінь дотаційності, величина витрат на оплату праці апарату і т.п.) приєднають до себе інші громади, щоб зрівняти ситуацію. Всі ці питання повинні враховуватися при формуванні закінчать льного перспективного плану створення ОТГ ", - вважає експерт.

За його словами, тепер «батьки» реформи децентралізації сподіваються на прийняття ряду законопроектів, які дозволять остаточно сформувати нову карту країни в рамках адміністративно-територіальної реформи, а також дозволять розвиватися новоствореним громадам.

"Ми очікуємо прийняття законодавчих актів в частині формування субрегіонального рівня. Зокрема, законопроекту № 6636« Про порядок формування, ліквідації та зміни меж районів », який фактично відкриває шлях для формування великих районів. Як правило, це буде на базі затверджених госпітальних округів, але не обов'язково. Ну, якщо, наприклад, один округ у Львівській області затверджено, то зрозуміло, що мова не буде йти про одне районі, а про шести. І навпаки, в Одеській області, де госпітальних округів 9, очевидно, що районів з Тільки не буде ", - сказав Ганущак.

І навпаки, в Одеській області, де госпітальних округів 9, очевидно, що районів з  Тільки не буде , - сказав Ганущак

Він додав, що економічної можливості громад сприятиме поширення їх юрисдикції з управління землями на всю територію ОТГ і унормування планування території громад.

"Нас також цікавлять нормативні акти, які дозволять розвиватися новоствореним громадам. Перш за все мова йде про законопроект №7118« Про розпорядження землями навколо населених пунктів »- про управління землями в межах території громади. А також про законопроект №6403, який передбачає введення такого документа , як план території громади - основного планувального документа ОТГ, який чітко визначає цільове призначення земель, наявні архітектурні обмеження і т.п. Це головний документ, який потрібен для інвестора, до торий повинен бути впевнений, що його капіталовкладення захищені ", - вважає експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

За його словами, таким способом буде сформований найбільш необхідний пакет нормативних документів, необхідний для того, щоб приймати закон «Про засади адміністративно-територіального устрою», який визначає, яким чином формується і змінюється адміністративно-територіальний устрій України. На виконання цього закону має бути ухвалений закон про адміністративно-територіальний устрій країни, який фактично затвердить карту України.

В результаті, завершення створення ОТГ, прийняття і вступ в силу зазначених законів завершить адміністративно-територіальну реформу як складову реформи децентралізації.

Читайте також: На Чернігівщині Коропського ОТГ показала гостям зміни за півтора року

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією, підтримує реформу децентралізації та її секторні напрямки.

Фото: Олександр Лапін / Укрінформ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online