Нові межі Києва: бути чи не бути?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Київ став на крок ближче до утвердження своїх кордонів. Екологічна комісія підтримала проект землеустрою щодо затвердження території, що належить Києву. Причому, міська влада пропонує не просто остаточно узаконити ті межі, в яких столиця знаходиться зараз, але і збільшити площу міста на 2 тисячі гектарів за рахунок пристоличною області (див. Документи). Влада Київщини з такими ініціативами категорично не згодні. Про війнах Києва з областю за землю пише "Обозреватель. Кияни".

2 тисячі гектарів для Києва

Вже зовсім скоро Київ може "підрости" на 1,5 тисячі гектар: з 83 тисяч 585 га до 84 тисяч 974,4 га. Саме такі цифри передбачені в проекті землеустрою щодо затвердження та зміни меж столиці. Цей проект 21 січня підтримала Постійна комісія Київради з питань екологічної політики. Згідно з проектом, пропонується приєднати до території столиці 2075,7 га земель, які зараз належать Київській області. "Ми говоримо, перш за все, не про збільшення території Києва, а про встановлення меж міста, які в останній раз встановлювалися в 1964 році. Те, що Київ збільшиться на 2 тисячі гектарів - це вже наслідок", - пояснив "Обозревателю" голова комісії Денис Москаль.

Левова частка земель, на які претендує Київ - 998 га - це землі Гнідинского сільської ради. У разі затвердження нових меж на нинішніх полях виростуть висотки. "На цій території друга черга житлового масиву Осокорки планувалася ще генпланом 1986 року. Були витрачені кошти, розроблена проектна документація. І був навіть запланований намив території, але тоді ця робота не була завершена", - розповідає Москаль.

Другий великий шматок землі - острів Великий площею 904 га. Столична влада пригледіли його для будівництва нової водозабірної станції - благо, природні умови і чиста вода Великого створюють для цього оптимальні умови. "Ми розуміємо, що той водозабір, який сьогодні є на Дніпрі і Десні, не відповідає вимогам. Ми повинні мати розвиток для міста Києва. Саме це місце визначено всіма екологами, фахівцями як краще для того, щоб забезпечити місто водою. Воно є найвигіднішим . там найчистіша вода, там немає скидів. Це саме те, що потрібно сьогодні Києву ", - переконаний перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

Якщо апетити Києва будуть задоволені, адміністративна карта Київської області зазнає змін. Броварський район зменшиться на 70,2 га, Бориспільський - на 799,4 га, Вишгородський - на 863 га. Ірпінська міська рада втратить 87,9 га - за рахунок смт Коцюбинське. Це селище, з яким у столиці розгорівся неабиякий конфлікт через 4 тис. Га належить Києву Біличанського лісу, стане єдиним населеним пунктом, який буде переданий столиці разом з населяють його людьми. Решта території, на які претендує Київ, не заселені.

"Рівноцінний обмін" по-київськи

Разом з тим, проектом передбачена і компенсація Київської області за понесені втрати. Київ готовий обміняти жадані 2075,7 га на 686,3 га своїх земель. Збільшиться в розмірах, наприклад, Києво-Святошинський район, якому передадуть 13,8 га, і Обухівський - з новопридбаними 417 га.

При визначенні територій, яких "не шкода", в розрахунок бралися існуючі накладки. Область отримає землі, які місцеві ради вже встигли роздати під забудову або сільгосппотреб. "Наприклад, 20 га буде передано Білогородському сільраді Києво-Святошинського району. 153 га - Гнідинскому сільраді, просто як компенсація за той шматок великий, який призначений під другу чергу житлового масиву Осокорки. Із значних шматків - це 417 га Козинської селищної ради, острів Дикий . Він знаходиться поруч, немає жодного зв'язку з ним ", - зазначає Москаль.

Нові кордони - потрібні чи ні?

Прихильники проекту запевняють: формальне затвердження меж Києва необхідно. Адже саме те, що місто не до кінця оформив кордону, стало причиною численних посягань на цілісність території столиці. А цим в останні роки грішили практично всі сусіди. "Чи припиняться спекуляції на тому, що не встановлені межі. Ми забезпечимо цілісність Києва. Адже останнім часом ми постійно спостерігали захоплення столичних земель. Це робили Коцюбинський і Козинський селищні ради, Бориспільський районний, Вишгородська міська ради ... З усіх боків нас" покусували ". тут буде поставлена ​​крапка ", - говорить голова комісії з питань екологічної політики.

