Податкові відрахування при покупці житла без обробки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкові відрахування, що оформляється при покупці житла в новобудові, має ряд особливостей Податкові відрахування, що оформляється при покупці житла в новобудові, має ряд особливостей. Головна з яких - документ, який є підставою для надання вирахування. З пп. 2 п. 1 ст. 220 Податкового кодексу випливає, що право на відрахування при покупці житла у громадянина виникає, коли він отримав на руки договір про придбання квартири, акт про передачу квартири або документ, що підтверджує право власності на квартиру (зазвичай - це свідчення з Росреестра). Але якщо мова заходить про житло, придбаному через участь в пайовому будівництві, податківці вимагають у покупця житла саме АКТ ПРО ПЕРЕДАЧУ КВАРТИРИ. Інші документи, що підтверджують покупку, до розгляду не приймаються. Підставою для подібних дій співробітників податкових органів стала позиція Мінфіну, висловлена ​​в цілій серії офіційних листів. Раніше ми вже писали про цю особливість податкового вирахування для учасників долевкі.

У нинішньому сезоні тема вирахування при купівлі житла в новобудові стала надзвичайно популярною. З початку року з'явилося вже кілька листів Мінфіну з відповідями на запитання громадян, що стосуються податкового вирахування саме для покупців житла на первинному ринку. Зокрема, становлять інтерес два листи, в яких мова йде про включення до складу податкового вирахування витрат на обробку приміщення. Цей лист N 03-04-08 / 7-3 (від 17.01.12) та лист N 03-04-05 / 7-138 (від 09.02.12). В обох листах прямо говориться, що прийняття до відрахування витрат на обробку придбаної квартири можливо, якщо в договорі зазначено придбання квартири без обробки.

Можливо, потрібно короткий пояснення . Людина, що купив житло може зажадати від бюджету повернення суми прибуткового податку (13%) від вартості купленого житла. Податок повертається з суми не перевищує 2 млн руб. * Якщо за ціною менше 2 млн руб. було придбано житло без обробки, то суму вирахування можна збільшити (але не більше 2 млн), включивши в неї витрати на доведення приміщення до житлового стану.

У згаданих вище листах Мінфіну, дається натяк на те, які саме витрати, пов'язані з обробкою квартири, можна включити до складу майнового податкового відрахування. Ось фраза з листа N 03-04-05 / 7-138: «... з метою визначення складу витрат, пов'язаних з виконанням платниками податку оздоблювальних робіт і придбанням ними оздоблювальних матеріалів, що включаються в суму майнового податкового відрахування, слід керуватися переліком робіт, що відносяться до опоряджувальних роботам, відповідно до Класифікація видів економічної діяльності ОК 029-2007 (КВЕД) (КДЕС Ред.1), група 45.4. При цьому до обробних матеріалів можуть бути віднесені всі матеріали, використовувані при виробництві вищевказаних оздоблювальних робіт ».

Щоб зрозуміти, що саме мають на увазі податківці, звернемося до того самого КВЕД. Потрібна нам група 45.4 включає виробництво штукатурних, малярних, скляних, столярних, теслярських і ряду інших робіт. У тому числі сюди входять установка дверних і віконних блоків, кухонного обладнання, сходів, облицювання доріжок і внутрішніх двориків, пристрій паркетних та інших підлог, облицювання стін, установка приватних плавальних басейнів і декоративних металевих виробів (панелей, сіток, грат, в тому числі на радіатори) і т.д.
До речі, у всій цій історії є цікавий момент. 26 липня 2011 року побачила світ лист Мінфіну N 03-04-05 / 7-535. У ньому сказано, що під податкове вирахування потрапляють витрати їх наступного переліку:

- витрати на придбання квартири, кімнати, частки (часток) у них, або прав на квартиру, кімнату в будинку, що будується;
- витрати на придбання оздоблювальних матеріалів;
- витрати на роботи, пов'язані з обробкою квартири, кімнати.

Далі йде наступний текст: «Витрати, що не названі в переліку, до складу майнового податкового відрахування не приймаються (наприклад, витрати на придбання предметів сантехніки, міжкімнатних дверей, газового обладнання, виготовлення, доставку і установку віконних блоків на лоджії)».

Тут ми бачимо деяке протиріччя. У більш ранньому листі (від 26 липня минулого року) фахівці Мінфіну забороняють включати в суму податкового вирахування витрати на міжкімнатні двері і скління лоджій, а в свіжому листі від 9 лютого цього року фактично міститься дозвіл на включення цих витрат до податкового відрахування. Є, втім, побоювання, що районні податкові відмовляться вважати міжкімнатні двері та віконні блоки для лоджій «матеріалами». З іншого боку, практика показує, що зазвичай податківці не сильно заперечують проти включення витрат на міжкімнатні двері в суму вирахування.

Якщо ж в районній податковій вам все-таки не дозволять включити міжкімнатні двері в податкове вирахування, відішліть податківців до ще більш старому листа Мінфіну N 3-5-04 / 644 @ від 28 жовтня 2008 року. У ньому прямо сказано, що «До витрат по обробці квартири, за якими надається майнове податкове вирахування, відносяться, в тому числі, витрати з придбання та встановлення міжкімнатних дверей».

* Якщо при покупці житла використовувався іпотечний кредит, то розмір відрахування може перевищувати 2 млн руб. на суму відсотків, сплачених у рахунок іпотечного кредиту.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online