Який податок нерезиденти платять, продаючи житло в Криму?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

pbombaert / Fotolia   Так, доведеться pbombaert / Fotolia

Так, доведеться. При цьому стандартні податкові відрахування, передбачені ст. 218-221 НК РФ, для нерезидентів не передбачені. Детально про це зазначено в листі ФНС Росії від 30.10.2014 N БС-3-11 / 3689.

Варто відзначити, що якщо міжнародним договором про уникнення подвійного оподаткування між РФ і країною, резидентом якої є продавець, передбачено інше, то застосовуються правила міжнародного договору. Однак більшістю міжнародних договорів відзначається, що податком обкладаються доходи від продажу нерухомості за місцем його знаходження. Так що, можливо, Вам було доцільніше отримати статус резидента, тобто прожити в РФ 183 дня, і потім вже продавати.

Як розраховується податок на продаж апартаментів в Ялті?

Шлюб, розлучення і ваша нерухомість

Необхідно нагадати, що, за загальними правилами, звільнення від ПДФО доходів, отриманих від продажу нерухомості, придбаної після 1 січня 2016, застосовується, якщо термін перебування майна у власності становить п'ять років і більше.

Існують два способи зменшити оподатковувану базу:

  1. Скористатися майновим податковим вирахуванням у 1 млн руб.
  2. Зменшити базу оподаткування на суму зроблених витрат на придбання раніше цієї нерухомості. Також варто зазначити, що з 2016 року піти від податку, занизивши вартість угоди, не вийде, так як податок буде сплачуватися від 70% кадастрової вартості, в разі якщо ціна в договорі купівлі-продажу буде вказана менше 70% кадастрової вартості. Тобто в разі, якщо доходи платника податку від продажу об'єкта нерухомості менше, ніж кадастрова вартість цього об'єкта, помножена на понижуючий коефіцієнт 0,7, то з метою оподаткування доходів платника податку від продажу зазначеного об'єкта приймаються рівними кадастрової вартості цього об'єкта помноженої на знижувальний коефіцієнт 0, 7.

Який податок з продажу квартири платять ті, хто виїхав з Росії?

Як проходить успадкування і продаж квартири нерезидентом РФ?

Якщо Ви є податковим нерезидентом Російської Федерації, тобто проживаєте на території Росії менше 183 днів протягом 12 місяців поспіль, то для російського податкового законодавства, яка визнає Крим територією РФ, Ви при продажу знаходиться на території РФ нерухомого майна в будь-якому випадку будете бути платником податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що обчислюється за ставкою 30% від отриманого доходу. Отриманий дохід в даному випадку буде визначатися сумою, вказаною в договорі купівлі-продажу квартири.

При цьому врахуйте, що якщо для об'єкта нерухомого майна визначена кадастрова вартість, то в цілях сплати ПДФО податкова база (тобто сума, від якої обчислюється податок), складова менше 70% від кадастрової вартості об'єкта нерухомості, автоматично буде прийматися податковим органом як 70% від кадастрової вартості. Поки ж кадастрова вартість об'єкта нерухомості не визначена, то податкова база в будь-якому випадку буде визначатися як сума, зазначена в договорі купівлі-продажу.

На звільнення від сплати ПДФО або на майнове податкове вирахування в один мільйон рублів або в сумі, витраченої на придбання продаваного нерухомого майна, податкові нерезиденти розраховувати не можуть. Відповідно, при продажу квартири в Криму в 2017 році Ви, як податковий нерезидент РФ, зобов'язані до 30 квітня 2018 року сплатити податок на доходи фізичних осіб в розмірі 30% від отриманого від продажу квартири доходу та подати податкову декларацію до податкової інспекції за місцем проживання або за місцем перебування.

Що стосується взаємовідносин податкових нерезидентів РФ з податковими органами країн, резидентами яких вони є, з питань оподаткування доходів від продажу нерухомого майна, що знаходиться на території Криму, то вони визначаються податковим законодавством зазначених країн і наявністю між Росією і цими країнами угоди про уникнення подвійного оподаткування. Хоча, зважаючи на кардинальні відмінності між Росією і більшістю держав світу у визначенні правового статусу та державної належності Криму, сказати з цього приводу щось конкретне вкрай важко.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

25 текстів про те, як продати квартиру, кімнату або частку

Чи потрібна реєстрація, щоб жити по півроку в Криму?

Які документи потрібно перевіряти, купуючи будинок в Криму?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як розраховується податок на продаж апартаментів в Ялті?
Як проходить успадкування і продаж квартири нерезидентом РФ?
Які документи потрібно перевіряти, купуючи будинок в Криму?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online