Проблем через скасування довідок БТІ при продажу квартири не буде

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1 грудня 2011, 8:50 Переглядів: 1 грудня 2011, 8:50 Переглядів:   Продати та купити квартиру буде простіше, фото 100-kvadratov

Продати та купити квартиру буде простіше, фото 100-kvadratov.ru.

Введені з 1 січня 2012 року нові правила реєстрації зміни власника нерухомості вже отримали великий резонанс. Перш за все через інформацію про те, що БТІ з 1 грудня в регіонах і з 15-го в Києві нібито припинять видавати виписки з реєстру прав власності, а значить угоди з нерухомості виявляться заблокованими на 2-3 тижні і більше.

Але вчора глава Держреєстраційної служби (Держреєстру) Леонід Єфименко роз'яснив: це незаконно. "Людина має право звертатися в БТІ до 31 грудня (реально до 30-го - останній робочий день. - Авт.), І БТІ не має права відмовити. Є механізми примусу (наприклад, скарга в суд. - Авт.)", - говорить Єфименко. Також, за його словами, з 1 січня по Україні відкриються 580 "вікон" Держреєстру (зараз діє 500 БТІ), тому черг не очікується. Звертатися за адресою реєстраторів треба в райуправління юстиції, але схоже, що спочатку реєстрація буде проходити в тих же БТІ, але під іншою вивіскою.

У БТІ Києва нам підтвердили: готові приймати документи на оформлення виписок про власника житла до кінця року, адже виписки дійсні три місяці, а видаються максимум через 14 днів з моменту звернення. Але питання в тому, що з 1 січня ця виписка стане необов'язковою (див. Інфографіку), а значить після 15 грудня навряд чи буде ажіотаж, якщо угоди намічені на 2012 рік. Як роз'яснив нам Єфименко, з 1 січня покупець і продавець (або дарувальник і обдаровуваний, спадкоємці) мають право відразу йти до нотаріуса оформляти договір про зміну власника, і лише потім повідомити Держреєстр про те, що є новий власник - його внесуть до реєстру замість колишнього . У той же час Єфименко каже, що покупець має право вимагати від продавця документ, який підтверджує, що його квартира не перепланована - ця функція як і раніше залишається за БТІ.

Можливо, спочатку покупці захочуть для підстраховки отримати у продавця перед операцією і виписку з держреєстру, але це необов'язково. "Нотаріус при оформленні угоди бачить за реєстром заборон на дії з нерухомістю, хто власник житла, і якщо виявить невідповідність, свій підпис не поставить", - стверджує юрист з нерухомості Володимир Сталітній.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Проблем через скасування довідок БТІ при продажу квартири не буде". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online