Чи можу я отримати податкове вирахування за знімання квартири?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

YakobchukOlena / Fotolia   Зараз при придбанні квартири у власність громадяни можуть отримати податкове вирахування в розмірі 13%, але не більше 260 тисяч рублів YakobchukOlena / Fotolia

Зараз при придбанні квартири у власність громадяни можуть отримати податкове вирахування в розмірі 13%, але не більше 260 тисяч рублів. Якщо мова йде про договір найму житла, то на сьогоднішній день отримати таке вирахування поки не можна.

Витрати по найму квартири або будинку можна буде частково компенсувати, якщо буде реалізована законодавча ініціатива Мінбуду та Агентства з іпотечного житлового кредитування, як раз і пропонують ввести дане правило. Зараз податкове вирахування при оренді можливий тільки в разі, якщо нерухомість нежитлова. Тоді можна одержати відрахування вхідного ПДВ з комунальних послуг, але знову ж таки тільки за умови, якщо комунальні послуги включені в орендну плату і надає ці послуги сам орендодавець.

Як зняти квартиру без посередника?

Як обманюють квартиронаймачів

Податковим законодавством передбачено чотири категорії податкових відрахувань. Перша це стандартні податкові відрахування. Надаються певним категоріям пільговиків, а також громадянам, які мають дітей незалежно від виду витрат, який громадянин здійснює. Друга соціальні. Право на них виникає вже в разі здійснення витрат, пов'язаних з благодійністю, навчанням, лікуванням, а також з недержавним пенсійним забезпеченням і добровільним пенсійним страхуванням. Наступний вид майнові відрахування. Вони пов'язані з реалізацією майна і придбанням різних об'єктів нерухомості. І, нарешті, четверта категорія. Професійні відрахування. Можливі в разі понесення витрат, пов'язаних, відповідно, з професійної детальністю.

Так ось, витрати на оренду квартири з усіх вищевказаних варіантів можна віднести лише до професійних відрахуванням. І то тільки в разі виконання двох умов. Перше Ви є індивідуальним підприємцем, адвокатом, нотаріусом, отримуєте доходи від виконання робіт (надання послуг) за договорами цивільно-правового характеру або отримуєте авторські доходи і інші аналогічне винагороди. І друга умова квартира, яку Ви орендуєте, використовується для Вашої професійної діяльності, пов'язаної з отриманням доходу (адже, відповідно до Житлового кодексу, житлове приміщення для професійної діяльності використовуватися може). Наприклад, на орендованій квартирі Ви проводите уроки репетиторства.

Якщо названі умови у Вашій ситуації виконуються, то відрахування можна отримати. В іншому випадку, на жаль, немає. Для отримання вирахування, крім договору, з Вас можуть зажадати документ, що підтверджує оплату витрат. Наприклад, розписку від орендодавця.

Нарешті, відповідаю на Ваше питання: «Як одержати відрахування?» Відрахування можна оформити або у податкового органу, або у особи, що виплачує Вам дохід. А це, в свою чергу, вже залежить від ряду обставин ведення Вашої діяльності.

Як зняти квартиру: 15 корисних текстів

Чи можна отримати податкове вирахування повторно?

Варто згадати, що 90% всіх квартир, що здаються в Росії здаються нелегально, орендодавці не поспішають виходити з тіні і надавати звітність в податкову. А це означає, що щорічно мільйони рублів не потрапляють до бюджету за рахунок ухилення від податків.

Одним із способів стимуляції повернення орендодавця в податкову систему є надання податкового відрахування. А слідом за вирахуванням для орендодавця з'являється відрахування для орендаря. Природно, при офіційному оформленні договору оренди.

Передбачається, що повернення грошей за оренду буде проходити за стандартною процедурою повернення коштів, приблизно як при покупці квартири і т. П. Для цього необхідно звернутися в податкову службу і мати при собі пакет документів:

  • довідку за формою 2-ПДФО;
  • декларацію 3-ПДФО;
  • заяву на отримання вирахування;
  • договір оренди житлового приміщення, із зазначенням платежу;
  • чеки або інші документи, що підтверджують факти платежу.

Варто зазначити, що таким способом ФНС отримують повну інформацію про орендаря і орендодавця. Це дозволить обілити податкову історію обох і надалі спростити взаємодію останніх з інстанцією.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Як отримати податкове вирахування, купивши квартиру?

Чи можу я отримати податкове вирахування в декреті?

Чи заважає продаж квартири отримати податкове вирахування?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як зняти квартиру без посередника?
Нарешті, відповідаю на Ваше питання: «Як одержати відрахування?
Чи можу я отримати податкове вирахування в декреті?
Чи заважає продаж квартири отримати податкове вирахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online