Але з такою точкою зору згодні не всі. Наприклад, директор Інституту міста Олександр Сергієнко переконаний: межі Києва - загальновизнаний факт. "З повоєнного часу прийнято, по крайней мере, 3 генеральних плани Києва, де визначені межі столиці. Видано тисячі разів плани міста, де ці межі нанесені. Межі Києва - це загальновизнаний факт. Однак комісія Київради вирішила піти шляхом Коцюбинської селищної ради. Не тільки повернути ліс і закріпити межі Києва формально. Але ще й відітнути у області кілька сот гектарів. Це виглядає досить анекдотично ", - говорить Сергієнко.

Справжні причини досить старої проблеми зі збільшенням територій Києва за рахунок міст-супутників директор Інституту міста називає однозначно: гроші, земля і влада. "По-перше, земля. Маєш більше землі - можеш більше дерибанити. По-друге, там можуть бути свої промислові потужності, свої джерела доходів бюджету, різні Ашани, Епіцентри. Якщо вони будуть зареєстровані на території Києва, а не області - податки будуть йти в бюджет міста ", - зазначає Сергієнко.

Але ось в тому, що у київської влади вистачить мудрості, сил і ресурсів, щоб вирішувати проблеми не тільки киян, а й жителів приєднаних до столиці територій, він дуже сумнівається. Як і в економічній обґрунтованості такого рішення. "Якщо в існуючій економічній моделі основна економічна активність і можливість заробити буде зосереджена в столиці, то нічого хорошого в цьому немає. Замість того щоб розвивати регіональні центри, міста, створювати і робочі місця, і можливість нормально жити людям - все концентрується в Києві. А адже чим більше у нас буде самодостатніх громад, тим, як показує європейський досвід, буде ефективніше управління, використання місцевих ресурсів, рішення місцевих проблем, забезпечення жителів соціальними, комунальними і ін шими послугами ", - вважає Сергієнко.

Нові межі Києва - політиканство і провокація

Робота над проектом меж Києва триває вже понад два десятиліття. Його вже погодило більшість міських, селищних і районних рад Київської області. "З 2005 року тривають переговори з областю. Дуже складний шлях узгодження. Тому всі ці роки проходило узгодження із землекористувачами, а це п'ять районів Київської області та 39 сільських та селищних рад. З них не підписали узгодження тільки 5 або 6, точно по пам'яті не скажу ", - зазначає перший заступник начальника ГУ земельних ресурсів КМДА Юрій Кулаковський.

Але, незважаючи на тривалі переговори, обласні чиновники проект нових меж Києва назвали "провокацією, спрямованою на популяризацію окремої фракції в Київраді". "Питання щодо територіальних змін повинен підніматися не в односторонньому порядку політиканів, а з урахуванням інтересів громад", - наголошується в поширеному прес-службою Київоблдержадміністрації повідомленні.

Схвалення екологічної комісії - останній етап, який повинен був пройти проект перед тим, як потрапити на розгляд депутатів Київради. Своє слово в питанні "бути чи не бути" збільшення Києва вони скажуть уже на найближчій сесії в лютому. Далі - слово за депутатами облради. У КОДА вже створені робочі групи, які вивчать запропоновані зміни з усіх боків - адже домагання столиці область обурили. Зокрема, за словами губернатора Київщини Анатолія Присяжнюка, область категорично не згодна з відчуженням на користь Києва селища Коцюбинське. У столиці такої реакції не дивуються. "Звичайно, вони проект не узгодять. У них були наполеонівські плани по створенню Нью-Васюков за рахунок 4 тис. Га київського Біличанського лісу. За допомогою різних маніпуляцій, судових рішень, незаконних рішень селищної ради вони фактично майже досягли успіху в цьому", - зазначає Москаль.

За свої інтереси в області будуть боротися не на життя, а на смерть. Губернатор вже завуальовано загрожує втопити Київ у власних відходах. "Я на сьогоднішній день не згоден з тим, що Київська область є сміттєзвалищем для жителів Києва. Ми будемо виставляти умови, що якщо ми будемо видавати ліцензію і право тверді відходи звалювати в Київській області - місцева громада повинна отримувати преференції у виділенні коштів, в надання допомоги, в лікуванні та оздоровленні. Крім того, у нас повинні бути території розвитку, ми теж не будемо просто погоджуватися ", - відзначає Присяжнюк.

Однак бажання або небажання області ділитися з Києвом особливого значення не має. Після закінчення визначеного законом терміну, незалежно від рішення облради, проект нових меж Києва буде передано до Верховної Ради - єдиний орган, в чиїй компетенції перебуває питання визначення адміністративно-територіальних кордонів. І тут вже все буде залежати від того, на чию сторону встане парламентська більшість. У Києві впевнені: депутати не відмовляться зробити столицю більше. Залежно від швидкості розгляду проекту в комітетах Верховної Ради це станеться в квітні-червні.

Чи не набридаємо! Тільки найважливіше - підписуйся на наш Telegram-канал

Нові кордони - потрібні чи ні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online