Купила квартиру в новобудові, продаю. Який податок я плачу?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

markobe / Fotolia   При продажу квартири податки будуть обчислюватися з суми прибутку (за скільки продали і за скільки купили) markobe / Fotolia

При продажу квартири податки будуть обчислюватися з суми прибутку (за скільки продали і за скільки купили). Наприклад, якщо Ви купили квартиру за 3 804 800 рублів, а продаєте за 4 млн рублів, то Ваша прибуток складе 4 000 000 - 3 804 +800 = 195 200 рублів. З цієї суми потрібно буде заплатити податок 13% (25 376 рублів).

Якщо Ви продаєте за ту ж суму, що і купували, то доходу не буде, але декларацію (нульову) все одно потрібно буде подати і відзвітуватися в податковій.

Купив квартиру 2 місяці тому і продаю за ту ж суму. Чи повинен я платити податок?

Які податки діють при продажу квартири з наступною покупкою?

Для квартир, зареєстрованих у власність до січня 2016 року, діють правила нарахування прибуткового податку з продажу, що діяли до січня 2016 року. Тобто якщо Ви продаєте квартиру за 1 млн рублів, то Вам надається податкове вирахування в розмірі 1 млн рублів, а так як перевищення немає, то податок не нараховується.

Якщо Ви продаєте квартиру за 3 804 800 рублів або менше, при цьому Ви не отримували за неї податкове вирахування, то можете подати декларацію із зазначенням відсутності оподатковуваного прибутку. Така операція можлива в зв'язку з тим, що квартира куплена за менші або такі ж гроші, що і продана.

Якщо ж Ви продаєте квартиру за великі гроші, ніж купили, то подавати декларацію треба аналогічним способом, як в попередньому випадку. На прибуток, отриманий Вами від операції купівлі та подальшого продажу даної квартири, нарахують 13% податок.

Згідно ст. 210 Податкового кодексу РФ, при визначенні податкової бази для розрахунку доходу буде прийматися сума, отримана понад вартість, яка була оплачена за нерухомість при покупці. В даному конкретному випадку прив'язки до кадастрової вартості немає. Об'єкт нерухомості був придбаний до 2016 року. Значить, на дану квартиру діють правила оподаткування, які свідчать, що об'єкт нерухомості повинен перебувати з власності понад три роки. Після цього часу податок з продажу братися не буде.

Вартість покупки квартири у забудовника в даному конкретному прикладі становила 3 ​​804 800 рублів, ця ціна була сплачена за договором пайової участі, про що повинні бути підтверджуючі документи, наприклад підписана платіжне доручення. При продажу зараз виникає податок 13% з продажу, якщо квартира буде продана дорожче, ніж при покупці. Приклад розрахунку наступний. Припустимо, що квартира буде продаватися за 4,5 млн рублів, оподатковуваний база для розрахунку становитиме 695 200 рублів, відповідно, податок з цієї суми - 90 376 рублів.

І ще один важливий момент. Термін володіння нерухомістю починає відраховуватися з моменту постановки на кадастровий облік і отримання права власності на квартиру, а не з моменту підписання договору пайової участі.

Як отримати податкове вирахування, купивши квартиру?

Чи заважає продаж квартири отримати податкове вирахування?

При продажу квартири податок на доходи фізичних осіб буде розраховуватися з більшою з двох сум: або з вартості, зазначеної в договорі купівлі-продажу, або від 70% кадастрової вартості об'єкта. Вартість квартири по ДДУ в розрахунок не береться. У Вашому випадку це означає, що Ви можете заплатити податок з 70% від 3 397 158 рублів (це 2 378 011 рублів). Мінімальний податок (13% від 2 378 011) для Вас складе 309 141 рубль. У разі, якщо Ви продасте квартиру дорожче і вкажете кількість отриманих Вами грошей в договорі, 13% стягуватимуться з них.

Однак Ви маєте право зменшити податкове навантаження за рахунок застосування майнового податкового відрахування, тобто за рахунок скорочення розміру свого оподатковуваного доходу. При продажу нерухомості максимальний розмір відрахування становить 1 млн рублів. Наприклад, якщо Ви будете платити податок, виходячи з кадастрової вартості квартири, і скористаєтеся майновим вирахуванням, то розмір відрахувань державі становитиме 179 141 рубль (2 378 011 рублів - 1 000 000 рублів = 1 378 011 рублів * 0,13 = 179 141 рубль ).

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Які тонкощі потрібно знати про податок з продажу квартири?

Отримали 2 квартири і продаємо - які податки потрібно заплатити?

Податки при купівлі та продажу житла: 23 корисні статті

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Чи повинен я платити податок?
Які податки діють при продажу квартири з наступною покупкою?
Як отримати податкове вирахування, купивши квартиру?
Чи заважає продаж квартири отримати податкове вирахування?
Отримали 2 квартири і продаємо - які податки потрібно заплатити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online